Oudergids - Puber

.. / Puber / Gezondheid

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Digitaal dossier JGZ

De jeugdgezondheidszorg noteert de gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind in een digitaal dossier. Wat zijn de voordelen boven een papieren dossier en wie hebben recht op inzage? (Meer...)

Digitaal dossier JGZ

Jeugdgezondheidszorg

Tot je kind 18 is, kun je met al je vragen terecht blij de Jeugdgezondheidszorg. Wat doen zij precies en hoe gaat het met afspraken maken? (Meer...)

Jeugdgezondheidszorg

Een schoon lichaam

In de puberteit verandert er veel, ook op het gebied van hygiëne. Met welke tips kun je je puber helpen een schoon lichaam te hebben en waar moet je op letten? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Een gezond gebit

Iedere keer als je kind iets eet krijgen de tanden een zuuraanval. Hoe stimuleer je je puber tandvriendelijk te eten en drinken en te zorgen voor een gezond gebit? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes, of acne, ontstaan door hormonale schommelingen waardoor er teveel talg wordt aangemaakt. Hoe help je je puber de klachten te verminderen? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Tanden poetsen

Een goede verzorging van het gebit van je kind is belangrijk. Blijf je puber stimuleren om zijn tanden goed te poetsen. Hoe moet je kind zijn tanden poetsen? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Maandverband en tampons

Het is fijn voor je dochter als je haar uitlegt hoe je tampons, maandverband of een menstruatiecup gebruikt. Wat zijn de voor- en nadelen en wat leg je uit over hygiëne? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Depressie

Een depressie is een serieuze stemmingsstoornis die niet gewoon weer overgaat. Wat zijn de oorzaken en symptomen en wat kun je doen als je kind last heeft van een depressie? (Meer...)

Depressie

Eetstoornissen

Als pubers zichzelf te dik vinden, kunnen ze een eetstoornis ontwikkelen. Waar kun je op letten en wat kun je doen? (Meer...)

Eetstoornissen

Anorexia

Anorexia is een eetstoornis waarbij jongeren proberen af te vallen door te vasten of over te geven. Hoe herken je het, wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Eetstoornissen

Boulimia

Boulima is een eetstoornis waarbij teveel gegeten en direct daarna overgegeven wordt. Wat maakt boulimia gevaarlijk en hoe herken je het? (Meer...)

Eetstoornissen

ADHD

Pubers met ADHD hebben concentratieproblemen, reageren impulsief en laten vaak druk en rusteloos gedrag zien. Heeft je kind echt ADHD of is het iets anders en wanneer zoek je hulp? (Meer...)

Psychische gezondheid

Angststoornissen

Als je puber alleen angst voelt in bepaalde situaties is er nog geen sprake van een angsstoornis. Wanneer is er wel sprake van een angststoornis? (Meer...)

Psychische gezondheid

Autisme

Kinderen met autisme vinden het moeilijk om contact te maken en te communiceren. Waar uit zich dit in en wanneer schakel je hulp in? (Meer...)

Psychische gezondheid

Borderline

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Wat zijn de symptomen en hoe groot is de kans dat je kind borderline ontwikkelt? (Meer...)

Psychische gezondheid

Burn-out

Een kind dat veel stress ervaart kan een burn-out krijgen: letterlijk opgebrand raken. Wie lopen verhoogd risico, wat zijn symptomen van veel stress en wat helpt? (Meer...)

Psychische gezondheid

Dwangstoornissen

Iemand met een dwangstoornis heeft last van telkens terugkerende, opdringerige gedachten of aanhoudende dwanghandelingen. Wat is het verschil met een angststoornis en wat kun je doen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen kenmerken zich door gedragingen en emoties die duidelijk afwijken van die van gezonde personen. Welke persoonlijkheidsstoornissen zijn er en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Psychose

Mensen met een psychose zijn erg in de war en kunnen last hebben van waanbeelden en hallucinaties. Hoe herken je het, bij wie komt het voor en wat kun je doen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Schizofrenie

Iemand met schizofrenie heeft last van wanen en hallucinaties en heeft hulp nodig van een psychiater. Bij wie komt het voor en wat zijn de oorzaken? (Meer...)

Psychische gezondheid

Zelfbeschadiging

Als je kind zichzelf met opzet pijn doet, voel je grote onmacht. Wat zijn redenen voor zelfbeschadiging, hoe herken je het en wat kun je doen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Zelfbeschadiging stoppen

Bij zelfbeschadiging hebben zowel je kind als jij hulp nodig. Wat kun je doen voor je kind en voor jezelf? (Meer...)

Psychische gezondheid

Het niet meer zien zitten

De motieven voor zelfmoord kunnen voor ieder kind anders zijn. Hoe kun je merken dat je kind aan zelfmoord denkt en wat kun je doen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Zelfmoord voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om zelfmoord te helpen voorkomen. Wat kun je doen en wie kan je helpen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Soa's

Een soa is een infectie die je kunt oplopen als je onveilig vrijt. Hoe herken en voorkom je het, welke soa's kennen we en wat kan je kind doen als het een soa heeft ? (Meer...)

Soa's

Chlamydia

Chlamidia is een bacterie die je kunt oplopen door onveilige seks. Wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Soa's

Herpes genitalis

Herpes genitalus is een veelvoorkomend, vaak onschuldig virus. Hoe krijg je het, wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Soa's

Genitale wratten

Genitale wratten zijn wratjes op de penis, vagina of anus. Hoe krijg je het, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Soa's

Gonorroe

Gonorroe is een bacterie die je kan oplopen door allerlei vormen van seks. Welke vormen zijn dit, wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Soa's

Hepatitis B

Het Hepatitus B virus zit in bloed, sperma, vaginaal vocht en voorvocht. Hoe krijg je het, wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Soa's

Hiv

Hiv is een virus dat het afweersysteem afbreekt en kan leiden tot aids. Hoe krijg je hiv, wat zijn de klachten en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Soa's

Schaamluis

Schaamluis is een vervelende, maar ongevaarlijke aandoening. Hoe krijg je het, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Soa's

Syfilis

Syfilis is een soa die een besmettelijk zweertje veroorzaakt op of in de penis, vagnina, anus of mond. Wat kunnen de oorzaken en gevolgen zijn en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Soa's

Soa-onderzoek

Als je kind onveilige seks heeft gehad of een soa vermoedt, is het goed om een soa-onderzoek te laten doen. Wat houdt het onderzoek in en waar kun je terecht? (Meer...)

Soa's

Acne

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Hoe ontstaat acne en wat kun je doen om het te voorkomen en de klachten te verminderen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Allergieën

Als je kind veel moet niezen, of last heeft van tranende ogen, huiduitslag of jeuk, kan dit door een allergie komen. Welke soorten allergieën zijn er en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apneu

Apneu is ademstilstand tijdens de slaap. Wat zijn mogelijke oorzaken en gevolgen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Astma

Astma is een erfelijke, chronische onsteking aan de luchtwegen, waardoor je kind moeite heeft met ademen. Wat veroorzaakt astma en wat kun je doen om klachten te voorkomen of te verminderen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een bacteriële infectie die zorgt voor een pijnlijk en branderig gevoel bij de plasbuis en tijdens het plassen. Wat kun je doen om een blaasontsteking te voorkomen en genezen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen waardoor er te weinig zuurstof in de organen en weefsels komt. Wat zijn de symptomen en mogelijke oorzaken en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Candida

Candida is een schimmel in de vagina die soms klachten geeft. Waardoor ontstaat he, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Diabetes

Mensen met diabetes hebben een tekort aan insuline. Wat is dit precies, welke soorten diabetes zijn er, wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening waar kinderen vaak last van hebben. Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, waardoor je kind gaat schokken en soms het bewustzijn verliest. Wat kun je doen als je kind epilepsie heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag met blaasjes en rode vlekjes. Hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen, wat kun je ertegen doen en hoe besmettelijk is het? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Griep

Griep is een besmettelijke virusinfectie die de luchtwegen aantast. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hart- en vaatziekten

Door een ongezonde leefstijl kunnen hart-en vaatziekten ontstaan, wat tot hartfalen kan leiden. Wat zijn de symptomen van hartfalen en wat kun je doen om hart-en vaatziekten te voorkomen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hazenlip

Een hazenlip is een spleet in de bovenlip die kan doorlopen tot in de bovenkaak, het gehemelte of de neus. Wat zijn de gevolgen en wat houdt de diagnose en behandeling in? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Herpes

Herpes is een virus die verschillende huidaandoeningen veroorzaakt. Welke zijn dit en hoe kun je herpes voorkomen en de klachten verminderen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte, waarvoor direct medische hulp nodig is. Wat zijn de symptomen en mogelijke complicaties en wat houdt de diagnose en behandeling in? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

HiB-ziekten

De Hib-bacterie kan een aantal zeer ernstige ontstekingen veroorzaken. Wat kan je ertegen doen en waaraan herken je de infectie bij je kind? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich snel en is erg hardnekkig. Wat kun je doen om hoofdluis te voorkomen en behandelen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hooikoorts

Als je kind hoofdkoorts heeft, is het allergisch voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Huidvlekken

Veel kinderen worden geboren met kleine of grotere huidvlekken. Welke soorten zijn er en waar moet je op letten bij moedervlekken? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Hoe kunnen ze verspreid en voorkomen worden en hoe herken je hersenvliesontsteking? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Oorontsteking

Oorontsteking gaat vaak gepaard met koorts en kan een loopoor veroorzaken. Wat doe je aan een loopoor en wanneer moet je met oorontsteking naar de huisarts? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Scoliose

De rug van een kind met scoliose groeit krom en er kan een bolling of bochel ontstaan. Hoe ontstaat scoliose en hoe herken en behandel je het? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Worminfecties

Er zijn verschillende soorten wormen waar je kind last van kan krijgen. Welke soorten zijn dit, hoe krijg je ze en hoe kun je worminfecties voorkomen en genezen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Wratten

Wratten zijn besmettelijke,kleine,ruwe knobbeltjes die vooral op handen en voeten voorkomen. Welke soorten zijn er en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Lyme

Als er na een tekenbeet bij je kind een rode vlek omheen verschijnt, kan dit de ziekte van Lyme zijn. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Knieklachten

Als je kind intensief sport, kan je kind last krijgen van pijn in de knie. De pijn heeft bij jongens vaak een andere oorzaak dan bij meisjes. Waardoor komen de knieklachten en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer veroorzaakt extreme moeheid bij je kind, maar er zijn nog meer symptomen die hierop wijzen. Welke zijn dit en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een besmettelijke schimmelinfectie die je makkelijk oploopt in zwembaden en gemeenschappelijke douches. Hoe voorkom je het en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die na een dag of zeven vanzelf wegtrekken. Hoe herken je aften en wat kun je doen om ze te voorkomen en te genezen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Bloedneus

Bij een bloedneus gaat er een bloedvaatje in de neus kapot. Wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Buikpijn

Buikpijn is vervelend, maar meestal is er niets ernstigs aan de hand. Wat kan buikpijn veroorzaken, waar kun je op letten en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Diarree

Diarree is waterige, dunne ontlasting en gaat meestal na 1 of 2 dagen vanzelf over. Wat veroorzaakt dirarree en wat kun eraan je doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Duizeligheid

Flauwvallen kan gebeuren bij heftige emoties of pijn, te veel warmte en hyperventilatie. Wat kan je kind doen en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Harde ontlasting

Verstopping gaat gepaard met harde ontlasting die het poepen pijnlijk maakt. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen als je kind last heeft van verstopping? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Hik

De hik wordt veroorzaakt door een krampachtige samentrekking van het middenrif. Wat veroorzaakt de hik en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Hoofdpijn

De belangrijkste vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Wat kun je eraan doen en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Koorts

Koorts is een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger, veroorzaakt door een virus of bacterie in het lichaam. Wat kun je doen en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Koortslip

Een koortslip is een besmettelijk, rood, vochtig blaasje op de lip of vlak erboven. Wat kun je doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Moe

Het is normaal dat pubers vaak moe zijn. Wat zijn de oorzaken van deze vermoeidheid? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Opgezette lymfeklieren

Het opzwellen van de lymfeklieren in de nek of lies, of onder de arm, is een normale reactie op een infectie. Wat is de oorzaak en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Stinkende adem

Een stinkende adem kan door een vies gebit of verkoudheid komen, maar soms is er meer aan de hand. Wat kunnen de oorzaken zijn en wat kun je doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is vocht en slijm dat uit de vagina komt. Wat is normaal en wat kun je doen bij klachten? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Verkoudheid

Verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, kinderen zijn er vatbaarder voor dan volwassenen. Wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker. Wanneer krijgt je dochter de vaccinatie en hoeveel prikken zijn nodig? (Meer...)

Vaccinaties

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken, moet je soms tegen bepaalde ziektes ingeënt worden. Welke inentingen zijn nodig? (Meer...)

Vaccinaties

Vaccinaties

Vaccineren tegen infectieziekten is in Nederland niet verplicht. Wat kun je doen als je kind bepaalde vaccinaties heeft gemist? (Meer...)

Vaccinaties

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.