Oudergids - Puber

.. / Puber / Genotmiddelen

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Waterpijp

Het roken van een waterpijp is minstens even schadelijk als sigaretten roken. Wat zijn de risico's en wat kun je doen als je kind eraan verslaafd raakt? (Meer...)

Roken

Roken en groepsdruk

Groepsdruk kan ervoor zorgen dat kinderen gaan roken. Hoe leer je ze weerbaar te zijn en stimuleer je hun zelfvertrouwen? (Meer...)

Roken

Zelf roken en meeroken

Ook als je zelf rookt, is het belangrijk om met je kind over roken te praten. Wat kun je nog meer doen als je zelf rookt? (Meer...)

Roken

Motivatie om niet te roken

Hoe jonger pubers beginnen met roken, hoe vaker ze blijven roken. Hoe en wanneer ga je in gesprek over roken? (Meer...)

Roken

Praten over roken

Het is belangrijk om met pubers over roken te praten. De manier waarop je dat doet is belangrijker dan hoe vaak je dit doet. Hoe praat je met je kind over roken? (Meer...)

Roken

Alcoholgebruik

Het drinken van alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren negatief beïnvloeden. Hoe praat je over drank met je kind en wanneer moet je je zorgen maken? (Meer...)

Drank

Drinkgedrag

Als ouder heb je invloed op het drinkgedrag van je puber, regels stellen werkt. Wat spreek je af en waarom kun je hem beter niet thuis aan alcohol laten wennen? (Meer...)

Drank

Regels en afspraken over drank

Of je kind al mag drinken of niet; duidelijk regels en afspraken geven houvast. Hoe help je je kind verstandig om te gaan met drank? (Meer...)

Drank

Alcoholpromillage

In een standaardglas drank zit circa 10 gram alcohol, maar het alcoholpromillage verschilt tussen mannen en vrouwen. Waarom is dat zo en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Drank

Te jong te veel drinken

Te jong te veel drinken verstoort de ontwikkeling van de hersenen en zorgt voor minder goede school-studie-en werkprestaties. Wat is comazuipen en wat kun je doen? (Meer...)

Drank

Alcoholschade

De hersenen van je kind blijven zich ontwikkelen tot 24 jaar. Alcoholschade kan die ontwikkeling in de weg staan. Welke delen ontwikkelen zich nog tijdens de pubertijd? (Meer...)

Drank

Alcohol en groepsdruk

Om je puber weerbaar te maken tegen drankgebruik onder groepsdruk is het belangrijk om het te leren een weloverwogen keuze te maken. Hoe help je je kind daarbij? (Meer...)

Drank

GHB

GHB is een vloeistof of poeder dat een ontspannen gevoel geeft. Wat zijn de risico's? (Meer...)

Drugs

Drugsgebruik

Als je kind wil experimenteren met drugs, kun je dat als ouder niet tegenhouden. Wat zijn de risico's, wat kun je doen en wanneer moet je je zorgen maken? (Meer...)

Drugs

Blowen

Blowen is het roken van hasj of wiet in een soort sigaret. Hoe kan je met je kind praten over blowen en wat houdt het in als je kind eraan verslaafd is? (Meer...)

Drugs

Effecten van drugs

De effecten van drugs kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijnsveranderend. Wat gebeurt er met je kind als het één van deze middelen gebruikt? (Meer...)

Drugs

Drugsmisbruik en verslaving

Bij drugsmisbruik dreigt een kind de controle over het gebruik te evreliezen, bij verslaving loopt het gebruik uit de hand. Wat zijn de signalen en wat kun je doen? (Meer...)

Drugs

Drugsgebruik bespreken

Het is belangrijk om drugsgebruik te bespreken met je kind. Hoe doe je dit, wanneer is er reden tot zorgen en waar kun je terecht voor advies en hulp? (Meer...)

Drugs

XTC

XTC is te koop in de vorm van pillen, kristallencapsules en poeders. Wat zijn de risico's? (Meer...)

Drugs

Speed

Speed is een langwerkend, stimulerend middel in poeder- of pilvorm, dat meestal gesnoven of geslikt wordt. Wat zijn de effecten en risico's? (Meer...)

Drugs

Cocaïne

Cocaïne is een stimulerend middel, dat bestaat uit een wit poeder dat meestal gesnoven wordt. Wat zijn de risico's en wat kun je doen als je kind cocaïne gebruikt? (Meer...)

Drugs

Lachgas

Lachgas is een kleurloos gas dat er voor zorgt dat de hersenen tijdelijk geen zuurstof krijgen na inademen. Wat zijn de risico’s en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Drugs

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.