Oudergids - Peuter

.. / Peuter

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Opvoedtips

Steunen, stimuleren en sturen zijn de belangrijkste opvoedingsvaardigheden voor ouders van peuters. Welke opvoedtips kunnen jou als ouder daarbij helpen? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Kinderen die positief opgevoed zijn, ontwikkelen zich makkelijker tot zelfstandige volwassenen met zelfvertrouwen. Hoe zorg je er voor dat je je peuter positief opvoedt? (Meer...)

Opvoeden

Opvoeden zonder geweld

Volgens de Nederlandse wet mogen ouders en opvoeders geen geweld gebruiken bij het opvoeden. Waarom is dat belangrijk en wat doe je als je kind thuis niet veilig is? (Meer...)

Opvoeden

Apart zetten

Als je peuter van 3 jaar of ouder ongewenst gedrag vertoont, kan het helpen om hem even stil of apart te laten zitten. Hoe doe je dat als ouder op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Delen

Het gevoel van eigendom is bij peuters erg aanwezig, waardoor ze nog niet kunnen delen. Hoe leer je je peuter om te delen en waarom dat belangrijk is? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat in de opvoeding helpt je kind bij zijn ontwikkeling. Hoe pas je als ouder rust, reinheid en regelmaat toe en waarom is het belangrijk? (Meer...)

Opvoeden

Ruzie

Van ruzie leren kinderen hoe ze met conflicten om moeten gaan en hoe ze die kunnen oplossen. Wanneer grijp je in en hoe stimuleer je samenspelen zonder ruzie? (Meer...)

Opvoeden

Steunen

Ook al lijkt je peuter al groot en flink, hij heeft jouw steun hard nodig. Hoe biedt je je peuter steun en veiligheid en hoe help je hem omgaan met emoties? (Meer...)

Opvoeden

Stimuleren

Het is belangrijk de zelfstandigheid van je kind te stimuleren door het dingen zelf te laten doen, het te prijzen en dingen te leren. Hoe doe je dat op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Sturen

Een peuter leert luisteren door regels te overtreden. Je kunt je peuter helpen door regels op te stellen en duidelijkheid te geven. Hoe doe je dit? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Als je problemen tegenkomt als ouder, is het goed om op tijd om hulp te vragen bij andere ouders, of professionele instanties. Welke hulp is er beschikbaar? (Meer...)

Opvoeden

Sinterklaas

Veel gezinnen vieren Sinterklaas, een spannende en leuke periode voor je kind. Welke afspraken maak je met je kind en hoe ga je om met angst en de zwartepietendiscussie? (Meer...)

Opvoeden

Ontwikkeling motoriek

Eerst de grote bewegingen en dan de fijne motoriek, tussen de één en vier jaar maakt je kind in eigen tempo sprongen vooruit. Hoe verloopt de motorische ontwikkeling? (Meer...)

Ontwikkeling motoriek

Fijne motoriek

Tussen de twee en vier jaar ontwikkelt je kind stap voor stap de motoriek om te kunnen tekenen en knippen. Hoe stimuleer je de ontwikkeling van de fijne motoriek? (Meer...)

Fijne motoriek

Leren lopen

Tussen de 10 en 18 maanden gaat je kind lopen, alle kinderen doen dat in hun eigen tempo. Welk schoeisel heeft je kind binnen en buiten nodig om veilig te leren lopen? (Meer...)

Leren lopen

Op de tenen lopen

Sommige kinderen die net hebben leren lopen gaan op de tenen lopen. Dat gaat meestal voor het derde jaar vanzelf weer over. Wanneer moet je met je kind naar een arts? (Meer...)

Op de tenen lopen

Platvoeten

Bijna alle peuters hebben platvoeten. Ook op de basisschool hebben veel kinderen nog platvoeten. Dat hoort bij de gewone ontwikkeling van de voet. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Platvoeten

Leren aankleden

Tussen de 2 en 4 jaar leren kinderen zich geleidelijk aan te kleden, alhoewel dat dan nog niet altijd goed gaat. Hoe stimuleer je dat je kind zichzelf leert aankleden? (Meer...)

Leren aankleden

Leren traplopen

Kinderen leren traplopen door te beginnen met kruipen om vervolgens met hulp rechtop te gaan lopen. Hoe help je je kind bij het veilig leren traplopen? (Meer...)

Leren traplopen

Schoenen

In de schoenenwinkel kun je de voeten van je kind laten opmeten, zodat je de juiste maat koopt. Wat zijn goede schoenen en hoe help je je kind veters te leren strikken? (Meer...)

Schoenen

Leren fietsen

Zodra je kind kan lopen, kun je beginnen met het te leren fietsen. Wat is een geschikte fiets om te leren fietsen en hoe kun je je kind daarbij helpen? (Meer...)

Leren fietsen

Zien

Wanneer je kind tussen drieënhalf en vier jaar is, wordt op het consultatiebureau een oogonderzoek gedaan. Aan welke signalen kan je merken dat je kind slecht ziet? (Meer...)

Zien

Oogtest

Je kind krijgt twee keer een oogtest, tussen de drieënhalf en vijfenhalf jaar oud. Hoe zien de oogtesten eruit en wat gebeurt er als blijkt dat je kind niet goed kan zien? (Meer...)

Oogtest

Lui oog

Een lui oog ontstaat doordat het oog zich tijdens de vroege kinderjaren niet goed heeft kunnen ontwikkelen. Waarom moet je er vroeg bij zijn en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Lui oog

Kleurenblind

Kinderen met kleurenblindheid zien de verschillen tussen kleuren niet goed. Het is een erfelijke aandoening. Wanneer kun je je kind testen en hoe vaak komt het voor? (Meer...)

Kleurenblind

Horen

Niet goed kunnen horen heeft mogelijk vervelende gevolgen voor de ontwikkeling van je kind. Hoe weet je of je kind slechthorend is en waar laat je dit testen? En maak gebruik van de tips om gehoorschade te voorkomen. (Meer...)

Horen

Zindelijkheid

Elk kind is op een ander moment klaar om zindelijk te worden. Op welke leeftijd krijgen kinderen interesse in zindelijkheid en wanneer start je met oefenen op het potje? (Meer...)

Zindelijkheid

Potje-training

Als je kind er aan toe is om zindelijk te worden, kun je beginnen met potje-training. Hoe leer je je kind zindelijk worden en hoe laat je je kind wennen aan de wc? (Meer...)

Potje-training

Broekpoepen

Kinderen die broekpoepen hebben vaak last van verstopping (obstipatie), ze gaan niet graag naar de wc omdat poepen pijn doet. Hoe komt dat en hoe ga je er mee om? (Meer...)

Broekpoepen

Als het poepen niet lukt

Als je kind verstopt is (obstipatie) wil het poepen niet goed lukken. Wat doe je als je kind last heeft van obstipatie en wanneer moet je om hulp vragen? (Meer...)

Als het poepen niet lukt

Groei en ontwikkeling

De middelste lijn op een groeicurve helpt de ontwikkeling van je kind in de gaten te houden, al is vooral de eigen groeilijn belangrijk. Hoe houd je bij of je kind goed groeit? (Meer...)

Groei en ontwikkeling

Ondergewicht

Een groeispurt, overal nee op zeggen. Het ondergewicht bij je kind kan verschillende oorzaken hebben. Wat is het gevaar en wat kun je doen? (Meer...)

Ondergewicht

Overgewicht

Overgewicht vergroot niet alleen de kans op diabetes, maar kan ook de eigenwaarde van je kind negatief beïnvloeden. Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten en te bewegen? (Meer...)

Overgewicht

Gebit

Het verschilt per kind wanneer de eerste tanden komen. Hoe houd je het gebit van je kind gezond? (Meer...)

Gebit

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

De geslachtsontwikkeling van je kind verloopt in zijn eigen tempo. Hoe verloopt de geslachtsontwikkeling bij peuters en hoe maak je de geslachtsdelen van je kind schoon? (Meer...)

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

Lichamelijke problemen

Lichamelijke problemen, zoals scoliose of een hazenlip, kunnen de ontwikkeling van je kind belemmeren. Wanneer zoek je hulp en waar vind je lotgenoten? (Meer...)

Lichamelijke problemen

Seksuele ontwikkeling

Peuters leren spelenderwijs hun eigen lichaam kennen en ontdekken wat ze prettig en onprettig vinden. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen te leiden? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Temperament

Stil en afwachtend of juist snel afgeleid en impulsief: het helpt om je gedrag af te stemmen op het temperament van je kind. Hoe ga je met het gedrag van je kind om? (Meer...)

Temperament

Sociale vaardigheden

Vanaf een jaar of drie begint je kind zich een beetje in te leven in anderen. Het gaat samenspelen en begint soms vriendjes te maken. Hoe kun je sociale vaardigheden stimuleren? (Meer...)

Sociale vaardigheden

Emotionele ontwikkeling

Een goede emotionele ontwikkeling helpt je kind gevoelens bij zichzelf en een ander te begrijpen en herkennen. Hoe stimuleer je die ontwikkeling en geef je zelf het goede voorbeeld? (Meer...)

Emotionele ontwikkeling

Identiteit ontwikkelen

Voor de ontwikkeling van de eigen identiteit heeft je peuter liefde en veiligheid nodig om zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld te krijgen. Wat kun je nog meer doen? (Meer...)

Identiteit ontwikkelen

Vriendschap

Hoe ouder je kind, hoe meer inhoud vriendschappen krijgen. Peuters leren nog om zich in te leven en spelen niet echt samen met anderen. Vanaf wanneer kan echte vriendschap ontstaan? (Meer...)

Vriendschap

Zelfbeeld

Als ouder ben je heel belangrijk voor de vorming van het zelfbeeld van je kind. Bevestiging van positief gedrag is onmisbaar. Hoe draag je verder bij aan een positief zelfbeeld? (Meer...)

Zelfbeeld

Verlegenheid

Verlegenheid bij peuters is heel normaal. Soms is het alleen zo erg dat je kind er last van ondervind. Hoe kun je je kind beter leren begrijpen en helpen als het té verlegen is? (Meer...)

Verlegenheid

Eenkennigheid

Sommige kinderen lijken nauwelijks last van eenkennigheid te hebben, anderen juist intens veel. Wat kun je doen als je kind angstig op vreemden reageert? (Meer...)

Eenkennigheid

Scheidingsangst

Een kind met scheidingsangst kan zich verloren en onbegrepen voelen zonder ouders. Er is angst voor het onbekende en gemis van het bekende. Wat kun je doen tegen scheidingsangst? (Meer...)

Scheidingsangst

Hechting

Vastklampen is normaal. Laat je kind zich niet sussen of durft het weinig initiatief te nemen? Misschien is er een hechtingsprobleem. Hoe bevorder je hechting en wat doe je bij zorgen? (Meer...)

Hechting

Zelfvertrouwen

Positieve reacties versterken het zelfvertrouwen van je kind. De waardering zorgt voor een positiever zelfbeeld en herhaling van goed gedrag. Hoe bouw je aan dit zelfvertrouwen? (Meer...)

Zelfvertrouwen

Peuterpuberteit

Driftbuien en heftige emoties komen vaak voor tijdens de peuterpuberteit. Straffen is niet de beste oplossing. Hoe ga je er op een juiste manier mee om? (Meer...)

Peuterpuberteit

Stress

Je kind heeft rust nodig om de indrukken van de dag te verwerken. Door stress kan de slaap en deze rust verstoord worden. Wat kun je doen om stress bij je kind te verminderen? (Meer...)

Stress

Bang

Een monsterlijke schaduw op de muur kan in de wereld van je kind levensecht aanvoelen en angst veroorzaken. Hoe ga je om met deze en andere kinderangsten? (Meer...)

Bang

Rouwverwerking bij overlijden

Het overlijden van een dierbare kan bij je peuter voor angst zorgen. Je kind moet nog leren met gevoelens omgaan en toont verdriet vaak indirect. Hoe help je bij de rouwverwerking? (Meer...)

Rouwverwerking bij overlijden

Denkontwikkeling

De denkontwikkeling van je kind verloopt in fasen, waarbij het zich steeds beter verbanden gaat zien en beelden kan vormen. Hoe verloopt die ontwikkeling? (Meer...)

Denkontwikkeling

Begripsvorming

Tussen de 2 en 3 jaar begint de begripsvorming bij je kind. Het leert vormen, woorden en getallen herkennen en sorteren. Hoe verloopt deze ontwikkeling? (Meer...)

Begripsvorming

Intelligentie

De intelligentie van je kind hangt af van aanleg en de omgeving waarin het opgroeit. Wat is een gemiddeld IQ en wat houdt een ontwikkelingsvoorsprong in? (Meer...)

Intelligentie

Fantasie en werkelijkheid

Jonge kinderen kunnen nog niet goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Hoe ga je als ouder om met fantasiespel en kunnen fantasievriendjes kwaad? (Meer...)

Fantasie en werkelijkheid

Ontwikkelingsachterstand

Als je kind een ontwikkelingsachterstand heeft, heeft het andere dingen nodig dan andere kinderen. Waar vind je informatie over financiële hulp en onderwijs voor je kind? (Meer...)

Ontwikkelingsachterstand

Leren praten

Door dagelijks aandacht te besteden aan praten en luisteren, leer je je kind steeds beter praten. Hoe help je je peuter? En hoe stimuleer je een driejarige? (Meer...)

Leren praten

Taal tussen 2 en 3 jaar

De woordenschat van je kind wordt snel groter vanaf het tweede jaar en het leert ook korte zinnen te gebruiken. Hoe verloopt de taalontwikkeling tussen de 2 en 3 jaar? (Meer...)

Taal tussen 2 en 3 jaar

Taal tussen 3 en 4 jaar

Rond de drie jaar maakt je kind zinnen van drie tot vijf woorden en gaat steeds duidelijker praten. Hoe verloopt de taalontwikkeling bij kinderen tussen de 3 en 4 jaar? (Meer...)

Taal tussen 3 en 4 jaar

Spraak en taal stimuleren

Het is belangrijk om veel met je kind te spelen en te praten. Hierdoor stimuleer je de taal- en spraakontwikkeling. Wat kun je nog meer doen om dit te stimuleren? (Meer...)

Spraak en taal stimuleren

Zingen

Zingen is goed voor peuters, het helpt bij de spraak- en taalontwikkeling en biedt gezelligheid en troost. Hoe stimuleer je het bij je kind en waar haal je de muziek? (Meer...)

Zingen

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je leuke boeken en media voor peuters, vaak zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen. Wat kost een kinderlidmaatschap en wat is BoekStart? (Meer...)

Bibliotheek

Engels leren

Sommige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven leren peuters Engels met de methode Benny’s Playground. Hoe werkt het? En hoe doet je kind nog meer ervaring op met Engels? (Meer...)

Engels leren

Meertaligheid

De manier waaróp je je kind meertalig opvoedt maakt niet uit, als het maar bij je gezin past en voor jullie werkt. Welke manieren zijn er en hoe werken ze? (Meer...)

Meertaligheid

Spraakproblemen

Slissen, zacht praten of klanken weglaten: het zijn allemaal spraakproblemen waar je kind last van kan hebben. Welke problemen zijn er nog meer en wie kun je kind helpen? (Meer...)

Spraakproblemen

Niet durven praten

Sommige peuters durven niet te praten terwijl ze dat wel kunnen, bijvoorbeeld thuis met bekenden. Verlegen zijn is normaal voor peuters, maar wanneer heeft je kind last van selectief mutisme? (Meer...)

Niet durven praten

Slissen

Kinderen die slissen of lispelen spreken de letter s en aanverwante klanken verkeerd uit. Wat veroorzaakt slissen en hoe kan de logopedist je kind helpen? (Meer...)

Slissen

Stotteren of niet vloeiend praten

Veel kinderen tussen de 2 en 5 jaar stotteren soms een tijdje, bij de meeste kinderen gaat dit vanzelf over. Wat kun je als ouder doen als je kind stottert? (Meer...)

Stotteren of niet vloeiend praten

Taalproblemen

Als kinderen taalproblemen hebben kan dat gevolgen hebben voor hun latere ontwikkeling. Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Taalproblemen

Taalachterstand

Bij kinderen met een taalachterstand verloopt de taalontwikkeling langzamer dan bij andere kinderen. Hoe help je je peuter leren praten en met wie kun je je zorgen bespreken? (Meer...)

Taalachterstand

Agressief gedrag

Een kind kan agressief gedrag als bijten, schoppen en slaan vertonen uit frustratie, boosheid, onmacht of angst. Wat doe je als ouder tegen agressief gedrag van je kind? (Meer...)

Agressief gedrag

Boos en opstandig gedrag

De frustratie over iets wat je kind nog niet lukt, kan zich uiten in boos en opstandig gedrag. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Boos en opstandig gedrag

Breath holding spells

Tijdens een breath-holding spell houdt je kind zijn adem in, bijvoorbeeld na een heftige emotie. Het kan geen kwaad. Hoe reageer je als je peuter dit doet? (Meer...)

Breath holding spells

Concentratieproblemen

Je kind leert steeds beter om zich te concentreren, maar soms ontstaan concentratieproblemen. Hoe help je je kind concentreren en wat doe je als je je toch zorgen maakt? (Meer...)

Concentratieproblemen

Driftbuien

Je peuter kan driftig worden wanneer iets niet lukt. Hoe kun je driftbuien voorkomen en hoe ga je ermee om? (Meer...)

Driftbuien

Druk gedrag

Peuters zijn heel ondernemend en kunnen zich druk gedragen. Hoe kun je het drukke gedrag van je peuter voorkomen en hoe weet je of je kind ADHD heeft? (Meer...)

Druk gedrag

Eisend gedrag

Met eisend gedrag proberen kinderen hun zin te krijgen, bijvoorbeeld door te huilen en schreeuwen of te gaan zeuren. Hoe ga je als ouder om met dit gedrag? (Meer...)

Eisend gedrag

Haren uittrekken

Als je kind haren uittrekt, is dat vaak uit gewoonte maar het kan ook voortkomen uit spanning. Wat doe je als je peuter haren uittrekt en wat doe je als je je zorgen maakt? (Meer...)

Haren uittrekken

Hoofdbonken

Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen de muur of tegen de rand van hun bed, uit woede of om rustig te worden. Wat kun je als ouder doen als je kind dit doet? (Meer...)

Hoofdbonken

Jaloers gedrag

Het hoort bij de emotionele ontwikkeling van kinderen om wel eens jaloers te zijn. Wat zijn de oorzaken? (Meer...)

Jaloers gedrag

Nagelbijten

Nagelbijten is een gewoonte die meestal ontstaat tussen het derde en tiende jaar en kan leiden tot blijvende schade. Waarom doet je kind dit en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Nagelbijten

Poep smeren

In de periode vóór het zindelijk worden komt poep smeren regelmatig voor, kinderen vinden het leuk. Wat doe je als je kind dit doet en regelmatig blijft doen? (Meer...)

Poep smeren

Schelden en vloeken

Kinderen tussen de 2 en 4 pikken allerlei woorden op en kunnen gaan schelden en vloeken, al weten ze niet wat het betekent. Wat doe je als je kind scheldt en vloekt? (Meer...)

Schelden en vloeken

Tics

Tics zijn het maken van ongewild geluiden of bewegingen en komen veel voor bij opgroeiende kinderen. Hoe ga je om met de tics van je kind en wat is een tic-stoornis? (Meer...)

Tics

Weglopen

Peuters kunnen weglopen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Hoe zorg je dat je veilig met je kind op pad kan en wat doe je als je je kind niet meer kunt vinden? (Meer...)

Weglopen

Slapen

Goed slapen is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kind en duidelijkheid, structuur en veiligheid helpen daarbij. Hoe zorg je daar als ouder voor? (Meer...)

Slapen

Bedritueel

Een vast dag- en nachtritme geeft duidelijkheid. Een bedritueel helpt je peuter op een rustige manier de dag af te sluiten. Hoe ziet een bedritueel er uit en hoe zorg je dat je peuter in bed blijft? (Meer...)

Bedritueel

Vroeg wakker

Als je kind erg vroeg wakker wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hoe zorg je dat je peuter langer doorslaapt en ’s ochtends nog in bed blijft? (Meer...)

Vroeg wakker

Kinderbed

Als je kind over de spijlen klimt, is de volgende stap een kinderbed waar het zelf uit kan komen. Hoe zorg je dat je kind zich niet bezeert en wanneer mag het een kussen? (Meer...)

Kinderbed

Fopspeen en duimen

Duimen of op een fopspeen sabbelen kan zorgen voor scheve tanden en een vervormt gehemelte. Hoe help je je peuter het duimen of sabbelen af te leren? (Meer...)

Fopspeen en duimen

Dromen

Je kind verwerkt de ervaringen van overdag ’s nachts tijdens het dromen. Wat doe je als je kind nare dromen of nachtmerries heeft, of bang is in zijn kamer? (Meer...)

Dromen

Slapen en angst

Ieder kind is wel eens bang in bed, dat wordt naarmate ze ouder worden minder. Hoe help je je peuter bij angst in bed en wat doe je als je kind nachtangsten heeft? (Meer...)

Slapen en angst

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een normaal verschijnsel bij kinderen, ze hebben er zelf meestal geen last van. Hoe herken je slaapwandelen en wat doe je als je peuter het doet? (Meer...)

Slaapwandelen

Slecht slapen

Slecht slapen heeft invloed op het hele gezin en zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen om je peuter beter te laten slapen? (Meer...)

Slecht slapen

Aanpak van slaapproblemen

Als je peuter moeilijk in slaap valt of weer uit bed komt, kun je op een aantal manieren het slaapprobleem aanpakken. Welke methoden kun je daarvoor gebruiken? (Meer...)

Aanpak van slaapproblemen

Eten

Eten is een sociaal gebeuren maar ook een opvoedmoment. Hoe zorg je als ouder dat je kind op een gezellige manier gezonde eetgewoonten en tafelmanieren aanleert? (Meer...)

Eten

Grote eters

Kinderen zijn steeds vaker te dik en komen daar later moeilijk vanaf. Hoe leer je grote eters gezonde eetgewoonten aan en hoe houd je je kind op een gezond gewicht? (Meer...)

Grote eters

Kleine eters

Peuters hebben een wisselende eetlust, dat is normaal. Wanneer hoef je je geen zorgen te maken over kleine eters en wat doe je als peuter toch te weinig eet? (Meer...)

Kleine eters

Kinderstoel

In een kinderstoel kan je kind met het gezin aan tafel zitten. Welke soorten kinderstoelen zijn er en hoe zorg je dat je kind de kinderstoel veilig kan gebruiken? (Meer...)

Kinderstoel

Mediaopvoeding

Als je media wilt aanbieden aan je peuter, is het belangrijk dat je dat samen doet. Hoe verloopt de ontwikkeling van kinderen tot basisschoolleeftijd op het gebied van media? Wat adviseren experts rond mediagebruik? (Meer...)

Media

Geschikte media peuters

Peuters vinden het leuk om naar andere kinderen en dieren te kijken, ook via media. Wat voor programma’s, spellen en apps zijn geschikt voor je peuter? (Meer...)

Media

Tips peuter-media

Er is veel geschikte media voor peuters, maar je moet wel weten waar je het kan vinden. Hoe en waar vind je tips voor leuke films, series, boeken en apps voor je peuter? (Meer...)

Media

Foto's op internet

Foto's van je baby delen op internet kan nadelige gevolgen hebben. Waar moet je op letten? (Meer...)

Media

Beeldschermtijd

Mediaopvoeding begint met het aanleren van gezonde digitale gewoontes. Het is vooral goed om duidelijk en consequent te zijn over beeldschermtijd. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Media

Televisie kijken

Peuters vinden het leuk om tv te kijken. Een peuter kan echt nog niet van fantasie scheiden. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Media

Media op het kinderdagverblijf

Ook op de kinderopvang of het kinderdagverblijf heb je te maken met mediagebruik. Waar moet je als ouder op letten? (Meer...)

Media

Gezonde voeding

Gezonde voeding betekent drie maaltijden en maximaal vier tussendoortjes. De Schijf van Vijf kan je helpen gezonde voeding uit te kiezen voor je kind. Wat is de Schijf van Vijf en hoe helpt het je kind gezonde eetgewoonten aan te leren? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

Als je kind een lastige eter is, kan het helpen om groentes en fruit lekkerder te maken of te verstoppen. Wat kun je nog meer doen om je kind toch te laten eten? (Meer...)

Voeding

Trakteren

Als je peuter jarig is mag het trakteren op de peuterschool of creche. Wat zijn gezonde en leuke traktaties en hoe zorg je dat alle kinderen er van kunnen genieten? (Meer...)

Voeding

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby om een goede start te maken. Hoe lang ga je door met borstvoeding geven en bij wie kun je terecht voor advies? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

In onze voeding zitten alle vitamines die we nodig hebben, behalve vitamine D. Waarom heeft je kind tot 4 jaar altijd extra vitamine D nodig en wanneer na 4 jaar? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Een ijzertekort kan tot bloedarmoede bij je kind leiden. Hoe help je je kind voldoende ijzer binnen te krijgen en een tekort te voorkomen? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Als je kind vegetarisch eet moet je oppassen dat het wel voldoende vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt. In welke vegetarische producten zitten deze voedingsstoffen? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet is de kans groot dat het een tekort aan B12, ijzer, calcium, B1 en B2 ontwikkelt. Hoe zorg je dat je kind toch deze voedingsstoffen binnenkrijgt? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Als je kind een voedselallergie heeft, maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Hoe herken je het en wat moet je doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Een lactose-intolerantie komt bij kinderen amper voor, vanaf de geboorte hebben ze genoeg lactase om lactose te verteren. Wat doe je als je kind buikklachten heeft? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die in granen voorkomen. Welke klachten veroorzaakt een glutenintolerantie en wat kunnen de huisarts en een diëtist voor je kind doen? (Meer...)

Voeding

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind, van 0 tot 23 jaar. Welke ontwikkelingen van je peuter volgen zij op het consultatiebureau?  (Meer...)

Gezondheid

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg (JGZ) staan gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Door wie wordt dit dossier gebruikt? (Meer...)

Gezondheid

Vaccinaties

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) biedt met vaccinaties bescherming tegen twaalf infectieziekten. Hoe effectief zijn vaccinaties en wanneer en welke prikken krijgt je kind? (Meer...)

Vaccinaties

Reactie op de prikken

Soms krijgen kinderen last van een vervelende reactie op vaccinaties. Welke bijwerkingen na een inenting zijn normaal en wanneer moet je met je kind naar de huisarts? (Meer...)

Reactie op de prikken

Bof

De bof is een besmettelijke infectieziekte waarbij de oorspeekselklieren opzwellen. Hoe verloopt de bof en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Bof

Difterie

Difterie is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die weefsels beschadigt. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Difterie

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke bacteriële infectieziekte die overgebracht wordt door hoesten en niezen. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Kinkhoest

Mazelen

Mazelen is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus, waar complicaties bij kunnen optreden. Hoe herken je het en wanneer wordt je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Mazelen

Polio

Polio (kinderverlamming) is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een poliovirus. Wat zijn de ziekteverschijnselen en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Polio

Rodehond

Rodehond is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus via druppeltjes in de lucht. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen ingeënt? (Meer...)

Rodehond

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die een infectie kan veroorzaken in open wonden. Hoe herken je het en wanneer wordt je kind er tegen ingeënt? (Meer...)

Tetanus

Ziekenhuisopname

Als je kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het belangrijk dat je het goed voorbereidt. Wat en wanneer vertel je over de ziekenhuisopname? (Meer...)

Ziekenhuisopname

Allergieën

Een allergie is een heftige reactie, zoals niezen of huiduitslag, op gewone stoffen. Welke typen allergieën zijn er en wat doe je als je kind allergisch is? (Meer...)

Allergieën

Amandelen

Neus- en keelamandelen helpen voorkomen dat je kind ziek wordt, maar raken soms zelf ook ontstoken. Waarom moeten de amandelen soms verwijdert worden? (Meer...)

Amandelen

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Apenpokken

Apneu

Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap, er komt dan geen zuurstof in het lichaam. Wat veroorzaakt apneu en wat kun je doen als je kind apneu heeft? (Meer...)

Apneu

Piepende ademhaling

Veel peuters hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Maar bij jonge kinderen is het moeilijk om vast te stellen of het astma is. (Meer...)

Piepende ademhaling

Blaasontsteking

Als je peuter pijn heeft bij het plassen, kan het zijn dat het blaasontsteking heeft. Wat veroorzaakt blaasontsteking en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Blaasontsteking

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede wordt er te weinig zuurstof door het lichaam vervoerd, waardoor je kind zich erg moe voelt. Hoe ontstaat het en wat kan de huisarts doen? (Meer...)

Bloedarmoede

Diabetes

Als je kind diabetes (suikerziekte) heeft, maakt het te weinig insuline aan en heeft daardoor een te hoge glucosewaarde in het bloed. Hoe herken je het en wat kun je doen? (Meer...)

Diabetes

Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid waar baby’s en kinderen vaak last van hebben. Hoe ontstaat eczeem en wat kan de huisarts doen voor je kind? (Meer...)

Eczeem

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, die zich uit in aanvallen. Wat gebeurt er tijdens een epileptische aanval en wat doe je als je kind het heeft? (Meer...)

Epilepsie

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag die bij peuters zelden voorkomt, het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Hoe herken je het en wat moet je er tegen doen?  (Meer...)

Gordelroos

Griep

De griep kan iedereen krijgen en is niet te genezen met antibiotica. Het gaat meestal vanzelf over. Wat zijn de symptomen en wanneer komt je kind in aanmerking voor de griepprik? (Meer...)

Griep

Hazenlip

Een hazenlip geeft na de geboorte problemen met zuigen en slikken, maar het heeft ook andere mogelijke gevolgen. Wat zijn deze gevolgen en welke behandelingen bestaan er? (Meer...)

Hazenlip

Hepatitis B

Hepatitis B merk je bij jongere kinderen vaak niet direct, maar het is juist voor hen heel gevaarlijk. Een inenting beschermt je kind meer dan 25 jaar. Hoe herken je het virus? (Meer...)

Hepatitis B

Herpes

Herpes bestaat in de vorm van gordelroos, een koortslip en een soa. Het virus is niet te genezen. Hoe voorkom je herpes bij je kind en hoe bestrijd je de klachten? (Meer...)

Herpes

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking moet men direct behandelen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op ernstige complicaties. Hoe herken je een hersenvliesontsteking bij je kind? (Meer...)

Hersenvliesontsteking

HiB-ziekten

Hib-ziekten veroorzaken ernstige aandoeningen, dus medische hulp zoeken is noodzakelijk. Sinds 1993 worden alle kinderen ingeënt tegen de Hib-bacterie. Hoe herken je Hib-ziekten? (Meer...)

HiB-ziekten

Hiv en aids

Een kind met hiv krijgt te maken met veel uitdagingen en onzekerheden. Goede ondersteuning is daarom belangrijk. Hoe groot is de kans op besmetting en wat moet je over hiv weten? (Meer...)

Hiv en aids

Hoofdluis

Het is belangrijk om snel in te grijpen als je kind hoofdluis heeft. Anders blijven kinderen elkaar besmetten. Wat kun je doen om hoofdluis te verhelpen? (Meer...)

Hoofdluis

Hooikoorts

De allergie hooikoorts is niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen tegen de klachten. Hoe kun je je kind met hooikoorts nog meer helpen? (Meer...)

Hooikoorts

Huidvlekken

Huidvlekken bestaan in veel vormen en zijn meestal onschuldig. Ze kunnen blijvend zijn, zoals een wijnvlek, of vanzelf verdwijnen. In welke gevallen moet je kind naar de huisarts? (Meer...)

Huidvlekken

Krentenbaard

Een kind met krentenbaard heeft meestal antibiotica nodig. Een goede hygiëne is belangrijk tegen besmetting. Wat kun je verder doen bij krentenbaard? (Meer...)

Krentenbaard

Mond- en voetzeer

De hand-voet-mondziekte herken je aan roodomrande blaasjes op de handen, voeten en in de mond van je kind. Het is een besmettelijk maar onschuldig virus. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Mond- en voetzeer

Navelbreuk

Bij een navelbreuk sluit de opening in de buikwand zich onvoldoende, maar je kind heeft er zelf geen last van. Wat kun je doen aan een navelbreuk? (Meer...)

Navelbreuk

Meningokokken

Bij meningokokken is acute medische hulp noodzakelijk. De typen A, B, C, W en Y kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. Waar moet je op letten bij je kind? (Meer...)

Meningokokken

Oorpijn en oorontsteking

De oorzaak van oorontsteking bij kinderen kan in, maar ook buiten de gehoorgang liggen. Wat zijn de oorzaken van oorontsteking en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Oorpijn en oorontsteking

Open rug

Een open rug kan aan het begin van de zwangerschap ontstaan. Ernstige vormen zijn meteen zichtbaar. Lichte vormen stel je vast met röntgenfoto's. Wat zijn de gevolgen voor je kind? (Meer...)

Open rug

Pseudo-kroep

Een kind met de infectie pseudokroep kan moeilijk ademhalen. Vooral bij de eerste aanval kun je erg schrikken. Hoe behandel je pseudokroep en wanneer is het gevaarlijk? (Meer...)

Pseudo-kroep

RS-virus (RSV)

Vooral jonge kinderen kunnen heel ziek worden van het RS-virus (RSV). Toch geneest deze luchtweginfectie vanzelf. Welke maatregelen kun je nemen bij RSV? (Meer...)

RS-virus (RSV)

Roodvonk

Bij roodvonk maakt je kind een hele zieke indruk en heeft het last van huiduitslag. Een huisarts raadplegen is verstandig, maar wanneer moet je extra alert zijn? (Meer...)

Roodvonk

Scoliose

Bij scoliose groeit de wervelkolom van een kind krom en kan er een bochel of bolling ontstaan. Hoe eerder je het ontdekt, hoe beter. Wat kun je doen bij scoliose? (Meer...)

Scoliose

Trommelvliesbuisjes

Als de buis van Eustachius bij kinderen niet goed werkt is een trommelvliesbuisje nodig tegen blijvende beschadigingen. Wat doe je als je kind trommelvliesbuisjes heeft? (Meer...)

Trommelvliesbuisjes

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte leidt tot een vlekkerige huiduitslag bij een kind. Het is licht besmettelijk, maar gaat vanzelf over. Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte? (Meer...)

Vijfde ziekte

Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt waterpokken. Ze zijn zeer besmettelijk, maar bijna nooit schadelijk. Wat kun je doen tegen waterpokken? (Meer...)

Waterpokken

Worminfecties

Van alle worminfecties komen aarsmaden het meest voor. Een kind krijgt jeuk en kan zichzelf telkens opnieuw besmetten. Hoe voorkom en genees je worminfecties? (Meer...)

Worminfecties

Wratten

Kinderen lopen heel makkelijk wratten op. Naast gewone wratten bestaan er ook kleine, witte watervratten. Wat kun je doen tegen wratten? (Meer...)

Wratten

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme begint bij een rode plek na een tekenbeet, maar dat is niet bij ieder kind het geval. Bij welke symptomen moet je extra alert zijn? (Meer...)

Ziekte van Lyme

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer veroorzaakt langdurige moeheid bij je kind, maar er zijn nog meer symptomen die hierop wijzen. Hoe herken je dit virus? (Meer...)

Ziekte van Pfeiffer

Zwemmerseczeem

Kinderen lopen op warme en vochtige plaatsen makkelijk zwemmerseczeem op. Het is geen eczeemsoort, maar een schimmelinfectie. Hoe voorkom en behandel je zwemmerseczeem? (Meer...)

Zwemmerseczeem

Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek is een rode of blauwe bobbelige vlek die op de huid lijkt te liggen, die meestal vanzelf wegtrekt. Wanneer moet je kind er voor naar de huisarts? (Meer...)

Aardbeienvlek

Aften

Aften zijn grijswitte zweertjes in de mond, die pijn bij eten en drinken veroorzaken en moeilijk te voorkomen zijn. Wat kun je doen als je kind aften heeft? (Meer...)

Aften

Bloedneus

Peuters krijgen een bloedneus  doordat een bloedvat in het neusslijmvlies kapot gaat, bijvoorbeeld door koud of warm weer en neuspeuteren. Hoe verhelp je een bloedneus? (Meer...)

Bloedneus

Buikpijn

Buikpijn is erg vervelend en heeft verschillende oorzaken, zoals verkeerd eten of spanningen. Waar let je op en wanneer ga je met je peuter naar de huisarts? (Meer...)

Buikpijn

Diarree

Peuters kunnen kort, maar ook lange tijd last hebben van diarree. Wat veroorzaakt diaree en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft? (Meer...)

Diarree

Harde ontlasting

Vertstopping gaat gepaard met harde ontlasting die het poepen pijnlijk maakt. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft? (Meer...)

Harde ontlasting

Hik

Kinderen hebben soms een onverklaarbare hik. Soms komt het door te snel eten of drinken. Wat kun je doen bij de hik van je kind? (Meer...)

Hik

Hoofdpijn

Hoofdpijn is meestal onschuldig, maar het wordt soms ook veroorzaakt door spanningen. Hoe hou je een pijnkalender bij om achter de oorzaak te komen? (Meer...)

Hoofdpijn

Koorts

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger en voelt je peuter zich niet lekker. Wat kun je doen als je peuter koorts heeft en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Koorts

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een herpesvirus en is erg besmettelijk als de klachten zich voordoen. Hoe voorkom je dat je kinderen of zwangere vrouwen besmet?   (Meer...)

Koortslip

Kwijlen

Bijna alle kinderen kwijlen de eerste twee levensjaren, door verkoudheid, vergrootte amandelen en doorkomende tanden en kiezen. Wat kun je tegen kwijlen doen? (Meer...)

Kwijlen

O-benen en X-benen

Sommige kinderen in de groei ontwikkelen een afwijkende kniestand. Wat kun je doen aan O-benen en X-benen en wanneer ga je er voor naar de jeugdarts of je huisarts? (Meer...)

O-benen en X-benen

Ondertemperatuur

Een lichaamstemperatuur van minder dan 36 graden kan betekenen dat je peuter een infectie heeft. Wanneer bel je de huisarts? (Meer...)

Ondertemperatuur

Opgezette lymfeklieren

Lymfeklieren in de hals, oksels en liezen raken op opgezet als reactie op een infectie. Dat is normaal, maar wanneer is het toch goed om naar de huisarts te gaan? (Meer...)

Opgezette lymfeklieren

Stinkende adem

De oorzaken voor een stinkende adem liggen vooral in de neus-keelholte van de mond. Welke oorzaken komen vaak voor en wat doe je als je peuter een slechte adem heeft? (Meer...)

Stinkende adem

Vaginale afscheiding

Ook jonge meisjes kunnen vaginale afscheiding hebben, dat is normaal. Wat zijn oorzaken van ongewone afscheiding en wanneer ga je met je dochter naar de huisarts? (Meer...)

Vaginale afscheiding

Verkoudheid

Er zijn geen geneesmiddelen tegen de verkoudheid van je kind, maar je kunt de klachten wel verminderen. Welke middelen zijn er en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Verkoudheid

ADHD

Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren, zijn druk en reageren impulsief. Hoe weet je of je kind ADHD heeft en wat is de eerste stap naar hulp? (Meer...)

ADHD

Autisme

Autisme (ASS) is een ontwikkelingsstoornis, de ontwikkeling van je kind verloopt anders dan bij andere kinderen. Hoe herken je autisme en hoe weet je of je kind het heeft? (Meer...)

Autisme

Dwangstoornissen

Een dwangstoornis is een angststoornis die niet vaak voorkomt onder jonge kinderen. Hoe ontstaat het en wat doe je als je kind last heeft van dwanghandelingen? (Meer...)

Dwangstoornissen

Jongensbesnijdenis

Een jongensbesnijdenis is het verwijderen van de voorhuid van de penis wegens medische of godsdienstige redenen. Wanneer kan een besnijdenis je zoon helpen? (Meer...)

Jongensbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is in Nederland verboden. Ook ben je strafbaar als je je dochter in het buitenland laat besnijden. Wat doe je als je familie dit wel wil? (Meer...)

Meisjesbesnijdenis

Veilig met hete dranken

Ongelukken met hete vloeistoffen kunnen bij kinderen ernstige brandwonden veroorzaken. Kinderen hebben namelijk een dunne huid. Hoe kun je ongelukken voorkomen? (Meer...)

Veilig met hete dranken

Veilig met voedsel

Je peuter kan zich verslikken in snoep of vast voedsel, het is dus belangrijk veilig met voedsel om te gaan. Hoe voorkom je verslikken en wat doe je als je kind stikt? (Meer...)

Veilig met voedsel

Veiligheid thuis vergroten

Kinderen van 0 tot 4 jaar zien nog geen gevaren, jij moet er voor zorgen dat ze veilig in en om het huis kunnen spelen. Hoe zorg je voor een veilige omgeving voor je kind? (Meer...)

Veiligheid thuis vergroten

In de keuken

Als kinderen eenmaal beginnen te kruipen en lopen, is het belangrijk dat je goed let op de veiligheid in de keuken. Hoe zorg je voor veiligheid in de keuken? (Meer...)

In de keuken

In de badkamer

De badkamer kan een onveilige plek zijn voor je kind, denk aan rondslingerende medicijnen of een val op de tegels. Hoe maak je de badkamer veiliger voor je peuter? (Meer...)

In de badkamer

Kleine voorwerpen inslikken

Jonge kinderen ontdekken de wereld onder andere door dingen in hun mond te stoppen, waardoor ze kleine voorwerpen kunnen inslikken. Hoe voorkom je verslikking? (Meer...)

Kleine voorwerpen inslikken

Veilig speelgoed

In Nederland moet speelgoed aan hoge veiligheidseisen voldoen. Waar kun je zelf op letten bij speelgoed voor je kind en welk speelgoed is geschikt voor je peuter? (Meer...)

Veilig speelgoed

Veilig in bad

Het is belangrijk dat je peuter veilig in bad kan, het kan zich bezeren of zelfs verdrinken. Hoe zorg je dat je kind zich niet bezeert of verdrinkt tijdens het baden? (Meer...)

Veilig in bad

Trappen en traphekjes

Als kinderen leren lopen, is het goed de trap af te schermen met traphekjes. Hoe leer je je kind traplopen en wat doe je als je peuter toch van de trap is gevallen? (Meer...)

Trappen en traphekjes

Veilig in bed

Zodra je kind 2 jaar is geworden, mag het onder een dekbed en met een kussen slapen. Hoe zorg je er voor dat je kind veilig kan slapen en welke bedden zijn niet geschikt? (Meer...)

Veilig in bed

In de auto

De veiligste manier om je peuter in de auto te vervoeren is een peuterautostoel. Waar kun je op letten bij de aanschaf en gebruik? (Meer...)

In de auto

Op de fiets

Peuters kun je in een voor- of achterzitje op de fiets vervoeren. Vanaf welke leeftijd zijn de zitjes geschikt en hoe voorkom je dat een voetje tussen de spaken komt? (Meer...)

Op de fiets

Wandelen

Als je gaat wandelen met je peuter heb je verschillende opties, zoals een wandelwagen, drager en zelf laten lopen. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen? (Meer...)

Wandelen

Luiers

Een poepluier verschonen gaat bij jongens anders dan bij meisjes. Daarna moet de huid goed verzorgd worden. Hoe doe je dat en kies je voor wasbare of wegwerpluiers? (Meer...)

Verzorging

Een gezond gebit

Jonge kinderen kunnen ook gaatjes krijgen van zoetigheid. Hoe zorg je er voor dat je peuter een gezond gebit heeft en vanaf wanneer moet het naar de tandarts? (Meer...)

Verzorging

Tanden poetsen

Goed poetsen en minder zoetigheid eten verkleint de kans op gaatjes. Hoe vaak en hoe moet je de tanden van je peuter poetsen en hoe maak je het leuk voor je kind? (Meer...)

Verzorging

Voorschoolse educatie

Voorschoolse educatie stimuleert de ontwikkeling van je kind voor het naar de basisschool gaat. Wat leert je kind en hoe help je zelf je kind bij de ontwikkeling? (Meer...)

School

Voorbereiden basisschool

Voor het eerst naar de basisschool gaan is spannend voor je peuter. Hoe bereidt je je kind goed voor op naar de basisschool gaan en welke spullen moet je kopen? (Meer...)

School

Een basisschool kiezen

Tussen 5 en 16 jaar oud moet je kind naar school. Hoe kies je de juiste basis- en middelbare school voor je kind en kan je kind ook al eerder naar school? (Meer...)

School

Spel en sport

Spel en sport stimuleert alle ontwikkelingsgebieden van je kind en daarnaast is het voor je kind ook gewoon leuk. Met welke tips help je je kind hierbij? (Meer...)

Spelen

Buiten spelen

Buiten spelen is gezond voor je peuter, het helpt bij de sociale en motorische ontwikkeling en voorkomt overgewicht. Hoe zorg je dat je kind veilig buiten kan spelen? (Meer...)

Spelen

Alleen spelen

Peuters kunnen nog niet lang alleen spelen, dat moeten ze nog leren. Hoe help je als ouder je peuter te leren om langer in zijn eentje te spelen? (Meer...)

Spelen

Samen spelen

Totdat je kind 2 jaar is, speelt het nog niet echt samen met andere kinderen. Samenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling. Hoe stimuleer je het bij je peuter? (Meer...)

Spelen

Klimmen en klauteren

Klimmen en klauteren is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Als je kind bang is, kan een beetje aanmoediging helpen. Waar kun je nog meer op letten? (Meer...)

Spelen

Speelplekken

Kinderen kunnen bijna overal spelen, maar niet iedere speelplek is geschikt voor elke leeftijd. Hoe zorg je er voor dat je peuter veilig in huis en buiten kan spelen? (Meer...)

Spelen

Leuke spelletjes

Peuters kunnen helemaal opgaan in de leuke spelletjes die je met ze speelt. Welke spelletjes voor binnen en buiten zijn leuk om te doen voor jou en je peuter? (Meer...)

Spelen

Leuk speelgoed

Je peuter vindt het leuk het leuk om met verschillende soorten speelgoed en materiaal te spelen. Wat is leuk speelgoed voor kinderen van 2 tot 4 jaar? (Meer...)

Spelen

Winnen en verliezen

Spelletjes leren kinderen dat ze kunnen winnen en verliezen. Hoe leer je je peuter dat verliezen niet erg is en wat doe je als je kind niet tegen zijn verlies kan? (Meer...)

Spelen

Speeltips

Peuters spelen het liefst in de buurt van een vertrouwd persoon en gaan vaak nogal ruw om met hun speelgoed. Met welke speeltips kun je rekening houden bij je kind? (Meer...)

Spelen

Gezondheid en bewegen

Het is belangrijk dat peuters veilig, veel en gevarieerd bewegen en spelen. Hoe voorkom je overgewicht bij je peuter en hoe laat je hem meer bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Spelen en bewegen is niet alleen gezond, maar ook goed voor de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van je peuter. Hoe laat je je kind meer bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Sport

Sport en bewegen kan helpen overgewicht te voorkomen bij je peuter en het is ook nog eens leuk. Welke vormen van sport zijn geschikt en veilig voor je kind? (Meer...)

Sport en beweging

Leren zwemmen

Je kunt je kind vroeg laten wennen aan water, bijvoorbeeld door samen naar peuterzwemmen te gaan. Hoe zwem je veilig met je peuter en wanneer kan je kind niet zwemmen? (Meer...)

Sport en beweging

Logeren

Voor veel kinderen is uit logeren gaan erg leuk, maar het is wel goed om ze er op voor te bereiden. Hoe bereid je je peuter voor en hoe zorg je dat het goed verloopt? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor vertrek

Als je op vakantie gaat met je peuter, moet je goed voorbereid zijn. Waar moet je aan denken voor vertrek en hoe zorg je dat je peuter mee kan genieten van de voorpret? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor onderweg

Je peuter kan zich onderweg naar het vakantieadres gaan vervelen, of zijn energie niet kwijt. Met welke tips zorg je dat jullie ontspannen aankomen op vakantie? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Reisziekte

Reisziekte komt het meest voor bij jonge kinderen. Door ongecontroleerde bewegingen raakt het evenwichtsorgaan verstoord. Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Activiteiten in de vakantie

Tijdens de vakantie heb je tijd om leuke activiteiten te ondernemen met je peuter. Welke activiteiten en uitstapjes zijn geschikt voor je peuter om te doen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Verre reizen

Een verre reis maken met je peuter is een hele onderneming. Hoe zorg je dat je goed bent voorbereid en zowel jij als je peuter een leuke vakantie hebben? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Ziektes in het buitenland

Jonge kinderen zijn extra vatbaar voor ziektes die in het buitenland voorkomen. Hoe voorkom je besmetting en malaria en wat doe je als jij of je peuter diarree krijgt? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken kan het zijn dat jij en je kind extra inentingen moeten krijgen. Hoe weet je welke prikken nodig zijn en waar haal je ze? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.