Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.
Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?
Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.
Zak- en kleedgeld
Zak- en kleedgeld helpt je kind leren omgaan met geld en een budget. Hoe stel je het bedrag vast en met welke regels hou je rekening als je zak- en kleedgeld gaat geven? (Meer...)
Financiële opvoedingSparen
Het is belangrijk om je kind al vroeg te leren sparen. Hoe help je je kind leren sparen en waar hou je als ouder rekening mee als je gaat sparen voor je kind? (Meer...)
Financiële opvoedingEigen bankrekening
Om je kind met geld te leren omgaan, kun je ze een eigen bankrekening geven. Hoe leer je je kind veilig pinnen en internetbankieren en hou je overzicht? (Meer...)
Financiële opvoedingOmgaan met geld
Pubers willen graag dezelfde dingen als hun vrienden doen en kopen. Hoe help je je puber bij de financiële opvoeding en het zelf leren omgaan met geld? (Meer...)
Financiële opvoedingSeksuele opvoeding
Seksuele opvoeding gaat naast seksualiteit ook over liefde en zeggen wat je wel en niet wilt. Hoe geef je seksuele opvoeding aan je puber en waarom is het belangrijk? (Meer...)
SeksSeksuele voorlichting
Met je kind over seksualiteit praten is niet altijd makkelijk. Wat moet je kind weten en hoe geef je voorlichting? (Meer...)
SeksSeksverslaving
Jongeren in de puberteit krijgen interesse voor seks. Je kind is niet meteen seksverslaafd als het vaak aan seks denkt of een pornosite bezoekt. Wanneer is je kind wel seksverslaafd? (Meer...)
SeksVeilig vrijen
Als je kind toe is aan een seksuele relatie, is het belangrijk dat hij weet hoe je veilige seks hebt. Wat is veilig vrijen en hoe heb je het daarover met je kind? (Meer...)
SeksVerantwoordelijkheid meiden
Je dochter is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een soa of zwangerschap. Hoe help je meiden daarbij en wat doe je als het toch is misgegaan? (Meer...)
SeksVerantwoordelijkheid jongens
Je zoon is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een soa of zwangerschap. Hoe help je jongens bij die verantwoordelijkheid en wat bespreek je met je zoon? (Meer...)
SeksVoorbehoedsmiddelen
Voorbehoedsmiddelen helpen zwangerschap en soa’s te voorkomen. Welke voorbehoedsmiddelen zijn er en hoe help je je dochter de juiste anticonceptie kiezen? (Meer...)
VoorbehoedsmiddelenCondoom
Het condoom is het enige middel dat naast zwangerschappen ook soa’s voorkomt. Wat zijn de voor- en nadelen van condooms en hoe weet je kind of een condoom veilig is? (Meer...)
VoorbehoedsmiddelenPil
Met de anticonceptiepil voorkomt je dochter een zwangerschap, maar geen soa’s. Hoe werkt de pil en wat zijn de voor- en nadelen van het slikken van de pil? (Meer...)
VoorbehoedsmiddelenSpiraal
Het spiraaltje beschermt je dochter tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Hoe werkt het spiraaltje en wat zijn de voor- en nadelen van deze anticonceptiemethode? (Meer...)
VoorbehoedsmiddelenMorning-afterpil
De morning-afterpil is een noodpil die je dochter kan nemen als ze onveilige seks heeft gehad. Wat moet ze weten over de morning- afterpil en is er een alternatief? (Meer...)
VoorbehoedsmiddelenNatuurlijke methoden
Naast voorbehoedsmiddelen zijn er andere, onveilige, manieren om zwangerschap te voorkomen. Welke manieren zijn dat en waarom moet je kind daar niet voor kiezen? (Meer...)
VoorbehoedsmiddelenTienerzwangerschap
In de meeste gevallen is een tienerzwangerschap ongewenst. Welke opties heeft je dochter als ze zwanger blijkt te zijn en hoe kun jij haar helpen? (Meer...)
Mijn kind is zwangerSteun bij tienerouderschap
Je kind kan jouw steun bij een tienerzwangerschap goed gebruiken, vooral als het thuis blijft wonen. Welke afspraken maken jullie en welke regelingen zijn er? (Meer...)
Mijn kind is zwangerZwangerschapstest
Als jij of je dochter vermoedt dat ze zwanger is, kan ze een zwangerschapstest doen. Wanneer is de test betrouwbaar en wat is belangrijk bij het uitvoeren van de test? (Meer...)
Mijn kind is zwangerOpvoeden zonder geweld
Ieder kind heeft volgens de wet recht op een opvoeding zonder geweld. Welke invloed heeft geweld op een puber en wat doe je als je kind thuis niet veilig is? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenOpvoedtips
Als je kind in de puberteit zit, kun je voor lastige kwesties komen te staan. Welke opvoedtips helpen je om je puber op een positieve manier op te voeden? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenOpvoedingsondersteuning
Opvoeden is niet altijd makkelijk, soms is het fijn om opvoedingsondersteuning te vragen. Waar kun je terecht voor ondersteuning, ook als je kind een beperking heeft? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenGrenzen stellen
Grenzen stellen zorgt voor duidelijkheid en is goed voor de ontwikkeling van je puber. Hoe kun je op een goede manier grenzen stellen? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenComplimenten geven
Het is belangrijk om op te letten wat je kind goed doet. Hierdoor voelt het zich gezien en krijgt het meer zelfvertrouwen. Hoe geef je een complimentje? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenOnderhandelen
De beste manier om ruzies te vermijden is door met je puber te onderhandelen over regels en grenzen. Over welke regels kun je onderhandelen en hoe doe je dat? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenRuzie
In de puberteit krijgt je kind steeds meer een eigen mening en ruzies kunnen hoog oplopen. Hoe gebruik je de overlegmethode om meningsverschillen op te lossen? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenStraf geven
Als je puber de regels overschrijdt, kan het nodig zijn om straf te geven. Hoe geef je straf en welke straf kun je geven? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenCommuniceren
Het is belangrijk dat je het juiste moment kiest om te communiceren met je puber. Hoe kies je een goed moment en hoe heb je een goed gesprek met je kind? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenAfspraken over regels
Regels maken en die ook handhaven in je gezin kan moeilijk zijn. Welke tips helpen jou en je kind bij afspraken maken over regels en wanneer kun je ze aanpassen? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenAandacht geven
Pubers waarderen het als je aandacht aan ze besteed, door met ze te praten of samen iets leuks te doen. Wat is een goed moment om dat te doen en hoe begin je? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenOmgaan met pubers
Door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden, zijn pubers vaak eigenwijs. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je voor goed contact? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenPositief opvoeden
Een kind met een positieve opvoeding ontwikkelt zich eerder tot een zelfstandige volwassene met veel zelfvertrouwen. Hoe voed je je puber positief op? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoedenMeehelpen in het huishouden
Het is goed om je kind al jong te laten meehelpen in het huishouden, daar heeft je puber veel aan als hij op zichzelf gaat wonen. Wat kan je puber doen in het huishouden? (Meer...)
Opvoedtips en hulp bij opvoeden