Oudergids - Puber

.. / Puber

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Gezonde eetgewoonten

Gezonde eetgewoonten hebben en gezond eten is goed voor de ontwikkeling van je kind. Hoe stimuleer je gezond eten en gezonde eetgewoonten bij je puber? (Meer...)

Gezonde eetgewoonten

Lastige eters

Als je kind een lastige eter is, is het belangrijk gezonde voeding te blijven geven. Hoe zorg je er voor dat je kind meer eet en welke gevolgen heeft te weinig eten? (Meer...)

Lastige eters

Agressief gedrag

Door de ontwikkeling van de hormonen en de hersenen kunnen pubers agressief worden. Wat kun je doen als je kind agressief gedrag vertoont? (Meer...)

Agressief gedrag

Anderen nadoen

Pubers doen elkaar vaak na, daarmee leren ze welke rollen het best bij ze passen. Heb je als ouder nog invloed en waar heeft het aantal vrienden van je kind mee te maken? (Meer...)

Anderen nadoen

Boosheid en woede

Tijdens de puberteit kunnen kinderen door hun hormonen soms boos of woedend zijn. Hoe kun je je kind helpen boos en agressief gedrag te beheersen en verminderen? (Meer...)

Boosheid en woede

Discrimineren

Discrimineren is mensen ongelijk behandelen op basis van hun kenmerken. Hoe praat je er over als je kind gediscrimineerd wordt of het zelf doet en hoe voorkom je het? (Meer...)

Discrimineren

Druk gedrag

Pubers gedragen zich af en toe druk, dat is normaal. Hoe voorkom je druk gedrag bij je puber en wat doe je als je kind kenmerken van ADHD laat zien? (Meer...)

Druk gedrag

Jaloers gedrag

Het is normaal dat je puber soms jaloers is, op bezittingen, het uiterlijk van anderen of in de liefde. Hoe help je je kind leren omgaan met jaloezie en jaloers gedrag? (Meer...)

Jaloers gedrag

Liegen

Pubers kunnen om allerlei redenen wel eens liegen, bijvoorbeeld om straf te ontlopen of de behoefte aan privacy. Wat kun je als ouder doen als je kind liegt? (Meer...)

Liegen

Nagelbijten

Nagelbijten is een gewoonte die tot schade en infecties kan leiden. Wat veroorzaakt nagelbijten en hoe kun je je kind helpen om te stoppen met nagelbijten? (Meer...)

Nagelbijten

Tics

Een tic is het ongewild maken van geluid of een beweging, zoals oogknipperen of kuchen. Hoe help je je kind leren omgaan met tics en wat is een tic-stoornis? (Meer...)

Tics

Weglopen

Jongeren die weglopen willen de vrijheid proeven of er zijn problemen thuis. Wat kun je doen als je kind wegloopt? (Meer...)

Weglopen

Gokken

Het is normaal dat je kind in de puberteit eens of af en toe wil (online) gokken. Hoe weet je of je kind teveel gokt en wat kun je daar als ouder aan doen? (Meer...)

Gokken

Fout gedrag en jeugdcriminaliteit

In de puberteit laten sommige jongeren fout gedrag zien, zoals stelen bij meisjes en vechten bij jongens. Hoe weet je of je kind dat doet en wat kun je als ouder doen? En wat gebeurt er als de politie erbij betrokken is? (Meer...)

Fout gedrag en jeugdcriminaliteit

Fout gedrag en rol ouders

Als je kind zich fout gedraagt, is het belangrijk belangstelling te blijven tonen en niet anderen de schuld te geven. Wat doe je als ouder aan fout gedrag? (Meer...)

Fout gedrag en rol ouders

Plagen en pesten

Plagen is onschuldig gedrag, maar pesten kan grote gevolgen hebben. Wat doe je als je kind te maken krijgt met pesten en hoe kun je de weerbaarheid vergroten? (Meer...)

Plagen en pesten

Gevolgen van pesten

Pesten kan ernstige gevolgen hebben voor zowel het kind dat gepest wordt als de pester. Wat zijn de gevolgen van pesten voor het gepeste kind en de pester? (Meer...)

Gevolgen van pesten

Mijn kind wordt gepest

Kinderen die onzeker, gevoelig, angstig en stil zijn worden sneller gepest. Hoe weet je of jouw kind gepest wordt en wat kun je daar als ouder aan doen? (Meer...)

Mijn kind wordt gepest

Pesten op school

In Nederland wordt één op de vijf kinderen gepest, het is belangrijk het pestgedrag te bespreken met de school. Wat kun je doen als je kind wordt gepest of pest? (Meer...)

Pesten op school

Gepest kind helpen

Als je kind gepest wordt is het belangrijk om goed te luisteren en te blijven praten met je kind. Wat kun je daarnaast nog meer doen om je kind te helpen? (Meer...)

Gepest kind helpen

Mijn kind pest anderen

Als jouw kind anderen pest, kun je daar erg van schrikken. Waarom gaan kinderen pesten, hoe weet je of je kind dat doet en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Mijn kind pest anderen

Meelopen

Meelopers zijn kinderen die niets aan het pesten doen of zelf mee pesten. Welke invloed heeft pesten op de klas en wat doe je als je kind te maken krijgt met pesten? (Meer...)

Meelopen

Cyberpesten

Cyberpesten is pesten via internet en social media. Hoe herken je het en hoe voorkom je dat je kind op internet gepest wordt of zelf gaat cyberpesten? (Meer...)

Cyberpesten

Cyberpesten herkennen

Kinderen vertellen het niet snel als ze (online) gepest worden. Hoe herken je cyberpesten en hoe praat je over online pesten met je kind en de school? (Meer...)

Cyberpesten herkennen

Aanpak cyberpesten

Het is belangrijk om over cyberpesten (via het internet en social media) te praten met je kind. Wat kunnen jij en je kind doen als je kind wordt gecyberpest? (Meer...)

Aanpak cyberpesten

Nachtrust

In de puberteit verandert het dag- en nachtritme van je kind, een goede nachtrust krijgen is lastiger. Hoe help je je kind op tijd op te staan en wanneer is er reden tot zorg? (Meer...)

Nachtrust

Omgaan met geld

Pubers willen graag dezelfde dingen als hun vrienden doen en kopen. Hoe help je je puber bij de financiële opvoeding en het zelf leren omgaan met geld en een eigen bankrekening? (Meer...)

Omgaan met geld

Zak- en kleedgeld

Zak- en kleedgeld helpt je kind leren omgaan met geld en een budget. Hoe stel je het bedrag vast en met welke regels hou je rekening als je zak- en kleedgeld gaat geven? (Meer...)

Zak- en kleedgeld

Sparen

Het is belangrijk om je kind al vroeg te leren sparen. Hoe help je je kind leren sparen en waar hou je als ouder rekening mee als je gaat sparen voor je kind? (Meer...)

Sparen

Seksuele opvoeding

Seksuele opvoeding gaat naast seksualiteit ook over liefde en zeggen wat je wel en niet wilt. Hoe geef je seksuele opvoeding aan je puber en waarom is het belangrijk? (Meer...)

Seksuele opvoeding

Veilig vrijen

Als je kind toe is aan een seksuele relatie, is het belangrijk dat hij weet hoe je veilige seks hebt. Wat is veilig vrijen en hoe heb je het daarover met je kind? (Meer...)

Veilig vrijen

Seksverslaving

Jongeren in de puberteit krijgen interesse voor seks. Je kind is niet meteen seksverslaafd als het vaak aan seks denkt of een pornosite bezoekt. Wanneer is je kind wel seksverslaafd? (Meer...)

Seksverslaving

Voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen helpen zwangerschap en soa’s te voorkomen. Welke voorbehoedsmiddelen zijn er en hoe help je je dochter de juiste anticonceptie kiezen? (Meer...)

Voorbehoedsmiddelen

Morning-afterpil

De morning-afterpil is een noodpil die je dochter kan nemen als ze onveilige seks heeft gehad. Wat moet ze weten over de morning- afterpil en is er een alternatief? (Meer...)

Morning-afterpil

Zwangerschapstest

Als jij of je dochter vermoedt dat ze zwanger is, kan ze een zwangerschapstest doen. Wanneer is de test betrouwbaar en wat is belangrijk bij het uitvoeren van de test? (Meer...)

Zwangerschapstest

Tienerzwangerschap

In de meeste gevallen is een tienerzwangerschap ongewenst. Welke opties heeft je dochter als ze zwanger blijkt te zijn en hoe kun jij haar helpen? (Meer...)

Tienerzwangerschap

Opvoedtips

Als je kind in de puberteit zit, kun je voor lastige kwesties komen te staan. Welke opvoedtips helpen je om je puber op een positieve manier op te voeden? (Meer...)

Opvoedtips

Opvoedingsondersteuning

Opvoeden is niet altijd makkelijk, soms is het fijn om opvoedingsondersteuning te vragen. Waar kun je terecht voor ondersteuning, ook als je kind een beperking heeft? (Meer...)

Opvoedingsondersteuning

Omgaan met pubers

Door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden, zijn pubers vaak eigenwijs. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je voor goed contact? (Meer...)

Omgaan met pubers

Communiceren

Het is belangrijk dat je het juiste moment kiest om te communiceren met je puber. Hoe kies je een goed moment en hoe heb je een goed gesprek met je kind? (Meer...)

Communiceren

Onderhandelen

De beste manier om ruzies te vermijden is door met je puber te onderhandelen over regels en grenzen. Over welke regels kun je onderhandelen en hoe doe je dat? (Meer...)

Onderhandelen

Positief opvoeden

Een kind met een positieve opvoeding ontwikkelt zich eerder tot een zelfstandige volwassene met veel zelfvertrouwen. Hoe voed je je puber positief op? (Meer...)

Positief opvoeden

Aandacht en complimenten geven

Pubers waarderen het als je aandacht aan ze besteed, door met ze te praten of samen iets leuks te doen. Wat is een goed moment om dat te doen en hoe begin je? Het is belangrijk om op te letten wat je kind goed doet. Hierdoor voelt het zich gezien en krijgt het meer zelfvertrouwen. Hoe geef je een compliment? (Meer...)

Aandacht en complimenten geven

Grenzen stellen

Grenzen stellen zorgt voor duidelijkheid en is goed voor de ontwikkeling van je puber. Hoe kun je op een goede manier grenzen stellen en welke afspraken maak je over regels? (Meer...)

Grenzen stellen

Straf geven

Als je puber de regels overschrijdt, kan het nodig zijn om straf te geven. Hoe geef je straf en welke straf kun je geven? (Meer...)

Straf geven

Ruzie

In de puberteit krijgt je kind steeds meer een eigen mening en ruzies kunnen hoog oplopen. Hoe gebruik je de overlegmethode om meningsverschillen op te lossen? (Meer...)

Ruzie

Opvoeden zonder geweld

Ieder kind heeft volgens de wet recht op een opvoeding zonder geweld. Welke invloed heeft geweld op een puber en wat doe je als je kind thuis niet veilig is? (Meer...)

Opvoeden zonder geweld

Meehelpen in het huishouden

Het is goed om je kind al jong te laten meehelpen in het huishouden, daar heeft je puber veel aan als hij op zichzelf gaat wonen. Wat kan je puber doen in het huishouden? (Meer...)

Meehelpen in het huishouden

Regels mediagebruik pubers

Regels, zoals eerst het huiswerk afmaken, helpen pubers bewuster omgaan met media. Welke afspraken en maatregelen maak je met je puber over mediagebruik? (Meer...)

Regels mediagebruik pubers

Adviezen mediagebruik pubers

Pubers kunnen nog niet altijd overzien wat de gevolgen van mediagebruik kunnen zijn. Welke adviezen zijn er voor het mediagebruik van pubers? (Meer...)

Adviezen mediagebruik pubers

Pubers en privacy

Pubers hebben behoefte aan privacy, dat is normaal en gezond. Wat is normaal en hoe praat je met je kind over (online) privacy, bijvoorbeeld op social media? (Meer...)

Pubers en privacy

Seks in de media

Of het zien van seks in de media schadelijk is voor pubers, hangt af van de seksuele opvoeding die ze krijgen. Hoe en wanneer praat je over porno met je kind? (Meer...)

Seks in de media

Online gok-sites

Online gok-sites zijn bedoeld voor 18 jaar en ouder, maar er is geen controle. Je kind kan dus alsnog gokken en geld uitgeven. Hoe praat je daarover met je puber? (Meer...)

Online gok-sites

Foto's op internet

Aan het delen van foto's op internet zitten risico's vast. Waar moet je kind op letten en waar kun je zelf op letten? (Meer...)

Foto's op internet

Foto's van je kind op school

Scholen mogen niet zonder toestemming foto’s van je kind verspreiden. Vanaf wanneer bepaalt je kind dat zelf en wat doe je als het zonder toestemming gebeurt? (Meer...)

Foto's van je kind op school

Smartphoneverslaving

Veel jongeren zijn vaak met hun smartphone bezig. Hoe herken je een smartphoneverslaving en wat doe je als je kind het smartphonegebruik wil minderen? (Meer...)

Smartphoneverslaving

Pubers en gamen

Pubers kunnen zowel online als offline gamen. Wat is het verschil en wat kun je doen om het gamen en online gokken binnen de perken te houden? (Meer...)

Pubers en gamen

Gameverslaving pubers

Veel ouders maken zich zorgen om het gamegedrag van hun kind. Wat is ongezond gamegedrag en hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Gameverslaving pubers

Veilig gebruik van internet

Het is belangrijk om je kind te leren veilig om te gaan met internet. Welke huisregels kun je afspreken met je kind en waar moet je kind op letten? (Meer...)

Veilig gebruik van internet

Gevaarlijke internetspelletjes

Pubers doen soms mee met internetspelletjes of online challenges die gevaarlijk kunnen zijn. Waarom doen pubers dat en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Gevaarlijke internetspelletjes

Pubers en sociale media

Social media is bij pubers vooral belangrijk voor het contact met leeftijdgenoten. Wat zijn de meest gebruikte apps en waar moet je op letten bij het gebruik? (Meer...)

Pubers en sociale media

Internet en seks

Jongeren doen op het internet allerlei seksuele ervaringen op, zowel positief als vervelend of gevaarlijk. Wat zijn die ervaringen en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Internet en seks

(nep)nieuws op social media

Je kind kan op social media nepnieuws en kettingbrieven tegenkomen. Hoe herken je nepnieuws en hoe praat je met je kind over nepnieuws, kettingbrieven en nare beelden? (Meer...)

(nep)nieuws op social media

Vloggers en vloggen

In vlogs geven mensen op YouTube een kijkje in hun leven. Welke invloed hebben vlogs en online reclame op je kind en wat doe je als je kind zelf wil gaan vloggen? (Meer...)

Vloggers en vloggen

Online reclame

Op social media krijgt je kind online reclame te zien. Online reclame is soms lastig te herkennen. Hoe kun je het herkennen en heeft het invloed op je kind? (Meer...)

Online reclame

Uitgaan op welke leeftijd

Pubers willen vanaf een bepaalde leeftijd uitgaan, maar jij bepaalt zelf vanaf welke leeftijd dat mag. Wat bespreek je met je kind en wat als je kind nog geen 16 is? (Meer...)

Uitgaan op welke leeftijd

Gehoorschade

Lawaai en hoge tonen, bijvoorbeeld door mp3-spelers en luide muziek kunnen onherstelbare gehoorschade aanrichten. Hoe voorkom je dat je puber lawaaidoof wordt? (Meer...)

Gehoorschade

Veilig uitgaan

Als je puber wil gaan stappen, is het goed om afspraken te maken over het vervoer en hoe je kind veilig uit kan gaan. Wat spreek je af met je kind? (Meer...)

Veilig uitgaan

Uitgaansgeweld

Je puber kan te maken krijgen uitgaansgeweld. Wat bespreek je voor het stappen en wat moet je kind doen als hij in aanraking komt met (seksueel) uitgaansgeweld? (Meer...)

Uitgaansgeweld

Kroeg en discotheek

Jongeren gaan graag naar de kroeg en discotheek, waar ze in aanraking komen met alcohol, drugs en roken. Wat zijn de regels en wat bespreek je met je puber? (Meer...)

Kroeg en discotheek

Hobby's en muziek

Een hobby kan je kind helpen ontspannen, denk aan muziek of gamen. Wat zijn leuke opties voor je puber en waarom is muziek maken een goede hobby voor je kind? (Meer...)

Hobby's en muziek

Talent hebben

Jong talent is er in overvloed. Maar in de pubertijd ontdekken jongeren waar ze echt een gave voor hebben. Hoe steun je je kind in het vinden van zijn talent? (Meer...)

Talent hebben

Schoolvakanties

Je kind mag in principe niet buiten de schoolvakanties op vakantie, de data daarvan worden voornamelijk bepaald door de overheid. Hoe vraag je een vrijstelling aan? En dan ga je op vakantie. Waar moet je allemaal aan denken? (Meer...)

Schoolvakanties

Tips voor vertrek

Een goede voorbereiding voor je op vakantie gaat is belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je voor vertrek alles hebt geregeld en niets bent vergeten? (Meer...)

Tips voor vertrek

Tips voor onderweg

Een lange reis met de auto, trein of het vliegtuig kan saai zijn voor kinderen. Met welke tips voor onderweg voorkom je dat en hoe voorkom je wagenziekte? (Meer...)

Tips voor onderweg

Reisziekte

Reisziekte zoals wagenziekte of zeeziekte, wordt veroorzaakt door een verstoord evenwichtsorgaan. Hoe herken je het en hoe voorkom en behandel je reisziekte bij kind? (Meer...)

Reisziekte

Activiteiten in de vakantie

Of je puber nu met jou mee gaat op vakantie of met vrienden weggaat, er zijn zat leuke activiteiten om te doen. Welke activiteiten zijn leuk voor je puber? (Meer...)

Activiteiten in de vakantie

Zelfstandig op vakantie

Als je puber zelfstandig op vakantie wil is het goed om daar duidelijke afspraken over te maken. Wat spreek je af en wat bespreek je voor je kind op vakantie gaat? (Meer...)

Zelfstandig op vakantie

Vakantiekampen

Als je zelf niet op vakantie kunt is een vakantiekamp een optie voor je puber. Hoe kies je een vakantiekamp uit en zijn er ook opties voor kinderen met een beperking? (Meer...)

Vakantiekampen

Verre reizen

Als je met je puber verre reizen gaat maken, moet je je goed voorbereiden. Hoe bereid je je goed voor op de reis naar en aankomst in het vakantieland? (Meer...)

Verre reizen

Aangepaste vakantie

De zoektocht naar een aangepaste vakantie voor je kind kan moeilijk zien. Hoe en waar vind je betrouwbare vakantieadressen voor je kind met een beperking? (Meer...)

Aangepaste vakantie

Ziektes in het buitenland

In het buitenland komen ziektes voor die we in Nederland niet hebben. Hoe voorkom je dat jij of je puber besmet raakt en wat moet je doen bij diarree? (Meer...)

Ziektes in het buitenland

Gezonde voeding

Voor pubers in de groei is het heel belangrijk dat ze drie gezonde maaltijden per dag krijgen. Hoe zorg je voor gezonde voeding en wat kan de Schijf van Vijf hierin betekenen? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

Pubers hebben elke dag groente en fruit nodig, maar houden hier niet altijd van. Hoe zorg je dat je groente en fruit lekkerder maakt voor je kind? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

Soms hebben kinderen extra vitamines nodig. Wanneer zijn welke extra vitamines raadzaam? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Als je kind bleek is, snel moe en buiten adem, kan het een ijzertekort hebben. Wat kan het gevolg zijn van een ijzertekort en hoe kun je dit voorkomen? (Meer...)

Voeding

Ramadan en Suikerfeest

Vasten tijdens de Ramadan kan erg lastig zijn voor je puber. Hoe begeleid je je kind daarbij en welke afspraken kun je maken over eten op het Suikerfeest? (Meer...)

Voeding

Sportvoeding

Kinderen die aan sport doen, hebben een evenwichtige voeding nodig. Welk eten en drinken is dan het beste? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Bij veganistisch eten laat je alle dierlijke producten weg, ook eieren en zuivel. Welke voedingsstoffen heeft je kind extra nodig bij een veganistisch dieet? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Bij vegetarisch eten eet je geen vlees of vis meer. Hoe krijgt je kind toch voldoende ijzer en vitamine B12 binnen? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door eiwitten die in bepaalde voeding voorkomen. Welke voeding is dit, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Lactose is een melksuiker dat in moedermelk en zuigelingenvoeding zit en een intolerantie kan veroorzaken. Hoe ontstaat dit, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in bepaalde granen en die een intolerantie kunnen verzoorzaken. Wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Digitaal dossier JGZ

De jeugdgezondheidszorg noteert de gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind in een digitaal dossier. Wat zijn de voordelen boven een papieren dossier en wie hebben recht op inzage? (Meer...)

Gezondheid

Jeugdgezondheidszorg

Tot je kind 18 is, kun je met al je vragen terecht blij de Jeugdgezondheidszorg. Wat doen zij precies en hoe gaat het met afspraken maken? (Meer...)

Gezondheid

Een schoon lichaam

In de puberteit verandert er veel, ook op het gebied van hygiëne. Met welke tips kun je je puber helpen een schoon lichaam te hebben en waar moet je op letten? (Meer...)

Een schoon lichaam

Een gezond gebit

Iedere keer als je kind iets eet krijgen de tanden een zuuraanval. Hoe stimuleer je je puber tandvriendelijk te eten en drinken en te zorgen voor een gezond gebit? (Meer...)

Een gezond gebit

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes, of acne, ontstaan door hormonale schommelingen waardoor er teveel talg wordt aangemaakt. Hoe help je je puber de klachten te verminderen? (Meer...)

Jeugdpuistjes

Tanden poetsen

Een goede verzorging van het gebit van je kind is belangrijk. Blijf je puber stimuleren om zijn tanden goed te poetsen. Hoe moet je kind zijn tanden poetsen? (Meer...)

Tanden poetsen

Maandverband en tampons

Het is fijn voor je dochter als je haar uitlegt hoe je tampons, maandverband of een menstruatiecup gebruikt. Wat zijn de voor- en nadelen en wat leg je uit over hygiëne? (Meer...)

Maandverband en tampons

Depressie

Een depressie is een serieuze stemmingsstoornis die niet gewoon weer overgaat. Wat zijn de oorzaken en symptomen en wat kun je doen als je kind last heeft van een depressie? (Meer...)

Depressie

Eetstoornissen

Als pubers zichzelf te dik vinden, kunnen ze een eetstoornis ontwikkelen. Waar kun je op letten en wat kun je doen? (Meer...)

Eetstoornissen

Anorexia

Anorexia is een eetstoornis waarbij jongeren proberen af te vallen door te vasten of over te geven. Hoe herken je het, wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Anorexia

Boulimia

Boulima is een eetstoornis waarbij teveel gegeten en direct daarna overgegeven wordt. Wat maakt boulimia gevaarlijk en hoe herken je het? (Meer...)

Boulimia

ADHD

Pubers met ADHD hebben concentratieproblemen, reageren impulsief en laten vaak druk en rusteloos gedrag zien. Heeft je kind echt ADHD of is het iets anders en wanneer zoek je hulp? (Meer...)

ADHD

Angststoornissen

Als je puber alleen angst voelt in bepaalde situaties is er nog geen sprake van een angsstoornis. Wanneer is er wel sprake van een angststoornis? (Meer...)

Angststoornissen

Autisme

Kinderen met autisme vinden het moeilijk om contact te maken en te communiceren. Waar uit zich dit in en wanneer schakel je hulp in? (Meer...)

Autisme

Borderline

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Wat zijn de symptomen en hoe groot is de kans dat je kind borderline ontwikkelt? (Meer...)

Borderline

Burn-out

Een kind dat veel stress ervaart kan een burn-out krijgen: letterlijk opgebrand raken. Wie lopen verhoogd risico, wat zijn symptomen van veel stress en wat helpt? (Meer...)

Burn-out

Dwangstoornissen

Iemand met een dwangstoornis heeft last van telkens terugkerende, opdringerige gedachten of aanhoudende dwanghandelingen. Wat is het verschil met een angststoornis en wat kun je doen? (Meer...)

Dwangstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen kenmerken zich door gedragingen en emoties die duidelijk afwijken van die van gezonde personen. Welke persoonlijkheidsstoornissen zijn er en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Persoonlijkheidsstoornissen

Psychose

Mensen met een psychose zijn erg in de war en kunnen last hebben van waanbeelden en hallucinaties. Hoe herken je het, bij wie komt het voor en wat kun je doen? (Meer...)

Psychose

Schizofrenie

Iemand met schizofrenie heeft last van wanen en hallucinaties en heeft hulp nodig van een psychiater. Bij wie komt het voor en wat zijn de oorzaken? (Meer...)

Schizofrenie

Zelfbeschadiging

Als je kind zichzelf met opzet pijn doet, voel je grote onmacht. Wat zijn redenen voor zelfbeschadiging, hoe herken je het en wat kun je doen? (Meer...)

Zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging stoppen

Bij zelfbeschadiging hebben zowel je kind als jij hulp nodig. Wat kun je doen voor je kind en voor jezelf? (Meer...)

Zelfbeschadiging stoppen

Het niet meer zien zitten

De motieven voor zelfmoord kunnen voor ieder kind anders zijn. Hoe kun je merken dat je kind aan zelfmoord denkt en wat kun je doen? (Meer...)

Het niet meer zien zitten

Zelfmoord voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om zelfmoord te helpen voorkomen. Wat kun je doen en wie kan je helpen? (Meer...)

Zelfmoord voorkomen

Soa's

Een soa is een infectie die je kunt oplopen als je onveilig vrijt. Hoe herken en voorkom je het, welke soa's kennen we en wat kan je kind doen als het een soa heeft ? (Meer...)

Soa's

Chlamydia

Chlamidia is een bacterie die je kunt oplopen door onveilige seks. Wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Chlamydia

Herpes genitalis

Herpes genitalus is een veelvoorkomend, vaak onschuldig virus. Hoe krijg je het, wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Herpes genitalis

Genitale wratten

Genitale wratten zijn wratjes op de penis, vagina of anus. Hoe krijg je het, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Genitale wratten

Gonorroe

Gonorroe is een bacterie die je kan oplopen door allerlei vormen van seks. Welke vormen zijn dit, wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Gonorroe

Hepatitis B

Het Hepatitus B virus zit in bloed, sperma, vaginaal vocht en voorvocht. Hoe krijg je het, wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Hepatitis B

Hiv

Hiv is een virus dat het afweersysteem afbreekt en kan leiden tot aids. Hoe krijg je hiv, wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Hiv

Schaamluis

Schaamluis is een vervelende, maar ongevaarlijke aandoening. Hoe krijg je het, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Schaamluis

Syfilis

Syfilis is een soa die een besmettelijk zweertje veroorzaakt op of in de penis, vagnina, anus of mond. Wat kunnen de oorzaken en gevolgen zijn en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Syfilis

Soa-onderzoek

Als je kind onveilige seks heeft gehad of een soa vermoedt, is het goed om een soa-onderzoek te laten doen. Wat houdt het onderzoek in en waar kun je terecht? (Meer...)

Soa-onderzoek

Acne

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Hoe ontstaat acne en wat kun je doen om het te voorkomen en de klachten te verminderen? (Meer...)

Acne

Allergieën

Als je kind veel moet niezen, of last heeft van tranende ogen, huiduitslag of jeuk, kan dit door een allergie komen. Welke soorten allergieën zijn er en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Allergieën

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Apenpokken

Apneu

Apneu is ademstilstand tijdens de slaap. Wat zijn mogelijke oorzaken en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Apneu

Astma

Astma is een erfelijke, chronische onsteking aan de luchtwegen, waardoor je kind moeite heeft met ademen. Wat veroorzaakt astma en wat kun je doen om klachten te voorkomen of te verminderen? (Meer...)

Astma

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een bacteriële infectie die zorgt voor een pijnlijk en branderig gevoel bij de plasbuis en tijdens het plassen. Wat kun je doen om een blaasontsteking te voorkomen en genezen? (Meer...)

Blaasontsteking

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen waardoor er te weinig zuurstof in de organen en weefsels komt. Wat zijn de symptomen en mogelijke oorzaken en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Bloedarmoede

Candida

Candida is een schimmel in de vagina die soms klachten geeft. Waardoor ontstaat he, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Candida

Diabetes

Mensen met diabetes hebben een tekort aan insuline. Wat is dit precies, welke soorten diabetes zijn er, wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Diabetes

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening waar kinderen vaak last van hebben. Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Eczeem

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, waardoor je kind gaat schokken en soms het bewustzijn verliest. Wat kun je doen als je kind epilepsie heeft? (Meer...)

Epilepsie

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag met blaasjes en rode vlekjes. Hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen, wat kun je ertegen doen en hoe besmettelijk is het? (Meer...)

Gordelroos

Griep

Griep is een besmettelijke virusinfectie die de luchtwegen aantast. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Griep

Hart- en vaatziekten

Door een ongezonde leefstijl kunnen hart-en vaatziekten ontstaan, wat tot hartfalen kan leiden. Wat zijn de symptomen van hartfalen en wat kun je doen om hart-en vaatziekten te voorkomen? (Meer...)

Hart- en vaatziekten

Hazenlip

Een hazenlip is een spleet in de bovenlip die kan doorlopen tot in de bovenkaak, het gehemelte of de neus. Wat zijn de gevolgen en wat houdt de diagnose en behandeling in? (Meer...)

Hazenlip

Herpes

Herpes is een virus die verschillende huidaandoeningen veroorzaakt. Welke zijn dit en hoe kun je herpes voorkomen en de klachten verminderen? (Meer...)

Herpes

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte, waarvoor direct medische hulp nodig is. Wat zijn de symptomen en mogelijke complicaties en wat houdt de diagnose en behandeling in? (Meer...)

Hersenvliesontsteking

HiB-ziekten

De Hib-bacterie kan een aantal zeer ernstige ontstekingen veroorzaken. Wat kan je ertegen doen en waaraan herken je de infectie bij je kind? (Meer...)

HiB-ziekten

Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich snel en is erg hardnekkig. Wat kun je doen om hoofdluis te voorkomen en behandelen? (Meer...)

Hoofdluis

Hooikoorts

Als je kind hoofdkoorts heeft, is het allergisch voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Hooikoorts

Huidvlekken

Veel kinderen worden geboren met kleine of grotere huidvlekken. Welke soorten zijn er en waar moet je op letten bij moedervlekken? (Meer...)

Huidvlekken

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Hoe kunnen ze verspreid en voorkomen worden en hoe herken je hersenvliesontsteking? (Meer...)

Meningokokken

Oorontsteking

Oorontsteking gaat vaak gepaard met koorts en kan een loopoor veroorzaken. Wat doe je aan een loopoor en wanneer moet je met oorontsteking naar de huisarts? (Meer...)

Oorontsteking

Scoliose

De rug van een kind met scoliose groeit krom en er kan een bolling of bochel ontstaan. Hoe ontstaat scoliose en hoe herken en behandel je het? (Meer...)

Scoliose

Worminfecties

Er zijn verschillende soorten wormen waar je kind last van kan krijgen. Welke soorten zijn dit, hoe krijg je ze en hoe kun je worminfecties voorkomen en genezen? (Meer...)

Worminfecties

Wratten

Wratten zijn besmettelijke,kleine,ruwe knobbeltjes die vooral op handen en voeten voorkomen. Welke soorten zijn er en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Wratten

Ziekte van Lyme

Als er na een tekenbeet bij je kind een rode vlek omheen verschijnt, kan dit de ziekte van Lyme zijn. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekte van Lyme

Knieklachten

Als je kind intensief sport, kan je kind last krijgen van pijn in de knie. De pijn heeft bij jongens vaak een andere oorzaak dan bij meisjes. Waardoor komen de knieklachten en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Knieklachten

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer veroorzaakt extreme moeheid bij je kind, maar er zijn nog meer symptomen die hierop wijzen. Welke zijn dit en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekte van Pfeiffer

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een besmettelijke schimmelinfectie die je makkelijk oploopt in zwembaden en gemeenschappelijke douches. Hoe voorkom je het en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Zwemmerseczeem

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die na een dag of zeven vanzelf wegtrekken. Hoe herken je aften en wat kun je doen om ze te voorkomen en te genezen? (Meer...)

Aften

Bloedneus

Bij een bloedneus gaat er een bloedvaatje in de neus kapot. Wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Bloedneus

Buikpijn

Buikpijn is vervelend, maar meestal is er niets ernstigs aan de hand. Wat kan buikpijn veroorzaken, waar kun je op letten en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Buikpijn

Diarree

Diarree is waterige, dunne ontlasting en gaat meestal na 1 of 2 dagen vanzelf over. Wat veroorzaakt dirarree en wat kun eraan je doen? (Meer...)

Diarree

Duizeligheid

Flauwvallen kan gebeuren bij heftige emoties of pijn, te veel warmte en hyperventilatie. Wat kan je kind doen en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Duizeligheid

Harde ontlasting

Verstopping gaat gepaard met harde ontlasting die het poepen pijnlijk maakt. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen als je kind last heeft van verstopping? (Meer...)

Harde ontlasting

Hik

De hik wordt veroorzaakt door een krampachtige samentrekking van het middenrif. Wat veroorzaakt de hik en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Hik

Hoofdpijn

De belangrijkste vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Wat kun je eraan doen en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Hoofdpijn

Koorts

Koorts is een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger, veroorzaakt door een virus of bacterie in het lichaam. Wat kun je doen en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Koorts

Koortslip

Een koortslip is een besmettelijk, rood, vochtig blaasje op de lip of vlak erboven. Wat kun je doen? (Meer...)

Koortslip

Moe

Het is normaal dat pubers vaak moe zijn. Wat zijn de oorzaken van deze vermoeidheid? (Meer...)

Moe

Opgezette lymfeklieren

Het opzwellen van de lymfeklieren in de nek of lies, of onder de arm, is een normale reactie op een infectie. Wat is de oorzaak en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Opgezette lymfeklieren

Stinkende adem

Een stinkende adem kan door een vies gebit of verkoudheid komen, maar soms is er meer aan de hand. Wat kunnen de oorzaken zijn en wat kun je doen? (Meer...)

Stinkende adem

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is vocht en slijm dat uit de vagina komt. Wat is normaal en wat kun je doen bij klachten? (Meer...)

Vaginale afscheiding

Verkoudheid

Verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, kinderen zijn er vatbaarder voor dan volwassenen. Wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Verkoudheid

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker. Wanneer krijgt je dochter de vaccinatie en hoeveel prikken zijn nodig? (Meer...)

HPV-vaccinatie

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken, moet je soms tegen bepaalde ziektes ingeënt worden. Welke inentingen zijn nodig? (Meer...)

Extra vakantieprik

Vaccinaties

Vaccineren tegen infectieziekten is in Nederland niet verplicht. Wat kun je doen als je kind bepaalde vaccinaties heeft gemist? (Meer...)

Vaccinaties

Op de fiets

Je kind gaat op de fiets naar vrienden, school of werk. Waar moet een veilige fiets aan voldoen en hoe zorg je dat je puber zich veilig gedraagt in het verkeer? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Brommers en scooters

Vanaf 16 jaar mag je kind met het AM rijbewijs op een brommer of scooter rijden. Wat is een snorfiets en waar hangt de hoogte van de verzekeringspremie vanaf? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Rijlessen en het beginnersrijbewijs

Je kind mag vanaf 17 jaar beginnen met autorijlessen nemen. Welke onderdelen zitten er in het rijexamen en wat houdt het beginnersrijbewijs precies in? En hoe zit het met het puntenrijbewijs? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Praten over roken

Het is belangrijk om met pubers over roken te praten. De manier waarop je dat doet is belangrijker dan hoe vaak je dit doet. Hoe en wanneer praat je met je kind over (niet gaan) roken? (Meer...)

Praten over roken

Waterpijp

Het roken van een waterpijp is minstens even schadelijk als sigaretten roken. Wat zijn de risico's en wat kun je doen als je kind eraan verslaafd raakt? (Meer...)

Waterpijp

Alcoholgebruik

Het drinken van alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren negatief beïnvloeden. Als ouder heb je invloed op het drinkgedrag van je puber, regels stellen werkt. Wat spreek je af en waarom kun je hem beter niet thuis aan alcohol laten wennen? (Meer...)

Alcoholgebruik

Regels en afspraken over drank

Of je kind al mag drinken of niet; duidelijke regels en afspraken geven houvast. Hoe help je je kind verstandig om te gaan met drank? (Meer...)

Regels en afspraken over drank

Te jong te veel drinken

Te jong te veel drinken verstoort de ontwikkeling van de hersenen en zorgt voor minder goede school-studie-en werkprestaties. Wat is comazuipen en wat kun je doen? (Meer...)

Te jong te veel drinken

Groepsdruk

Om je puber weerbaar te maken om nee te zeggen tegen een sigaret of alcohol, is het belangrijk om je kind te leren goed na te denken over keuzes maken. Als vrienden wel roken of drinken, kan je kind denken, dat dat moet om bij de groep te horen. Hoe help je je kind daarbij? (Meer...)

Groepsdruk

Drugsgebruik

Als je kind wil experimenteren met drugs, kun je dat als ouder niet tegenhouden. Wat zijn de risico's, wat kun je doen en wanneer moet je je zorgen maken? (Meer...)

Drugsgebruik

Drugsgebruik bespreken

Het is belangrijk om drugsgebruik te bespreken met je kind. Hoe doe je dit, wanneer is er reden tot zorgen en waar kun je terecht voor advies en hulp? (Meer...)

Drugsgebruik bespreken

Drugsmisbruik en verslaving

Bij drugsmisbruik dreigt een kind de controle over het gebruik te evreliezen, bij verslaving loopt het gebruik uit de hand. Wat zijn de signalen en wat kun je doen? (Meer...)

Drugsmisbruik en verslaving

Blowen

Blowen is het roken van hasj of wiet in een soort sigaret. Hoe kan je met je kind praten over blowen en wat houdt het in als je kind eraan verslaafd is? (Meer...)

Blowen

Cocaïne

Cocaïne is een stimulerend middel, dat bestaat uit een wit poeder dat meestal gesnoven wordt. Wat zijn de risico's en wat kun je doen als je kind cocaïne gebruikt? (Meer...)

Cocaïne

GHB

GHB is een vloeistof of poeder dat een ontspannen gevoel geeft. Wat zijn de risico's? (Meer...)

GHB

Lachgas

Lachgas zorgt ervoor dat de hersenen tijdelijk geen zuurstof krijgen na inademen. Deze partydrug wordt steeds meer gebruikt door jongeren. Wat zijn de risico’s en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Lachgas

Speed

Speed is een langwerkend, stimulerend middel in poeder- of pilvorm, dat meestal gesnoven of geslikt wordt. Wat zijn de effecten en risico's? (Meer...)

Speed

XTC

XTC is te koop in de vorm van pillen, kristallencapsules en poeders. Wat zijn de risico's? (Meer...)

XTC

Snus en nicotinezakjes

Snus is de naam voor nicotinezakjes waar óók tabak in zit, maar wordt vaak voor álle nicotinezakjes gebruikt. Door jongeren en kinderen worden vooral nicotinezakjes gebruikt, zonder tabak. Wie snus gebruikt, krijgt nicotine binnen zonder te roken. Maar ook snus is verslavend en ongezond. En steeds meer jongeren en zelfs kinderen gebruiken het. Snus is verboden. (Meer...)

Genotmiddelen

Vapen

Vapen betekent dampen. Het is de populaire naam voor het roken van een e-sigaret. Die wordt dan ook een vape genoemd. Doordat vapes er cool uitzien en er vapes met allerlei smaakjes zijn, zijn ze aantrekkelijk voor steeds jongere kinderen. (Meer...)

Genotmiddelen

Groei

Hoe lang en hoe zwaar je kind wordt, is van meerdere factoren afhankelijk. Welke factoren spelen een rol en hoe verloopt de groei tussen 12 en 18 jaar normaal gesproken? (Meer...)

Groei

Groeispurt

Pubers groeien tijdens hun groeispurt meer dan twee keer zo snel als in hun kindertijd. Hoe verloopt de groeispurt en welke voedingsstoffen en vitamines heeft je kind dan nodig? (Meer...)

Groeispurt

Groeipijn

Groeipijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek. De oorzaak van groeipijn is niet bekend. Wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Groeipijn

Horen

Niet goed kunnen horen belemmert je kind bij het spreken, leren van taal en contact. Hoe weet je of je kind niet goed kan horen en wat kun je doen? (Meer...)

Horen

Zien

Omdat tijdens de groeispurt ook de ogen groeien, kunnen pubers slechter gaan zien. Wat kun je doen en waar moet je op letten? (Meer...)

Zien

Kleurenblind

Een puber met kleurenblindheid kan de verschillen tussen bepaalde kleuren niet zien. Is het erfelijk en hoe belemmerend is het? (Meer...)

Kleurenblind

Motoriek

De groeispurt die pubers doormaken heeft ook gevolgen voor de motoriek van je kind. Welke gevolgen zijn dit en wat kun je doen om dit proces te ondersteunen? (Meer...)

Motoriek

DCD

Als je kind onhandig is in de meest simpele, dagelijkse handelingen kan dit de motorische ontwikkelingsstoornis DCD zijn. Wat zijn de kenmerken van DCD en wat kun je doen? (Meer...)

DCD

Hormonen

Het lichaam van je puberende kind verandert onder invloed van hormonen. Welke veranderingen kun je verwachten? (Meer...)

Hormonen

Gebit

Rond de leeftijd van 14 jaar is het melkgebit gewisseld en heeft je kind 28 blijvende kiezen en tanden. Welke gebitsproblemen zijn er en wat kun je doen om ze te voorkomen? (Meer...)

Gebit

Beugel

Als de tanden en kiezen niet goed staan, kan je kind een beugel krijgen. Wat houdt een beugelbehandeling in en welke soorten beugels zijn er? (Meer...)

Beugel

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid van je kind. Wat kun je doen om een gezond gewicht te realiseren en wat doe je in geval van onder- of overgewicht? (Meer...)

Gezond gewicht

Ondergewicht

Als je kind te mager is of te licht, kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken en gezondheidsrisico's van ondergewicht en wat kun je doen? (Meer...)

Ondergewicht

Overgewicht

Overgewicht kan het gevoel van eigenwaarde aantasten en is slecht voor de gezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kun je doen? (Meer...)

Overgewicht

Aan de lijn

In de puberteit willen kinderen soms aan de lijn omdat ze hun veranderende lichaam te dik vinden. Hoe praat je daar over met je kind en wanneer moet je hulp zoeken? (Meer...)

Aan de lijn

Lichamelijke problemen

Lichamelijke aandoeningen die zich vroeg openbaren kunnen een ontwikkelingsachterstand bij je kind veroorzaken. Aan welke aandoeningen kun je denken en wie kan je helpen? (Meer...)

Lichamelijke problemen

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling verloopt stapsgewijs. Wat kun je verwachten als het gaat om relaties, seksueel gedrag, masturbatie en onzekerheid bij je puber? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Vruchtbaarheid

In de pubertijd worden jongeren vruchtbaar. Meisjes zijn vruchtbaar vanaf de eerste ongesteldheid en jongens vanaf de eerste zaadlozing. Welke veranderingen maken zij door? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Lichamelijke verandering

In de puberteit verandert het lichaam. Deze veranderingen worden veroorzaakt door de geslachtshormonen. Wat kun je verwachten als je kind in de puberteit belandt? (Meer...)

Lichamelijke verandering

Lichaamshaar

In de pubertijd krijgen kinderen op allerlei plaatsen lichaamshaar. Bij jongens en meisjes verloopt deze ontwikkeling verschillend. Wat kun je precies verwachten? (Meer...)

Lichaamshaar

Menstruatie

Voor elk meisje breekt het moment ooit aan: de eerste keer ongesteld zijn. Hoe kun je de eerste menstruatie zien aankomen en welke dingen zijn belangrijk om met haar te bespreken? (Meer...)

Menstruatie

Zaadlozing

In de pubertijd krijgen jongens hun eerste zaadlozing. Dit kan gebeuren tijdens masturbatie, maar ook spontaan in de slaap. Hoe kun je je zoon hierop voorbereiden? (Meer...)

Zaadlozing

Masturbatie

In de pubertijd is masturbatie heel gewoon. Hierdoor leert je kind zijn eigen lichaam kennen en wat hij wel of niet fijn vindt. Hoe kun je dit het beste met je kind bespreken? (Meer...)

Masturbatie

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Bij de eerste seksuele gemeenschap zijn jongeren vaak niet ontspannen. Hierdoor kan een meisje een beetje bloeden. Wat gebeurt er en hoe kan dit worden voorkomen? (Meer...)

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Seksuele oriëntatie

In de pubertijd ontwikkelen jongeren seksuele gevoelens. Veel kinderen worden verliefd op iemand van een ander geslacht. Maar er zijn ook andere seksualiteiten. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Seksuele oriëntatie

Homo- en biseksualiteit

In de pubertijd worden jongeren vaak voor het eerst verliefd. Ze kunnen vallen op iemand van hetzelfde geslacht, maar ook op jongens én meisjes. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Homo- en biseksualiteit

Genderidentiteit en transgender

Bij sommige pubers komt hun genderidentiteit niet overeen met hun geslacht: een jongen voelt zich dan een meisje, en een meisje een jongen. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Genderidentiteit en transgender

Jongensbesnijdenis

Bij jongensbesnijdenis wordt (een deel van) de voorhuid weggehaald. Wat kunnen redenen zijn voor besnijdenis en wat houdt het in? (Meer...)

Jongensbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis

In Nederland is meisjesbenijdenis verboden. Wat houdt de besnijdenis in en wat kun je doen als familie uit een ander land hier anders over denkt? (Meer...)

Meisjesbesnijdenis

Temperament

Elke puber heeft weleens een uitbarsting. Niet zo gek, want in de pubertijd zijn er genoeg nieuwe prikkels. Wat kun je doen om je kind hierin te steunen? (Meer...)

Temperament

Puberteit

In de pubertijd vinden er allerlei ontwikkelingen plaats: pubers ontdekken wie ze zijn, maken zich los van hun ouders en hebben last van humeur. Hoe kun je je kind hierin helpen? (Meer...)

Puberteit

Sociale vaardigheden

De puberteit is een belangrijke fase waarin de sociale vaardigheden op de proef worden gesteld. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind zich zeker genoeg voelt om vrienden te maken? (Meer...)

Sociale vaardigheden

Zelfvertrouwen

Een kind met zelfvertrouwen dat voldoende zelfstandig is, ontwikkelt een positief zelfbeeld. Het zelfbeeld is afhankelijk van de ideeën die je kind over zichzelf heeft. Welke rol spelen zelfkennis, het ik-ideaal, zelfwaardering en zelfvertrouwen bij de ontwikkeling van het zelfbeeld? Hoe kun je je puber hierbij helpen? (Meer...)

Zelfvertrouwen

Verlegenheid

Iedere puber is weleens verlegen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar soms belemmert het een puber in het dagelijks leven. Hoe kun je je kind hierin steunen? (Meer...)

Verlegenheid

Onzekerheid

Sommige pubers, vooral meisjes, gaan over van alles twijfelen. Wat zijn mogelijke oorzaken van de onzekerheid en hoe kun je helpen? (Meer...)

Onzekerheid

Weerbaarheid

Onzekere pubers vinden het vaak moeilijk hun grenzen aan te geven. Daardoor laten ze anderen gemakkelijk over zich heen lopen. Hoe kun je je kind helpen voor zichzelf op te komen? (Meer...)

Weerbaarheid

Bang

Veel pubers maken zich druk over wat anderen van ze vinden. Dat kan ze onzeker, eenzaam en angstig maken. Hoe kun je de angst herkennen en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Bang

Stress

Gezonde stress kan geen kwaad. Maar te veel stress en spanning kan zorgen voor lichamelijke klachten. Hoe kun je stress bij je kind voorkomen of verminderen? (Meer...)

Stress

Faalangst

Faalangstige kinderen zijn vaak bang dat ze niet aan de verwachtingen voldoen. Dat zorgt voor een negatief zelfbeeld. Hoe voorkom je faalangst en hoe kun je je kind hierin helpen? (Meer...)

Faalangst

Verliefdheid en seks

Iedere puber wordt weleens verliefd. Als de liefde wederzijds is, kan er een relatie ontstaan waarin je kind zijn seksualiteit gaat ontdekken. Wanneer geef je seksuele voorlichting? (Meer...)

Verliefdheid en seks

Schaamte

Schaamte: een beetje is niet erg, als je kind er zich maar niet extreem onzeker door voelt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind een positief zelfbeeld behoudt? (Meer...)

Schaamte

Verdriet

Ook pubers zitten soms minder goed in hun vel. Maar ze voelen zich gesteund als ze hun verhaal kwijt kunnen. Op welke manier kun je met je kind over verdriet praten? (Meer...)

Verdriet

Rouwverwerking bij overlijden

Rouwen is een zwaar proces. Het is belangrijk dat pubers de ruimte krijgen om het verlies op hun eigen manier te verwerken. Hoe kun je je kind hier het beste in steunen? (Meer...)

Rouwverwerking bij overlijden

Ontwikkeling van de hersenen

Het wisselvallige gedrag van pubers heeft met de verandering in de hersenen en hormonen te maken. Wat houdt dit veranderingsproces in en wat zijn de gevolgen voor het gedrag? (Meer...)

Ontwikkeling van de hersenen

Cognitieve ontwikkeling

De ontwikkeling van de hersenen loopt door tot na het twintigste jaar. Wat zijn de sociale en emotionele gevolgen voor je kind en hoe kun je helpen? (Meer...)

Cognitieve ontwikkeling

Veranderingen in het denken

Het verstand van pubers kan meer aan en functioneert anders dan van basisschoolkinderen. Welke veranderingen in het denken zijn er en waarom is huiswerk plannen zo lastig? (Meer...)

Veranderingen in het denken

Intelligentie

Intelligentie heeft te maken met de werking van de hersenen. Waar hangt de intelligentie vanaf en wat houdt het IQ precies in? (Meer...)

Intelligentie

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde kinderen hebben een IQ van meer dan 130 en zijn heel leergierig en creatief in hun denken. Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid en hoe kun je je kind ondersteunen? (Meer...)

Hoogbegaafdheid

Een eigen mening

Het vormen van een eigen mening is belangrijk voor je puber op de weg naar onafhankelijkheid. Hoe kun je dit stimuleren en je kind steunen? (Meer...)

Een eigen mening

Verstandelijke beperking

Als je kind een verstandelijke beperking heeft, kan het zijn dat er aanpassingen nodig zijn. Wat is mogelijk op het gebied van wonen, school, vakantie en sport? (Meer...)

Verstandelijke beperking

Vriendschap

Voor pubers is het hebben van vrienden belangrijk. Soms zijn de vrienden belangrijker dan de ouders. Hoe maken ze nieuwe vrienden? (Meer...)

Vriendschap

Vriendengroepen

Veel pubers willen graag ergens bij horen en maken deel uit van een vriendengroep. Welke vriendengroepen zijn er en hoe worden ze gevormd? (Meer...)

Vriendengroepen

Invloed van vrienden

Pubers vinden het hebben van vrienden belangrijk. Ze kunnen goede vrienden, maar ook foute vrienden hebben. Wat is de invloed van deze type vrienden op jouw kind? (Meer...)

Invloed van vrienden

Geen vrienden

Als er nooit vrienden van je kind over de vloer komen, kan het zijn dat je kind geen vrienden heeft. Wat kun je hieraan doen en hoe kun je je kind hierin helpen? (Meer...)

Geen vrienden

Piercings en tatoeages

Tattoos en piercings worden gedragen als sieraad of als uiting van de identiteit. Wat zijn enkele nadelen en gezondheidsrisico’s en heeft je kind jouw toestemming nodig? (Meer...)

Piercings en tatoeages

Make-up en mode

Meisjes experimenteren met make-up en mode is voor veel jongeren belangrijk. Waarom is make-up niet goed bij jeugdpuistjes en waarom is mode belangrijk voor je kind? (Meer...)

Make-up en mode

Verkeerde vrienden

Je kind kan het spannend vinden om verkeerde vrienden te hebben die dingen doen die niet mogen. Hoe merk je dat je kind zulke vrienden heeft en hoe voorkom je het? (Meer...)

Verkeerde vrienden

Radicalisering

Radicalisering is het overtuigd zijn van het eigen gelijk en de strijd aangaan met anderen. Waarom radicaliseren jongeren en wat doe je als je je zorgen maakt over je kind? (Meer...)

Radicalisering

Taalontwikkeling

Een goede spraak-en taalontwikkeling zijn belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Hoe stimuleer je de taalontwikkeling en wat kun je doen als je kind taalproblemen heeft? (Meer...)

Taalontwikkeling

Meertaligheid

Soms groeit een kind op met ouders die een verschillende taal spreken. Wat kun je zelf doen om een kind meertalig op te voeden en welke hulp kan school bieden? (Meer...)

Meertaligheid

Stotteren

Stotteren is het niet vloeiend kunnen praten. Wat kun je doen als je kind stottert en wat doet de logopedist of stottertherapeut? (Meer...)

Stotteren

Dyslexie

Pubers met dyslexie hebben onder andere moeite met het koppelen van klanken aan letters en tekens. Hoe weet je of je kind dyslectisch is en wat kun je doen? (Meer...)

Dyslexie

Dysfasie

Bij dysfasie begrijpt je kind meestal veel meer van wat anderen zeggen dan het zelf kan zeggen. Wat zijn de kenmerken en wat kun je doen? (Meer...)

Dysfasie

Dyscalculie

Een kind met dyscalculie heeft hardnekkige problemen met rekenen. Welke begeleiding is er op school mogelijk en wat kun je zelf doen? (Meer...)

Dyscalculie

Taalachterstand

Een taalachterstand kan leiden tot leerproblemen. Wat is er op school mogelijk als je kind een taalachterstand heeft en wat kun je zelf doen? (Meer...)

Taalachterstand

Leerplicht

Kinderen van 5 tot 18 zijn leerplichtig, ze moeten de basisschool afmaken en een opleiding volgen. Wat houdt de leerplicht precies in en waarom bestaat het? (Meer...)

School

Voortgezet onderwijs

Het voortgezet onderwijs bereid jouw kind voor op een vervolgstudie. Hoe kiezen jullie een geschikte middelbare school en hoe blijf je als ouder betrokken? (Meer...)

Voortgezet onderwijs

Passend onderwijs

Ieder kind heeft indien nodig recht op passend onderwijs. Dat is niet hetzelfde als speciaal onderwijs. Wat is het wel en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Passend onderwijs

Tweetalig onderwijs

Op veel middelbare scholen wordt tweetalig onderwijs aangeboden, voornamelijk op het vwo maar ook op havo- of vmbo-niveau. Wat is het voordeel van tweetalig onderwijs? (Meer...)

Tweetalig onderwijs

Huiswerk

Op de middelbare school krijgt je kind te maken met huiswerk. Hoe help je je kind omgaan met huiswerk maken en wat kun je doen als je kind er moeite mee heeft? (Meer...)

Huiswerk

Mentor

De mentor houdt het presteren en functioneren van je kind en de klas in de gaten. Tijdens de rapportbespreking spreek je met de mentor. Hoe bereid je het gesprek voor? (Meer...)

Mentor

Examen

De periode van het centraal eindexamen is een spannende tijd voor je kind. Hoe help je je kind ontspannen en goed voorbereid aan de examens te beginnen? (Meer...)

Examen

Betrokkenheid bij school

Het is belangrijk om betrokken te blijven bij wat er gebeurt op de school van je puber, maar op de middelbare school is dat lastiger. Hoe blijf je toch betrokken? (Meer...)

Betrokkenheid bij school

Medezeggenschapsraad en ouderraad

De ouderraad of oudercommissie zet zich in de voor belangen van kinderen en hun ouders op school. Wat doet de ouderraad en waarom vragen zij om een vrijwillige bijdrage? (Meer...)

Medezeggenschapsraad en ouderraad

Schoolkosten

Scholen krijgen elk jaar geld van de overheid, maar als ouder betaal je ook mee aan de schoolkosten voor je kind. Met welke uitgaven moet je rekening houden? (Meer...)

Schoolkosten

Vervoer naar school

Van zelfstandig naar school lopen of fietsen krijgt je kind meer inzicht in het verkeer. Wat heeft je kind nodig om op de fiets naar school te kunnen gaan? (Meer...)

Vervoer naar school

Niet willen leren

Vanaf de tweede klas gaan pubers vaak minder hun best doen op school. Hoe komt dit en wat kun je doen als je kind niet wil leren? (Meer...)

Niet willen leren

Leerproblemen

Als je kind veel moeite heeft met onthouden, lezen en leren heeft het misschien een leerprobleem. Wat zijn leerproblemen en hoe kan de leerkracht van je kind helpen? (Meer...)

Leerproblemen

Onderwijs en autisme

Als je kind autisme heeft kan het met passend onderwijs naar een reguliere middelbare school of naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Hoe weet je wat past? (Meer...)

Onderwijs en autisme

Remedial teaching

Kinderen die beneden het gemiddelde niveau presteren kunnen geholpen worden met remedial teaching. Wat is remedial teaching en wat als dat niet genoeg is? (Meer...)

Remedial teaching

Zorgteam en ZAT

Iedere school heeft een eigen ZAT (zorg- en adviesteam). Zij helpen kinderen op een goede manier de schooltijd te doorlopen. Hoe doen ze dat en wie zit er in een ZAT? (Meer...)

Zorgteam en ZAT

Slechte cijfers

Als je kind slechte cijfers haalt op school, kan dat meerdere oorzaken hebben. Hoe help je je kind betere cijfers halen en hoe praat je over de slechte cijfers met je kind? (Meer...)

Slechte cijfers

Spijbelen

Als je kind structureel of incidenteel spijbelt, blijft het zonder toestemming weg van school. Wat zijn de gevolgen van structureel spijbelen en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Spijbelen

Schorsing en verwijdering

Als je kind zich ernstig misdraagt of ongewenst gedrag vertoont, kan het geschorst worden van school. Wat gebeurt er voor een schorsing en hoe verloopt de procedure? (Meer...)

Schorsing en verwijdering

Schoolverlaters

Schoolverlaters stoppen voortijdig met school, terwijl ze nog leerplichtig zijn. Wat zijn de oorzaken van schooluitval en hoe voorkom je dat je kind schoolverlater wordt? (Meer...)

Schoolverlaters

Verkeerde opleiding

Het kan gebeuren dat je kind voor de verkeerde opleiding heeft gekozen. Welke opties heeft je kind en wat moet je kind doen als het wil overstappen naar een andere studie? (Meer...)

Verkeerde opleiding

Een studie kiezen

In het laatste jaar van de middelbare school gaat je kind zijn studie- en beroepskeuze maken. Welke opties zijn er na het examen en hoe kun je helpen kiezen als ouder? (Meer...)

Een studie kiezen

Tussenjaar

Als je kind nog niet goed weet wat het wil studeren of welk vak het wil leren, kan het een tussenjaar nemen. Welke opties heeft je kind tijdens het tussenjaar? (Meer...)

Tussenjaar

Gezondheid en bewegen

Voldoende beweging is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Wat kun je doen om de gezondheid van je kind te bevorderen en het bewegen te stimuleren? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Om gezond en fit te blijven, moet je puber voldoende bewegen. Hoe kun je dit stimuleren en wat is het calorieverbruik tijdens bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Skateboarden en skaten

Als je kind wil skateboarden, skaten of waveboarden kun je beschermingsmaatregelen nemen. Hoe zorg je dat je kind veilig kan skaten en goed beschermd is? (Meer...)

Sport en beweging

Sport

Sporten is niet alleen goed voor de conditie van je kind, maar ook voor sociale contacten. Waar kan je kind sporten en wat als je het niet kunt betalen? (Meer...)

Sport en beweging

Winnen en verliezen

Van spel en sport leren pubers dat je kunt winnen en verliezen, sommige pubers kunnen slecht tegen hun verlies. Hoe leer je je kind omgaan met verliezen? (Meer...)

Sport en beweging

Veilig sporten

Sporten is goed voor je kind, met veilig sporten voorkomt je kind blessures. Hoe kiest je kind een sport uit en wat is belangrijk bij veilig sporten? (Meer...)

Sport en beweging

Zelf geld verdienen

Als je kind zelf geld gaat verdienen, kan dat invloed hebben op de studiefinanciering en de kinderbijslag. Waar moet je kind nog meer rekening mee houden? (Meer...)

Wonen en werken

Bijbaantje en vakantiewerk

Vanaf 13 jaar mag je kind een bijbaantje of vakantiewerk doen voor minimumjeugdloon. Hoeveel uur per week mag je kind werken en wat als je kind nog geen 13 is? (Meer...)

Wonen en werken

Solliciteren

Als je kind een bijbaan wil, moet het solliciteren of een open sollicitatie sturen. Waar let je op in een vacature en hoe maakt je kind een goede indruk? (Meer...)

Wonen en werken

Vrijwilligerswerk

Door vrijwilligerswerk leert je puber waar het goed in is en het kan ook een opstapje zijn naar betaald werk. Waar vind je kind passend vrijwilligerswerk? (Meer...)

Wonen en werken

Werkomstandigheden

Er zijn regels over werkomstandigheden voor jongeren met een bijbaan. Wat mag je kind wel en niet doen en hoeveel uren en dagen mag je kind werken? (Meer...)

Wonen en werken

Op kamers

Als je kind uit huis wil, gaat het waarschijnlijk op kamers wonen. Hoe kan je kind aan een studentenkamer komen en waarom zijn kamers vaak erg duur? (Meer...)

Wonen en werken

Wonen met een beperking

Als je kind een beperking heeft kan het nodig zijn om aanpassingen te doen in huis. Waar kun je aanpassingen aanvragen en wat als je kind op zichzelf wil gaan wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.