Oudergids

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Vruchtbaarheid man

Alleen gezonde zaadcellen zijn in staat de eicel te bereiken en bevruchten. Wat kun je als man doen om je vruchtbaarheid te bevorderen. (Meer...)

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid vrouw

Tot je dertigste ben je als vrouw het meest vruchtbaar, daarna neemt de hoeveelheid eicellen snel af. Wat heeft nog meer invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Vruchtbare dagen

Zwanger worden? Dan kun je het beste vrijen in de dagen voor de eisprong. Hoe weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Foliumzuur

Foliumzuur is goed voor de gezondheid van je ongeboren baby. Wanneer start je met slikken, hoeveel foliumzuur moet je nemen en waarom is het belangrijk? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Stoppen met anticonceptie

De beslissing is genomen: je gaat stoppen met anticonceptie. Hoe lang duurt het voor je zwanger kunt raken en wat is de invloed van de pil en andere voorbehoedsmiddelen? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Hersteloperatie

Mannen die spijt krijgen van hun sterilisatie, kunnen een hersteloperatie ondergaan of van te voren zaad laten invriezen. Hoe werkt de operatie en wat is de slaagkans? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Biologie van de man

In de zaadballen van de man worden dagelijks zaadcellen aangemaakt. Waarom hangt de balzak buiten het lichaam en wat gebeurt er als een man klaarkomt? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Biologie van de vrouw

De biologie van de vrouw zorgt er voor dat een zwangerschap kan ontstaan na de bevruchting van een eicel door zaad van de man. Hoe werkt de biologie van de vrouw? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Homoseksuele ouders

Als homopaar of lesbisch paar zijn er verschillende manieren om kinderen te krijgen. Welke manieren zijn er? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest van de drogist test je zelf of je zwanger bent. Wanneer heb je het meest betrouwbare resultaat en welke invloed heeft de pil? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Seksualiteit

Elke keer dat je seks hebt, heb je minder dan 10% kans om zwanger te raken. Welk standje kan je kans op zwangerschap verhogen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Het beste moment om zwanger te worden

Als je een gezin wil stichten wil je het beste moment om zwanger te worden weten. Wanneer ben je vruchtbaar en met welk standje heb je het meeste succes? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Erfelijke eigenschappen

Aangeboren aandoening in de familie kun je het beste al vóór de zwangerschap met de verloskundige bespreken. Wat kun je kind erven? (Meer...)

Erfelijkheid

Downsyndroom

Tijdens je zwangerschap kan er iets misgaan bij het sorteren van erfelijk materiaal en is er kans op ontwikkeling van het downsyndroom. Wanneer heb je een verhoogd risico? (Meer...)

Erfelijkheid

Kans op meerling

De kans om in verwachting te raken is vrij klein, slechts 1,6%. Wanneer heb je meer kans op een eeneiige of twee-eiige tweeling en zijn er risico’s aan verbonden? (Meer...)

Erfelijkheid

Erfelijke ziekten doorgeven

Je kind erft allerlei eigenschappen van jou. Hoe weet je of jouw kind een verhoogde kans heeft op een aandoening? (Meer...)

Erfelijkheid

Erfelijke bloedarmoede

Erfelijke bloedarmoede ontstaat door een afwijking in de genen.  Welke vormen bestaan er en wanneer heeft je kind er ook kans op? (Meer...)

Erfelijkheid

Gezonde voeding

Als je zwanger probeert te worden is het goed om op je voeding te letten. Wat kun je beter laten staan en wat is goed om extra in te nemen? (Meer...)

Voeding en gewicht

Veganistisch

Als je veganistisch eet en zwanger wil worden, moet je genoeg noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Hoe doe je dat en wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Voeding en gewicht

Gezond gewicht

Als je zwanger wilt worden, is een gezond gewicht belangrijk om complicaties zoals een te hoge bloeddruk te voorkomen. Hoe krijg en behoud je een goed gewicht? (Meer...)

Voeding en gewicht

Kinderwensspreekuur

Hoe je snel zwanger wordt, welke onderzoeken je kunt laten doen: je kunt al je vragen over je kinderwens kwijt op het kinderwensspreekuur. Wat wordt er besproken? (Meer...)

Gezondheid

Nachtrust

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Wat zijn de gevolgen van slaaptekort en wat kun je doen om beter te slapen? (Meer...)

Gezondheid

Beweging

Overgewicht en ondergewicht verminderen de kans op het krijgen van een gezond kind. Hoe zorg je voor een goed gewicht? (Meer...)

Gezondheid

Stress

Te veel stress kan de menstruatiecyclus beïnvloeden, waardoor de eisprong uitblijft. Hoe zorg je voor genoeg ontspanning? (Meer...)

Gezondheid

Medicijnen

Medicijnen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby of je vruchtbaarheid verlagen. Hoe zit dat met medicijnen zonder recept en wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Gezondheid

Vitamines

Zwangere vrouwen hoeven geen extra vitamines te slikken, behalve foliumzuur en soms vitamine D. Wanneer is vitamine D nodig en welke vitamine kan juist schadelijk zijn? (Meer...)

Gezondheid

Borstoperatie

Na een borstoperatie is het met goede informatie en steun vaak toch mogelijk om borstvoeding te geven na een borstoperatie. Wat kan de lactatiekundige voor je betekenen? (Meer...)

Gezondheid

Vaccinaties

Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk dat je bent gevaccineerd tegen rodehond. Waarom is dat, waar controleer je of dat nog moet en wat zit er in het vaccin? (Meer...)

Gezondheid

Werkomstandigheden

Werkomstandigheden kunnen onveilig en ongezond zijn tijdens je zwangerschap. Wat bespreek je met je (bedrijfs)arts en wie is er verantwoordelijk voor? (Meer...)

Gezondheid

Schadelijke stoffen

Schadelijke stoffen op je werk kunnen je vruchtbaarheid verlagen en gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Hoe herken je ze en wie is verantwoordelijk voor bescherming? (Meer...)

Gezondheid

Infecties

Infecties kunnen voor en tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Hoe voorkom je infecties en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Gezondheid

Voor mannen

Vader worden? Van sommige medicijnen kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Waar kun je nog meer minder vruchtbaar van worden? (Meer...)

Gezondheid

Langdurige ziektes

Als je een langdurige ziekte hebt, zoals diabetes of reuma, is het belangrijk om je kinderwens op tijd te bespreken met een arts. Wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Gezondheid

Roken

Roken en meeroken kan de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen verlagen en is schadelijk voor de gezondheid van je baby. Waar vind je hulp bij stoppen met roken? (Meer...)

Genotmiddelen

Alcohol

Als je graag zwanger wilt worden, is het verstandig als jijzelf èn je partner stoppen met alcohol drinken. Wat zijn de risico’s van alcohol voor de zwangerschap? (Meer...)

Genotmiddelen

Drugs

Drugs kunnen je minder vruchtbaar maken en zorgen voor een miskraam of afwijkingen. Waarom is het nog meer verstandig om te stoppen met drugs als je zwanger wilt worden? (Meer...)

Genotmiddelen

Vruchtbaarheidsproblemen

Steeds meer vrouwen hebben last van vruchtbaarheidsproblemen. Wat kun je daar zelf aan proberen te doen en wanneer is het tijd om hulp te zoeken? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Oorzaken onvruchtbaarheid

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent kun je laten onderzoeken waarom het niet lukt. Wat zijn veel voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Extern onderzoek

Als het niet lukt om zwanger te worden, kunnen mannen en vrouwen een extern vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Hoe werkt dat en wordt er altijd een oorzaak gevonden? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Naar de gynaecoloog

Als je langdurig problemen hebt met zwanger worden kan je huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Bij welke signalen kan de huisarts je mogelijk doorverwijzen? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Zelfonderzoek

Als je na een halfjaar tot jaar proberen nog niet zwanger bent, kun je zelfonderzoek doen met de temperatuurmethode. Hoe doe je dat en wat doe je met de uitslagen? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Medische oorzaken bij de vrouw

Wanneer je niet of lastig zwanger wordt, kan dat liggen aan verschillende medische oorzaken. Wat veroorzaakt een verminderde vruchtbaarheid of moeite met zwanger worden? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Medische oorzaken bij de man

Als een man verminderd vruchtbaar is, is de kwaliteit van de sperma onvoldoende. Hoe onderzoek je de kwaliteit van de sperma? En wat is de rol van antistoffen hierbij? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Behandelingen

Afhankelijk van de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap zijn er verschillende behandelingen voor mannen en vrouwen om toch zwanger te worden. Welke zijn dat? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Kunstmatige bevruchting

Als een zwangerschap niet spontaan ontstaat is kunstmatige bevruchting via insemineren een optie. Wat is het verschil tussen KIE en KID en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Hormoonpreparaten en IVF

Als je eitjes wel rijpen maar er geen eisprong tot stand komt, kun je niet zwanger worden. Dan kun je kiezen voor hormoonpreparaten en IVF. Hoe werkt dat? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

In Vitro Maturatie en eiceldonor

In Vitro Maturatie (IVM) en eiceldonatie zijn opties voor vrouwen waarvan de eitjes niet (voldoende) rijpen. Wat houden die behandelingen in en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

MESA, PESA en TESE

MESA, PESA en TESE zijn vruchtbaarheidsbehandelingen voor mannen. Waar staan deze afkortingen voor en hoe worden deze behandelingen uitgevoerd? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Alternatieven

Als je op een natuurlijke manier geen kinderen kunt krijgen, heb je wel alternatieven. Wat zijn die alternatieven en wanneer is het juiste moment om daar voor te kiezen? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Adoptie

Na adoptie wordt de juridische familieband met de biologische ouders verbroken en word jij de wettelijke ouder. Wat moet je weten als je erover denkt een kind te adopteren? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Draagmoeder

Als het voor jou niet mogelijk is zwanger te raken of een zwangerschap uit te dragen, kun je kiezen voor een draagmoeder. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Pleegzorg

Bij pleegzorg neem je tijdelijk een kind in huis om op te voeden. Welke vormen van pleegzorg zijn er en waar moet je rekening mee houden voordat je er aan begint? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Ongewenste kinderloosheid

Als je ongewenst kinderloos blijft, kun je een rouwproces doormaken. Hoe ga je om met vragen van anderen en wat kan helpen tijdens het rouwproces op weg naar acceptatie? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Opvoeden adoptiekind

Het opvoeden van een adoptiekind vraagt speciale aandacht en vaak een specifieke aanpak. Waarom is wennen aan een nieuwe omgeving moeilijk voor je kind en waar vind je hulp? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Andere vrouwen helpen

Door tijdens je zwangerschap je urine met het hCG hormoon aan Moeders voor Moeders te geven kun je andere vrouwen helpen zwanger te worden. Waar meld je je aan? (Meer...)

Andere vrouwen helpen

Slaaphouding

Tijdens je zwangerschap, zeker als je zwaarder wordt, kun je een slechte nachtrust krijgen door je slaaphouding. Welke houding is voor de meeste vrouwen het prettigst? (Meer...)

Slaaphouding

Beweging

Voldoende matig intensief bewegen tijdens je zwangerschap is heel goed voor je. Hoeveel mag je sporten tijdens de zwangerschap en hoe blijf je in beweging? (Meer...)

Beweging

Gewicht

Het is normaal om in gewicht aan te komen tijdens je zwangerschap, gemiddeld 2 kilo per maand. Waarom is lijnen niet goed en hoe voorkom je dat je erg veel aankomt? (Meer...)

Gewicht

Zwanger en werk

Je werkomstandigheden kunnen tijdens je zwangerschap van invloed zijn op de gezondheid van je ongeboren kind. Wat moet je vermijden en wat is je werkgever verplicht? (Meer...)

Zwanger en werk

Sporten

Tijdens je zwangerschap is het goed voor jou en je baby om matig intensief te blijven sporten. Welke sporten kun je doen als je zwanger bent en welke beter niet? (Meer...)

Sporten

Zwanger en het coronavirus

Als je zwanger bent kan het virus soms nog voor onrust zorgen. Misschien heb je vragen over de bevalling, wil je meer informatie over de risico's van het virus en de vaccinatie of wil je weten hoe andere zwangere vrouwen met deze situatie omgaan. (Meer...)

Zwanger en het coronavirus

Vitamine A en D

Als je een getinte huid hebt of weinig zonlicht op je huid krijgt en zwanger bent, heb je meer vitamine D nodig. Vitamine A kan juist schadelijk zijn. Waarom is dat? (Meer...)

Vitamine A en D

Foliumzuur

Foliumzuur slikken verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een open schedel of ruggetje. Wanneer begin je daarmee en hoeveel heb je nodig? (Meer...)

Foliumzuur

Kruiden en natuurproducten

De meeste kruiden en natuurproducten zijn veilig tijdens je zwangerschap, maar het is goed om eerst te overleggen met je arts. Welke producten mag je niet nemen? (Meer...)

Kruiden en natuurproducten

Gezond drinken

Voldoende en gezond drinken is belangrijk tijdens je zwangerschap. Hoeveel water moet je drinken en waarom moet je oppassen met cafeïnehoudende dranken? (Meer...)

Gezond drinken

Vegetarisch

Je kunt tijdens je zwangerschap vegetarisch blijven eten, zolang je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. Hoe zorg je ervoor dat geen tekorten oploopt? (Meer...)

Vegetarisch

Veganistisch

Als je veganistisch eet als je zwanger bent is het extra belangrijk genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Waar zit vitamine B12, calcium en vitamine B1 en B2 in? (Meer...)

Veganistisch

Veilig eten

Je ongeboren baby is gevoeliger voor bepaalde bacteriën en vitaminen dan jij, daarom moet je veilig eten tijdens je zwangerschap. Hoe doe je dat? (Meer...)

Veilig eten

Voorbereiding borst- of flesvoeding

Tijdens je zwangerschap kun je je voorbereiden op het geven van borst- of flesvoeding. Hoe bereid je je voor op borstvoeding geven en wanneer geef je flesvoeding? (Meer...)

Voorbereiding borst- of flesvoeding

Vaccinaties

Tijdens je zwangerschap heb je een zwakker afweersysteem, vaccinaties kunnen daardoor een ander effect hebben. Wat moet je weten over vaccinaties als je zwanger bent? (Meer...)

Vaccinaties

Medicijnen en tandarts

Bepaalde medicijnen en behandelingen bij de tandarts kunnen van invloed zijn op je ongeboren kind. Waar kun je terecht voor advies over medicijngebruik? (Meer...)

Medicijnen en tandarts

Veilig zwanger

Ziekten, genotmiddelen, voeding en medicijnen zijn allemaal van invloed op een veilig verloop van je zwangerschap. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Veilig zwanger

Zomerhitte

In de zomer kan het erg heet worden, als je zwanger bent moet je daar extra rekening mee houden. Hoe voorkom je dat je gezondheid wordt beïnvloed door de zomerhitte? (Meer...)

Zomerhitte

Zon en zonnebank

Zonlicht helpt bij het aanmaken van vitamine D maar teveel, ook van de zonnebank, veroorzaakt schade Wat is een zwangerschapsmasker en hoe voorkom je schade? (Meer...)

Zon en zonnebank

Hoofdluis

Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding kun je antihoofdluismiddelen beter niet gebruiken. Dit is schadelijk voor je ongeboren kind. Wat kun je wel doen tegen hoofdluis? (Meer...)

Hoofdluis

Röntgenstralen

Röntgenstralen zijn gevaarlijk voor je ongeboren baby, vooral vroeg in de zwangerschap. Wat overleg je met je arts en welke vormen van straling zijn ongevaarlijk? (Meer...)

Röntgenstralen

Infecties

Sommige infecties kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Hoe voorkom je besmetting en wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan? (Meer...)

Infecties

Verf en gevaarlijke stoffen

Verf en gevaarlijke stoffen zijn gevaarlijk voor je ongeboren baby en borstvoeding. Wat moet je vermijden en wat als je toch moet verven tijdens je zwangerschap? (Meer...)

Verf en gevaarlijke stoffen

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft geen kans van slagen. Kun je het herkennen en waarom moet de zwangerschap zo snel mogelijk worden afgebroken? (Meer...)

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Mola-zwangerschap

Een Mola-zwangerschap is een zeldzame aandoening waarbij er blaasjes (molaweefsel) ontstaan op de baarmoederwand. Hoe herken je een molazwangerschap? (Meer...)

Mola-zwangerschap

Cytomegalie virus (CMV)

Cytomegalie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het cytomegalovirus. Wat zijn de risico’s tijdens je zwangerschap en hoe verspreidt het virus zich? (Meer...)

Cytomegalie virus (CMV)

Hoge bloeddruk

Een op de tien vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap een verhoogde of hoge bloeddruk, zwangerschapshypertensie. Wat zijn de risico’s en wat doe je er aan? (Meer...)

Hoge bloeddruk

Ernstig hoge bloeddruk

Tijdens je zwangerschap kun je een ernstig hoge bloeddruk hebben. Welke klachten horen daarbij en wat kun je doen als je denkt dat je een te hoge bloeddruk hebt? (Meer...)

Ernstig hoge bloeddruk

Pre-eclampsie en HELLP-syndroom

Bij Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom is er sprake van hoge bloeddruk en verlies van eiwitten in de urine. Wat zijn de symptomen en de gevolgen voor je baby? (Meer...)

Pre-eclampsie en HELLP-syndroom

Rodehond

Het is verstandig om voordat je stopt met anticonceptie te controleren of je voldoende antistoffen hebt tegen rodehond. Wat doe je als je al zwanger bent? (Meer...)

Rodehond

Waterpokken

Als je zwanger bent en waterpokken krijgt, kan dat in sommige gevallen nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Wat kun je doen? (Meer...)

Waterpokken

De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een infectieziekte die vooral voorkomt bij kinderen. Wat zijn de risico’s van de vijfde ziekte tijdens je zwangerschap en wat moet je weten? (Meer...)

De vijfde ziekte

Trombose

Bij trombose stolt het bloed in de vaten, daardoor kan een afsluiting in de bloedsomloop ontstaan. Waarom komt trombose na de bevalling nu minder vaak voor? (Meer...)

Trombose

Zwangerschapsdiabetes

Een op de twintig vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Wat zijn de risico’s voor jou en je baby en wat doe je als je vermoedt dat je het hebt? (Meer...)

Zwangerschapsdiabetes

Prenatale depressie

Een prenatale depressie is een depressie tijdens de zwangerschap en komt relatief vaak voor. Hoe herken je een prenatale depressie en wie kan je helpen? (Meer...)

Prenatale depressie

Heftige stemmingswisselingen

Door hormonale veranderingen kun je tijdens je zwangerschap heftige stemmingswisselingen hebben. Wat doe je als je je emoties niet meer onder controle krijgt? (Meer...)

Heftige stemmingswisselingen

Soa en zwangerschap

Sommige soa’s kunnen voor problemen tijdens de zwangerschap of geboorte zorgen. Welke soa’s zijn dat en hoe wordt besmetting van het kind voorkomen? (Meer...)

Soa en zwangerschap

Listeria en toxoplasmose

Listeria en toxoplasmose zijn gevaarlijk en mogelijk dodelijk voor je ongeboren baby. Waar zitten die bacteriën en parasieten in en hoe voorkom je besmetting? (Meer...)

Listeria en toxoplasmose

Voorbereid op vakantie

Als je zwanger bent, kun je alsnog op vakantie naar het buitenland. Meestal mag je ook vliegen. Let wel goed op de gezondheidsrisico's. Waar moet je op letten? (Meer...)

Voorbereid op vakantie

Activiteiten in de vakantie

Als je hoogzwanger bent, is het beter om geen gevaarlijke activiteiten te doen tijdens je vakantie. Welke activiteiten kunnen wel en welke kun je beter laten? (Meer...)

Activiteiten in de vakantie

Verre reizen

Als je zwanger bent kost een verre reis veel voorbereiding. Waar moet je op letten als je zwanger bent en een verre reis gaat maken? (Meer...)

Verre reizen

Ziektes in het buitenland

Als je zwanger bent en een verre reis gaat maken, krijg je niet alle inentingen. Dit komt door de gezondheidsrisico's voor je ongeboren kind. Welke inentingen krijg je niet? (Meer...)

Ziektes in het buitenland

Roken

Roken tijdens je zwangerschap is slecht voor de gezondheid van je baby en kan blijvende afwijkingen veroorzaken. Wat zijn de risico’s en waar vind je hulp? (Meer...)

Roken

Alcohol

Alcohol is giftig en schadelijk voor je ongeboren kind, tijdens je zwangerschap kun je beter geen alcohol drinken. Wat is het effect van alcohol op je baby? (Meer...)

Alcohol

Foetaal alcoholsyndroom

Als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap kan je baby het foetaal alcoholsyndroom (FAS) krijgen. Wat zijn de gevolgen van FAS en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Foetaal alcoholsyndroom

Drugs

Het gebruik van alle soorten drugs tijdens je zwangerschap is slecht voor je baby. Wanneer moet je stoppen onder medische begeleiding en waar vind je hulp? (Meer...)

Drugs

Onderzoek en controle

Onderzoek en controle (Meer...)

Onderzoek en controle

Zwangerschapsonderzoeken

Je kunt verschillende zwangerschapsonderzoeken laten doen, zoals een echo, screening en bloedonderzoek. Waar zijn die onderzoeken voor en worden ze vergoed? (Meer...)

Zwangerschapsonderzoeken

De eerste echo's

In de eerste periode van de zwangerschap krijg je verschillende echo's. Waar is welke echo voor bedoeld? (Meer...)

De eerste echo's

Pretecho

Een pretecho is niet noodzakelijk, maar wel leuk. Je kunt een 2D of een 3D echo laten maken. Wanneer kun je dat het beste doen en wat zijn de kosten? (Meer...)

Pretecho

Lichamelijk onderzoek

Bij iedere controle voelt de verloskundige aan je buik hoe de baarmoeder groeit. Waar kijkt de verloskundige naar tijdens de controles? (Meer...)

Lichamelijk onderzoek

Vervolgonderzoek

Na de uitslag van de screening op downsyndroom of de 20-weken echo, kunnen er vervolgonderzoeken gedaan worden. Welke zijn dat en waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Vervolgonderzoek

Bloedonderzoek

Er wordt aan het begin van en een paar keer tijdens je zwangerschap bloedonderzoek gedaan. Wat wordt er onderzocht en is het bloedonderzoek verplicht? (Meer...)

Bloedonderzoek

Soatest

Aan het begin van je zwangerschap wordt je getest op drie soa’s: hepatitis B, syfilis en hiv. Waarom is dat en wat kunnen de gevolgen zijn voor je baby? (Meer...)

Soatest

Rhesus

Aan het begin van je zwangerschap wordt je bloed getest op rhesusbloedgroepen. Wat houdt dat in en wat betekenen de bloedgroepen rhesus D en rhesus c? (Meer...)

Rhesus

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Als je zwanger bent kun je een screening op het down-, edwards- en patausyndroom laten doen. Hoe gebeurt dat en moet je na de uitslag vervolgstappen nemen? (Meer...)

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Vlokkentest

Met de vlokkentest worden bepaalde afwijkingen bij je baby onderzocht, door weefsel van de placenta af te nemen. Hoe en wanneer gebeurt dat en wat zijn de risico’s? (Meer...)

Vlokkentest

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie worden bepaalde aandoeningen bij je baby onderzocht. Hoe en wanneer gebeurt dat en welke afwijkingen kunnen worden opgespoord? (Meer...)

Vruchtwaterpunctie

Slecht nieuws

Als de uitslag van het vervolgonderzoek slecht nieuws brengt, moet je de keuze maken of je de zwangerschap afbreekt of uitdraagt. Wat kan je daarbij helpen? (Meer...)

Slecht nieuws

13- en 20-wekenecho

Tijdens de 13- en/of 20-weken echo kun je laten onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft, je bepaalt zelf wat je met de uitslag doet. Waar vind je meer informatie? (Meer...)

13- en 20-wekenecho

Hoe verloopt een 13- of 20 wekenecho?

Tijdens de 13- en/of 20-weken echo wordt je baby onderzocht op lichamelijke afwijkingen. Hoe verloopt het gesprek voor de echo en de echo zelf en wat gebeurt er daarna? (Meer...)

Hoe verloopt een 13- of 20 wekenecho?

Wat is downsyndroom?

Het downsyndroom is aangeboren, kinderen met down hebben een verstandelijke beperking. Wat is de oorzaak van het downsyndroom en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Wat is downsyndroom?

Kiezen voor een screening

Tijdens je zwangerschap kun je kiezen voor een screening op onder andere het downsyndroom. Wie heeft een verhoogde kans en wie kan je helpen bij de keuze? (Meer...)

Kiezen voor een screening

Kans op kind met een aandoening

Je kind erft allerlei eigenschappen van jou. Hoe weet je of jouw kind een verhoogde kans heeft op een aandoening? (Meer...)

Kans op kind met een aandoening

Naar de verloskundige

Als je tussen de 8 en 10 weken zwanger bent, wordt de eerste afspraak met de verloskundige gepland. Wat neem je mee en wat kun je verwachten van de eerste afspraak? (Meer...)

Naar de verloskundige

Verloskundige of gynaecoloog

Als je zwangerschap normaal verloopt wordt je begeleid door de verloskundige. Wanneer is begeleiding door de gynaecoloog nodig en waar ga je bevallen? (Meer...)

Verloskundige of gynaecoloog

Registratie van gegevens

Als je zwanger bent krijg je de vraag of je gegevens geregistreerd mogen worden voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Moet dat en wat gebeurt er met je gegevens? (Meer...)

Registratie van gegevens

Veranderingen tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam, onderverdeelt in drie fases. Welke veranderingen kun je verwachten tijdens de drie trimesters? (Meer...)

Veranderingen tijdens zwangerschap

Buik

Hoe snel je ziet aan je buik dat je zwanger bent, heeft met allerlei factoren te maken. Wat zijn harde buiken en hoe kun je toch lekker slapen met een grote buik? (Meer...)

Buik

Borsten

Tijdens je zwangerschap worden je borsten en tepels zwaarder en gevoeliger en komt er vet uit je tepels. Waar moet je op letten tijdens je zwangerschap? (Meer...)

Borsten

Benen

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van je benen doordat je zwaarder wordt en meer vocht vasthoudt. Wat kun je doen als je last krijgt van je benen? (Meer...)

Benen

Angst voor de bevalling

Sommige vrouwen zien op tegen de bevalling, of hebben zelfs last van angst. Hoe bereid je je mentaal goed voor op de bevalling en met wie kun je je angst bespreken? (Meer...)

Angst voor de bevalling

Stress

Stress kan invloed hebben op de gezondheid van je ongeboren baby. Welke invloed kan stress hebben tijdens je zwangerschap en hoe vermijd je stress? (Meer...)

Stress

Veranderde smaak en trek in eten

Door een veranderde hormoonhuishouding kun je tijdens je zwangerschap een andere smaak en behoefte aan eten hebben. Hoe blijf je toch normaal en gezond eten? (Meer...)

Veranderde smaak en trek in eten

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat de banden die je baarmoeder vasthouden aan de buik verslappen. Waar voel je bandenpijn en wat kun je er aan doen tijdens je zwangerschap? (Meer...)

Bandenpijn

Kramp

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van kramp in je benen en rug, vooral ‘s nachts. Wat veroorzaakt deze krampen en hoe kun je krampen voorkomen? (Meer...)

Kramp

Bloedarmoede

Bloedarmoede komt bij veel vrouwen tijdens de zwangerschap voor. Wat zijn de symptomen van bloedarmoede en waarom is het belangrijk om het te behandelen? (Meer...)

Bloedarmoede

Buikpijn

In de loop van je zwangerschap kun je last krijgen van verschillende soorten buikpijn. Welke buikpijn hoort bij welke fase en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Buikpijn

Bekkenklachten

Je bekkenopening wordt ruimer tijdens je zwangerschap, dit kan bekkenklachten veroorzaken. Hoe voorkom je bekkenklachten en wanneer gaan de klachten over? (Meer...)

Bekkenklachten

Duizeligheid en hartkloppingen

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van duizeligheid en hartkloppingen. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken hiervan en wat kun je er tegen doen? (Meer...)

Duizeligheid en hartkloppingen

Harde buiken en rugpijn

Harde buiken ontstaan door stress of door het samentrekken van je baarmoeder tijdens de tweede helft van je zwangerschap. Hoe verminder je je klachten? (Meer...)

Harde buiken en rugpijn

Jeuk

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van jeuk. Welke soorten jeuk kun je krijgen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Jeuk

Brandend maagzuur

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kun je last krijgen van brandend maagzuur. Waarom is dat zo en wat kun je zelf doen om je klachten te verminderen? (Meer...)

Brandend maagzuur

Misselijkheid en braken

Door verandering in je hormoonhuishouden kun je tijdens je zwangerschap last hebben van misselijkheid en braken. Wat kun je doen en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Misselijkheid en braken

Striae

Striae ontstaat tijdens je zwangerschap doordat de huid van je buik en borsten snel oprekken. Hoe herken je striae en kun je er iets tegen doen? (Meer...)

Striae

Bloedneus en bloedend tandvlees

Tijdens je zwangerschap heb je sneller last van een bloedneus of bloedend tandvlees. Wat doe je bij een bloedneus en waarom moet je je gebit extra laten controleren? (Meer...)

Bloedneus en bloedend tandvlees

Spataderen en aambeien

Tijdens je zwangerschap is je bloed dunner, waardoor je sneller last hebt van spataderen en aambeien. Hoe kun je de klachten daarvan verminderen? (Meer...)

Spataderen en aambeien

Tintelende en slapende handen

Tintelende en slapende handen tijdens je zwangerschap worden veroorzaakt door het carpaletunnelsyndroom. Hoe zorg je ervoor dat je minder klachten hebt? (Meer...)

Tintelende en slapende handen

Vaginaal bloedverlies

Tijdens je zwangerschap kun je om meerdere onschuldige redenen af en toe vaginaal wat bloed verliezen. Wanneer is dat normaal en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Vaginaal bloedverlies

Vermoeidheid en stemmingswisselingen

Door de hormonen en veranderingen in je lichaam kun je tijdens je zwangerschap last hebben van vermoeidheid en stemmingswisselingen. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Vermoeidheid en stemmingswisselingen

Versterkte vaginale afscheiding

Tijdens je zwangerschap kun je versterkte vaginale afscheiding hebben. Hoe ziet normale afscheiding tijdens je zwangerschap er uit en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Versterkte vaginale afscheiding

Vaak plassen en urineverlies

Tijdens je zwangerschap moet je vaker plassen en kun je last hebben urineverlies. Hoe komt dat en hoe voorkom je incontinentie tijdens en na je zwangerschap? (Meer...)

Vaak plassen en urineverlies

Vocht vasthouden

Als je tijdens je zwangerschap wat meer vocht vast houdt, heet dat zwangerschapsoedeem. Wat kun je er tegen doen en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Vocht vasthouden

Voorweeën

Een aantal weken voor je bevalling kun je last krijgen van voorweeën, vooral ’s nachts. Wat is het verschil met echte weeën en hoe verminder je de pijn? (Meer...)

Voorweeën

Angst tijdens zwangerschap

Een beetje angst of stress tijdens je zwangerschap is normaal en gezond, maar als de angst je leven gaat beheersen moet je hulp zoeken. Waar kun je terecht? (Meer...)

Angst tijdens zwangerschap

Wisselend humeur

Onder invloed van zwangerschapshormonen kan je humeur erg wisselen. Hoe ga je om met je zorgen en wat kun je doen als je angst hebt voor de bevalling? (Meer...)

Wisselend humeur

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker is een bruine verkleuring in het gezicht, ontstaan door de zon. Wat veroorzaakt melasma of chloasma en hoe kom je er van af? (Meer...)

Zwangerschapsmasker

Haargroei en puistjes

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen puistjes en van extra haargroei op je buik en rond je tepels. Waarom is dat zo en wanneer gaat het weer over? (Meer...)

Haargroei en puistjes

Verstopping

Je darmen zijn tijdens je zwangerschap wat lui, waardoor je last kunt krijgen van verstopping. Wat doe je als je last hebt van obstipatie als je zwanger bent? (Meer...)

Verstopping

Kortademigheid

Met name in de laatste maanden van je zwangerschap kun je last krijgen van kortademigheid. Wat is daar de oorzaak van en moet je je er zorgen om maken? (Meer...)

Kortademigheid

Seks tijdens zwangerschap

Zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven, zowel lichamelijk als mentaal. Is het normaal om minder zin te hebben en is seks tijdens je zwangerschap gevaarlijk (Meer...)

Seks tijdens zwangerschap

Geen zin in seks

Het is heel normaal dat jij en je partner minder zin in seks hebben tijdens je zwangerschap. Waarom is dat en hoe ga je daar samen goed mee om? (Meer...)

Geen zin in seks

Een broertje of zusje

Als je kinderen een broertje of zusje krijgen, is het goed hen daar tijdens je zwangerschap al bij te betrekken. Wanneer vertel je het en hoe betrek je hen er bij? (Meer...)

Een broertje of zusje

Moeder worden

Moeder worden is een speciaal moment in je leven, er verandert veel. Hoe bereid je je tijdens de zwangerschap voor en hoe ga je om met hormonen en nesteldrang? (Meer...)

Moeder worden

Vader worden

Je partner is zwanger en misschien weet je niet hoe je je kunt voorbereiden. Er zijn al dingen die je kunt doen waar je het over kan hebben. Hoe kun je je hierop voorbereiden? (Meer...)

Vader worden

Partner betrekken

Als je samen een kind krijgt, kan het lastig zijn voor je partner om te weten wat de zwangerschap met jou doet. Hoe betrek je je partner bij je zwangerschap? (Meer...)

Partner betrekken

De baby voelen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken. Hoe beweegt je baby in je buik en wanneer moet je naar de verloskundige? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 0-12 weken

De eerste 12 weken van je zwangerschap zijn cruciaal. De belangrijkste organen van je baby ontwikkelen zich dan. Hoe verloopt de ontwikkeling van de eerste 12 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 13-26 weken

Vanaf 13 weken krijgt je baby nageltjes en haartjes, het hartje is goed hoorbaar tijdens de echo. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby tussen 13 en 26 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 27-40 weken

Tijdens de laatste drie maanden van je zwangerschap moet je baby nog flink groeien, zo’n 2,5 kilo. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby tussen 27 en 40 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ligging van de baby

De ligging van je baby is belangrijk voor een probleemloze bevalling. Wat is een stuitligging en tot wanneer kan je baby nog van ligging veranderen? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Draaien van de baby

Voor de bevalling is het beter dat je baby met het hoofd naar beneden ligt, het kan voorkomen dat je baby moet draaien. Hoe gebeurt dat en wat kun je zelf doen? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Een kleine baby

Als je baby tijdens je zwangerschap te klein is, wordt je extra gecontroleerd en onderzocht. Hoe ontstaat groeivertraging en wat als je baby niet goed groeit? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

De band met je baby tijdens de zwangerschap

Door een sterke band met je baby tijdens de zwangerschap krijg je meer zelfvertrouwen. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van het kind. Hoe versterk je de band met je baby? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Kans op een meerling

Van elke 1000 zwangerschappen in Nederland zijn er zo’n 15 een tweelingzwangerschap. Hoe groot is de kans op een meerling en hoe weet je of je een meerling krijgt? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Ligging van de baby's

Meerlingen zullen door een beperkte ruimte in de baarmoeder al vroeg hun uiteindelijke positie innemen. Hoe liggen de baby's in de baarmoeder? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Complicaties

Als je zwanger bent van een meerling heb je meer kans op complicaties, je wordt begeleid door de gynaecoloog. Wat zijn de risico’s van een meerlingzwangerschap? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Benodigdheden baby

De babyuitzet bestaat uit veel spullen en meubels voor de babykamer, vervoer en de kraamperiode. Waar moet je allemaal aan denken en hoe kun je kosten besparen? (Meer...)

Benodigdheden baby

Babyuitzet-lijst

Als je een baby krijgt, moet je een aantal benodigdheden van te voren aanschaffen. Wat heb je nodig aan kleding, verzorging, luiers en andere benodigdheden? (Meer...)

Babyuitzet-lijst

Bedje

Om de kans op wiegendood te verkleinen, moet je goed opletten bij de aankoop van je babybedje. Waar moet een veilig babybedje en de bedinrichting aan voldoen? (Meer...)

Bedje

Babyautostoeltje

Je baby kan in principe meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in aan babyautostoeltje. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een babyautostoeltje? (Meer...)

Babyautostoeltje

Babybad

Voordat je je baby in bad gaat doen, moet je zorgen dat alles veilig en goed voorbereid is. Welke babybadjes zijn er en hoe zorg je dat je baby veilig in bad kan? (Meer...)

Babybad

Kinderwagen

Een kinderwagen heeft een platte bak en is bedoeld voor baby’s tot ongeveer 6 maanden oud. Waar let je op bij het kopen van een veilige kinderwagen? (Meer...)

Kinderwagen

Buik- of rugdrager

Het bij je dragen van je baby in een buik- of rugdrager is goed voor de hechting tussen jou en je baby. Welke types zijn er en hoe draag je je baby veilig? (Meer...)

Buik- of rugdrager

Box

De box is een veilige plek voor je baby, maar je moet het liggen in de box wel rustig opbouwen. Wat voor type boxen zijn er en hoe kies je een geschikte veilige box? (Meer...)

Box

Kruik

Als je een kruik gebruikt voor je baby of tijdens de zwangerschap, moet je deze altijd eerst controleren. Waar let je op bij het gebruik? (Meer...)

Kruik

Kraampakket

Een kraampakket krijg je van je zorgverzekeraar of koop je zelf. Wat moet er in je kraampakket zitten en moet je er ook een als je in het ziekenhuis gaat bevallen? (Meer...)

Kraampakket

Voorbereiding bevalling

Een uitgebreide voorbereiding helpt bij een voorspoedige bevalling. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor op je poliklinische of thuisbevalling? (Meer...)

Voorbereiding bevalling

Kraamzorg

Kraamzorg is zorg die verleend wordt door een verpleegkundige tijdens en direct na de bevalling. Wanneer komt de kraamverzorgende en wat moet je hierover weten? (Meer...)

Kraamzorg

Kraamvisite

Je kraamtijd is een heerlijke tijd om je baby te laten bewonderen door je familie en vrienden! Iedereen is enorm nieuwsgierig naar je baby. Hoe kun je dit het beste organiseren? (Meer...)

Kraamvisite

Ziekenhuiskoffer

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen is het verstandig om ruim van te voren je ziekenhuiskoffer klaar te zetten. Wat doe je allemaal in die koffer? (Meer...)

Ziekenhuiskoffer

Benodigdheden thuisbevalling

Het is goed om op tijd alle benodigdheden voor je bevalling te kopen, vooral als je een thuisbevalling wilt. Wat heb je allemaal nodig voor een thuisbevalling? (Meer...)

Benodigdheden thuisbevalling

Benodigdheden ziekenhuisbevalling

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, moet je een aantal dingen meenemen én klaarzetten voor bij thuiskomst. Wat heb je nodig bij een ziekenhuisbevalling? (Meer...)

Benodigdheden ziekenhuisbevalling

Geboorteaangifte

Als je kind is geboren, moet je binnen drie dagen je kind aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Wat komt hier allemaal bij kijken? (Meer...)

Geboorteaangifte

Erkenning van het kind

Als je voor de wet met elkaar getrouwd bent, heb je als ouders automatisch ‘familiaire betrekkingen’ tot het kind. Maar wat als dit niet het geval is en er ook geen geregistreerd partnerschap is? (Meer...)

Erkenning van het kind

Vaderschapstest

Met de vaderschapstest wordt de familierechtelijke band tussen de biologische vader en kind vastgesteld. Welke regels zijn daaraan verbonden en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Vaderschapstest

Zorgverzekering

Als je een baby verwacht, is het belangrijk om op tijd contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Je moet dan veel regelen. Wat komt er bij kijken en waar heb jij recht op? (Meer...)

Zorgverzekering

Voornaam

Als ouder wil je graag een voornaam die bij jouw kind past. Hier komen nog een paar dingen bij kijken. Niet elke naam mag ook. Waar moet je op letten en rekening mee houden? (Meer...)

Voornaam

Achternaam

Je kunt kiezen of je eerste kind de achternaam van jou of je partner krijgt. Welke regels zijn daaraan verbonden en wat als je nog meer kinderen krijgt? (Meer...)

Achternaam

Zwangerschapscursus

Op een zwangerschapscursus krijg je praktische informatie leer je technieken die je kunnen helpen bij je bevalling. Wat voor soort cursussen zijn er? (Meer...)

Zwangerschapscursus

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je je verwachtingen en wensen rondom jouw bevalling. Wat zet je in het geboorteplan en met wie bespreek je dat van te voren? (Meer...)

Geboorteplan

Jeugdgezondheidszorg

Na de geboorte ga je regelmatig met je kind naar het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. De JGZ kan je ook tijdens je zwangerschap al ondersteunen. Dat wordt een prenataal huisbezoek of zwangerschapshuisbezoek genoemd. VoorZorg en Stevig Ouderschap zijn programma's, die je nog meer kunnen ondersteunen. (Meer...)

Voorbereiding geboorte

Thuisbevalling

Als je zwangerschap normaal verloopt, kun je thuis bevallen als je dat wilt. Waar moet de plek van de thuisbevalling aan voldoen en wat regel je van te voren? (Meer...)

Thuisbevalling

Ziekenhuisbevalling

Als je zelf kiest om in het ziekenhuis te bevallen heet dat een poliklinische bevalling. Wat zijn de nadelen en wat moet je van te voren afspreken en regelen? (Meer...)

Ziekenhuisbevalling

Hoe bevallen?

Tijdens de bevalling kun je verschillende posities aannemen, iedere positie heeft verschillende voordelen. In welke posities kun je bevallen en wat zijn de voordelen? (Meer...)

Hoe bevallen?

Waterbevalling

Tijdens een waterbevalling beval je in een grote kuip warm water, dat de weeënpijn verzacht. Waar moet de ruimte aan voldoen en is het veilig voor de baby? (Meer...)

Waterbevalling

Bevalling inleiden

Als het te lang duurt voor de bevalling begint of er een medische noodzaak is, kan je bevalling worden ingeleid. Wanneer moet dat en hoe gebeurt dat? (Meer...)

Bevalling inleiden

Tangverlossing of vacuümbevalling

Als de bevalling niet meer verder komt, is een tangverlossing of vacuümbevalling nodig. Hoe werken deze kunstverlossingen en wat kun je verwachten? (Meer...)

Tangverlossing of vacuümbevalling

Verlies slijmprop

Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Hoe ziet de slijmprop eruit en wat betekent het als je de prop verliest? (Meer...)

Verlies slijmprop

De bevalling begint

Als de bevalling begint, merk je dat meestal aan de weeën. Maar er zijn ook andere signalen waaraan je kunt merken dat je kindje eraan komt. Welke zijn dat en wanneer bel je de verloskundige of het ziekenhuis? (Meer...)

De bevalling begint

De vliezen breken

Als je vliezen breken, is de vruchtzak die om je baby heen zit gescheurd. Wanneer start de bevalling en wat doe je als er iets mis is het met vruchtwater? (Meer...)

De vliezen breken

Tijdens de bevalling

Je bevalling begint met ontsluitingsweeën waarna (meestal) je vliezen breken, waarna je de verloskundige belt. Wat kun je verwachten tijdens de bevalling? (Meer...)

Tijdens de bevalling

Normaal verloop eerste bevalling

Als je voor de eerste keer gaat bevallen, wil je graag weten wat je in grote lijnen kan verwachten. Wat is het normale verloop van een eerste bevalling? (Meer...)

Normaal verloop eerste bevalling

Normaal verloop volgende bevalling

Een tweede bevalling verloopt meestal sneller dan een eerste, omdat de weefsels al wat zijn opgerekt. Wat is het normale verloop van een volgende bevalling? (Meer...)

Normaal verloop volgende bevalling

De verloskundige helpt

De verloskundige of arts helpt jou om je kind veilig geboren te laten worden. Wat kun je verwachten van de verloskundige tijdens en net na de bevalling? (Meer...)

De verloskundige helpt

Ontsluitingsweeën

Weeën zorgen ervoor dat je 10 cm ontsluiting krijgt zodat je kunt gaan persen. Wat voel je precies bij ontsluitingsweeën? (Meer...)

Ontsluitingsweeën

Persweeën

Zodra je volledige ontsluiting hebt, krijg je persweeën en begint je bevalling. Hoe voelt persdrang aan en wat kun je verwachten tegen het einde van de bevalling? (Meer...)

Persweeën

Pijn en bevallen

Pijn hoort bij een bevalling, voornamelijk in de buik en rug. Kun je leren omgaan met pijn tijdens de bevalling en welke vormen van pijnstilling zijn beschikbaar? (Meer...)

Pijn en bevallen

Inknippen of inscheuren

Om inscheuren te voorkomen kan tijdens de bevalling met een knip de vaginaopening groter worden gemaakt. Hoe gebeurt dat en wanneer mogen de hechtingen eruit? (Meer...)

Inknippen of inscheuren

Net na de bevalling

Net na de bevallen moeten er een aantal dingen gebeuren. De navelstreng doorknippen, de nageboorte en een eerste borstvoeding geven. Wat kun je verwachten? (Meer...)

Net na de bevalling

Nageboorte

De nageboorte (placenta of moederkoek) volgt minuten tot een uur nadat je baby is geboren. Hoe komt de nageboorte eruit en waar controleert de verloskundige op? (Meer...)

Nageboorte

Navelstreng

Na de geboorte is je baby nog met jou verbonden via de navelstreng. Wanneer is die verbinding niet meer nodig en wanneer kan de navelstreng doorgeknipt worden? (Meer...)

Navelstreng

Controle baby

De verloskundige controleert je baby meteen na de geboorte. Waar let de verloskundige op tijdens de controles en waarom krijgt je baby punten voor de onderdelen? (Meer...)

Controle baby

Hechten en controle

Tijdens de bevalling kunnen de vaginaranden scheuren of ingeknipt worden, dat wordt gehecht. Wanneer wordt de wond gecontroleerd en de hechtingen verwijderd? (Meer...)

Hechten en controle

Naweeën

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder na de geboorte en kunnen pijnlijk zijn. Hoe vang je de pijn van naweeën op en hoe krimpt je baarmoeder optimaal? (Meer...)

Naweeën

Bloedverlies

Na de bevalling blijf je bloed verliezen, doordat er een wond op de plek van de moederkoek zit. Hoe heet dit bloedverlies en hoe lang kan het duren? (Meer...)

Bloedverlies

Meconiumhoudend vruchtwater

Meconiumhoudend vruchtwater is vruchtwater waar ontlasting van de baby in zit. Hoe herken je het en wat kan de arts doen als er reden is tot zorg? (Meer...)

Meconiumhoudend vruchtwater

Navelstrengverstrengeling

Bij een navelstrengverstrengeling is de navelstreng tijdens de geboorte om de nek van de baby gewikkeld. Wat kan de arts doen om problemen te voorkomen? (Meer...)

Navelstrengverstrengeling

Meerlingbevalling

Meerlingen worden vaak te vroeg geboren en een vaginale bevalling is niet altijd mogelijk. Welke risico’s heb je tijdens een meerlingzwangerschap? (Meer...)

Meerlingbevalling

Te vroeg geboren

Als je baby voor de zevenendertigste week geboren wordt, wordt je baby te vroeg geboren. Wat gebeurt er daarna en kun je een vroeggeboorte voorkomen of tegenhouden? (Meer...)

Te vroeg geboren

Stuitligging en dwarsligging

Bij een stuitligging ligt de baby met de billen naar beneden, bij een dwarsligging ligt de baby op zijn zij. Welke problemen kan dit veroorzaken en wat wordt aangeraden? (Meer...)

Stuitligging en dwarsligging

Keizersnede bevalling

Bij een keizersnede wordt de baby geboren via een snee in de onderbuik. Hoe verloopt een keizerssnede en wat zijn redenen om op die manier te bevallen? (Meer...)

Keizersnede bevalling

Na de keizersnede bevalling

Als bevallen bent middels een keizersnede, blijf je meestal nog enkele dagen in het ziekenhuis. Wat kun je verwachten in de periode na een keizersnede bevalling? (Meer...)

Na de keizersnede bevalling

Een keuze maken

Als je ongewenst zwanger bent is het belangrijk om de tijd te nemen om een goede beslissing te maken. Wat zijn je opties en waar kun je terecht voor hulp? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Zelf opvoeden

Als je er toch voor kiest om je kind geboren te laten worden en zelf op te voeden, is er veel hulp beschikbaar. Waar kun je terecht en wat moet je regelen? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Afstand ter adoptie

Als je ongewenst zwanger bent, kun je kiezen voor afstand ter adoptie. Wat gebeurt er als je je kind afstaat ter adoptie en wie kan je helpen met je keuze? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Zwangerschap afbreken

Als je ongewenst zwanger bent kun je er voor kiezen je zwangerschap af te breken. Tot wanneer kun je abortus laten plegen en waarom krijg je vijf dagen bedenktijd? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Wet Afbreking Zwangerschap

Ziekenhuizen en klinieken die abortus plegen moeten zich houden aan de eisen in de Wet Afbreking Zwangerschap (Waz). Wat houden die wettelijke eisen in? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Pleegplaatsing

Als je ongewenst zwanger bent maar je kind niet wilt afstaan kun je kiezen voor een tijdelijke pleegplaatsing. Wat is er mogelijk en wie kan je helpen met beslissen? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Miskraam

Als je lichaam de vrucht voor 16 weken afstoot, heet dat een miskraam. Wat gebeurt er bij een miskraam en wat kun je doen als je een miskraam hebt gehad? (Meer...)

De baby overlijdt

Doodgeboren baby

Als je baby voor of vlak na de geboorte overlijdt, is dat een van de moeilijkste momenten in je leven. Waar vind je steun en hoe neem je afscheid van je baby? (Meer...)

De baby overlijdt

Hoe vertel ik het?

Als je er klaar voor bent, kun je naasten en kennissen vertellen dat je baby is overleden. Hoe doe je dat en hoe ga je om met de steun van anderen? (Meer...)

De baby overlijdt

Administratieve verplichtingen

Als je kind dood geboren is of overlijdt na de geboorte, kun je je baby aangeven bij de burgerlijke stand. Wat moet je weten over deze administratieve verplichtingen? (Meer...)

De baby overlijdt

Verdriet en het rouwproces

Na het overlijden van je kind begint het rouwproces en het verwerken van verdriet. Hoe ga je er mee om als je partner anders rouwt en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

De baby overlijdt

De begrafenis of crematie

Als je je baby bent verloren, helpt een begrafenis of crematie bij het rouwproces. Wie kan je daarbij helpen en hoe neem je afscheid op een manier die bij je past? (Meer...)

De baby overlijdt

Medische oorzaken en vragen

Als je baby is overleden, is het belangrijk dat de medische oorzaken worden onderzocht en dat jouw vragen worden beantwoord. Waarom is dat belangrijk? (Meer...)

De baby overlijdt

Emotionele verwerking na een miskraam

Veel vrouwen hebben na een miskraam een moeilijke tijd. Het heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Wat kun je doen om dit te verwerken? (Meer...)

De baby overlijdt

Symptomen zwangerschap

Als je weet wat de symptomen zijn van zwangerschap, kun je het eerder ontdekken. Hoe kun je zwangerschap herkennen en wat is het beste moment voor een zwangerschapstest? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Zwangerschapstest

Als je denkt dat je zwanger zou kunnen zijn, kun je een zelf zwangerschapstest kopen en doen. Wanneer geeft een zwangerschapstest een betrouwbaar resultaat? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Zwangerschapsduur

Een zwangerschap duurt gemiddeld 38 weken, tussen 37 en 42 is normaal. Wanneer vertel je dat je zwanger bent en wat als je na 42 weken nog niet bevallen bent? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Lichaamshaar

Het lichaamshaar en hoofdhaar van baby's verschilt sterk. Wat is normaal en wanneer gaat het hoofdhaar groeien? (Meer...)

Kraamtijd

Depressief na de bevalling

Als de somberheid na de bevalling niet overgaat na een paar dagen, kan dit een depressie zijn. Wanneer spreek je van een postnatale depressie en wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Apgarscore

Met de apgarscore wordt direct na de geboorte de algemene toestand of conditie van de baby gemeten. Wat houdt dit onderzoek in? (Meer...)

Kraamtijd

Hielprik

Binnen zeven dagen moet je baby een hielprik krijgen. Waarom is dit nodig en wat gebeurt er als de uitslag afwijkt of onduidelijk is? (Meer...)

Kraamtijd

Geel zien

De eerste zeven dagen kan je baby een gele kleur krijgen. Hoe komt dit, wat kun je zelf doen en wanneer moet je hulp inschakelen? (Meer...)

Kraamtijd

Opgezette borstjes

Zowel jongens- als meisjesbaby's kunnen de eerste weken na de geboorte opgezette borstjes hebben. Hoe komt dit en wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Moeder geworden

Hoe het is en voelt om moeder te zijn weet je pas als je het ervaart. Onzekerheid, twijfels en kraamtranen zijn normaal. Hoe ga je hier mee om? (Meer...)

Kraamtijd

Vader geworden

Vader worden is mooi en bijzonder, maar ook heel erg wennen. Wat kan je helpen en hoe kun je steun bieden na de bevalling? (Meer...)

Kraamtijd

Kraamtranen

Met kraamtanen wordt bedoeld dat je vlak na de bevalling om de kleinste dingen kan huilen. Wat is de oorzaak en wat als een dip in een depressie omslaat? (Meer...)

Kraamtijd

Huidsmeer

Baby's worden geboren met huidsmeer: een laagje wit 'vet' op de huid en haartjes. Wat is de functie hiervan en wat kun je doen als het niet vanzelf verdwijnt? (Meer...)

Kraamtijd

Seks na de bevalling

Na de bevalling kun je binnen drie weken alweer zwanger worden. Waar hangt de keuze van anticonceptie vanaf en wat kun je gebruiken als je borstvoeding geeft? (Meer...)

Kraamtijd

Lichamelijk herstel na de bevalling

Hoe wordt je gezondheid gecontroleerd in de kraamtijd en wat kun je doen om goed te herstellen? (Meer...)

Kraamtijd

Plassen en poepen baby

Tijdens de eerste week houdt de kraamverzorgende de urine en poep van je baby in de gaten. Wat is normaal en wat kun je doen als de kraamverzorgende afwezig is bj de verschoning? (Meer...)

Kraamtijd

Pukkeltjes baby

Soms krijgt een baby veel pukkeltjes in de week na de geboorte. Wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Borstvoeding geven

Het geven van borstvoeding is, zeker de eerste zes maanden, erg gezond voor je baby. Hoe geef je borstvoeding en wat doe je als het niet lukt? (Meer...)

Borstvoeding geven

Waarom kiezen voor borstvoeding?

Borstvoeding is beter dan flesvoeding, zowel voor jou als voor je baby. Waarom is borstvoeding zo gezond? (Meer...)

Waarom kiezen voor borstvoeding?

Hoe werkt borstvoeding?

De hoeveelheid moedermelk die je aanmaakt is afgestemd op de vraag van je baby. Wat gebeurt er in je lichaam als je melk produceert? (Meer...)

Hoe werkt borstvoeding?

Borstvoeding tijdens de eerste dagen

Na de bevalling is het belangrijk om je baby zo vaak mogelijk aan je borst te leggen, zodat de melkproductie op gang komt. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kun je verwachten? (Meer...)

Borstvoeding tijdens de eerste dagen

De baby aanleggen

Aanleggen betekent je baby aan de borst leggen. Hoe leer je je baby goed happen? En hoe haal je hem weer van de borst af? (Meer...)

De baby aanleggen

Borstvoeding houdingen

Je kunt verschillende houdingen aannemen als je je baby borstvoeding geeft. Welke houdingen bestaan er en hoe werken ze? (Meer...)

Borstvoeding houdingen

Het aantal voedingen

Het aantal voedingen dat je geeft is afhankelijk van je baby. Waar kun je rekening mee houden bij het op gang brengen van de borstvoeding? (Meer...)

Het aantal voedingen

Gaat borstvoeding geven goed?

Er zijn verschillende redenen waarom borstvoeden niet goed zou kunnen gaan. Hoe weet je of het goed gaat en waar kun je hulp vragen als het niet lukt? (Meer...)

Gaat borstvoeding geven goed?

Twee kinderen aan de borst

Twee kinderen tegelijk borstvoeding geven is goed mogelijk. Hoe doe je dat en wat moet je weten als je meerdere kinderen borstvoeding geeft? (Meer...)

Twee kinderen aan de borst

Nachtvoedingen

’s Nachts wakker worden om je baby te voeden is soms zwaar, maar wel belangrijk om de melkproductie op gang te houden. Hoe zorg je voor prettige nachtvoedingen? (Meer...)

Nachtvoedingen

Borstontsteking

Een borstontsteking kan ontstaan door een verstopt melkkanaal en/of bacteriën. Wat zijn de symptomen en hoe kun je een borstontsteking voorkomen of genezen? (Meer...)

Borstontsteking

Stoppen met borstvoeding

Je bepaalt helemaal zelf wanneer je stopt met het geven van borstvoeding. Hoe bouw je stap voor stap af? (Meer...)

Stoppen met borstvoeding

Problemen met de tepels

Borstvoeding geven kan zorgen voor problemen als tepelkloven, lekkende of pijnlijke tepels. Wat kun je doen tegen problemen met de tepels? (Meer...)

Problemen met de tepels

Clustervoeden en regeldagen

Je baby regelt zelf met clustervoedingen en regeldagen dat je melkproductie op peil blijft. Hoe werkt dit en hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Clustervoeden en regeldagen

Als borstvoeding geven niet goed gaat

Als het geven van borstvoeding niet goed lukt, kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Welke oorzaken zijn dit en wat kun je doen? (Meer...)

Als borstvoeding geven niet goed gaat

Belangrijke voedingsstoffen

In de moedermelk zitten steeds precies de voedingsstoffen die je baby op dat moment nodig heeft. Welke voedingsstoffen zitten er in moedermelk en waarvoor zijn ze belangrijk? (Meer...)

Belangrijke voedingsstoffen

Vitamine D en K

Alle baby’s hebben extra vitamine D nodig. Waarom is vitamine D belangrijk en wanneer is het nodig om ook vitamine K aan je baby te geven? (Meer...)

Vitamine D en K

Verstandig eten en drinken

Als je borstvoeding geeft, heb je extra goede voeding en vocht nodig. Welke voedingstoffen heb je nodig en welke kun je beter laten staan? (Meer...)

Verstandig eten en drinken

Alcohol, roken en drugs bij borstvoeding

Alcohol en drugs komen via de moedermelk direct bij je baby terecht. Wat gebeurt er allemaal met je baby als je borstvoeding geeft en alcohol drinkt of drugs gebruikt? (Meer...)

Alcohol, roken en drugs bij borstvoeding

Kiezen voor kolven

Kolven kan op verschillende manieren en op verschillende tijdstippen. Dat bepaal je zelf. Wat moet je weten voordat je begint met kolven? (Meer...)

Kiezen voor kolven

Moedermelk bewaren

Wil je een voorraad moedermelk hebben? Je kunt het invriezen! Waar moet je op letten bij het invriezen van moedermelk? (Meer...)

Moedermelk bewaren

Moedermelk opwarmen

Je hebt gekolfd en de moedermelk in de koelkast of vriezer bewaard. Waar moet je op letten als je daarna de melk opwarmt? (Meer...)

Moedermelk opwarmen

Wennen aan de fles

Als je weer gaat werken is het handig om je baby eerst voor te bereiden op drinken uit de fles. Hoe laat je je baby wennen aan het voeden met een fles? (Meer...)

Wennen aan de fles

Borstvoeding en werken

Een goede voorbereiding is belangrijk als je gaat kolven op je werk. Waar moet je rekening mee houden als je borstvoeding geeft terwijl je werkt? (Meer...)

Borstvoeding en werken

Flesvoeding geven

Het geven van flesvoeding aan je baby vraagt soms om voorbereiding. Waar moet je rekening mee houden bij het geven van flesvoeding? (Meer...)

Flesvoeding geven

Hoeveel flesvoeding?

Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Wanneer wijk je af van deze hoeveelheid? (Meer...)

Hoeveel flesvoeding?

Flesvoeding klaarmaken

Het geven van flesvoeding vraagt een goede voorbereiding. Hoe maak je flesvoeding op een goede en verantwoorde manier klaar? (Meer...)

Flesvoeding klaarmaken

Gezonde voeding

Baby's mogen, tot ze één jaar zijn, nog niet alles eten. Wat mag je baby wel eten en waarmee moet je voorzichtig zijn? (Meer...)

Gezonde voeding

Eerste hapjes

Na zes maanden kun je je baby langzaam aan vaste voeding laten wennen. Wat mag je baby al wel en nog niet eten? (Meer...)

Eerste hapjes

Extra vitamines

Naast een gezonde voeding heeft je baby extra vitamines nodig. Welke extra vitamines heeft je baby nodig en hoeveel? (Meer...)

Extra vitamines

Vegetarisch

Ben je vegetariër? Dan kun je dat gewoon blijven wanneer je kinderen krijgt. Hoe zorg je ervoor dat je kind voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt? (Meer...)

Vegetarisch

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet is het moeilijker om voldoende ijzer, calcium en vitamines binnen te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? (Meer...)

Veganistisch

Soorten vaste voeding

Na ongeveer vier maanden kun je baby langzaam vaste voeding gaan eten. Met welke soorten voeding begin je? (Meer...)

Soorten vaste voeding

Bijvoeding

Als je baby vier maanden is kun je, naast melkvoeding, beginnen met oefenhapjes als bijvoeding. Wat kun je geven en wat doe je als je problemen ervaart bij het voeden? (Meer...)

Bijvoeding

Voedselallergie

Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen kan heftige allergische reacties bij je baby veroorzaken. Wat kun je doen om het risico op een voedselallergie verkleinen? (Meer...)

Voedselallergie

Voedselallergenen

Baby's kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Welke voedingsmiddelen veroorzaken overgevoeligheidsreacties en wat kun je doen als je baby een koemelkallergie heeft? (Meer...)

Voedselallergenen

Intolerantie

Bij een voedselintolerantie heeft je baby geen allergische reacties, maar wel veel last van bepaalde voeding. Welke intoleranties zijn er en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Intolerantie

De diëtist

Als je baby een voedselallergie of intolerantie heeft, kun je een onderzoek laten doen. Bij wie kan je terecht en wat houdt het onderzoek in? (Meer...)

De diëtist

Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg helpt jou en je baby na de kraamtijd. Welke hulp kun je van de jeugdgezondheidzorg verwachten? (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Digitaal dossier JGZ

In het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg staan gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Je mag dit inzien. Wat moet je weten over dit dossier? (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen tegen bepaalde ziektes. Welke vaccinaties krijgt je baby en hoe effectief zijn ze? (Meer...)

Vaccinaties

Difterie

Difterie is een besmettelijke ziekte die de weefsels beschadigt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kan je voorkomen dat je baby difterie krijgt? (Meer...)

Difterie

Kinkhoest

Kinkhoest is een gevaarlijke,besmettelijke ziekte die hevige hoestbuien veroorzaakt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en wat kun je doen om kinkhoest bij je baby te voorkomen of behandelen? (Meer...)

Kinkhoest

Tetanus

Tetanus is een zeer gevaarlijke ziekte die de weefsels aantast. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kun je voorkomen dat je baby tetanus krijgt? (Meer...)

Tetanus

Polio

Polio is een besmettelijke ziekte die verlamming tot gevolg kan hebben. Wat zijn de ziekteverschijnselen en mogelijke complicaties, en wat kun je tegen polio doen? (Meer...)

Polio

Bof

De bof is een besmettelijke ziekte die een ernstige ontsteking tot gevolg kan hebben. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kun je voorkomen dat je baby de bof krijgt? (Meer...)

Bof

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die hoge koorts en vlekken veroorzaakt en soms tot complicaties leidt. Wat zijn de mogelijke complicaties en wat kun je tegen mazelen doen? (Meer...)

Mazelen

Rodehond

Rode hond is een besmettelijke ziekte die vlekkerige, rozerode huiduitslag veroorzaakt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en de risico's, en wat kun je tegen rode hond doen? (Meer...)

Rodehond

Reactie op de prikken

Baby's kunnen prima tegen vaccinaties, maar soms krijgen ze last van bijwerkingen. Welke bijwerkingen kun je baby krijgen na een vaccinatie en wat kun je doen? (Meer...)

Reactie op de prikken

Piepende ademhaling

Baby's hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Meestal verdwijnt dat vanzelf. Het is bij jonge kinderen moeilijk om vast te stellen of het astma is. (Meer...)

Piepende ademhaling

Amandelen

Neus-en keelamandelen helpen voorkomen dat je baby ziek wordt. Wat moet je doen als de amandelen van je baby ontstoken raken? (Meer...)

Amandelen

Berg

Berg is een type eczeem dat veel voorkomt bij pasgeboren baby's. Hoe ziet berg eruit, wat is de oorzaak en wat kun je doen als je baby berg heeft? (Meer...)

Berg

Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid, veroorzaakt door stoffen of allergische aanleg. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen?  (Meer...)

Eczeem

Spruw

Spruw is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. Hoe herken, ontstaat en voorkom je spruw, en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Spruw

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, waardoor je baby gaat schokken en soms het bewustzijn verliest. Wat kun je doen als je baby epilepsie heeft? (Meer...)

Epilepsie

Ziekte van Lyme

Als je teken niet goed verwijdert, kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je met een tekenbeet naar de huisarts? (Meer...)

Ziekte van Lyme

Gordelroos

Gordelroos is een besmettelijke vorm van huiduitslag, veroorzaakt door de waterpokken. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Gordelroos

Wratten

Wratten zijn besmettelijke,kleine,ruwe knobbeltjes die vooral op handen en voeten voorkomen. Wat zijn gewone en waterwratten en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Wratten

Griep

Griep is een besmettelijke ziekte die vooral de luchtwegen van je baby aantast. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Griep

Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte die schadelijk kan zijn voor de lever. Wat zijn de klachten en hoe kun je jouw baby hiertegn beschermen? (Meer...)

Hepatitis B

Worminfecties

Je baby kan van verschillende soorten wormen last krijgen. Welke soorten zijn er en hoe voorkom en genees je worminfecties? (Meer...)

Worminfecties

Hazenlip

Bij een hazenlip heeft je baby een spleet in zijn lip en/of gehemelte. Wat is de oorzaak en wat kun je doen? (Meer...)

Hazenlip

Herpes

Herpes is een besmettelijk virus dat verschillende huidaandoeningen kan veroorzaken. Welke huidaandoeningen kan je baby door herpes krijgen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Herpes

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte, waarvoor je direct medishe hulp moet inschakelen. Welke symptomen en/of signalen wijzen erop dat je hulp in moet schakelen? (Meer...)

Hersenvliesontsteking

HiB-ziekten

Als je vermoedt dat je kind ziek is geworden van de Hib-bacterie, moet je medische hulp inschakelen. Hoe herken je een Hib-infectie? (Meer...)

HiB-ziekten

Hiv en aids

Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt en zonder behandeling aids kan veroorzaken. Hoe kan je hiv bij je baby voorkomen of behandelen? (Meer...)

Hiv en aids

RS-virus (RSV)

Het RS-virus veroorzaakt een erge vorm van verkoudheid. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

RS-virus (RSV)

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die rode vlekjes en blaasjes op de huid veroorzaakt. Wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Waterpokken

Pseudo-kroep

Pseudokroep is een infectie van de stembanden, luchtpijp en luchtwegen, meestal veroorzaakt door een virus. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby pseudokroep heeft? (Meer...)

Pseudo-kroep

Open rug

Een open ruggetje onstaat in de eerste maanden van de zwangerschap en kan ernstige gevolgen hebben. Welke vormen zijn er en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Open rug

Oorontsteking

Als je baby oorpijn en koorts heeft, kan het een oorontsteking hebben en een loopoor krijgen. Wat is een loopoor en wat kun je doen? (Meer...)

Oorontsteking

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Hoe kunnen ze verspreid en voorkomen worden en hoe herken je en ga je om met hersenvliesontsteking? (Meer...)

Meningokokken

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectie die wordt verzoorzaakt door bacteriën. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby krentenbaard heeft? (Meer...)

Krentenbaard

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. Hoe herken je roodvonk en wat kun je doen? (Meer...)

Roodvonk

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een besmettelijke kinderziekte met koorts en vlekjes. Hoe herken je het en wat kun je doen als je baby de zesde ziekte heeft? (Meer...)

Zesde ziekte

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virusinfectie waar je baby een vlekkerige huidslag van krijgt. De ziekte is licht besmettelijk, maar niet schadelijk. Hoe herken je de vijfde ziekte? (Meer...)

Vijfde ziekte

Allergieën

Als je baby last heeft van een allergie, reageert hij overgevoelig op bepaalde stoffen. Welke stoffen kunnen allergieën veroorzaken en wat kun je doen om ze te voorkomen of verminderen? (Meer...)

Allergieën

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een probleem in de ontwikkeling van de heup. Wat maakt de kans op heupdysplasie groter en wanneer en hoe kan het behandeld worden? (Meer...)

Heupdysplasie

Waterhoofd

Hersenvocht is nodig voor de aan- en afvoer van stoffen. Bij een waterhoofd kan het vocht niet worden afgevoerd. Hoe herken je een waterhoofd en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Waterhoofd

Apneu

Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap. Wat zijn de oorzaak en gevolgen en wat kun je doen als je baby apneu heeft? (Meer...)

Apneu

Mond- en voetzeer

Hand-voet-mondziekte zijn soms pijnlijke, maar onschuldige blaasjes op de handen, voeten en in de mond. Wat zijn de verschijnselen en oorzaken en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Mond- en voetzeer

Navelbreuk

Een navelbreuk is een niet-zichtbare opening in de buikwand op de plek van de navel. Wat zijn de oorzaak en symptomen en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Navelbreuk

Shaken baby syndroom

Bij het shakenbabysyndroom wordt een baby hard door elkaar geschud. Wat zijn de oorzaken en gevolgen en wat doe je om het te voorkomen of als het toch misgaat? (Meer...)

Shaken baby syndroom

Bijoor

Een bijoor is een aangeboren bultje met kraakbeen bij het oor en is meestal onschuldig. Kun je het weg laten halen en wanneer ga je er mee naar de huisarts? (Meer...)

Bijoor

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Apenpokken

Diarree

Als je baby diarree heeft, is het belangrijk om hem meer te laten drinken dan normaal. Wat kan je nog meer doen als je baby diarree heeft? (Meer...)

Diarree

Darmkrampjes

De darmen van een baby raken door voeding snel geprikkeld. Wat zijn de symptomen en oorzaken van darmkrampjes en wat kun je doen? (Meer...)

Darmkrampjes

Luieruitslag

Luieruitslag kan op allerlei manieren voorkomen worden. Wat kun je doen als je baby toch last krijgt van luieruitslag? (Meer...)

Luieruitslag

Spugen

Als je baby spuugt na de voeding is dit heel normaal. Wat kun je doen bij veel spugen en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Spugen

Koorts

Als je baby koorts heeft, is veel drinken geven belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Wat kun je nog meer doen als je baby koorts heeft en wanneer moet je naar de dokter? (Meer...)

Koorts

Reflux en ruminatie

Huilt je baby veel? Het kan reflux zijn: de maaginhoud vloeit terug in de slokdarm. Wat doe je als je vermoedt dat je baby last heeft van reflux? (Meer...)

Reflux en ruminatie

Vieze oogjes

Je baby kan soms een vies tranend oog krijgen. Dat begint vaak met een verstopte traanbuis. Wat kun je doen als je baby vieze ogen heeft? (Meer...)

Vieze oogjes

Verkoudheid

Baby's hebben minder weerstand en zijn daardoor vaker verkouden. Wat kun je doen als je baby verkouden is? (Meer...)

Verkoudheid

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een zuurstoftekort in het bloed. Wat zijn de oorzaken en symptomen van bloedarmoede en wat kun je doen? (Meer...)

Bloedarmoede

Kort tongriempje

Een te kort tongriempje kan problemen geven bij het borstvoeden. Wat kun je doen als je baby een te kort tongriempje heeft? (Meer...)

Kort tongriempje

Harde ontlasting

De ontlasting van baby's is vaak heel verschillend. Wat is normaal en wat kun je doen als je baby last heeft van harde ontlasting? (Meer...)

Harde ontlasting

Koortslip

Een koortslip is heel gevaarlijk voor pasgeboren baby's. Knuffelen en zoenen mag pas weer als de huid helemaal genezen is. Hoe kun je het risico op besmetting verkleinen? (Meer...)

Koortslip

Oorpijn

Na een verkoudheid kan je baby oorpijn krijgen. Hoe weet je of je baby oorpijn heeft en wat kun je doen? (Meer...)

Oorpijn

Buikpijn

Gedurende de zwangerschap kun je buikpijn hebben. Als je regelmatig buikpijn hebt, praat dan met de verloskundige. Van welke soorten buikpijn kan je last hebben? (Meer...)

Buikpijn

Traanoogje

Als het traanbuisje van je baby te nauw is, gaat het oog tranen. Wat kun je doen als je baby last heeft van een traanoog en als het ontstoken raakt? (Meer...)

Traanoogje

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek die vlak na de geboorte op het hoofd of in de nek van je baby verschijnt. Hoe ontstaat een ooievaarsbeet en wanneer verdwijnt het weer? (Meer...)

Ooievaarsbeet

Aardbeienvlek

Als je baby kort na de geboorte bobbelige rode of blauwe vlek krijgt heeft hij een aardbeienvlek. Wat kun je doen als je baby een aardbeienvlek heeft? (Meer...)

Aardbeienvlek

Wijnvlek

Een wijnvlek is een roze tot paarse vlek. die bij de geboorte direct zichtbaar is. Wat kun je doen als je baby een wijnvlek heeft? (Meer...)

Wijnvlek

Mongolenvlek

Als je baby een donkere huid heeft met een blauwgrijze vlek is dit een mongolenvlek. Hoe ontstaat een mongolenvlek en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Mongolenvlek

Aften

Aften zijn pijnlijke, grijswitte plekjes in de mond. Hoe kun je aften voorkomen en wat kun je doen als je baby toch aften krijgt? (Meer...)

Aften

Vaginale afscheiding

Door homonen hebben pasgeboren meisjes soms last van vaginale afscheiding. Wat is normaal en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Vaginale afscheiding

Bloed in de luier

Bloed in de luier van je baby hoeft niet altijd zorgwekkend te zijn. Wat zijn de oorzaken van bloed in de luier en wanneer ga je ermee naar de huisarts? (Meer...)

Bloed in de luier

Hartruis

Hartruis is meestal onschuldig, maar kan ook duiden op een hartafwijking. Wat doet de jeugdarts als je baby een hartruisje heeft en wanneer is verder onderzoek nodig? (Meer...)

Hartruis

Hik

De hik van je baby is vaak onverklaarbaar. Soms komt het omdat hij te snel eet of drinkt of lucht hapt. Wat kun je doen als je baby de hik heeft? (Meer...)

Hik

Opgezette lymfeklieren

Als je baby een infectie heeft, kunnen de lymfeklieren opzwellen. Dit is normaal. Wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Opgezette lymfeklieren

Ondertemperatuur

Door een koude omgeving of een infectie kan je baby ondertemperatuur (lager dan 36,0°C) krijgen. Wat kun je doen als je baby ondertemperatuur heeft? (Meer...)

Ondertemperatuur

Op de fiets

Je kunt je baby op een aantal manieren op de fiets vervoeren. Welke zijn dit en hoe kun je veilig fietsen met je baby? (Meer...)

Op de fiets

In de auto

Een babyautostoel is de veiligste manier om je baby te vervoeren. Waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik? (Meer...)

In de auto

Wandelen

Als je wilt wandelen met je baby kan dit op verschillende manieren. Welke zijn dit en hoe zorg je dat het veilig is voor je baby? (Meer...)

Wandelen

Veilig in bed en in de box

Prettig en veilig slapen is bealngrijk voor je baby. Hoe zorg je voor veiligheid in het bed en in de box van je baby? (Meer...)

Veilig in bed en in de box

Veiligheid thuis vergroten

Kinderen tot twee jaar zien geen gevaar: ze willen alles ontdekken. Hoe zorg je dat ze dat veilig kunnen doen? (Meer...)

Veiligheid thuis vergroten

Veilig met voedsel

In veel gevallen kun je voorkomen dat je baby zich brandt aan of verslikt in voedsel. Hoe voorkom je dit zoveel mogelijk en wat doe je in geval van verstikking? (Meer...)

Veilig met voedsel

Veilig speelgoed

Ondanks de veiligheidseisen biedt het CE-keurmerk geen garantie dat speelgoed volkomen veilig is. Waar moet je op letten bij speelgoed voor baby’s? (Meer...)

Veilig speelgoed

Veilig met hete dranken

Ongelukken met hete vloeistoffen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken bij je baby. Hoe voorkom je dit zoveel mogelijk? (Meer...)

Veilig met hete dranken

In de woonkamer

Vanaf dat je baby begint te kruipen, moet je goed letten op de veiligheiod in de woonkamer. Hoe doe je dit? (Meer...)

In de woonkamer

In de keuken

Vanaf dat je baby begint te kruipen, moet je goed letten op de veiligheid in de keuken. Hoe doe je dit? (Meer...)

In de keuken

In de tuin

Buiten in de tuin spelen is goed voor de ontwikkeling van je baby. Hoe zorg je ervoor dat je baby veilig in de tuin kan spelen? (Meer...)

In de tuin

Een traphekje

Om te voorkomen dat je baby van de trap valt, kun je een traphekje plaatsen. Wat kun je nog meer doen voor een veilige trap en hoe oefen je het traplopen? (Meer...)

Een traphekje

Veilig spelen in de box

De box is een veilige plek voor je baby om te liggen, bewegen en spelen. Waar moet je op letten bij het gebruik van een box? (Meer...)

Veilig spelen in de box

Bedinrichting

Een veilig bed met het juiste beddengoed verkleint de kans op wiegendood. Wat zijn de veiligste keuzes bij het kiezen van beddengoed? (Meer...)

Bedinrichting

Uit bed vallen

Om te voorkomen dat je baby uit bed valt, kun je een aantal voorbereidingen treffen. Welke zijn dit en wat als je baby toch uit bed valt? (Meer...)

Uit bed vallen

Plek van het bed of de box

Om ongelukken te voorkomen, is de plek van het bed of de box belangrijk. Waar moet je op letten bij de plaatsing van het bed of de box van je baby? (Meer...)

Plek van het bed of de box

Veilig in bad

Om het baden van je baby nog leuker en veiliger te maken, kun je een aantal maatregelen nemen. Welke zijn dit? (Meer...)

Veilig in bad

Kleine voorwerpen inslikken

Je baby ontdekt de wereld onder andere door dingen in zijn mond te stoppen. Hoe voorkom je dat je baby kleine voorwerpen inslikt? (Meer...)

Kleine voorwerpen inslikken

De baby overlijdt

Als je baby overlijdt, beleef je als ouders een van de moeilijkste momenten in je leven. Wat kan en moet je doen als je baby overlijdt? (Meer...)

De baby overlijdt

Hoe vertel ik het?

Als je een kind hebt verloren, kun je, als je er klaar voor bent, je verdriet delen met mensen om je heen. Wat vertel je aan wie? (Meer...)

Hoe vertel ik het?

Verdriet en het rouwproces

Als je baby overlijdt, volgt een periode van intens verdriet. Wat kun je verwachten tijdens het rouwproces en hoe kun je ermee omgaan? (Meer...)

Verdriet en het rouwproces

Administratieve verplichtingen

Als je baby overlijdt, moet je aan een aantal administratieve verplichtingen voldoen. Wat moet je doen en wie moet dit regelen? (Meer...)

Administratieve verplichtingen

De begrafenis of crematie

Om op een goede manier het rouwproces in te gaan, is een passend afscheid en een mooie crematie of begrafenis van je baby heel belangrijk. Hoe pak je dit aan? (Meer...)

De begrafenis of crematie

Medische oorzaken en vragen

Als je baby overlijdt, vindt er vaak nog onderzoek en een nagesprek plaats. Waarom is dit belangrijk en wie kan je erbij helpen? (Meer...)

Medische oorzaken en vragen

Kruipen

Vanaf ongeveer een halfjaar komen sommige baby's in de kruipfase: ze gaan op onderzoek uit. Hoe stimuleer je kruipen? (Meer...)

Kruipen

Zitten

Baby's van 12 maanden kunnen vrij goed zelfstandig ziten. Hoe verloopt dit proces en welke nieuwe spelletjes zijn leuk als je baby kan zitten? (Meer...)

Zitten

Staan

De meeste baby's kunnen staan als ze 1 jaar oud zijn. Hoe verloopt dit proces van zich optrekken naar los staan? (Meer...)

Staan

Lopen

Als je kind voor het eerst zelf gaat lopen, zet het zomaar vanuit een staande houding een paar stappen. Hoe leert je kind lopen? (Meer...)

Lopen

Schoenen

Als je baby goed kan lopen en ook buiten gaat lopen, kun je een paar echte schoenen kopen. Waar let je op bij de aankoop? (Meer...)

Schoenen

Motoriek in de eerste maanden

Bij de geboorte krijgen baby's een aantal automatische bewegingen mee: de reflexen. Wat zijn de bekendste reflexen en hoe ontwikkelt de motoriek zich in de eerste maanden? (Meer...)

Motoriek in de eerste maanden

Motoriek van 2 maanden tot lopen

Rond de drie maanden is je baby volop aan het experimenteren met zijn handen en voeten. Hoe ontwikkelt de motoriek zich totdat je kind gaat loslopen? (Meer...)

Motoriek van 2 maanden tot lopen

Buikligging

De buikligging is belangrijk om het ruggetje en de armpjes van je baby te versterken. Hoe kun je de buikligging stimuleren? (Meer...)

Buikligging

Op de tenen lopen

Het is normaal dat kinderen die net los lopen soms de neiging hebben om op hun tenen te gaan lopen. Wanneer moet je hiervoor naar de huisarts? (Meer...)

Op de tenen lopen

Zien

Het zien, zoals kleuren zien en scherp zien, is bij baby''s nog in ontwikkeling. Hoe kun je het stimuleren en wat als je baby zichtproblemen heeft? (Meer...)

Zien

Gehoorscreening

In de eerste weken na de geboorte krijgt je baby een gehoortest. Hoe verloopt de screening en wat als de uitslag van de test onvoldoende is? (Meer...)

Gehoorscreening

Bewegingen zien

Een pasgeboren baby kan al direct bewegingen zien. Hoe ontwikkelt dit zich in de eerste maanden daarna? (Meer...)

Bewegingen zien

Lui oog

Bij een lui oog heeft het oog van je baby zich de eerste tijd niet normaal kunnen ontwikkelen. Wat zijn de oorzaken en wat kan er gedaan worden? (Meer...)

Lui oog

Scheelzien

Veel baby's kijken de eerste drie maanden af en toe scheel, omdat ze hun oogspieren nog niet onder controle hebben. Wanneer zoek je hulp bij scheelzien? (Meer...)

Scheelzien

Groei en ontwikkeling

In het eerste jaar groeit je baby snel en kan steeds beter ruiken, zien, horen, voelen en bewegen. Wat kan je helpen om de groei en ontwikkeling van je baby bij te houden? (Meer...)

Groei en ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte. Bij baby's staat deze ontwikkeling vooral in het teken van ontdekken. Hoe zie je dit terug bij je baby? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Gewicht

Pasgeboren baby's wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een te laag of hoog geboortegewicht en hoe hou je de groei en ontwikkeling bij? (Meer...)

Gewicht

Groei

Met een groeicurve vergelijk je de groei van je kind met het gemiddelde. Maak je geen zorgen als je kind niet precies de curve volgt. Wanneer moet je naar het consultatiebureau? (Meer...)

Groei

Fontanel

Een pasgeboren baby heeft twee fontanellen op het hoofd: zachte plekjes waar de schedelplaten nog niet goed gesloten zijn. Wat is de functie van fontanellen en hoe ga je ermee om? (Meer...)

Fontanel

Scheef hoofdje

Als baby's steeds in dezelfde houding liggen, kunnen ze een scheef hoofdje krijgen. Hoe kun je dit voorkomen en wat doe je als je baby toch een scheef hoofdje krijgt? (Meer...)

Scheef hoofdje

Gebit

Het gebit van baby's ontwikkelt zich al vanaf de zesde maand. Hoe ontwikkelt het gebit van je baby zich en waar moet je bij de ontwikkeling van het gebit op letten? (Meer...)

Gebit

Lichamelijke problemen

Soms ontwikkelt je baby zich minder goed als gevolg van lichamelijke problemen. Aan welke problemen kun je denken en hoe kun je er zo goed mogelijk mee omgaan? (Meer...)

Lichamelijke problemen

Gezondheid en bewegen

Door te bewegen ontwikkelen kinderen hun motoriek. Welke bewegingen zijn belangrijk in het eerste levensjaar? (Meer...)

Gezondheid en bewegen

Te vroeg geboren

Soms wordt een baby te vroeg geboren. Wat is er mogelijk om jou en je baby dan te helpen? (Meer...)

Te vroeg geboren

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

Soms doen zich problemen voor bij de geslachtsontwikkeling van je baby. Wat doe je als de zaadballen niet indalen of bij verkleving? (Meer...)

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

Jongensbesnijdenis

Soms wordt de voorhuid van de penis bij jongensbaby's weggehaald. Waarom en hoe vindt de besnijdenis plaats? (Meer...)

Jongensbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis

In Nederland is meisjesbenijdenis verboden. Wat houdt de besnijdenis in en wat kun je doen als familie uit een ander land hier anders over denkt? (Meer...)

Meisjesbesnijdenis

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Direct na de geboorte van je kind kun je de band versterken door veel contact met je baby te maken. Hoe verloopt de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen tot 1,5 jaar? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

De verstandelijke ontwikkeling van baby's gaat heel snel. Hoe verloopt de verstandelijke ontwikkeling tot 1 jaar? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn erg belangrijk in het leven. Hoe leg je bij je baby al een goede basis hiervoor? (Meer...)

Sociale vaardigheden

Contact maken

Contact maken met je baby zorgt voor hechting en een goede band. Wat kun je allemaal doen om contact te maken en wat doe je als je geen contact krijgt? (Meer...)

Contact maken

Eenkennigheid

Eenkennigheid is dat je baby alleen bij jou wil zijn en angstig op vreemden reageert. Wat zijn de oorzaken en kenmerken van eenkennigheid en wat kun je doen? (Meer...)

Eenkennigheid

Hechting

Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, als je contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Hoe bevorder je een goede hechting? (Meer...)

Hechting

Verstandelijke ontwikkeling stimuleren

Het is belangrijk om de verstandelijke ontwikkeling van je baby te stimuleren. Hoe doe je dit? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling stimuleren

Zingen

Je baby vindt het leuk als je voor hem zingt. Hoe komt dit? (Meer...)

Zingen

Scheidingsangst

Bij scheidingsangst worden baby's angstig en huilen als papa of mama weggaat. Wanneer is dit wel of niet zorgelijk en wat kun je doen? (Meer...)

Scheidingsangst

Temperament

Baby's verschillen in temperament. Wat is dit precies en hoe kun je er rekening mee houden? (Meer...)

Temperament

Autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die soms al vroeg merkbaar is in het gedrag van baby's, bijvoorbeeld in de omgang met ouders. Hoe herken je autisme? (Meer...)

Autisme

Taalontwikkeling

Een baby is meteen vanaf de geboorte sterk gericht op praten en taal. Als ouder heb je daar veel invloed op. Hoe bevorder je een goede taalontwikkeling in het eerste jaar? (Meer...)

Taalontwikkeling

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je veel leuke boekjes en media voor je baby, zodat je je baby kunt voorlezen. Wat is BoekStart en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Bibliotheek

Meertaligheid

Als je je baby meertalig wil opvoeden is het belangrijk dat je een manier kiest die bij je gezin past. Welke manieren en tips zijn er om je baby meertalig op te voeden? (Meer...)

Meertaligheid

Leren praten

Om je baby te leren praten moet je zelf veel met je baby praten. Hoe kun je het praten en de spraakontwikkeling stimuleren? (Meer...)

Leren praten

Leren praten stimuleren

Baby’s leren sneller praten als ze jou veel horen spreken. Op welke manieren kun je je baby stimuleren te leren praten? (Meer...)

Leren praten stimuleren

Taal tussen 1 en 2 jaar

De taalontwikkeling begint al als je kind nog een baby is. Rond één jaar spreekt het de eerste woordjes. Hoe verloopt de taalontwikkeling van je kind tussen 1 en 2 jaar? (Meer...)

Taal tussen 1 en 2 jaar

Voorlezen baby's

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van baby's. Hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? (Meer...)

Voorlezen baby's

Babygebaren

Met gebaren kunnen baby's aangeven wat ze denken en nodig hebben. Welke spontane gebaren gebruiken baby's en hoe kun je ze stimuleren? (Meer...)

Babygebaren

Slapen baby

Het slaapritme van baby's kan nogal verschillen. Wat is normaal slaapgedrag en hoe zorg je voor een goed slaapritme? (Meer...)

Slapen baby

Slaaphouding

De houding waarin je kind slaapt is belangrijk voor de veiligheid en voor de ontwikkeling van het hoofd. Waar moet je op letten bij de slaaphouding van je kind? (Meer...)

Slaaphouding

Fopspeen en duimen

Om aan de zuigbehoefte van je baby te voldoen, kan je baby op een fopspeen of duim zuigen. Waar moet je op letten bij gebruik van een fopspeen en bij duimen? (Meer...)

Fopspeen en duimen

Slecht slapen

Baby's slapen niet altijd even goed. Tegen welke slaapproblemen kun je aanlopen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Slecht slapen

Wiegendood

Om de kans op wiegendood te verkleinen is het belangrijk dat je zorgt dat je baby veilig slaapt. Welke maatregelen kun je nemen? (Meer...)

Wiegendood

Slaaptips

Baby's hebben veel slaap nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Hoe zorg je voor een goede nachtrust van je baby? (Meer...)

Slaaptips

Samen slapen

Samen slapen bevordert de band tussen jou en je baby. Waar moet je op letten bij het samen slapen? (Meer...)

Samen slapen

Vroeg wakker

Sommige baby's zijn heel vroeg wakker en hebben meer tijd nodig om in een slaapritme te komen. Hoe komt dit en wat kun je doen? (Meer...)

Vroeg wakker

Slaapproblemen voorkomen

Ieder kind slaapt weleens slecht. Wat zijn oorzaken van slaapproblemen en hoe voorkom je dat ze vaker optreden? (Meer...)

Slaapproblemen voorkomen

Fopspeen en duimen afleren

Als je baby ouder wordt, is het belangrijk om de fopspeen en het duimen af te leren. Hoe pak je dit aan en waar moet je nog meer op letten? (Meer...)

Fopspeen en duimen afleren

Normaal huilen

Met huilen laat een baby zien wat hij nodig heeft. Naarmate een baby ouder wordt, gaat hij steeds minder huilen. Wat is normaal huilgedrag en wat kun je doen? (Meer...)

Normaal huilen

Tips tegen het huilen

Sommige baby's huilen meer dan anderen. Hoe kun je proberen om het huilen te verminderen? (Meer...)

Tips tegen het huilen

Prikkelbaar

Sommige baby's zijn extra gevoelig voor prikkels en huilen hierdoor meer. Wat zijn normale prikkels en hoe kun je prikkels vermijden? (Meer...)

Prikkelbaar

Overstrekken

Tijdens het huilen kunnen baby's zich gaan overstrekken. Wat kun je hieraan doen? (Meer...)

Overstrekken

Troosten

Vaak stopt het huilen als je op de signalen van je baby reageert. Hoe kun je je baby kalmeren en hoe voorkom je dat het je teveel wordt? (Meer...)

Troosten

Niet schudden!

Zorg ervoor dat je de baby nooit gaat schudden. Hierdoor kunnen kleine adertjes in de hersenen scheuren. Hoe voorkom je schudden? (Meer...)

Niet schudden!

Huilen na het eerste jaar

Als je weet waarom je baby huilt, kun je beter reageren. Om welke redenen huilt een baby en wat kun je doen? (Meer...)

Huilen na het eerste jaar

Veel huilen

Sommige baby's huilen erg veel. Wat is de oorzaak en wat kun je doen als je baby veel huilt? (Meer...)

Veel huilen

Psychische gevolgen veel huilen

Als je baby maar niet stopt met huilen, is dit zenuwslopend. Wat kunnen de psychische gevolgen zijn en wat kun je hieraan doen? (Meer...)

Psychische gevolgen veel huilen

Tips bij veel huilen

Soms helpen de adviezen om het huilen van je baby te verminderen niet.Wat kun je doen en hoe kan videohometraining helpen. (Meer...)

Tips bij veel huilen

Inbakeren

Inbakeren wordt gedaan om het huilen van je baby te verminderen. Waar moet je aan denken bij het inbakeren en wanneer mag dit niet? (Meer...)

Inbakeren

Hoofdbonken

Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen de muur of tegen de rand van hun bed. Wat zijn de oorzaken en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Hoofdbonken

Breath holding spells

Breath-holding spells zijn aanvallen waarbij kinderen hun adem inhouden. Kan dit kwaad en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Breath holding spells

Eten

Eten is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je baby, maar ook voor jullie band. Wat is goed om juist wel en niet te doen tijdens het eten? (Meer...)

Eten

Leren eten

Leren eten gaat bij baby's vaak gepaard met veel geknoei. Hoe kun je je baby helpen bij het leren eten? (Meer...)

Leren eten

Hulpmiddelen

Om je baby te helpen bij het leren eten, kun je kiezen uit allerlei hulpmiddelen. Welke hulpmiddelen zijn er? (Meer...)

Hulpmiddelen

Kinderstoel

Na een tijdje kan je baby in een kinderstoel zitten. Welke soorten kinderstoelen zijn er en waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik? (Meer...)

Kinderstoel

Praktische eettips

De behoefte aan voeding verschilt per baby, maar je wilt wel dat je baby genoeg binnen krijgt. Hoe hou je het leuk aan tafel? (Meer...)

Praktische eettips

Lichaamsverzorging

Lichaamsverzorging is een moment van aandacht en gezelligheid voor je baby. Wat houdt het allemaal in en wat kun je beter wel en niet doen bij de verzorging? (Meer...)

Verzorging

Luiers

Luiers verschonen kan best lastig zijn. Hoe doe je dit en voor welke luiers kies je? (Meer...)

Verzorging

Mondverzorging

Zodra de eerste tand doorkomt moet je zorgen voor een goede mondverzorging. Hoe poets je de tanden van je baby en waar moet je nog meer op letten? (Meer...)

Verzorging

Huidverzorging

Om huidirritatie te voorkomen is het bealngrijk om de huid van je baby goed te verzorgen. Hoe doe je dit? (Meer...)

Verzorging

In het babybadje

Het in bad doen van je baby versterkt jullie band. Welke tips zijn er voor het in bad doen van je baby? (Meer...)

Verzorging

Navelstomp

De navelstomp is het stompje dat overblijft nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt. Wat doe je als er na het loslaten van de navelstomp een infectie ontstaat? (Meer...)

Verzorging

Spelen is leren

Spelen is bealngrijk voor de verstandelijke, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van je baby. Wat kun je doen om het spel te optimaliseren? (Meer...)

Spelen

Samen spelen

Je baby speelt eerst vooral alleen en met jou. Hoe ontwikkelt het samenspel zich na het derde jaar en hoe stimuleer je dit? (Meer...)

Spelen

Speelplekken

Niet iedere plek is geschikt om te spelen voor een baby. Wat zijn geschikte speelplekken voor je baby, in en om huis? (Meer...)

Spelen

Speelotheek

Bij een speelotheek kun je speelgoed lenen voor je baby. Wat is het aanbod van een speelotheek en hoe werkt het lidmaatschap? (Meer...)

Spelen

Spelontwikkeling

Naarmate je baby groeit, gaat hij op andere manieren spelen. Hoe verloopt de spelontwikkeling van een baby? (Meer...)

Spelen

Leuke spelletjes

Je baby leert veel van spelen. Welke leuke spelletjes kun je doen met je baby? (Meer...)

Spelen

Alleen spelen

Om te zorgen voor veiligheid en vertrouwen heeft je baby, naast het spelen met de eigen handjes en voetjes, afwisselend speelgoed nodig. Waar kun je bijvoorbeeld aan denken? (Meer...)

Spelen

Opvoedtips

Wat je baby vooral nodig heeft bij de opvoeding is liefde, steun, stimulering en sturing. Wat kun je concreet doen om aan die behoefte te voldoen? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Het is goed om steun te vragen bij de opvoeding, als je tegen problemen aanloopt. Welke steun is mogelijk, zowel voor kinderen zonder als met een beperking? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat zijn heel belangrijk in de opvoeding. Wat houd het in en hoe zorg je hiervoor? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Voed je je kind positief op, dan krijgt het meer zelfvertrouwen en heb je meer plezier samen. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Babysignalen

Hoe eerder je op signalen van je baby reageert, hoe prettiger je baby zich zal voelen. Welke signalen kun je opmerken en wat doe je als de signalen niet duidelijk zijn? (Meer...)

Opvoeden

Mediaopvoeding

Ook baby's hebben al mediaopvoeding nodig. Waar moet je op letten en waarom? (Meer...)

Media

Adviezen mediagebruik baby's

Beeldschermen zijn, zeker tot een jaar, niet goed voor je baby. Hoe ga je bewust om met media vanaf een jaar? (Meer...)

Media

Geschikte media baby's

Het is belangrijk dat je kijkt welke media geschikt zijn voor je baby of dreumes. Hoe doe je dit? (Meer...)

Media

Tips baby-media

Er zijn veel boeken en apps over en voor je baby. Hoe vind je de leukste baby-media tips?  (Meer...)

Media

Foto's op internet

Als trotse ouder wil je het liefst alles (online) delen, maar aan het delen van foto's van je kind op internet zitten nadelen. Waar moet je op letten? (Meer...)

Media

Babyzwemmen

Gezonde baby's kun je al met acht weken aan water laten wennen. Hoe doe je dit en waar moet je op letten bij babyzwemmen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Activiteiten in de vakantie

Tijdens de vakantie kun je allerlei activiteiten met jouw baby ondernemen. Waar kun je bijvoorbeeld aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor vertrek

Als je op vakantie gaat met je baby is een goede voorbereiding belangrijk. Waar moet je aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Reizen met je baby

Reizen met je baby vraagt een goede voorbereiding. Waar moet je allemaal aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken, moet je baby soms tegen bepaalde ziekten ingeënt worden. Welke inentingen heeft je baby nodig voor de vakantie? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Ziektes in het buitenland

Het is belangrijk om je baby te beschermen tegen ziektes en infecties als je naar het buitenland gaat. Wat kun je doen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Vrije tijd

Omdat ouders vaak een druk bestaan hebben, is het belangrijk om op tijd te ontspannen. Welke activiteiten zijn goed om met en zonder je baby te doen in je vrije tijd? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Skivakantie

Ook met een baby kan je op skivakantie. Waar moet je wel goed op letten? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Zomerhitte

Hoe verzorg je jouw baby met dit warme weer? Baby's kunnen zelf hun lichaam nog niet goed op temperatuur houden. Met warm weer is het dus extra belangrijk dat je baby voldoende drinkt en het niet te warm krijgt. (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Opvoedtips

Steunen, stimuleren en sturen zijn de belangrijkste opvoedingsvaardigheden voor ouders van peuters. Welke opvoedtips kunnen jou als ouder daarbij helpen? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Als je problemen tegenkomt als ouder, is het goed om op tijd om hulp te vragen bij andere ouders, of professionele instanties. Welke hulp is er beschikbaar? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat in de opvoeding helpt je kind bij zijn ontwikkeling. Hoe pas je als ouder rust, reinheid en regelmaat toe en waarom is het belangrijk? (Meer...)

Opvoeden

Steunen

Ook al lijkt je peuter al groot en flink, hij heeft jouw steun hard nodig. Hoe biedt je je peuter steun en veiligheid en hoe help je hem omgaan met emoties? (Meer...)

Opvoeden

Stimuleren

Het is belangrijk de zelfstandigheid van je kind te stimuleren door het dingen zelf te laten doen, het te prijzen en dingen te leren. Hoe doe je dat op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Sturen

Een peuter leert luisteren door regels te overtreden. Je kunt je peuter helpen door regels op te stellen en duidelijkheid te geven. Hoe doe je dit? (Meer...)

Opvoeden

Delen

Het gevoel van eigendom is bij peuters erg aanwezig, waardoor ze nog niet kunnen delen. Hoe leer je je peuter om te delen en waarom dat belangrijk is? (Meer...)

Opvoeden

Ruzie

Van ruzie leren kinderen hoe ze met conflicten om moeten gaan en hoe ze die kunnen oplossen. Wanneer grijp je in en hoe stimuleer je samenspelen zonder ruzie? (Meer...)

Opvoeden

Sinterklaas

Veel gezinnen vieren Sinterklaas, een spannende en leuke periode voor je kind. Welke afspraken maak je met je kind en hoe ga je om met angst en de zwartepietendiscussie? (Meer...)

Opvoeden

Opvoeden zonder geweld

Volgens de Nederlandse wet mogen ouders en opvoeders geen geweld gebruiken bij het opvoeden. Waarom is dat belangrijk en wat doe je als je kind thuis niet veilig is? (Meer...)

Opvoeden

Apart zetten

Als je peuter van 3 jaar of ouder ongewenst gedrag vertoont, kan het helpen om hem even stil of apart te laten zitten. Hoe doe je dat als ouder op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Kinderen die positief opgevoed zijn, ontwikkelen zich makkelijker tot zelfstandige volwassenen met zelfvertrouwen. Hoe zorg je er voor dat je je peuter positief opvoedt? (Meer...)

Opvoeden

Ontwikkeling motoriek

Eerst de grote bewegingen en dan de fijne motoriek, tussen de één en vier jaar maakt je kind in eigen tempo sprongen vooruit. Hoe verloopt de motorische ontwikkeling? (Meer...)

Ontwikkeling motoriek

Fijne motoriek

Tussen de twee en vier jaar ontwikkelt je kind stap voor stap de motoriek om te kunnen tekenen en knippen. Hoe stimuleer je de ontwikkeling van de fijne motoriek? (Meer...)

Fijne motoriek

Leren lopen

Tussen de 10 en 18 maanden gaat je kind lopen, alle kinderen doen dat in hun eigen tempo. Welk schoeisel heeft je kind binnen en buiten nodig om veilig te leren lopen? (Meer...)

Leren lopen

Leren traplopen

Kinderen leren traplopen door te beginnen met kruipen om vervolgens met hulp rechtop te gaan lopen. Hoe help je je kind bij het veilig leren traplopen? (Meer...)

Leren traplopen

Schoenen

In de schoenenwinkel kun je de voeten van je kind laten opmeten, zodat je de juiste maat koopt. Wat zijn goede schoenen en hoe help je je kind veters te leren strikken? (Meer...)

Schoenen

Leren fietsen

Zodra je kind kan lopen, kun je beginnen met het te leren fietsen. Wat is een geschikte fiets om te leren fietsen en hoe kun je je kind daarbij helpen? (Meer...)

Leren fietsen

Leren aankleden

Tussen de 2 en 4 jaar leren kinderen zich geleidelijk aan te kleden, alhoewel dat dan nog niet altijd goed gaat. Hoe stimuleer je dat je kind zichzelf leert aankleden? (Meer...)

Leren aankleden

Op de tenen lopen

Sommige kinderen die net hebben leren lopen gaan op de tenen lopen. Dat gaat meestal voor het derde jaar vanzelf weer over. Wanneer moet je met je kind naar een arts? (Meer...)

Op de tenen lopen

Platvoeten

Bijna alle peuters hebben platvoeten. Ook op de basisschool hebben veel kinderen nog platvoeten. Dat hoort bij de gewone ontwikkeling van de voet. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Platvoeten

Zien

Wanneer je kind tussen drieënhalf en vier jaar is, wordt op het consultatiebureau een oogonderzoek gedaan. Aan welke signalen kan je merken dat je kind slecht ziet? (Meer...)

Zien

Horen

Niet goed kunnen horen heeft mogelijk vervelende gevolgen voor de ontwikkeling van je kind. Hoe weet je of je kind slechthorend is en waar laat je dit testen? (Meer...)

Horen

Oogtest

Je kind krijgt twee keer een oogtest, tussen de drieënhalf en vijfenhalf jaar oud. Hoe zien de oogtesten eruit en wat gebeurt er als blijkt dat je kind niet goed kan zien? (Meer...)

Oogtest

Gehoortest

Als je denkt dat je kind gehoorproblemen of gehoorschade heeft is het verstandig om een gehoortest te laten doen. Waar laat je een gehoortest voor je kind doen? (Meer...)

Gehoortest

Lui oog

Een lui oog ontstaat doordat het oog zich tijdens de vroege kinderjaren niet goed heeft kunnen ontwikkelen. Waarom moet je er vroeg bij zijn en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Lui oog

Kleurenblind

Kinderen met kleurenblindheid zien de verschillen tussen kleuren niet goed. Het is een erfelijke aandoening. Wanneer kun je je kind testen en hoe vaak komt het voor? (Meer...)

Kleurenblind

Gehoorbescherming

Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en taal. Waarom is gehoorbescherming belangrijk en hoe voorkom je gehoorschade bij je peuter? (Meer...)

Gehoorbescherming

Zindelijkheid

Elk kind is op een ander moment klaar om zindelijk te worden. Op welke leeftijd krijgen kinderen interesse in zindelijkheid en wanneer start je met oefenen op het potje? (Meer...)

Zindelijkheid

Broekpoepen

Kinderen die broekpoepen hebben vaak last van verstopping (obstipatie), ze gaan niet graag naar de wc omdat poepen pijn doet. Hoe komt dat en hoe ga je er mee om? (Meer...)

Broekpoepen

Als het poepen niet lukt

Als je kind verstopt is (obstipatie) wil het poepen niet goed lukken. Wat doe je als je kind last heeft van obstipatie en wanneer moet je om hulp vragen? (Meer...)

Als het poepen niet lukt

Potje-training

Als je kind er aan toe is om zindelijk te worden, kun je beginnen met potje-training. Hoe leer je je kind zindelijk worden en hoe laat je je kind wennen aan de wc? (Meer...)

Potje-training

Seksuele ontwikkeling

Peuters leren spelenderwijs hun eigen lichaam kennen en ontdekken wat ze prettig en onprettig vinden. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen te leiden? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Groei en ontwikkeling

De middelste lijn op een groeicurve helpt de ontwikkeling van je kind in de gaten te houden, al is vooral de eigen groeilijn belangrijk. Hoe houd je bij of je kind goed groeit? (Meer...)

Groei en ontwikkeling

Ondergewicht

Een groeispurt, overal nee op zeggen. Het ondergewicht bij je kind kan verschillende oorzaken hebben. Wat is het gevaar en wat kun je doen? (Meer...)

Ondergewicht

Overgewicht

Overgewicht vergroot niet alleen de kans op diabetes, maar kan ook de eigenwaarde van je kind negatief beïnvloeden. Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten en te bewegen? (Meer...)

Overgewicht

Gebit

Het verschilt per kind wanneer de eerste tanden komen. Hoe houd je het gebit van je kind gezond? (Meer...)

Gebit

Lichamelijke problemen

Lichamelijke problemen, zoals scoliose of een hazenlip, kunnen de ontwikkeling van je kind belemmeren. Wanneer zoek je hulp en waar vind je lotgenoten? (Meer...)

Lichamelijke problemen

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

De geslachtsontwikkeling van je kind verloopt in zijn eigen tempo. Hoe verloopt de geslachtsontwikkeling bij peuters en hoe maak je de geslachtsdelen van je kind schoon? (Meer...)

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

Sociale vaardigheden

Vanaf een jaar of drie begint je kind zich een beetje in te leven in anderen. Het gaat samenspelen en begint soms vriendjes te maken. Hoe kun je sociale vaardigheden stimuleren? (Meer...)

Sociale vaardigheden

Emotionele ontwikkeling

Een goede emotionele ontwikkeling helpt je kind gevoelens bij zichzelf en een ander te begrijpen en herkennen. Hoe stimuleer je die ontwikkeling en geef je zelf het goede voorbeeld? (Meer...)

Emotionele ontwikkeling

Zelfbeeld

Als ouder ben je heel belangrijk voor de vorming van het zelfbeeld van je kind. Bevestiging van positief gedrag is onmisbaar. Hoe draag je verder bij aan een positief zelfbeeld? (Meer...)

Zelfbeeld

Eenkennigheid

Sommige kinderen lijken nauwelijks last van eenkennigheid te hebben, anderen juist intens veel. Wat kun je doen als je kind angstig op vreemden reageert? (Meer...)

Eenkennigheid

Hechting

Vastklampen is normaal. Laat je kind zich niet sussen of durft het weinig initiatief te nemen? Misschien is er een hechtingsprobleem. Hoe bevorder je hechting en wat doe je bij zorgen? (Meer...)

Hechting

Zelfvertrouwen

Positieve reacties versterken het zelfvertrouwen van je kind. De waardering zorgt voor een positiever zelfbeeld en herhaling van goed gedrag. Hoe bouw je aan dit zelfvertrouwen? (Meer...)

Zelfvertrouwen

Peuterpuberteit

Driftbuien en heftige emoties komen vaak voor tijdens de peuterpuberteit. Straffen is niet de beste oplossing. Hoe ga je er op een juiste manier mee om? (Meer...)

Peuterpuberteit

Stress

Je kind heeft rust nodig om de indrukken van de dag te verwerken. Door stress kan de slaap en deze rust verstoord worden. Wat kun je doen om stress bij je kind te verminderen? (Meer...)

Stress

Bang

Een monsterlijke schaduw op de muur kan in de wereld van je kind levensecht aanvoelen en angst veroorzaken. Hoe ga je om met deze en andere kinderangsten? (Meer...)

Bang

Rouwverwerking bij overlijden

Het overlijden van een dierbare kan bij je peuter voor angst zorgen. Je kind moet nog leren met gevoelens omgaan en toont verdriet vaak indirect. Hoe help je bij de rouwverwerking? (Meer...)

Rouwverwerking bij overlijden

Vriendschap

Hoe ouder je kind, hoe meer inhoud vriendschappen krijgen. Peuters leren nog om zich in te leven en spelen niet echt samen met anderen. Vanaf wanneer kan echte vriendschap ontstaan? (Meer...)

Vriendschap

Identiteit ontwikkelen

Voor de ontwikkeling van de eigen identiteit heeft je peuter liefde en veiligheid nodig om zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld te krijgen. Wat kun je nog meer doen? (Meer...)

Identiteit ontwikkelen

Scheidingsangst

Een kind met scheidingsangst kan zich verloren en onbegrepen voelen zonder ouders. Er is angst voor het onbekende en gemis van het bekende. Wat kun je doen tegen scheidingsangst? (Meer...)

Scheidingsangst

Verlegenheid

Verlegenheid bij peuters is heel normaal. Soms is het alleen zo erg dat je kind er last van ondervind. Hoe kun je je kind beter leren begrijpen en helpen als het té verlegen is? (Meer...)

Verlegenheid

Temperament

Stil en afwachtend of juist snel afgeleid en impulsief: het helpt om je gedrag af te stemmen op het temperament van je kind. Hoe ga je met het gedrag van je kind om? (Meer...)

Temperament

Denkontwikkeling

De denkontwikkeling van je kind verloopt in fasen, waarbij het zich steeds beter verbanden gaat zien en beelden kan vormen. Hoe verloopt die ontwikkeling? (Meer...)

Denkontwikkeling

Intelligentie

De intelligentie van je kind hangt af van aanleg en de omgeving waarin het opgroeit. Wat is een gemiddeld IQ en wat houdt een ontwikkelingsvoorsprong in? (Meer...)

Intelligentie

Fantasie en werkelijkheid

Jonge kinderen kunnen nog niet goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Hoe ga je als ouder om met fantasiespel en kunnen fantasievriendjes kwaad? (Meer...)

Fantasie en werkelijkheid

Ontwikkelingsachterstand

Als je kind een ontwikkelingsachterstand heeft, heeft het andere dingen nodig dan andere kinderen. Waar vind je informatie over financiële hulp en onderwijs voor je kind? (Meer...)

Ontwikkelingsachterstand

Begripsvorming

Tussen de 2 en 3 jaar begint de begripsvorming bij je kind. Het leert vormen, woorden en getallen herkennen en sorteren. Hoe verloopt deze ontwikkeling? (Meer...)

Begripsvorming

Zingen

Zingen is goed voor peuters, het helpt bij de spraak- en taalontwikkeling en biedt gezelligheid en troost. Hoe stimuleer je het bij je kind en waar haal je de muziek? (Meer...)

Zingen

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je leuke boeken en media voor peuters, vaak zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen. Wat kost een kinderlidmaatschap en wat is BoekStart? (Meer...)

Bibliotheek

Meertaligheid

De manier waaróp je je kind meertalig opvoedt maakt niet uit, als het maar bij je gezin past en voor jullie werkt. Welke manieren zijn er en hoe werken ze? (Meer...)

Meertaligheid

Spraakproblemen

Slissen, zacht praten of klanken weglaten: het zijn allemaal spraakproblemen waar je kind last van kan hebben. Welke problemen zijn er nog meer en wie kun je kind helpen? (Meer...)

Spraakproblemen

Taalproblemen

Als kinderen taalproblemen hebben kan dat gevolgen hebben voor hun latere ontwikkeling. Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Taalproblemen

Stotteren

Veel kinderen tussen de 2 en 5 jaar stotteren soms een tijdje, bij de meeste kinderen gaat dit vanzelf over. Wat kun je als ouder doen als je kind stottert? (Meer...)

Stotteren

Niet durven praten

Sommige peuters durven niet te praten terwijl ze dat wel kunnen, bijvoorbeeld thuis met bekenden. Verlegen zijn is normaal voor peuters, maar wanneer heeft je kind last van selectief mutisme? (Meer...)

Niet durven praten

Taalachterstand

Bij kinderen met een taalachterstand verloopt de taalontwikkeling langzamer dan bij andere kinderen. Hoe help je je peuter leren praten en met wie kun je je zorgen bespreken? (Meer...)

Taalachterstand

Spraak en taal stimuleren

Het is belangrijk om veel met je kind te spelen en te praten. Hierdoor stimuleer je de taal- en spraakontwikkeling. Wat kun je nog meer doen om dit te stimuleren? (Meer...)

Spraak en taal stimuleren

Leren praten

Door dagelijks aandacht te besteden aan praten en luisteren, leer je je kind steeds beter praten. Hoe help je je peuter? En hoe stimuleer je een driejarige? (Meer...)

Leren praten

Taal tussen 2 en 3 jaar

De woordenschat van je kind wordt snel groter vanaf het tweede jaar en het leert ook korte zinnen te gebruiken. Hoe verloopt de taalontwikkeling tussen de 2 en 3 jaar? (Meer...)

Taal tussen 2 en 3 jaar

Taal tussen 3 en 4 jaar

Rond de drie jaar maakt je kind zinnen van drie tot vijf woorden en gaat steeds duidelijker praten. Hoe verloopt de taalontwikkeling bij kinderen tussen de 3 en 4 jaar? (Meer...)

Taal tussen 3 en 4 jaar

Slissen

Kinderen die slissen of lispelen spreken de letter s en aanverwante klanken verkeerd uit. Wat veroorzaakt slissen en hoe kan de logopedist je kind helpen? (Meer...)

Slissen

Engels leren

Sommige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven leren peuters Engels met de methode Benny’s Playground. Hoe werkt het? En hoe doet je kind nog meer ervaring op met Engels? (Meer...)

Engels leren

Schelden en vloeken

Kinderen tussen de 2 en 4 pikken allerlei woorden op en kunnen gaan schelden en vloeken, al weten ze niet wat het betekent. Wat doe je als je kind scheldt en vloekt? (Meer...)

Schelden en vloeken

Dwingend gedrag

Met dwingend gedrag proberen kinderen hun zin door te drammen, bijvoorbeeld door te huilen en schreeuwen of te gaan zeuren. Hoe ga je als ouder om met dit gedrag? (Meer...)

Dwingend gedrag

Concentratieproblemen

Je kind leert steeds beter om zich te concentreren, maar soms ontstaan concentratieproblemen. Hoe help je je kind concentreren en wat doe je als je je toch zorgen maakt? (Meer...)

Concentratieproblemen

Weglopen

Peuters kunnen weglopen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Hoe zorg je dat je veilig met je kind op pad kan en wat doe je als je je kind niet meer kunt vinden? (Meer...)

Weglopen

Driftbuien

Je peuter kan driftig worden wanneer iets niet lukt. Hoe kun je driftbuien voorkomen en hoe ga je ermee om? (Meer...)

Driftbuien

Druk gedrag

Peuters zijn heel ondernemend en kunnen zich druk gedragen. Hoe kun je het drukke gedrag van je peuter voorkomen en hoe weet je of je kind ADHD heeft? (Meer...)

Druk gedrag

Jaloers gedrag

Het hoort bij de emotionele ontwikkeling van kinderen om wel eens jaloers te zijn. Wat zijn de oorzaken? (Meer...)

Jaloers gedrag

Agressief gedrag

Een kind kan agressief gedrag als bijten, schoppen en slaan vertonen uit frustratie, boosheid, onmacht of angst. Wat doe je als ouder tegen agressief gedrag van je kind? (Meer...)

Agressief gedrag

Hoofdbonken

Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen de muur of tegen de rand van hun bed, uit woede of om rustig te worden. Wat kun je als ouder doen als je kind dit doet? (Meer...)

Hoofdbonken

Breath holding spells

Tijdens een breath-holding spell houdt je kind zijn adem in, bijvoorbeeld na een heftige emotie. Het kan geen kwaad. Hoe reageer je als je peuter dit doet? (Meer...)

Breath holding spells

Boos en opstandig gedrag

De frustratie over iets wat je kind nog niet lukt, kan zich uiten in boos en opstandig gedrag. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Boos en opstandig gedrag

Haren uittrekken

Als je kind haren uittrekt, is dat vaak uit gewoonte maar het kan ook voortkomen uit spanning. Wat doe je als je peuter haren uittrekt en wat doe je als je je zorgen maakt? (Meer...)

Haren uittrekken

Nagelbijten

Nagelbijten is een gewoonte die meestal ontstaat tussen het derde en tiende jaar en kan leiden tot blijvende schade. Waarom doet je kind dit en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Nagelbijten

Poep smeren

In de periode vóór het zindelijk worden komt poep smeren regelmatig voor, kinderen vinden het leuk. Wat doe je als je kind dit doet en regelmatig blijft doen? (Meer...)

Poep smeren

Tics

Tics zijn het maken van ongewild geluiden of bewegingen en komen veel voor bij opgroeiende kinderen. Hoe ga je om met de tics van je kind en wat is een tic-stoornis? (Meer...)

Tics

Slapen

Goed slapen is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kind en duidelijkheid, structuur en veiligheid helpen daarbij. Hoe zorg je daar als ouder voor? (Meer...)

Slapen

Nachtrust

Hoeveel slaap kinderen nodig hebben verschilt per kind, maar een goede nachtrust is altijd belangrijk. Wat helpt bij het slapengaan en wat doe je bij slaapproblemen? (Meer...)

Nachtrust

Dag- en nachtritme

Een vast ritueel en regels voor het slapen helpen je kind bij een goed dag- en nachtritme. Hoe ziet een avond- en slaapritueel er uit en wat spreek je af met je kind? (Meer...)

Dag- en nachtritme

Kinderbed

Als je kind over de spijlen klimt, is de volgende stap een kinderbed waar het zelf uit kan komen. Hoe zorg je dat je kind zich niet bezeert en wanneer mag het een kussen? (Meer...)

Kinderbed

Fopspeen en duimen

Duimen of op een fopspeen sabbelen kan zorgen voor scheve tanden en een vervormt gehemelte. Hoe help je je peuter het duimen of sabbelen af te leren? (Meer...)

Fopspeen en duimen

Dromen

Je kind verwerkt de ervaringen van overdag ’s nachts tijdens het dromen. Wat doe je als je kind nare dromen of nachtmerries heeft, of bang is in zijn kamer? (Meer...)

Dromen

Slecht slapen

Slecht slapen heeft invloed op het hele gezin en zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen om je peuter beter te laten slapen? (Meer...)

Slecht slapen

Aanpak van slaapproblemen

Als je peuter moeilijk in slaap valt of weer uit bed komt, kun je op een aantal manieren het slaapprobleem aanpakken. Welke methoden kun je daarvoor gebruiken? (Meer...)

Aanpak van slaapproblemen

Slaaptips

Een slaapritueel helpt je peuter om goed te slapen, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling. Welke tips kun je gebruiken als je kind moeite heeft met slapen? (Meer...)

Slaaptips

Vroeg wakker

Als je kind erg vroeg wakker wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hoe zorg je dat je peuter langer doorslaapt en ’s ochtends nog in bed blijft? (Meer...)

Vroeg wakker

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een normaal verschijnsel bij kinderen, ze hebben er zelf meestal geen last van. Hoe herken je slaapwandelen en wat doe je als je peuter het doet? (Meer...)

Slaapwandelen

Slapen en angst

Ieder kind is wel eens bang in bed, dat wordt naarmate ze ouder worden minder. Hoe help je je peuter bij angst in bed en wat doe je als je kind nachtangsten heeft? (Meer...)

Slapen en angst

Bedritueel

Een bedritueel helpt je peuter op een rustige manier de dag af te sluiten. Hoe ziet een bedritueel er uit en hoe zorg je dat je peuter in bed blijft? (Meer...)

Bedritueel

Eten

Eten is een sociaal gebeuren maar ook een opvoedmoment. Hoe zorg je als ouder dat je kind op een gezellige manier gezonde eetgewoonten en tafelmanieren aanleert? (Meer...)

Eten

Grote eters

Kinderen zijn steeds vaker te dik en komen daar later moeilijk vanaf. Hoe leer je grote eters gezonde eetgewoonten aan en hoe houd je je kind op een gezond gewicht? (Meer...)

Grote eters

Kleine eters

Peuters hebben een wisselende eetlust, dat is normaal. Wanneer hoef je je geen zorgen te maken over kleine eters en wat doe je als peuter toch te weinig eet? (Meer...)

Kleine eters

Tien praktische eettips

Als ouder heb je grote invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van je peuter. Hoe zorg je er voor dat je kind goede eet- en tafelgewoonten ontwikkelt? (Meer...)

Tien praktische eettips

Leren eten

De meeste peuters kunnen met hun handen eten als ze een jaar oud zijn. Hoe help je je kind met leren eten en hoe zorg je dat je de kliederboel makkelijk kunt opruimen? (Meer...)

Leren eten

Kinderstoel

In een kinderstoel kan je kind met het gezin aan tafel zitten. Welke soorten kinderstoelen zijn er en hoe zorg je dat je kind de kinderstoel veilig kan gebruiken? (Meer...)

Kinderstoel

Mediaopvoeding

Als je media wilt aanbieden aan je peuter, is het belangrijk dat je dat samen doet. Hoe verloopt de ontwikkeling van kinderen tot basisschoolleeftijd op het gebied van media? (Meer...)

Media

Adviezen mediagebruik peuters

De meeste peuters vinden televisie kijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Welke adviezen voor mediagebruik kun je als ouder het beste aanhouden? (Meer...)

Media

Geschikte media peuters

Peuters vinden het leuk om naar andere kinderen en dieren te kijken, ook via media. Wat voor programma’s, spellen en apps zijn geschikt voor je peuter? (Meer...)

Media

Tips peuter-media

Er is veel geschikte media voor peuters, maar je moet wel weten waar je het kan vinden. Hoe en waar vind je tips voor leuke films, series, boeken en apps voor je peuter? (Meer...)

Media

Foto's op internet

Foto's van je baby delen op internet kan nadelige gevolgen hebben. Waar moet je op letten? (Meer...)

Media

Media op het kinderdagverblijf

Ook op de kinderopvang of het kinderdagverblijf heb je te maken met mediagebruik. Waar moet je als ouder op letten? (Meer...)

Media

Beeldschermtijd

Mediaopvoeding begint met het aanleren van gezonde digitale gewoontes. Het is vooral goed om duidelijk en consequent te zijn over beeldschermtijd. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Media

Gezonde eetgewoonten

Gezond eten is goed voor de ontwikkeling van je peuter, het is belangrijk om je kind gezonde eetgewoonten aan te leren. Hoe help je daar als ouder bij? (Meer...)

Voeding

Ontbijten

Ontbijten is goed voor de spijsvertering en helpt overgewicht voorkomen. Waarom is het voor je kind nog meer belangrijk en wat zit er in een goed ontbijt? (Meer...)

Voeding

Gezonde voeding

De Schijf van Vijf kan je helpen gezonde voeding uit te kiezen voor je kind. Wat is de Schijf van Vijf en hoe helpt het je kind gezonde eetgewoonten aan te leren? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

Als je kind een lastige eter is, kan het helpen om groentes en fruit lekkerder te maken of te verstoppen. Wat kun je nog meer doen om je kind toch te laten eten? (Meer...)

Voeding

Drie maaltijden

Vanaf 1 jaar kan je kind samen met jou mee-eten, zo kun je je kind ook gezonde eetgewoonten aanleren. Wat geef je je kind het beste voor ontbijt, lunch en avondeten? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

Met tussendoortjes op vaste tijdstippen voorkom je de gewoonte om elk moment van de dag te snoepen. Wat kun je nog meer doen om het tussendoortje gezond te houden? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

In onze voeding zitten alle vitamines die we nodig hebben, behalve vitamine D. Waarom heeft je kind tot 4 jaar altijd extra vitamine D nodig en wanneer na 4 jaar? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Als je kind vegetarisch eet moet je oppassen dat het wel voldoende vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt. In welke vegetarische producten zitten deze voedingsstoffen? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet is de kans groot dat het een tekort aan B12, ijzer, calcium, B1 en B2 ontwikkelt. Hoe zorg je dat je kind toch deze voedingsstoffen binnenkrijgt? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Een ijzertekort kan tot bloedarmoede bij je kind leiden. Hoe help je je kind voldoende ijzer binnen te krijgen en een tekort te voorkomen? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Als je kind een voedselallergie heeft, maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Hoe herken je het en wat moet je doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Een lactose-intolerantie komt bij kinderen amper voor, vanaf de geboorte hebben ze genoeg lactase om lactose te verteren. Wat doe je als je kind buikklachten heeft? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die in granen voorkomen. Welke klachten veroorzaakt een glutenintolerantie en wat kunnen de huisarts en een diëtist voor je kind doen? (Meer...)

Voeding

Trakteren

Als je peuter jarig is mag het trakteren op de peuterschool of creche. Wat zijn gezonde en leuke traktaties en hoe zorg je dat alle kinderen er van kunnen genieten? (Meer...)

Voeding

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby om een goede start te maken. Hoe lang ga je door met borstvoeding geven en bij wie kun je terecht voor advies? (Meer...)

Voeding

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind, van 0 tot 23 jaar. Welke ontwikkelingen van je peuter volgen zij op het consultatiebureau?  (Meer...)

Gezondheid

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg (JGZ) staan gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Door wie wordt dit dossier gebruikt? (Meer...)

Gezondheid

Vaccinaties

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) biedt met vaccinaties bescherming tegen twaalf infectieziekten. Hoe effectief zijn vaccinaties en wanneer en welke prikken krijgt je kind? (Meer...)

Vaccinaties

Difterie

Difterie is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die weefsels beschadigt. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Difterie

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke bacteriële infectieziekte die overgebracht wordt door hoesten en niezen. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Kinkhoest

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die een infectie kan veroorzaken in open wonden. Hoe herken je het en wanneer wordt je kind er tegen ingeënt? (Meer...)

Tetanus

Polio

Polio (kinderverlamming) is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een poliovirus. Wat zijn de ziekteverschijnselen en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Polio

Bof

De bof is een besmettelijke infectieziekte waarbij de oorspeekselklieren opzwellen. Hoe verloopt de bof en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Bof

Mazelen

Mazelen is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus, waar complicaties bij kunnen optreden. Hoe herken je het en wanneer wordt je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Mazelen

Rodehond

Rodehond is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus via druppeltjes in de lucht. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen ingeënt? (Meer...)

Rodehond

Reactie op de prikken

Soms krijgen kinderen last van een vervelende reactie op vaccinaties. Welke bijwerkingen na een inenting zijn normaal en wanneer moet je met je kind naar de huisarts? (Meer...)

Reactie op de prikken

Ziekenhuisopname

Als je kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het belangrijk dat je het goed voorbereidt. Wat en wanneer vertel je over de ziekenhuisopname? (Meer...)

Ziekenhuisopname

Piepende ademhaling

Veel peuters hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Maar bij jonge kinderen is het moeilijk om vast te stellen of het astma is. (Meer...)

Piepende ademhaling

Zwemmerseczeem

Kinderen lopen op warme en vochtige plaatsen makkelijk zwemmerseczeem op. Het is geen eczeemsoort, maar een schimmelinfectie. Hoe voorkom en behandel je zwemmerseczeem? (Meer...)

Zwemmerseczeem

Blaasontsteking

Als je peuter pijn heeft bij het plassen, kan het zijn dat het blaasontsteking heeft. Wat veroorzaakt blaasontsteking en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Blaasontsteking

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede wordt er te weinig zuurstof door het lichaam vervoerd, waardoor je kind zich erg moe voelt. Hoe ontstaat het en wat kan de huisarts doen? (Meer...)

Bloedarmoede

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer veroorzaakt langdurige moeheid bij je kind, maar er zijn nog meer symptomen die hierop wijzen. Hoe herken je dit virus? (Meer...)

Ziekte van Pfeiffer

Diabetes

Als je kind diabetes (suikerziekte) heeft, maakt het te weinig insuline aan en heeft daardoor een te hoge glucosewaarde in het bloed. Hoe herken je het en wat kun je doen? (Meer...)

Diabetes

Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid waar baby’s en kinderen vaak last van hebben. Hoe ontstaat eczeem en wat kan de huisarts doen voor je kind? (Meer...)

Eczeem

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, die zich uit in aanvallen. Wat gebeurt er tijdens een epileptische aanval en wat doe je als je kind het heeft? (Meer...)

Epilepsie

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme begint bij een rode plek na een tekenbeet, maar dat is niet bij ieder kind het geval. Bij welke symptomen moet je extra alert zijn? (Meer...)

Ziekte van Lyme

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag die bij peuters zelden voorkomt, het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Hoe herken je het en wat moet je er tegen doen?  (Meer...)

Gordelroos

Wratten

Kinderen lopen heel makkelijk wratten op. Naast gewone wratten bestaan er ook kleine, witte watervratten. Wat kun je doen tegen wratten? (Meer...)

Wratten

Griep

De griep kan iedereen krijgen en is niet te genezen met antibiotica. Het gaat meestal vanzelf over. Wat zijn de symptomen en wanneer komt je kind in aanmerking voor de griepprik? (Meer...)

Griep

Worminfecties

Van alle worminfecties komen aarsmaden het meest voor. Een kind krijgt jeuk en kan zichzelf telkens opnieuw besmetten. Hoe voorkom en genees je worminfecties? (Meer...)

Worminfecties

Hazenlip

Een hazenlip geeft na de geboorte problemen met zuigen en slikken, maar het heeft ook andere mogelijke gevolgen. Wat zijn deze gevolgen en welke behandelingen bestaan er? (Meer...)

Hazenlip

Trommelvliesbuisjes

Als de buis van Eustachius bij kinderen niet goed werkt is een trommelvliesbuisje nodig tegen blijvende beschadigingen. Wat doe je als je kind trommelvliesbuisjes heeft? (Meer...)

Trommelvliesbuisjes

Herpes

Herpes bestaat in de vorm van gordelroos, een koortslip en een soa. Het virus is niet te genezen. Hoe voorkom je herpes bij je kind en hoe bestrijd je de klachten? (Meer...)

Herpes

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking moet men direct behandelen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op ernstige complicaties. Hoe herken je een hersenvliesontsteking bij je kind? (Meer...)

Hersenvliesontsteking

HiB-ziekten

Hib-ziekten veroorzaken ernstige aandoeningen, dus medische hulp zoeken is noodzakelijk. Sinds 1993 worden alle kinderen ingeënt tegen de Hib-bacterie. Hoe herken je Hib-ziekten? (Meer...)

HiB-ziekten

Hiv en aids

Een kind met hiv krijgt te maken met veel uitdagingen en onzekerheden. Goede ondersteuning is daarom belangrijk. Hoe groot is de kans op besmetting en wat moet je over hiv weten? (Meer...)

Hiv en aids

Hoofdluis

Het is belangrijk om snel in te grijpen als je kind hoofdluis heeft. Anders blijven kinderen elkaar besmetten. Wat kun je doen om hoofdluis te verhelpen? (Meer...)

Hoofdluis

Scoliose

Bij scoliose groeit de wervelkolom van een kind krom en kan er een bochel of bolling ontstaan. Hoe eerder je het ontdekt, hoe beter. Wat kun je doen bij scoliose? (Meer...)

Scoliose

Pseudo-kroep

Een kind met de infectie pseudokroep kan moeilijk ademhalen. Vooral bij de eerste aanval kun je erg schrikken. Hoe behandel je pseudokroep en wanneer is het gevaarlijk? (Meer...)

Pseudo-kroep

Open rug

Een open rug kan aan het begin van de zwangerschap ontstaan. Ernstige vormen zijn meteen zichtbaar. Lichte vormen stel je vast met röntgenfoto's. Wat zijn de gevolgen voor je kind? (Meer...)

Open rug

Oorontsteking

De oorzaak van oorontsteking bij kinderen kan in maar ook buiten de gehoorgang liggen. Wat zijn de oorzaken van oorontsteking en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Oorontsteking

Meningokokken

Bij meningokokken is acute medische hulp noodzakelijk. De typen A, B, C, W en Y kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. Waar moet je op letten bij je kind? (Meer...)

Meningokokken

Krentenbaard

Een kind met krentenbaard heeft meestal antibiotica nodig. Een goede hygiëne is belangrijk tegen besmetting. Wat kun je verder doen bij krentenbaard? (Meer...)

Krentenbaard

Huidvlekken

Huidvlekken bestaan in veel vormen en zijn meestal onschuldig. Ze kunnen blijvend zijn, zoals een wijnvlek, of vanzelf verdwijnen. In welke gevallen moet je kind naar de huisarts? (Meer...)

Huidvlekken

Hooikoorts

De allergie hooikoorts is niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen tegen de klachten. Hoe kun je je kind met hooikoorts nog meer helpen? (Meer...)

Hooikoorts

Allergieën

Een allergie is een heftige reactie, zoals niezen of huiduitslag, op gewone stoffen. Welke typen allergieën zijn er en wat doe je als je kind allergisch is? (Meer...)

Allergieën

Amandelen

Neus- en keelamandelen helpen voorkomen dat je kind ziek wordt, maar raken soms zelf ook ontstoken. Waarom moeten de amandelen soms verwijdert worden? (Meer...)

Amandelen

Hepatitis B

Hepatitis B merk je bij jongere kinderen vaak niet direct, maar het is juist voor hen heel gevaarlijk. Een inenting beschermt je kind meer dan 25 jaar. Hoe herken je het virus? (Meer...)

Hepatitis B

RS-virus (RSV)

Vooral jonge kinderen kunnen heel ziek worden van het RS-virus (RSV). Toch geneest deze luchtweginfectie vanzelf. Welke maatregelen kun je nemen bij RSV? (Meer...)

RS-virus (RSV)

Roodvonk

Bij roodvonk maakt je kind een hele zieke indruk en heeft het last van huiduitslag. Een huisarts raadplegen is verstandig, maar wanneer moet je extra alert zijn? (Meer...)

Roodvonk

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte leidt tot een vlekkerige huiduitslag bij een kind. Het is licht besmettelijk, maar gaat vanzelf over. Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte? (Meer...)

Vijfde ziekte

Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt waterpokken. Ze zijn zeer besmettelijk, maar bijna nooit schadelijk. Wat kun je doen tegen waterpokken? (Meer...)

Waterpokken

Apneu

Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap, er komt dan geen zuurstof in het lichaam. Wat veroorzaakt apneu en wat kun je doen als je kind apneu heeft? (Meer...)

Apneu

Mond- en voetzeer

De hand-voet-mondziekte herken je aan roodomrande blaasjes op de handen, voeten en in de mond van je kind. Het is een besmettelijk maar onschuldig virus. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Mond- en voetzeer

Navelbreuk

Bij een navelbreuk sluit de opening in de buikwand zich onvoldoende, maar je kind heeft er zelf geen last van. Wat kun je doen aan een navelbreuk? (Meer...)

Navelbreuk

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Apenpokken

Bloedneus

Peuters krijgen een bloedneus  doordat een bloedvat in het neusslijmvlies kapot gaat, bijvoorbeeld door koud of warm weer en neuspeuteren. Hoe verhelp je een bloedneus? (Meer...)

Bloedneus

Buikpijn

Buikpijn is erg vervelend en heeft verschillende oorzaken, zoals verkeerd eten of spanningen. Waar let je op en wanneer ga je met je peuter naar de huisarts? (Meer...)

Buikpijn

Diarree

Peuters kunnen kort, maar ook lange tijd last hebben van diarree. Wat veroorzaakt diaree en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft? (Meer...)

Diarree

Harde ontlasting

Vertstopping gaat gepaard met harde ontlasting die het poepen pijnlijk maakt. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft? (Meer...)

Harde ontlasting

Hik

Kinderen hebben soms een onverklaarbare hik. Soms komt het door te snel eten of drinken. Wat kun je doen bij de hik van je kind? (Meer...)

Hik

Hoofdpijn

Hoofdpijn is meestal onschuldig, maar het wordt soms ook veroorzaakt door spanningen. Hoe hou je een pijnkalender bij om achter de oorzaak te komen? (Meer...)

Hoofdpijn

Koorts

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger en voelt je peuter zich niet lekker. Wat kun je doen als je peuter koorts heeft en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Koorts

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een herpesvirus en is erg besmettelijk als de klachten zich voordoen. Hoe voorkom je dat je kinderen of zwangere vrouwen besmet?   (Meer...)

Koortslip

O-benen en X-benen

Sommige kinderen in de groei ontwikkelen een afwijkende kniestand. Wat kun je doen aan O-benen en X-benen en wanneer ga je er voor naar de jeugdarts of je huisarts? (Meer...)

O-benen en X-benen

Verkoudheid

Er zijn geen geneesmiddelen tegen de verkoudheid van je kind, maar je kunt de klachten wel verminderen. Welke middelen zijn er en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Verkoudheid

Oorpijn

Oorpijn komt meestal door een ontsteking in het middenoor en gaat meestal na een paar dagen vanzelf over. Waar herken je het aan en wat doe je als je peuter oorpijn heeft? (Meer...)

Oorpijn

Koortsstuip

Bij een koortsstuip verkrampen de spieren en lijkt je peuter bewusteloos, wat naar is om te zien, maar ongevaarlijk. Wat kun je doen en wanneer is verder onderzoek nodig? (Meer...)

Koortsstuip

Stinkende adem

De oorzaken voor een stinkende adem liggen vooral in de neus-keelholte van de mond. Welke oorzaken komen vaak voor en wat doe je als je peuter een slechte adem heeft? (Meer...)

Stinkende adem

Aften

Aften zijn grijswitte zweertjes in de mond, die pijn bij eten en drinken veroorzaken en moeilijk te voorkomen zijn. Wat kun je doen als je kind aften heeft? (Meer...)

Aften

Vaginale afscheiding

Ook jonge meisjes kunnen vaginale afscheiding hebben, dat is normaal. Wat zijn oorzaken van ongewone afscheiding en wanneer ga je met je dochter naar de huisarts? (Meer...)

Vaginale afscheiding

Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek is een rode of blauwe bobbelige vlek die op de huid lijkt te liggen, die meestal vanzelf wegtrekt. Wanneer moet je kind er voor naar de huisarts? (Meer...)

Aardbeienvlek

Opgezette lymfeklieren

Lymfeklieren in de hals, oksels en liezen raken op opgezet als reactie op een infectie. Dat is normaal, maar wanneer is het toch goed om naar de huisarts te gaan? (Meer...)

Opgezette lymfeklieren

Ondertemperatuur

Een lichaamstemperatuur van minder dan 36 graden kan betekenen dat je peuter een infectie heeft. Wanneer bel je de huisarts? (Meer...)

Ondertemperatuur

Kwijlen

Bijna alle kinderen kwijlen de eerste twee levensjaren, door verkoudheid, vergrootte amandelen en doorkomende tanden en kiezen. Wat kun je tegen kwijlen doen? (Meer...)

Kwijlen

ADHD

Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren, zijn druk en reageren impulsief. Hoe weet je of je kind ADHD heeft en wat is de eerste stap naar hulp? (Meer...)

ADHD

Autisme

Autisme (ASS) is een ontwikkelingsstoornis, de ontwikkeling van je kind verloopt anders dan bij andere kinderen. Hoe herken je autisme en hoe weet je of je kind het heeft? (Meer...)

Autisme

Dwangstoornissen

Een dwangstoornis is een angststoornis die niet vaak voorkomt onder jonge kinderen. Hoe ontstaat het en wat doe je als je kind last heeft van dwanghandelingen? (Meer...)

Dwangstoornissen

Jongensbesnijdenis

Een jongensbesnijdenis is het verwijderen van de voorhuid van de penis wegens medische of godsdienstige redenen. Wanneer kan een besnijdenis je zoon helpen? (Meer...)

Jongensbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is in Nederland verboden. Ook ben je strafbaar als je je dochter in het buitenland laat besnijden. Wat doe je als je familie dit wel wil? (Meer...)

Meisjesbesnijdenis

Veilig met voedsel

Je peuter kan zich verslikken in snoep of vast voedsel, het is dus belangrijk veilig met voedsel om te gaan. Hoe voorkom je verslikken en wat doe je als je kind stikt? (Meer...)

Veilig met voedsel

Veilig met hete dranken

Ongelukken met hete vloeistoffen kunnen bij kinderen ernstige brandwonden veroorzaken. Kinderen hebben namelijk een dunne huid. Hoe kun je ongelukken voorkomen? (Meer...)

Veilig met hete dranken

Veiligheid thuis vergroten

Kinderen van 0 tot 4 jaar zien nog geen gevaren, jij moet er voor zorgen dat ze veilig in en om het huis kunnen spelen. Hoe zorg je voor een veilige omgeving voor je kind? (Meer...)

Veiligheid thuis vergroten

Veilig speelgoed

In Nederland moet speelgoed aan hoge veiligheidseisen voldoen. Waar kun je zelf op letten bij speelgoed voor je kind en welk speelgoed is geschikt voor je peuter? (Meer...)

Veilig speelgoed

Veilig in bed

Zodra je kind 2 jaar is geworden, mag het onder een dekbed en met een kussen slapen. Hoe zorg je er voor dat je kind veilig kan slapen en welke bedden zijn niet geschikt? (Meer...)

Veilig in bed

In de woonkamer

Als een kind gaat lopen, kan het overal komen. Ruimte is goed, maar let extra goed op de veiligheid. Hoe zorg je voor een veilige woonkamer? (Meer...)

In de woonkamer

In de keuken

Als kinderen eenmaal beginnen te kruipen en lopen, is het belangrijk dat je goed let op de veiligheid in de keuken. Hoe zorg je voor veiligheid in de keuken? (Meer...)

In de keuken

In de badkamer

De badkamer kan een onveilige plek zijn voor je kind, denk aan rondslingerende medicijnen of een val op de tegels. Hoe maak je de badkamer veiliger voor je peuter? (Meer...)

In de badkamer

Trappen en traphekjes

Als kinderen leren lopen, is het goed de trap af te schermen met traphekjes. Hoe leer je je kind traplopen en wat doe je als je peuter toch van de trap is gevallen? (Meer...)

Trappen en traphekjes

Veilig in bad

Het is belangrijk dat je peuter veilig in bad kan, het kan zich bezeren of zelfs verdrinken. Hoe zorg je dat je kind zich niet bezeert of verdrinkt tijdens het baden? (Meer...)

Veilig in bad

Kleine voorwerpen inslikken

Jonge kinderen ontdekken de wereld onder andere door dingen in hun mond te stoppen, waardoor ze kleine voorwerpen kunnen inslikken. Hoe voorkom je verslikking? (Meer...)

Kleine voorwerpen inslikken

Op de fiets

Peuters kun je in een voor- of achterzitje op de fiets vervoeren. Vanaf welke leeftijd zijn de zitjes geschikt en hoe voorkom je dat een voetje tussen de spaken komt? (Meer...)

Op de fiets

In de auto

De veiligste manier om je peuter in de auto te vervoeren is een peuterautostoel. Waar kun je op letten bij de aanschaf en gebruik? (Meer...)

In de auto

Wandelen

Als je gaat wandelen met je peuter heb je verschillende opties, zoals een wandelwagen, drager en zelf laten lopen. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen? (Meer...)

Wandelen

Hygiëne

Met een goede hygiëne blijft je kind beter gezond, ook de algemene hygiëne is daarbij belangrijk. Wat houdt dat in en hoe leer je je kind goede hygiënische gewoonten aan? (Meer...)

Verzorging

Een gezond gebit

Jonge kinderen kunnen ook gaatjes krijgen van zoetigheid. Hoe zorg je er voor dat je peuter een gezond gebit heeft en vanaf wanneer moet het naar de tandarts? (Meer...)

Verzorging

Luiers

Een poepluier verschonen gaat bij jongens anders dan bij meisjes. Daarna moet de huid goed verzorgd worden. Hoe doe je dat en kies je voor wasbare of wegwerpluiers? (Meer...)

Verzorging

Tanden poetsen

Goed poetsen en minder zoetigheid eten verkleint de kans op gaatjes. Hoe vaak en hoe moet je de tanden van je peuter poetsen en hoe maak je het leuk voor je kind? (Meer...)

Verzorging

Voorschoolse educatie

Voorschoolse educatie stimuleert de ontwikkeling van je kind voor het naar de basisschool gaat. Wat leert je kind en hoe help je zelf je kind bij de ontwikkeling? (Meer...)

School

Een basisschool kiezen

Tussen 5 en 16 jaar oud moet je kind naar school. Hoe kies je de juiste basis- en middelbare school voor je kind en kan je kind ook al eerder naar school? (Meer...)

School

Voorbereiden basisschool

Voor het eerst naar de basisschool gaan is spannend voor je peuter. Hoe bereidt je je kind goed voor op naar de basisschool gaan en welke spullen moet je kopen? (Meer...)

School

Klimmen en klauteren

Klimmen en klauteren is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Als je kind bang is, kan een beetje aanmoediging helpen. Waar kun je nog meer op letten? (Meer...)

Spelen

Spel en sport

Spel en sport stimuleert alle ontwikkelingsgebieden van je kind en daarnaast is het voor je kind ook gewoon leuk. Met welke tips help je je kind hierbij? (Meer...)

Spelen

Leuke spelletjes

Peuters kunnen helemaal opgaan in de leuke spelletjes die je met ze speelt. Welke spelletjes voor binnen en buiten zijn leuk om te doen voor jou en je peuter? (Meer...)

Spelen

Buiten spelen

Buiten spelen is gezond voor je peuter, het helpt bij de sociale en motorische ontwikkeling en voorkomt overgewicht. Hoe zorg je dat je kind veilig buiten kan spelen? (Meer...)

Spelen

Samen spelen

Totdat je kind 2 jaar is, speelt het nog niet echt samen met andere kinderen. Samenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling. Hoe stimuleer je het bij je peuter? (Meer...)

Spelen

Speelplekken

Kinderen kunnen bijna overal spelen, maar niet iedere speelplek is geschikt voor elke leeftijd. Hoe zorg je er voor dat je peuter veilig in huis en buiten kan spelen? (Meer...)

Spelen

Speelotheek

Bij een speelotheek kun je veel verschillende soorten speelgoed tegen betaling lenen voor je peuter. Hoe vind je een speelotheek bij jou in de buurt? (Meer...)

Spelen

Speeltips

Peuters spelen het liefst in de buurt van een vertrouwd persoon en gaan vaak nogal ruw om met hun speelgoed. Met welke speeltips kun je rekening houden bij je kind? (Meer...)

Spelen

Leuk speelgoed

Je peuter vindt het leuk het leuk om met verschillende soorten speelgoed en materiaal te spelen. Wat is leuk speelgoed voor kinderen van 2 tot 4 jaar? (Meer...)

Spelen

Alleen spelen

Peuters kunnen nog niet lang alleen spelen, dat moeten ze nog leren. Hoe help je als ouder je peuter te leren om langer in zijn eentje te spelen? (Meer...)

Spelen

Winnen en verliezen

Spelletjes leren kinderen dat ze kunnen winnen en verliezen. Hoe leer je je peuter dat verliezen niet erg is en wat doe je als je kind niet tegen zijn verlies kan? (Meer...)

Spelen

Leren zwemmen

Je kunt je kind vroeg laten wennen aan water, bijvoorbeeld door samen naar peuterzwemmen te gaan. Hoe zwem je veilig met je peuter en wanneer kan je kind niet zwemmen? (Meer...)

Sport en beweging

Gezondheid en bewegen

Het is belangrijk dat peuters veilig, veel en gevarieerd bewegen en spelen. Hoe voorkom je overgewicht bij je peuter en hoe laat je hem meer bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Sport

Sport en bewegen kan helpen overgewicht te voorkomen bij je peuter en het is ook nog eens leuk. Welke vormen van sport zijn geschikt en veilig voor je kind? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Spelen en bewegen is niet alleen gezond, maar ook goed voor de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van je peuter. Hoe laat je je kind meer bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Logeren

Voor veel kinderen is uit logeren gaan erg leuk, maar het is wel goed om ze er op voor te bereiden. Hoe bereid je je peuter voor en hoe zorg je dat het goed verloopt? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Activiteiten in de vakantie

Tijdens de vakantie heb je tijd om leuke activiteiten te ondernemen met je peuter. Welke activiteiten en uitstapjes zijn geschikt voor je peuter om te doen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor vertrek

Als je op vakantie gaat met je peuter, moet je goed voorbereid zijn. Waar moet je aan denken voor vertrek en hoe zorg je dat je peuter mee kan genieten van de voorpret? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor onderweg

Je peuter kan zich onderweg naar het vakantieadres gaan vervelen, of zijn energie niet kwijt. Met welke tips zorg je dat jullie ontspannen aankomen op vakantie? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Reisziekte

Reisziekte komt het meest voor bij jonge kinderen. Door ongecontroleerde bewegingen raakt het evenwichtsorgaan verstoord. Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Verre reizen

Een verre reis maken met je peuter is een hele onderneming. Hoe zorg je dat je goed bent voorbereid en zowel jij als je peuter een leuke vakantie hebben? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken kan het zijn dat jij en je kind extra inentingen moeten krijgen. Hoe weet je welke prikken nodig zijn en waar haal je ze? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Ziektes in het buitenland

Jonge kinderen zijn extra vatbaar voor ziektes die in het buitenland voorkomen. Hoe voorkom je besmetting en malaria en wat doe je als jij of je peuter diarree krijgt? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Omgaan met gevoelens

Als je kind niet goed kan omgaan met gevoelens, kan het probleemgedrag gaan vertonen. Hoe leer je kinderen gevoelens herkennen en waar hangt het uiten van gevoel vanaf? (Meer...)

Opvoeden

Zakgeld

Zakgeld helpt kinderen leren omgaan met geld, het is een leermiddel. Welke afspraken maak je met je kind, hoeveel zakgeld geef je en kun je soms wat extra geven? (Meer...)

Opvoeden

Sparen

Kinderen die vroeg leren sparen hebben daar later profijt van. Hoe help je je kind leren sparen en hoe kun je zelf geld sparen voor of schenken aan je kind? (Meer...)

Opvoeden

Sinterklaas

Veel gezinnen vieren in december Sinterklaas. Hoe ga je om met cadeaus, wat doe je als je kind bang is voor de Sint of Piet en wanneer stoppen kinderen met geloven? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedtips

Opvoeden is niet altijd makkelijk. Wat kun je doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat waren vroeger de pijlers van een goede opvoeding en zijn nu nog steeds belangrijk. Hoe pas je deze leefregels toe bij het opvoeden van je kind? (Meer...)

Opvoeden

Belonen

Door het goede gedrag van je kind te belonen krijgt je kind een positief zelfbeeld. Dit kan al met aandacht en waardering, maar wat kun je nog meer doen? (Meer...)

Opvoeden

Consequent zijn

Consequent zijn betekent dat je je aan gemaakte afspraken houdt en doet wat je zegt. Dat is niet altijd makkelijk. Waarom is het belangrijk en hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Grenzen stellen

Om de relatie met je kinderen goed te houden, moet je grenzen stellen. Op welke manieren stel je duidelijke grenzen? (Meer...)

Opvoeden

Delen

Jonge kinderen hebben een sterk gevoel van eigendom en kunnen nog niet goed delen, dat komt pas als ze wat ouder zijn. Hoe kun je je kind helpen om te leren delen? (Meer...)

Opvoeden

Meehelpen in het huishouden

Van meehelpen in het huishouden leert je kind verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Hoe laat je het meehelpen, hoe verdeel je de taken en hoe beloon je het? (Meer...)

Opvoeden

Negeren

Als je kind zich niet aan grenzen houdt, is het soms beter om dit gedrag te negeren in plaats van er aandacht aan te besteden. Hoe negeer je negatief of vervelend gedrag? (Meer...)

Opvoeden

Protest

Kinderen protesteren soms, als ze het niet eens zijn met de regels. Wanneer pas je ze aan, hoe moet je juist niet reageren en hoe zorg je voor toezicht als je er niet bij bent? (Meer...)

Opvoeden

Ruzie

Straf je kind niet meteen als het ruzie maakt: ruzie hoort erbij en leert je kind met conflicten om te gaan. Wanneer grijp je wèl in? (Meer...)

Opvoeden

Straffen

Straffen is een manier om grenzen te stellen aan ongewenst gedrag van je kind. Het moet wel een passende, uitvoerbare en tijdelijke straf zijn. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Verbieden

Iets verbieden is soms nodig als je kind negatief gedrag vertoont, het is belangrijk daar consequent in te zijn en duidelijke regels af te spreken. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Opvoeden zonder geweld

Kinderen die te maken krijgen met mishandeling kunnen leer- en gedragsproblemen ontwikkelen. Wat kun je doen om kinderen te beschermen tegen geweld? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Als je problemen tegen komt bij het opvoeden, kun je om opvoedingsondersteuning vragen. Waar kun je om hulp en begeleiding vragen, ook als je kind een beperking heeft? (Meer...)

Opvoeden

Apart zetten

Als kinderen zichzelf niet in de hand hebben, is het verstandig ze even apart te zetten of even laten stilzitten. Wanneer doe je dat en hoe doe je dat het beste? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Positief opvoeden helpt bij de ontwikkeling tot een zelfstandige volwassene met zelfvertrouwen. Hoe doe je dat en waarom is goed voor jezelf zorgen ook belangrijk? (Meer...)

Opvoeden

Financiële opvoeding

Kinderen die al vóór hun twaalfde hebben leren omgaan met geld doen het later financieel beter. Hoe leer je je kind goed met geld omgaan? (Meer...)

Opvoeden

Regels opstellen

Regels opstellen doe je zodat je kind weet wat je van hem verwacht. Hoe stel je regels op, hoe zorg je dat de regels werken en wat doe je als je kind regels overtreedt? (Meer...)

Opvoeden

Angstig gedrag

Neem angsten van kinderen serieus en noem ze geen aanstellerij. Hoe herken je angst en wat doe je als je kind bang is? (Meer...)

Angstig gedrag

Agressief gedrag

Sommige vormen van agressief gedrag horen bij een bepaalde leeftijd, maar soms gaat het te ver. Wat doe je tegen agressief gedrag en waar vind je hulp? (Meer...)

Agressief gedrag

Jaloers gedrag

Jaloers gedrag, zoals boosheid en huilen, hoort bij de emotionele ontwikkeling. Vooral binnen een gezin kunnen kinderen jaloers zijn op elkaar. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Jaloers gedrag

Liegen

Kinderen liegen soms om straf te ontlopen, of omdat ze de gevolgen van hun daden nog niet kunnen inschatten. Wat kun je doen als je kind vaak liegt? (Meer...)

Liegen

Druk gedrag

Kinderen vertonen soms druk gedrag, dat is normaal. Hoe ga je om met druk gedrag bij je kind, wat kun je doen, hoe herken je ADHD en waar vind je hulp? (Meer...)

Druk gedrag

Driftbuien

Sommige kinderen hebben de neiging om snel kwaad te worden. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Driftbuien

Weglopen

Kinderen kunnen wel eens weglopen, onbedoeld of juist opzettelijk. Hoe kun je per ongeluk weglopen voorkomen en wat moet je doen als je kind vermist wordt? (Meer...)

Weglopen

Concentratieproblemen

Kinderen leren naarmate ze ouder worden zich langer te concentreren, maar temperament speelt ook een rol. Hoe help je je kind met concentratieproblemen? (Meer...)

Concentratieproblemen

Zin doordrijven

Kinderen willen graag hun zin doordrijven, soms op een positieve manier maar ook met negatief gedrag als schreeuwen, huilen en weglopen. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Zin doordrijven

Schelden en vloeken

Als kinderen schelden of vloeken, weten ze soms niet de betekenis van die woorden, maar wel welke reactie ze uitlokken bij anderen. Wat kun je doen als je kind scheld of vloekt? (Meer...)

Schelden en vloeken

In overtreding

Als je kind iets strafbaars doet is het in overtreding en komt het in aanraking met de politie. Wat gebeurt er na een aangifte en wat gebeurt er als je kind jonger is dan 12? (Meer...)

In overtreding

Brutaal en opstandig gedrag

Iedere ouder krijgt te maken met brutaal en opstandig gedrag. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Brutaal en opstandig gedrag

Niet luisteren

Ieder kind luistert wel eens niet, ze verkennen steeds meer hun eigen grenzen. Hoe kun je ongehoorzaamheid voorkomen en waarom is discussiëren over regels goed? (Meer...)

Niet luisteren

Nagelbijten

Nagelbijten ontstaat meestal tussen het derde en tiende jaar en kan leiden tot blijvende schade. Wat zijn oorzaken van nagelbijten en hoe kun je je kind helpen stoppen? (Meer...)

Nagelbijten

Stelen

Stelen komt soms voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is belangrijk dat je kind leert wat wel en niet mag en waarom. Wat kun je doen als je kind heeft gestolen? (Meer...)

Stelen

Tics

Tics zijn ongewild gemaakte geluiden of bewegingen en komen vaak voor bij opgroeiende kinderen. Hoe herken je ze, moet je er iets aan doen en wat is een tic-stoornis? (Meer...)

Tics

Plagen en pesten

Het verschil tussen pesten en plagen zit ‘m in de gelijkwaardigheid tussen kinderen. Wat doe je als je kind wordt gepest? (Meer...)

Plagen en pesten

Mijn kind wordt gepest

Kinderen die gepest worden, kunnen minder makkelijk omgaan met anderen en zijn minder weerbaar. Hoe merk je dat je kind gepest wordt en wat kun je doen? (Meer...)

Mijn kind wordt gepest

Pesten op school

Van pesten op school heeft iedereen last, 1 op de 5 kinderen wordt gepest. Wat kun je met de school bespreken en wat doe je als je kind wordt gepest of zelf pester is? (Meer...)

Pesten op school

Gepest kind helpen

Als je kind gepest wordt, is uitvinden wat er aan de hand is belangrijk. Wie is er verantwoordelijk voor het pestprobleem en hoe kun je een gepest kind het beste helpen? (Meer...)

Gepest kind helpen

Mijn kind pest anderen

Als je kind pest of een meeloper is, dan is dat schrikken. Waarom pesten kinderen, hoe weet je of je kind pest, wat kun je er aan doen als ouder en waar vind je hulp? (Meer...)

Mijn kind pest anderen

Cyberpesten

Cyberpesten is pesten via internet, bijvoorbeeld op social media en WhatsApp. Hoe herken je het en hoe voorkom je dat je kind digitaal gepest wordt of anderen pest? (Meer...)

Cyberpesten

Meelopen

Meelopers versterken het succes van de pester, door diegene niet tegen te houden of zelfs te helpen. De hele klas heeft last van gepest. Wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Meelopen

Discrimineren

Discrimineren is mensen ongelijk behandelen op basis van hun kenmerken. Wat doe je als je kind dat doet, hoe voorkom je dat en wat als je kind wordt gediscrimineerd? (Meer...)

Discrimineren

Gevolgen van pesten

Zowel de pester als het gepeste kind kan last krijgen van de ernstige gevolgen van pesten, soms jaren later. Wat zijn die gevolgen, voor het gepeste kind en de pester? (Meer...)

Gevolgen van pesten

Aanpak cyberpesten

Cyberpesten, ofwel pesten via het internet, komt vaak voor. Hoe praat je er met je kind over, wat kunnen jij en je kind er tegen doen en kun je aangifte doen? (Meer...)

Aanpak cyberpesten

Nachtrust

Kinderen van 4 tot 12 hebben veel slaap nodig. Hoe veel slaap heeft je kind nodig, hoe maak je afspraken over het opstaan en wat kun je doen bij slaapproblemen? (Meer...)

Nachtrust

Slaapplek

Veel ouders kiezen voor een stapelbed of hoogslaper als hun kind uit het eerste bed is gegroeid. Hoe voorkom je dat je kind uit bed valt en zich bezeerd? (Meer...)

Slaapplek

Duimen

Duimen heeft nadelige gevolgen voor je kind. Hoe kun je het afleren van duimen stimuleren? (Meer...)

Duimen

Dromen

Dromen helpen gebeurtenissen en ervaringen van overdag te verwerken, helaas zijn die dromen soms akelig. Wat kun je doen als je kind nare dromen of nachtmerries heeft? (Meer...)

Dromen

Slecht slapen

Als je kind slecht slaapt, heeft dit invloed op je gezin en het zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen? (Meer...)

Slecht slapen

Slaaptips

Je kind heeft slaap nodig om te groeien, voldoende energie te hebben en zich te concentreren op school. Hoe help je je kind een zo goed mogelijke nachtrust te krijgen? (Meer...)

Slaaptips

Aanpak van slaapproblemen

Het komt veel voor dat kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen. Wat kun je doen om slaapproblemen aan te pakken? (Meer...)

Aanpak van slaapproblemen

Bedtijd

Slapen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Sommige kinderen hebben moeite met naar bed gaan. Hoe help je daarbij en hoe weet je of je kind genoeg slaapt? (Meer...)

Bedtijd

Slaapwandelen

Slaapwandelen gebeurt in de overgang van de diepe slaap naar de lichte slaap en komt vaak voor bij kinderen op de basisschool. Wat moet je doen als je kind slaapwandelt? (Meer...)

Slaapwandelen

Slapen en angst

Ieder kind is wel eens angstig in bed, of heeft nachtmerries. Hoe help je bij angsten in de slaapkamer en nachtmerries, wat zijn nachtangsten en hoe kun je het voorkomen? (Meer...)

Slapen en angst

Bedritueel

Een bedritueel, zoals tanden poetsen, pyjama aandoen en voorlezen, helpt je kind om de dag rustig af te sluiten. Wat doe je als je kind daarna nog niet wil slapen? (Meer...)

Bedritueel

Buiten spelen

Buiten spelen helpt tegen overgewicht en bij de motorische ontwikkeling van je kind. Hoe spelen kinderen van 6 tot 9 en van 9 tot 12 jaar buiten en hoe help jij daarbij? (Meer...)

Buiten spelen

Samen spelen

Samen spelen leert kinderen hoe je met elkaar om gaat, rekening te houden met elkaar en om met verliezen om te gaan. Welke andere voordelen heeft samen spelen? (Meer...)

Samen spelen

Speelplekken

Niet alle plekken zijn geschikte speelplekken voor je kind. Wat zijn leuke buitenactiviteiten, fijne binnen plekken en hoe zorg je dat het in huis veilig is? (Meer...)

Speelplekken

Speelotheek

Bij de speelotheek kun je met een lidmaatschap speelgoed lenen. De kosten en het aanbod verschilt per speelotheek. Waar vind je een speelotheek bij jou in de buurt? (Meer...)

Speelotheek

Speeltips

Spelen helpt bij de ontwikkeling van je kind, beweging en ontspanning is daarbij belangrijk. Welke leuke speeltips zijn er en hoe zorg je er voor dat je kind genoeg beweegt? (Meer...)

Speeltips

Alleen spelen

Hoe en hoelang je kind alleen kan spelen hangt af van leeftijd en temperament, voor oudere kinden is dat makkelijker. Hoe kun je je kind leren langer alleen te spelen? (Meer...)

Alleen spelen

Winnen en verliezen

Kinderen leren van spelletjes dat ze ook wel eens verliezen. Hoe leer je kinderen omgaan met verliezen en wat kun je doen als je kind niet tegen zijn verlies kan? (Meer...)

Winnen en verliezen

Eten

Samen eten is een sociaal gebeuren, maar ook een opvoedmoment. Hoe maak je eten met je kind gezellig, wat moet je vermijden en welke regels leer je je kind? (Meer...)

Eten

Lastige eters

Afhankelijk van de ontwikkeling en groei, eet je kind soms veel of weinig. Moet je je zorgen maken om lastige eters, wat is een eetstoornis en wat is eettherapie? (Meer...)

Lastige eters

Grote eters

Kinderen die op vroege leeftijd overgewicht ontwikkelen, komen daar later moeilijk van af. Hoe leer je gezond eten aan en houd je je kind op een gezond gewicht? (Meer...)

Grote eters

Kleine eters

Kinderen hebben een wisselende eetlust, weinig eten is niet direct reden tot zorg. Wanneer hoef je je geen zorgen te maken en welke tips zijn er voor kleine eters? (Meer...)

Kleine eters

Tien praktische eettips

Als ouder heb je invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van je kind. Met welke tien praktische eettips help je goede eetgewoonten te ontwikkelen? (Meer...)

Tien praktische eettips

Wat is mediaopvoeding?

Mediaopvoeding is het bewust leren omgaan met media, zoals gamen, internetten en tv-kijken. Wat is de basis en hoe leer je dat kinderen van verschillende leeftijden aan? (Meer...)

Wat is mediaopvoeding?

Verschillen in mediaopvoeding

Ouders doen niet bewust aan mediaopvoeding, maar wat ze doen heeft invloed op het opgroeien van kinderen. Waar moet je opletten als je bewust wilt worden van je mediaopvoeding? (Meer...)

Verschillen in mediaopvoeding

Begeleiding mediagebruik

Als het om het begeleiden van mediagebruik van je kind gaat, kun je drie manieren van opvoeden kiezen. Welke manieren zijn dat en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Begeleiding mediagebruik

Kijkwijzer en Pegi

De meeste kleuters gebruiken al dagelijks beeldschermen. Hoe reageren kinderen op media en wat kunnen ze ervan leren? (Meer...)

Kijkwijzer en Pegi

Wetgeving media

Organisaties moeten zich houden aan wetgeving omtrent media, bijvoorbeeld het tijdstip van uitzenden. Wat kun je er aan doen als zij zich daar niet aan houden? (Meer...)

Wetgeving media

Wereldnieuws

Kinderen zien in de media wereldnieuws zoals beelden van oorlog. Ieder kind reageert anders. Hoe praat je er over met je kind en welk nieuws kun je samen kijken? (Meer...)

Wereldnieuws

Pornosites

Veel kinderen zien voor hun tiende een pornosite. Leg uit dat dit niet echt is hoe het gaat, dan ontwikkelt je kind een gezond beeld van mannen en vrouwen. Wat kun je verder doen? (Meer...)

Pornosites

Geld uitgeven via internet

Je kind kan verleid worden tot geld uitgeven via internet, bijvoorbeeld aan ringtones. Kun je je geld terug krijgen en waar vind je advies als dat niet lukt? (Meer...)

Geld uitgeven via internet

Mobiele telefoon

Als ouder bepaal je zelf wanneer je kind een mobiele telefoon krijgt, de meeste kinderen krijgen er een als ze naar de middelbare school gaan. Welke regels spreek je af? (Meer...)

Mobiele telefoon

Schadelijke straling

Er is geen wetenschappelijk bewijs van schadelijke straling uit telefoons en laptops, maar je kunt uit voorzorg extra voorzichtig zijn met jonge kinderen. Hoe doe je dat? (Meer...)

Schadelijke straling

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid is het leren gebruiken van media voor je eigen ontwikkeling en welzijn, kinderen leren dat op school. Wat is het verschil met mediaopvoeding? (Meer...)

Wat is mediawijsheid?

Kinderen en privacy

Als je kind een tiener wordt heeft het meer behoefte aan privacy. Wat is normaal en hoe praat je met je kind over online privacy, bijvoorbeeld op social media? (Meer...)

Kinderen en privacy

Mediagebruik 4 - 6 jaar

Vanaf vier jaar gebruiken de meeste kleuters al dagelijks beeldschermen. Hoe reageren ze op media en wat kunnen ze ervan leren? (Meer...)

Mediagebruik 4 - 6 jaar

Mediagebruik 6 – 9 jaar

Het mediagebruik van je kind hangt af van leeftijd. Vanaf 6 jaar wil je kind zelf iets doen met media. Hoe ziet het mediagebruik van kinderen tussen de 6 en 9 jaar er uit? (Meer...)

Mediagebruik 6 – 9 jaar

Mediagebruik 9 – 12 jaar

Het mediagebruik van je kind verandert in de vroege puberteit, ze worden steeds kritischer. Hoe ziet het mediagebruik van kinderen tussen de 9 en 12 jaar er uit? (Meer...)

Mediagebruik 9 – 12 jaar

Adviezen mediagebruik kinderen

Afspraken maken met je kind over mediagebruik en beeldschermtijd is belangrijk, het advies is niet meer dan 3 uur per dag. Wat kun je bespreken en welke afspraken maak je? (Meer...)

Adviezen mediagebruik kinderen

Hulpmiddelen media

Online hulpmiddelen beschermen je kind tegen de gevaren van media. Wat kun je instellen, waar krijg je tips van andere ouders en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Hulpmiddelen media

Geschikte media kinderen

Welke media geschikt is voor kinderen, is afhankelijk van leeftijd. Blijf praten met je kind over wat het ziet. Hoe vind je geschikte media voor basisschoolkinderen? (Meer...)

Geschikte media kinderen

Foto's op internet

Foto’s op internet delen is niet zonder risico. Waarom moet je oppassen met kinderfoto’s, wat spreek je af over toestemming en hoe haal je ongewenste foto’s offline? (Meer...)

Foto's op internet

Geweld in games

Voor gezonde kinderen is geweld in games een uitlaatklep, voor andere kinderen kan het schadelijk zijn. Welke effecten kan het hebben en hoe weet je of de game geschikt is? (Meer...)

Geweld in games

Gameverslaving kinderen

Veel gamen of computeren kan omslaan in een gameverslaving bij kinderen. Welke factoren leiden tot obsessief gamen, hoe herken je het en hoe kun je het voorkomen? (Meer...)

Gameverslaving kinderen

Vloggers en vloggen

In vlogs geven mensen een kijkje in hun leven. Welke invloed heeft het kijken van vlogs, kun je het verbieden en wat doe je als je kind zelf vlogger wil worden? (Meer...)

Vloggers en vloggen

Virtual Reality

Er is nog geen onderzoek naar de schadelijkheid van Virtual Reality, maar je kind moet wel met wat dingen rekening houden. Welke dingen zijn dat en wat kun je zelf doen? (Meer...)

Virtual Reality

Online reclame

Op social media en Youtube krijgt je kind te maken met online reclame. Sommige kinderen zijn daar erg gevoelig voor. Hoe leer je je kind omgaan met online reclame? (Meer...)

Online reclame

Foto's van je kind op school

Scholen en andere instanties mogen niet zonder jouw toestemming foto’s van je kind op internet zetten. Wat doe je als dat toch gebeurt en kun je je nog bedenken? (Meer...)

Foto's van je kind op school

Tips beeldschermgebruik

Beeldschermen spelen een grote rol in het leven van kinderen en jongeren. Maar het is niet gezond om te veel achter een beeldscherm te zitten. (Meer...)

Tips beeldschermgebruik

Veilig gebruik van internet

Vanaf 6 jaar doen kinderen zelf dingen op de computer. Hoe leer je je kind veilig gebruik van internet en wat kun je zelf doen om het internet veilig te maken? (Meer...)

Veilig gebruik van internet

Internet en seks

Kinderen doen op internet seksuele ervaringen op, positief en negatief. Met welke risico’s moet je rekening houden, hoe voorkom je gevaar en waar kun je het melden? (Meer...)

Internet en seks

Kinderen en sociale media

Kinderen zitten al vroeg op social media, ook al mag dat soms nog niet. Wat houdt veilig mediagebruik in, waar kun je zelf op letten en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Kinderen en sociale media

(nep)nieuws op social media

Via social media kunnen kinderen nepnieuws tegenkomen. Of berichten die angst oproepen. Hoe bescherm je je kind tegen zulke online berichten? (Meer...)

(nep)nieuws op social media

Gevaarlijke internetspelletjes

Tieners houden van experimenteren, maar sommige internetspelletjes kunnen erg gevaarlijk zijn. Waarom doen kinderen daar aan mee en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Gevaarlijke internetspelletjes

Gezonde voeding

Voor kinderen is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Wat is de Schijf van Vijf, waarom moet dat en hoe geef je het goede voorbeeld? (Meer...)

Voeding