Oudergids - Kinderwens

.. / Kinderwens

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Vruchtbaarheid man

Alleen gezonde zaadcellen zijn in staat de eicel te bereiken en bevruchten. Wat kun je als man doen om je vruchtbaarheid te bevorderen. (Meer...)

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid vrouw

Tot je dertigste ben je als vrouw het meest vruchtbaar, daarna neemt de hoeveelheid eicellen snel af. Wat heeft nog meer invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Biologie van de man

In de zaadballen van de man worden dagelijks zaadcellen aangemaakt. Waarom hangt de balzak buiten het lichaam en wat gebeurt er als een man klaarkomt? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Biologie van de vrouw

De biologie van de vrouw zorgt er voor dat een zwangerschap kan ontstaan na de bevruchting van een eicel door zaad van de man. Hoe werkt de biologie van de vrouw? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Het beste moment om zwanger te worden

Als je een gezin wil stichten wil je het beste moment om zwanger te worden weten. Wanneer ben je vruchtbaar en met welk standje heb je het meeste succes? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Vruchtbare dagen

Zwanger worden? Dan kun je het beste vrijen in de dagen voor de eisprong. Hoe weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Stoppen met anticonceptie

De beslissing is genomen: je gaat stoppen met anticonceptie. Hoe lang duurt het voor je zwanger kunt raken en wat is de invloed van de pil en andere voorbehoedsmiddelen? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Foliumzuur

Foliumzuur is goed voor de gezondheid van je ongeboren baby. Wanneer start je met slikken, hoeveel foliumzuur moet je nemen en waarom is het belangrijk? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Seksualiteit

Elke keer dat je seks hebt, heb je minder dan 10% kans om zwanger te raken. Welk standje kan je kans op zwangerschap verhogen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Homoseksuele ouders

Als homopaar of lesbisch paar zijn er verschillende manieren om kinderen te krijgen. Welke manieren zijn er? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Hersteloperatie

Mannen die spijt krijgen van hun sterilisatie, kunnen een hersteloperatie ondergaan of van te voren zaad laten invriezen. Hoe werkt de operatie en wat is de slaagkans? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest van de drogist test je zelf of je zwanger bent. Wanneer heb je het meest betrouwbare resultaat en welke invloed heeft de pil? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Erfelijke eigenschappen

Aangeboren aandoening in de familie kun je het beste al vóór de zwangerschap met de verloskundige bespreken. Wat kun je kind erven? (Meer...)

Erfelijkheid

Erfelijke ziekten doorgeven

Je kind erft allerlei eigenschappen van jou. Hoe weet je of jouw kind een verhoogde kans heeft op een aandoening? (Meer...)

Erfelijkheid

Kans op meerling

De kans om in verwachting te raken is vrij klein, slechts 1,6%. Wanneer heb je meer kans op een eeneiige of twee-eiige tweeling en zijn er risico’s aan verbonden? (Meer...)

Erfelijkheid

Erfelijke bloedarmoede

Erfelijke bloedarmoede ontstaat door een afwijking in de genen.  Welke vormen bestaan er en wanneer heeft je kind er ook kans op? (Meer...)

Erfelijkheid

Downsyndroom

Tijdens je zwangerschap kan er iets misgaan bij het sorteren van erfelijk materiaal en is er kans op ontwikkeling van het downsyndroom. Wanneer heb je een verhoogd risico? (Meer...)

Erfelijkheid

Gezond gewicht

Als je zwanger wilt worden, is een gezond gewicht belangrijk om complicaties zoals een te hoge bloeddruk te voorkomen. Hoe krijg en behoud je een goed gewicht? (Meer...)

Voeding en gewicht

Gezonde voeding

Als je zwanger probeert te worden is het goed om op je voeding te letten. Wat kun je beter laten staan en wat is goed om extra in te nemen? (Meer...)

Voeding en gewicht

Veganistisch

Als je veganistisch eet en zwanger wil worden, moet je genoeg noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Hoe doe je dat en wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Voeding en gewicht

Kinderwensspreekuur

Hoe je snel zwanger wordt, welke onderzoeken je kunt laten doen: je kunt al je vragen over je kinderwens kwijt op het kinderwensspreekuur. Wat wordt er besproken? (Meer...)

Gezondheid

Voor mannen

Vader worden? Van sommige medicijnen kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Waar kun je nog meer minder vruchtbaar van worden? (Meer...)

Gezondheid

Nachtrust

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Wat zijn de gevolgen van slaaptekort en wat kun je doen om beter te slapen? (Meer...)

Gezondheid

Beweging

Overgewicht en ondergewicht verminderen de kans op het krijgen van een gezond kind. Hoe zorg je voor een goed gewicht? (Meer...)

Gezondheid

Stress

Te veel stress kan de menstruatiecyclus beïnvloeden, waardoor de eisprong uitblijft. Hoe zorg je voor genoeg ontspanning? (Meer...)

Gezondheid

Vaccinaties

Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk dat je bent gevaccineerd tegen rodehond. Waarom is dat, waar controleer je of dat nog moet en wat zit er in het vaccin? (Meer...)

Gezondheid

Infecties

Infecties kunnen voor en tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Hoe voorkom je infecties en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Gezondheid

Vitamines

Zwangere vrouwen hoeven geen extra vitamines te slikken, behalve foliumzuur en soms vitamine D. Wanneer is vitamine D nodig en welke vitamine kan juist schadelijk zijn? (Meer...)

Gezondheid

Medicijnen

Medicijnen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby of je vruchtbaarheid verlagen. Hoe zit dat met medicijnen zonder recept en wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Gezondheid

Werkomstandigheden

Werkomstandigheden kunnen onveilig en ongezond zijn tijdens je zwangerschap. Wat bespreek je met je (bedrijfs)arts en wie is er verantwoordelijk voor? (Meer...)

Gezondheid

Schadelijke stoffen

Schadelijke stoffen op je werk kunnen je vruchtbaarheid verlagen en gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Hoe herken je ze en wie is verantwoordelijk voor bescherming? (Meer...)

Gezondheid

Langdurige ziektes

Als je een langdurige ziekte hebt, zoals diabetes of reuma, is het belangrijk om je kinderwens op tijd te bespreken met een arts. Wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Gezondheid

Borstoperatie

Na een borstoperatie is het met goede informatie en steun vaak toch mogelijk om borstvoeding te geven na een borstoperatie. Wat kan de lactatiekundige voor je betekenen? (Meer...)

Gezondheid

Roken

Roken en meeroken kan de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen verlagen en is schadelijk voor de gezondheid van je baby. Waar vind je hulp bij stoppen met roken? (Meer...)

Genotmiddelen

Alcohol

Als je graag zwanger wilt worden, is het verstandig als jijzelf èn je partner stoppen met alcohol drinken. Wat zijn de risico’s van alcohol voor de zwangerschap? (Meer...)

Genotmiddelen

Drugs

Drugs kunnen je minder vruchtbaar maken en zorgen voor een miskraam of afwijkingen. Waarom is het nog meer verstandig om te stoppen met drugs als je zwanger wilt worden? (Meer...)

Genotmiddelen

Vruchtbaarheidsproblemen

Steeds meer vrouwen hebben last van vruchtbaarheidsproblemen. Wat kun je daar zelf aan proberen te doen en wanneer is het tijd om hulp te zoeken? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Oorzaken onvruchtbaarheid

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent kun je laten onderzoeken waarom het niet lukt. Wat zijn veel voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Medische oorzaken bij de man

Als een man verminderd vruchtbaar is, is de kwaliteit van de sperma onvoldoende. Hoe onderzoek je de kwaliteit van de sperma? En wat is de rol van antistoffen hierbij? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Medische oorzaken bij de vrouw

Wanneer je niet of lastig zwanger wordt, kan dat liggen aan verschillende medische oorzaken. Wat veroorzaakt een verminderde vruchtbaarheid of moeite met zwanger worden? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Zelfonderzoek

Als je na een halfjaar tot jaar proberen nog niet zwanger bent, kun je zelfonderzoek doen met de temperatuurmethode. Hoe doe je dat en wat doe je met de uitslagen? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Naar de gynaecoloog

Als je langdurig problemen hebt met zwanger worden kan je huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Bij welke signalen kan de huisarts je mogelijk doorverwijzen? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Extern onderzoek

Als het niet lukt om zwanger te worden, kunnen mannen en vrouwen een extern vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Hoe werkt dat en wordt er altijd een oorzaak gevonden? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Behandelingen

Afhankelijk van de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap zijn er verschillende behandelingen voor mannen en vrouwen om toch zwanger te worden. Welke zijn dat? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Kunstmatige bevruchting

Als een zwangerschap niet spontaan ontstaat is kunstmatige bevruchting via insemineren een optie. Wat is het verschil tussen KIE en KID en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Hormoonpreparaten en IVF

Als je eitjes wel rijpen maar er geen eisprong tot stand komt, kun je niet zwanger worden. Dan kun je kiezen voor hormoonpreparaten en IVF. Hoe werkt dat? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

In Vitro Maturatie en eiceldonor

In Vitro Maturatie (IVM) en eiceldonatie zijn opties voor vrouwen waarvan de eitjes niet (voldoende) rijpen. Wat houden die behandelingen in en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

MESA, PESA en TESE

MESA, PESA en TESE zijn vruchtbaarheidsbehandelingen voor mannen. Waar staan deze afkortingen voor en hoe worden deze behandelingen uitgevoerd? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Ongewenste kinderloosheid

Als je ongewenst kinderloos blijft, kun je een rouwproces doormaken. Hoe ga je om met vragen van anderen en wat kan helpen tijdens het rouwproces op weg naar acceptatie? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Alternatieven

Als je op een natuurlijke manier geen kinderen kunt krijgen, heb je wel alternatieven. Wat zijn die alternatieven en wanneer is het juiste moment om daar voor te kiezen? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Draagmoeder

Als het voor jou niet mogelijk is zwanger te raken of een zwangerschap uit te dragen, kun je kiezen voor een draagmoeder. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Adoptie

Na adoptie wordt de juridische familieband met de biologische ouders verbroken en word jij de wettelijke ouder. Wat moet je weten als je erover denkt een kind te adopteren? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Opvoeden adoptiekind

Het opvoeden van een adoptiekind vraagt speciale aandacht en vaak een specifieke aanpak. Waarom is wennen aan een nieuwe omgeving moeilijk voor je kind en waar vind je hulp? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Pleegzorg

Bij pleegzorg neem je tijdelijk een kind in huis om op te voeden. Welke vormen van pleegzorg zijn er en waar moet je rekening mee houden voordat je er aan begint? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.