Ouderwijzer artikel

2016-11-28

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Gezonde voeding

Hooguit één koffie per dag en géén rauw vlees: als je zwanger probeert te worden is het slim om op je voeding te letten. Wat kun je beter laten staan?

Als je zwanger probeert te worden, kun je al zwanger zijn. Het is daarom nu al belangrijk om gezond te eten. Sommige dingen kun je beter laten staan, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding bestaat uit brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, groente en fruit en twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis. Daarbij horen ook nog zuivel en vlees(vervangers), eieren, margarine en bak- en braadproducten. Drink genoeg water of thee.

Wil je weten of je gezond en afwisselend eet? Kijk dan op Voedingscentrum.nl.

Voorkom besmettingen

Besmettingen met de Listeriabacterie of toxoplasmoseparasiet kunnen een miskraam of afwijkingen aan de ongeboren vrucht veroorzaken.

  • Eet geen rauwe vis, schaaldieren en rauw vlees.
  • Eet geen zachte kazen van rauwe melk (‘au lait cru’).
  • Was groente en fruit goed en bewaar rauwe producten goed afgedekt in de koelkast.

Andere tips

  • Slik foliumzuur vanaf de dag dat je gestopt bent met voorbehoedsmiddelen.
  • Zorg dat je genoeg ijzer binnenkrijgt. IJzer zit in vlees, vis, kip, eieren en vleesvervangers. Zo verklein je de kans op bloedarmoede. Eet je veganistisch? Vraag dan advies van een diëtist.
  • Drink niet te veel koffie en cola, en maximaal één energiedrankje per dag.
  • Eet niet te veel lever, leverworst, leverkaas en paté. Hier zit veel vitamine A in. Te veel vitamine A is slecht voor de gezondheid van je kind.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en maak nu een profiel aan!

Registereren
Ouderwijzer logo