Oudergids - Puber

.. / Puber / Gedrag

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Weglopen

Jongeren die weglopen willen de vrijheid proeven of er zijn problemen thuis. Wat kun je doen als je kind wegloopt? (Meer...)

Weglopen

Boosheid en woede

Tijdens de puberteit kunnen kinderen door hun hormonen soms boos of woedend zijn. Hoe kun je je kind helpen boos en agressief gedrag te beheersen en verminderen? (Meer...)

Boosheid en woede

Druk gedrag

Pubers gedragen zich af en toe druk, dat is normaal. Hoe voorkom je druk gedrag bij je puber en wat doe je als je kind kenmerken van ADHD laat zien? (Meer...)

Druk gedrag

Liegen

Pubers kunnen om allerlei redenen wel eens liegen, bijvoorbeeld om straf te ontlopen of de behoefte aan privacy. Wat kun je als ouder doen als je kind liegt? (Meer...)

Liegen

Jaloers gedrag

Het is normaal dat je puber soms jaloers is, op bezittingen, het uiterlijk van anderen of in de liefde. Hoe help je je kind leren omgaan met jaloezie en jaloers gedrag? (Meer...)

Jaloers gedrag

Agressief gedrag

Door de ontwikkeling van de hormonen en de hersenen kunnen pubers agressief worden. Wat kun je doen als je kind agressief gedrag vertoont? (Meer...)

Agressief gedrag

Discrimineren

Discrimineren is mensen ongelijk behandelen op basis van hun kenmerken. Hoe praat je er over als je kind gediscrimineerd wordt of het zelf doet en hoe voorkom je het? (Meer...)

Discrimineren

Anderen nadoen

Pubers doen elkaar vaak na, daarmee leren ze welke rollen het best bij ze passen. Heb je als ouder nog invloed en waar heeft het aantal vrienden van je kind mee te maken? (Meer...)

Anderen nadoen

Fout gedrag

In de puberteit laten sommige jongeren fout gedrag zien, zoals stelen bij meisjes en vechten bij jongens. Hoe weet je of je kind dat doet en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Fout gedrag

Straf na overtreding

Als je kind straf krijgt na een overtreding is dat een waarschuwing, boete of straf bij Halt. Wat gebeurt er na een ernstigere overtreding en waar vind je hulp? (Meer...)

Straf na overtreding

Gokken

Het is normaal dat je kind in de puberteit eens of af en toe wil (online) gokken. Hoe weet je of je kind teveel gokt en wat kun je daar als ouder aan doen? (Meer...)

Gokken

Fout gedrag en rol ouders

Als je kind zich fout gedraagt, is het belangrijk belangstelling te blijven tonen en niet anderen de schuld te geven. Wat doe je als ouder aan fout gedrag? (Meer...)

Fout gedrag en rol ouders

Bureau Halt

Met een Halt-straf kunnen jongeren voorkomen dat ze een strafblad krijgen na een overtreding. Waar bestaat een Halt-straf uit en wat als je kind niet naar Halt wil? (Meer...)

Bureau Halt

Nagelbijten

Nagelbijten is een gewoonte die tot schade en infecties kan leiden. Wat veroorzaakt nagelbijten en hoe kun je je kind helpen om te stoppen met nagelbijten? (Meer...)

Nagelbijten

Tics

Een tic is het ongewild maken van geluid of een beweging, zoals oogknipperen of kuchen. Hoe help je je kind leren omgaan met tics en wat is een tic-stoornis? (Meer...)

Tics

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.