Oudergids - Puber

.. / Puber / Media

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Regels mediagebruik pubers

Regels, zoals eerst het huiswerk afmaken, helpen pubers bewuster omgaan met media. Welke afspraken en maatregelen maak je met je puber over mediagebruik? (Meer...)

Mediaopvoeding

Adviezen mediagebruik pubers

Pubers kunnen nog niet altijd overzien wat de gevolgen van mediagebruik kunnen zijn. Welke adviezen zijn er voor het mediagebruik van pubers? (Meer...)

Mediaopvoeding

Huiswerk gaat voor

Om te voorkomen dat social media gebruik ten koste gaat van het huiswerk van je kind, moet je goede afspraken maken. Hoe praat je daarover met je puber? (Meer...)

Mediaopvoeding

Seks in de media

Of het zien van seks in de media schadelijk is voor pubers, hangt af van de seksuele opvoeding die ze krijgen. Hoe en wanneer praat je over porno met je kind? (Meer...)

Mediaopvoeding

Online gok-sites

Online gok-sites zijn bedoeld voor 18 jaar en ouder, maar er is geen controle. Je kind kan dus alsnog gokken en geld uitgeven. Hoe praat je daarover met je puber? (Meer...)

Mediaopvoeding

Foto's op internet

Aan het delen van foto's op internet zitten risico's vast. Waar moet je kind op letten en waar kun je zelf op letten? (Meer...)

Mediaopvoeding

Foto's van je kind op school

Scholen mogen niet zonder toestemming foto’s van je kind verspreiden. Vanaf wanneer bepaalt je kind dat zelf en wat doe je als het zonder toestemming gebeurt? (Meer...)

Mediaopvoeding

Pubers en privacy

Pubers hebben behoefte aan privacy, dat is normaal en gezond. Wat is normaal en hoe praat je met je kind over (online) privacy, bijvoorbeeld op social media? (Meer...)

Mediaopvoeding

Smartphoneverslaving

Veel jongeren zijn vaak met hun smartphone bezig. Hoe herken je een smartphoneverslaving en wat doe je als je kind het smartphonegebruik wil minderen? (Meer...)

Mediaopvoeding

Televisie kijken

Peuters vinden het leuk om tv te kijken. Een peuter kan echt nog niet van fantasie scheiden. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Mediaopvoeding

Gamen

Tot 12 jaar vinden jongens en meisjes gamen even leuk, daarna gaan vooral jongens ermee door. Wat voor games zijn er zoal en wat zijn 'online streams'? (Meer...)

Gamen

Pubers en gamen

Pubers kunnen zowel online als offline gamen. Wat is het verschil en wat kun je doen om het gamen en online gokken binnen de perken te houden? (Meer...)

Gamen

Gamen is experimenteren

Gamen helpt jongeren om te leren omgaan met gevoelens. Welke rol speelt geweld hierbij en hoe kan gamen een rol spelen bij de mediaopvoeding? (Meer...)

Gamen

Gameverslaving pubers

Veel ouders maken zich zorgen om het gamegedrag van hun kind. Wat is ongezond gamegedrag en hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Gamen

Virtual Reality

Virtual reality is bijna niet te onderscheiden van de werkelijkheid. Welke risico's kan dit met zich meebrengen en wat kun je doen om problemen te voorkomen? (Meer...)

Gamen

Veiligheid online

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je maatregelen nemen om de veiligheid online te verhogen. Hoe praat je daarnaast over veilig internetten met je puber? (Meer...)

Veiligheid online

Veilig gebruik van internet

Het is belangrijk om je kind te leren veilig om te gaan met internet. Welke huisregels kun je afspreken met je kind en waar moet je kind op letten? (Meer...)

Veiligheid online

Veilige sites

Als je kind online aankopen doen, moet het weten hoe je dat op een veilige manier kunt doen. Waar let je op en wanneer kun je een aankoop van je kind terugdraaien? (Meer...)

Veiligheid online

Gevaarlijke internetspelletjes

Pubers doen soms mee met internetspelletjes of online challenges die gevaarlijk kunnen zijn. Waarom doen pubers dat en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Veiligheid online

Internet en seks

Jongeren doen op het internet allerlei seksuele ervaringen op, zowel positief als vervelend of gevaarlijk. Wat zijn die ervaringen en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Social media

Pubers en sociale media

Social media is bij pubers vooral belangrijk voor het contact met leeftijdgenoten. Wat zijn de meest gebruikte apps en waar moet je op letten bij het gebruik? (Meer...)

Social media

Vloggers en vloggen

In vlogs geven mensen op YouTube een kijkje in hun leven. Welke invloed hebben vlogs en online reclame op je kind en wat doe je als je kind zelf wil gaan vloggen? (Meer...)

Social media

Online reclame

Op social media krijgt je kind online reclame te zien. Online reclame is soms lastig te herkennen. Hoe kun je het herkennen en heeft het invloed op je kind? (Meer...)

Social media

(nep)nieuws op social media

Je kind kan op social media nepnieuws en kettingbrieven tegenkomen. Hoe herken je nepnieuws en hoe praat je met je kind over nepnieuws, kettingbrieven en nare beelden? (Meer...)

Social media

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.