Oudergids - Puber

.. / Puber / Ontwikkeling

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Motoriek

De groeispurt die pubers doormaken heeft ook gevolgen voor de motoriek van je kind. Welke gevolgen zijn dit en wat kun je doen om dit proces te ondersteunen? (Meer...)

Motoriek

Groeipijn

Groeipijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek. De oorzaak van groeipijn is niet bekend. Wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Groeipijn

Groei

Hoe lang en hoe zwaar je kind wordt, is van meerdere factoren afhankelijk. Welke factoren spelen een rol en hoe verloopt de groei tussen 12 en 18 jaar normaal gesproken? (Meer...)

Groei

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid van je kind. Wat kun je doen om een gezond gewicht te realiseren en wat doe je in geval van onder- of overgewicht? (Meer...)

Gezond gewicht

Ondergewicht

Als je kind te mager is of te licht, kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken en gezondheidsrisico's van ondergewicht en wat kun je doen? (Meer...)

Ondergewicht

Overgewicht

Overgewicht kan het gevoel van eigenwaarde aantasten en is slecht voor de gezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kun je doen? (Meer...)

Overgewicht

Gebit

Rond de leeftijd van 14 jaar is het melkgebit gewisseld en heeft je kind 28 blijvende kiezen en tanden. Welke gebitsproblemen zijn er en wat kun je doen om ze te voorkomen? (Meer...)

Gebit

Lichamelijke problemen

Lichamelijke aandoeningen die zich vroeg openbaren kunnen een ontwikkelingsachterstand bij je kind veroorzaken. Aan welke aandoeningen kun je denken en wie kan je helpen? (Meer...)

Lichamelijke problemen

Zien

Omdat tijdens de groeispurt ook de ogen groeien, kunnen pubers slechter gaan zien. Wat kun je doen en waar moet je op letten? (Meer...)

Zien

Horen

Niet goed kunnen horen belemmert je kind bij het spreken, leren van taal en contact. Hoe weet je of je kind niet goed kan horen en wat kun je doen? (Meer...)

Horen

Kleurenblind

Een puber met kleurenblindheid kan de verschillen tussen bepaalde kleuren niet zien. Is het erfelijk en hoe belemmerend is het? (Meer...)

Kleurenblind

Aan de lijn

In de puberteit willen kinderen soms aan de lijn omdat ze hun veranderende lichaam te dik vinden. Hoe praat je daar over met je kind en wanneer moet je hulp zoeken? (Meer...)

Aan de lijn

Beugel

Als de tanden en kiezen niet goed staan, kan je kind een beugel krijgen. Wat houdt een beugelbehandeling in en welke soorten beugels zijn er? (Meer...)

Beugel

Groeispurt

Pubers groeien tijdens hun groeispurt meer dan twee keer zo snel als in hun kindertijd. Hoe verloopt de groeispurt en welke voedingsstoffen en vitamines heeft je kind dan extra nodig? (Meer...)

Groeispurt

Hormonen

Het lichaam van je puberende kind verandert onder invloed van hormonen. Welke veranderingen kun je verwachten? (Meer...)

Hormonen

DCD

Als je kind onhandig is in de meest simpele, dagelijkse handelingen kan dit de motorische ontwikkelingsstoornis DCD zijn. Wat zijn de kenmerken van DCD en wat kun je doen? (Meer...)

DCD

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.