Oudergids - Baby

.. / Baby

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Moeder geworden

Hoe het is en voelt om moeder te zijn weet je pas als je het ervaart. Onzekerheid, twijfels en kraamtranen zijn normaal. Hoe ga je hier mee om? (Meer...)

Kraamtijd

Vader geworden

Vader worden is mooi en bijzonder, maar ook heel erg wennen. Wat kan je helpen en hoe kun je steun bieden na de bevalling? (Meer...)

Kraamtijd

Apgarscore

Met de apgarscore wordt direct na de geboorte de algemene toestand of conditie van de baby gemeten. Wat houdt dit onderzoek in? (Meer...)

Kraamtijd

Hielprik

Binnen zeven dagen moet je baby een hielprik krijgen. Waarom is dit nodig en wat gebeurt er als de uitslag afwijkt of onduidelijk is? (Meer...)

Kraamtijd

Geel zien

De eerste zeven dagen kan je baby een gele kleur krijgen. Hoe komt dit, wat kun je zelf doen en wanneer moet je hulp inschakelen? (Meer...)

Kraamtijd

Plassen en poepen baby

Tijdens de eerste week houdt de kraamverzorgende de urine en poep van je baby in de gaten. Wat is normaal en wat kun je doen als de kraamverzorgende afwezig is bj de verschoning? (Meer...)

Kraamtijd

Pukkeltjes baby

Soms krijgt een baby veel pukkeltjes in de week na de geboorte. Wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Lichaamshaar

Het lichaamshaar en hoofdhaar van baby's verschilt sterk. Wat is normaal en wanneer gaat het hoofdhaar groeien? (Meer...)

Kraamtijd

Opgezette borstjes

Zowel jongens- als meisjesbaby's kunnen de eerste weken na de geboorte opgezette borstjes hebben. Hoe komt dit en wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Huidsmeer

Baby's worden geboren met huidsmeer: een laagje wit 'vet' op de huid en haartjes. Wat is de functie hiervan en wat kun je doen als het niet vanzelf verdwijnt? (Meer...)

Kraamtijd

Kraamtranen

Met kraamtanen wordt bedoeld dat je vlak na de bevalling om de kleinste dingen kan huilen. Wat is de oorzaak en wat als een dip in een depressie omslaat? (Meer...)

Kraamtijd

Lichamelijk herstel na de bevalling

Hoe wordt je gezondheid gecontroleerd in de kraamtijd en wat kun je doen om goed te herstellen? (Meer...)

Kraamtijd

Depressief na de bevalling

Als de somberheid na de bevalling niet overgaat na een paar dagen, kan dit een depressie zijn. Wanneer spreek je van een postnatale depressie en wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Seks na de bevalling

Na de bevalling kun je binnen drie weken alweer zwanger worden. Waar hangt de keuze van anticonceptie vanaf en wat kun je gebruiken als je borstvoeding geeft? (Meer...)

Kraamtijd

Borstvoeding geven

Het geven van borstvoeding is, zeker de eerste zes maanden, erg gezond voor je baby. Borstvoeding geven kun je leren, maar hoe weet je of je baby genoeg drinkt? En wat doe je als het niet lukt? (Meer...)

Borstvoeding geven

Waarom kiezen voor borstvoeding?

Borstvoeding is beter dan flesvoeding, zowel voor jou als voor je baby. Waarom is borstvoeding zo gezond? (Meer...)

Waarom kiezen voor borstvoeding?

Hoe werkt borstvoeding?

De hoeveelheid moedermelk die je aanmaakt is afgestemd op de vraag van je baby. Wat gebeurt er in je lichaam als je melk produceert? (Meer...)

Hoe werkt borstvoeding?

De baby aanleggen

Aanleggen betekent je baby aan de borst leggen. Hoe leer je je baby goed happen? En hoe haal je hem weer van de borst af? (Meer...)

De baby aanleggen

Borstvoeding tijdens de eerste dagen

Na de bevalling is het belangrijk om je baby zo vaak mogelijk aan je borst te leggen, zodat de melkproductie op gang komt. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kun je verwachten? (Meer...)

Borstvoeding tijdens de eerste dagen

Borstvoeding houdingen

Je kunt verschillende houdingen aannemen als je je baby borstvoeding geeft. Welke houdingen bestaan er en hoe werken ze? (Meer...)

Borstvoeding houdingen

Het aantal voedingen

Het aantal voedingen dat je geeft is afhankelijk van je baby. Waar kun je rekening mee houden bij het op gang brengen van de borstvoeding? (Meer...)

Het aantal voedingen

Als borstvoeding geven niet goed gaat

Als het geven van borstvoeding niet goed lukt, kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Welke oorzaken zijn dit en wat kun je doen? (Meer...)

Als borstvoeding geven niet goed gaat

Clustervoeden en regeldagen

Je baby regelt zelf met clustervoedingen en regeldagen dat je melkproductie op peil blijft. Hoe werkt dit en hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Clustervoeden en regeldagen

Twee kinderen aan de borst

Twee of meer kinderen tegelijk borstvoeding geven is goed mogelijk. Hoe doe je dat en wat moet je weten als je meer kinderen borstvoeding geeft? (Meer...)

Twee kinderen aan de borst

Nachtvoedingen

’s Nachts wakker worden om je baby te voeden is soms zwaar, maar wel belangrijk om de melkproductie op gang te houden. Hoe zorg je voor prettige nachtvoedingen? (Meer...)

Nachtvoedingen

Problemen met de tepels

Borstvoeding geven kan zorgen voor problemen als tepelkloven, lekkende of pijnlijke tepels. Wat kun je doen tegen problemen met de tepels? (Meer...)

Problemen met de tepels

Borstontsteking

Een borstontsteking kan ontstaan door een verstoord evenwicht van het borstweefsel en een teveel aan melk. Gezwollen weefsel drukt de melkkanalen dicht. De melk kan niet meer goed doorstromen en er ontstaat een zwelling in de melkklieren. Als je hier niets aan doet, kan er een borstontsteking ontstaan. (Meer...)

Borstontsteking

Stoppen met borstvoeding

Je bepaalt helemaal zelf wanneer je stopt met het geven van borstvoeding. Hoe bouw je stap voor stap af? (Meer...)

Stoppen met borstvoeding

Vitamine D en K

Alle baby’s hebben extra vitamine D nodig. Waarom is vitamine D belangrijk en wanneer is het nodig om ook vitamine K aan je baby te geven? (Meer...)

Vitamine D en K

Verstandig eten en drinken

Als je borstvoeding geeft, heb je extra goede voeding en vocht nodig. Welke voedingstoffen heb je nodig en welke kun je beter laten staan? (Meer...)

Verstandig eten en drinken

Alcohol, roken en drugs bij borstvoeding

Alcohol, schadelijke stoffen uit sigaretten en drugs komen via de moedermelk direct bij je baby terecht. Wat gebeurt er allemaal met je baby als je borstvoeding geeft en alcohol drinkt, rookt of drugs gebruikt? (Meer...)

Alcohol, roken en drugs bij borstvoeding

Kiezen voor kolven

Kolven kan op verschillende manieren en op verschillende tijdstippen. Dat bepaal je zelf. Wat moet je weten voordat je begint met kolven? (Meer...)

Kiezen voor kolven

Borstvoeding en werken

Een goede voorbereiding is belangrijk als je gaat kolven op je werk. Waar moet je rekening mee houden als je borstvoeding geeft terwijl je werkt? (Meer...)

Borstvoeding en werken

Moedermelk bewaren

Wil je een voorraad moedermelk hebben? Je kunt het invriezen! Waar moet je op letten bij het invriezen van moedermelk? (Meer...)

Moedermelk bewaren

Moedermelk opwarmen

Je hebt gekolfd en de moedermelk in de koelkast of vriezer bewaard. Waar moet je op letten als je daarna de melk opwarmt? (Meer...)

Moedermelk opwarmen

Wennen aan de fles

Als je weer gaat werken is het handig om je baby eerst voor te bereiden op drinken uit de fles. Hoe laat je je baby wennen aan het voeden met een fles? (Meer...)

Wennen aan de fles

Flesvoeding geven

Het geven van flesvoeding aan je baby vraagt soms om voorbereiding. Waar moet je rekening mee houden bij het geven van flesvoeding? (Meer...)

Flesvoeding geven

Hoeveel flesvoeding?

Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Wanneer wijk je af van deze hoeveelheid? (Meer...)

Hoeveel flesvoeding?

Flesvoeding klaarmaken

Het geven van flesvoeding vraagt een goede voorbereiding. Hoe maak je flesvoeding op een goede en verantwoorde manier klaar? (Meer...)

Flesvoeding klaarmaken

Gezonde voeding

Baby's mogen, tot ze één jaar zijn, nog niet alles eten. Wat mag je baby wel eten en waarmee moet je voorzichtig zijn? (Meer...)

Gezonde voeding

Eerste hapjes

Vanaf vier maanden kun je je baby, naast de melkvoeding, oefenhapjes gaan geven. We noemen dit ook wel bijvoeding. Zo leert je baby langzaam aan vaste voeding wennen. Wat mag je baby al wel en nog niet eten? (Meer...)

Eerste hapjes

Bijvoeding

Als je baby vier maanden is kun je, naast melkvoeding, beginnen met oefenhapjes als bijvoeding. Wat kun je geven en wat doe je als je problemen ervaart bij het voeden? (Meer...)

Bijvoeding

Soorten vaste voeding

Na ongeveer vier maanden kun je baby langzaam vaste voeding gaan eten. Met welke soorten voeding begin je: pap, fruit, groente, een broodkorstje... (Meer...)

Soorten vaste voeding

Vegetarisch

Ben je vegetariër? Dan kun je dat gewoon blijven wanneer je kinderen krijgt. Hoe zorg je ervoor dat je kind voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt? (Meer...)

Vegetarisch

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet is het moeilijker om voldoende ijzer, calcium en vitamines binnen te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? (Meer...)

Veganistisch

Voedselallergie

Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen kan heftige allergische reacties bij je baby veroorzaken. Wat kun je doen om het risico op een voedselallergie verkleinen? (Meer...)

Voedselallergie

Intolerantie

Bij een voedselintolerantie heeft je baby geen allergische reacties, maar wel veel last van bepaalde voeding. Welke intoleranties zijn er en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Intolerantie

De diëtist

Als je baby een voedselallergie of intolerantie heeft, kun je een onderzoek laten doen. Bij wie kan je terecht en wat houdt het onderzoek in? (Meer...)

De diëtist

Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg helpt jou en je baby na de kraamtijd. Welke hulp kun je van de jeugdgezondheidzorg verwachten? (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Digitaal dossier JGZ

In het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg staan gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Je mag dit inzien. Wat moet je weten over dit dossier? (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen tegen bepaalde ziektes. Welke vaccinaties krijgt je baby en hoe effectief zijn ze? (Meer...)

Vaccinaties

Reactie op de prikken

Baby's kunnen prima tegen vaccinaties, maar soms krijgen ze last van bijwerkingen. Welke bijwerkingen kun je baby krijgen na een vaccinatie en wat kun je doen? (Meer...)

Reactie op de prikken

Bof

De bof is een besmettelijke ziekte die een ernstige ontsteking tot gevolg kan hebben. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kun je voorkomen dat je baby de bof krijgt? (Meer...)

Bof

Difterie

Difterie is een besmettelijke ziekte die de weefsels beschadigt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kan je voorkomen dat je baby difterie krijgt? (Meer...)

Difterie

Kinkhoest

Kinkhoest is een gevaarlijke,besmettelijke ziekte die hevige hoestbuien veroorzaakt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en wat kun je doen om kinkhoest bij je baby te voorkomen of behandelen? (Meer...)

Kinkhoest

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die hoge koorts en vlekken veroorzaakt en soms tot complicaties leidt. Wat zijn de mogelijke complicaties en wat kun je tegen mazelen doen? (Meer...)

Mazelen

Polio

Polio is een besmettelijke ziekte die verlamming tot gevolg kan hebben. Wat zijn de ziekteverschijnselen en mogelijke complicaties, en wat kun je tegen polio doen? (Meer...)

Polio

Rodehond

Rode hond is een besmettelijke ziekte die vlekkerige, rozerode huiduitslag veroorzaakt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en de risico's, en wat kun je tegen rode hond doen? (Meer...)

Rodehond

Tetanus

Tetanus is een zeer gevaarlijke ziekte die de weefsels aantast. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kun je voorkomen dat je baby tetanus krijgt? (Meer...)

Tetanus

Allergieën

Als je baby last heeft van een allergie, reageert hij overgevoelig op bepaalde stoffen. Welke stoffen kunnen allergieën veroorzaken en wat kun je doen om ze te voorkomen of verminderen? (Meer...)

Allergieën

Amandelen

Neus-en keelamandelen helpen voorkomen dat je baby ziek wordt. Wat moet je doen als de amandelen van je baby ontstoken raken? (Meer...)

Amandelen

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Apenpokken

Apneu

Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap. Wat zijn de oorzaak en gevolgen en wat kun je doen als je baby apneu heeft? (Meer...)

Apneu

Piepende ademhaling

Baby's hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Meestal verdwijnt dat vanzelf. Het is bij jonge kinderen moeilijk om vast te stellen of het astma is. (Meer...)

Piepende ademhaling

Berg

Berg is een type eczeem dat veel voorkomt bij pasgeboren baby's. Hoe ziet berg eruit, wat is de oorzaak en wat kun je doen als je baby berg heeft? (Meer...)

Berg

Bijoor

Een bijoor is een aangeboren bultje met kraakbeen bij het oor en is meestal onschuldig. Kun je het weg laten halen en wanneer ga je er mee naar de huisarts? (Meer...)

Bijoor

Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid, veroorzaakt door stoffen of allergische aanleg. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen?  (Meer...)

Eczeem

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, waardoor je baby gaat schokken en soms het bewustzijn verliest. Wat kun je doen als je baby epilepsie heeft? (Meer...)

Epilepsie

Gordelroos

Gordelroos is een besmettelijke vorm van huiduitslag, veroorzaakt door de waterpokken. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Gordelroos

Griep

Griep is een besmettelijke ziekte die vooral de luchtwegen van je baby aantast. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Griep

Hazenlip

Bij een hazenlip heeft je baby een spleet in zijn lip en/of gehemelte. Wat is de oorzaak en wat kun je doen? (Meer...)

Hazenlip

Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte die schadelijk kan zijn voor de lever. Wat zijn de klachten en hoe kun je jouw baby hiertegn beschermen? (Meer...)

Hepatitis B

Herpes

Herpes is een besmettelijk virus dat verschillende huidaandoeningen kan veroorzaken. Welke huidaandoeningen kan je baby door herpes krijgen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Herpes

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte, waarvoor je direct medishe hulp moet inschakelen. Welke symptomen en/of signalen wijzen erop dat je hulp in moet schakelen? (Meer...)

Hersenvliesontsteking

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een probleem in de ontwikkeling van de heup. Wat maakt de kans op heupdysplasie groter en wanneer en hoe kan het behandeld worden? (Meer...)

Heupdysplasie

HiB-ziekten

Als je vermoedt dat je kind ziek is geworden van de Hib-bacterie, moet je medische hulp inschakelen. Hoe herken je een Hib-infectie? (Meer...)

HiB-ziekten

Hiv en aids

Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt en zonder behandeling aids kan veroorzaken. Hoe kan je hiv bij je baby voorkomen of behandelen? (Meer...)

Hiv en aids

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectie die wordt verzoorzaakt door bacteriën. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby krentenbaard heeft? (Meer...)

Krentenbaard

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Hoe kunnen ze verspreid en voorkomen worden en hoe herken je en ga je om met hersenvliesontsteking? (Meer...)

Meningokokken

Mond- en voetzeer

Hand-voet-mondziekte zijn soms pijnlijke, maar onschuldige blaasjes op de handen, voeten en in de mond. Wat zijn de verschijnselen en oorzaken en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Mond- en voetzeer

Oorpijn en oorontsteking

Als je baby oorpijn en koorts heeft, kan hij een oorontsteking hebben en een loopoor krijgen. Wat is een loopoor en wat kun je doen? (Meer...)

Oorpijn en oorontsteking

Open rug

Een open ruggetje onstaat in de eerste maanden van de zwangerschap en kan ernstige gevolgen hebben. Welke vormen zijn er en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Open rug

Pseudo-kroep

Pseudokroep is een infectie van de stembanden, luchtpijp en luchtwegen, meestal veroorzaakt door een virus. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby pseudokroep heeft? (Meer...)

Pseudo-kroep

RS-virus (RSV)

Het RS-virus veroorzaakt een erge vorm van verkoudheid. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

RS-virus (RSV)

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. Hoe herken je roodvonk en wat kun je doen? (Meer...)

Roodvonk

Shaken baby syndroom

Bij het shakenbabysyndroom wordt een baby hard door elkaar geschud. Wat zijn de oorzaken en gevolgen en wat doe je om het te voorkomen of als het toch misgaat? (Meer...)

Shaken baby syndroom

Spruw

Spruw is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. Hoe herken, ontstaat en voorkom je spruw, en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Spruw

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virusinfectie waar je baby een vlekkerige huidslag van krijgt. De ziekte is licht besmettelijk, maar niet schadelijk. Hoe herken je de vijfde ziekte? (Meer...)

Vijfde ziekte

Waterhoofd

Hersenvocht is nodig voor de aan- en afvoer van stoffen. Bij een waterhoofd kan het vocht niet worden afgevoerd. Hoe herken je een waterhoofd en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Waterhoofd

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die rode vlekjes en blaasjes op de huid veroorzaakt. Wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Waterpokken

Worminfecties

Je baby kan van verschillende soorten wormen last krijgen. Welke soorten zijn er en hoe voorkom en genees je worminfecties? (Meer...)

Worminfecties

Wratten

Wratten zijn besmettelijke,kleine,ruwe knobbeltjes die vooral op handen en voeten voorkomen. Wat zijn gewone en waterwratten en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Wratten

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een besmettelijke kinderziekte met koorts en vlekjes. Hoe herken je het en wat kun je doen als je baby de zesde ziekte heeft? (Meer...)

Zesde ziekte

Ziekte van Lyme

Als je teken niet goed verwijdert, kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je met een tekenbeet naar de huisarts? (Meer...)

Ziekte van Lyme

Aardbeienvlek

Als je baby kort na de geboorte bobbelige rode of blauwe vlek krijgt heeft hij een aardbeienvlek. Wat kun je doen als je baby een aardbeienvlek heeft? (Meer...)

Aardbeienvlek

Aften

Aften zijn pijnlijke, grijswitte plekjes in de mond. Hoe kun je aften voorkomen en wat kun je doen als je baby toch aften krijgt? (Meer...)

Aften

Bloed in de luier

Bloed in de luier van je baby hoeft niet altijd zorgwekkend te zijn. Wat zijn de oorzaken van bloed in de luier en wanneer ga je ermee naar de huisarts? (Meer...)

Bloed in de luier

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een zuurstoftekort in het bloed. Wat zijn de oorzaken en symptomen van bloedarmoede en wat kun je doen? (Meer...)

Bloedarmoede

Buikpijn

Gedurende de zwangerschap kun je buikpijn hebben. Als je regelmatig buikpijn hebt, praat dan met de verloskundige. Van welke soorten buikpijn kan je last hebben? (Meer...)

Buikpijn

Darmkrampjes

De darmen van een baby raken door voeding snel geprikkeld. Wat zijn de symptomen en oorzaken van darmkrampjes en wat kun je doen? (Meer...)

Darmkrampjes

Diarree

Als je baby diarree heeft, is het belangrijk om hem meer te laten drinken dan normaal. Wat kan je nog meer doen als je baby diarree heeft? (Meer...)

Diarree

Harde ontlasting

De ontlasting van baby's is vaak heel verschillend. Wat is normaal en wat kun je doen als je baby last heeft van harde ontlasting? (Meer...)

Harde ontlasting

Hartruis

Hartruis is meestal onschuldig, maar kan ook duiden op een hartafwijking. Wat doet de jeugdarts als je baby een hartruisje heeft en wanneer is verder onderzoek nodig? (Meer...)

Hartruis

Hik

De hik van je baby is vaak onverklaarbaar. Soms komt het omdat hij te snel eet of drinkt of lucht hapt. Wat kun je doen als je baby de hik heeft? (Meer...)

Hik

Koorts

Als je baby koorts heeft, is veel drinken geven belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Wat kun je nog meer doen als je baby koorts heeft en wanneer moet je naar de dokter? (Meer...)

Koorts

Koortslip

Een koortslip is heel gevaarlijk voor pasgeboren baby's. Knuffelen en zoenen mag pas weer als de huid helemaal genezen is. Hoe kun je het risico op besmetting verkleinen? (Meer...)

Koortslip

Kort tongriempje of lipbandje

Een te kort tongriempje kan problemen geven bij het borstvoeden. Wat kun je doen als je baby een te kort tongriempje heeft? (Meer...)

Kort tongriempje of lipbandje

Luieruitslag

Luieruitslag kan op allerlei manieren voorkomen worden. Wat kun je doen als je baby toch last krijgt van luieruitslag? (Meer...)

Luieruitslag

Mongolenvlek

Als je baby een donkere huid heeft met een blauwgrijze vlek is dit een mongolenvlek. Hoe ontstaat een mongolenvlek en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Mongolenvlek

Ondertemperatuur

Door een koude omgeving of een infectie kan je baby ondertemperatuur (lager dan 36,0°C) krijgen. Wat kun je doen als je baby ondertemperatuur heeft? (Meer...)

Ondertemperatuur

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek die vlak na de geboorte op het hoofd of in de nek van je baby verschijnt. Hoe ontstaat een ooievaarsbeet en wanneer verdwijnt het weer? (Meer...)

Ooievaarsbeet

Opgezette lymfeklieren

Als je baby een infectie heeft, kunnen de lymfeklieren opzwellen. Dit is normaal. Wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Opgezette lymfeklieren

Reflux en ruminatie

Huilt je baby veel? Het kan reflux zijn: de maaginhoud vloeit terug in de slokdarm. Wat doe je als je vermoedt dat je baby last heeft van reflux? (Meer...)

Reflux en ruminatie

Spugen

Als je baby spuugt na de voeding is dit heel normaal. Wat kun je doen bij veel spugen en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Spugen

Traanoogje

Als het traanbuisje van je baby te nauw is, gaat het oog tranen. Wat kun je doen als je baby last heeft van een traanoog en als het ontstoken raakt? (Meer...)

Traanoogje

Vaginale afscheiding

Door homonen hebben pasgeboren meisjes soms last van vaginale afscheiding. Wat is normaal en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Vaginale afscheiding

Verkoudheid

Baby's hebben minder weerstand en zijn daardoor vaker verkouden. Wat kun je doen als je baby verkouden is? (Meer...)

Verkoudheid

Wijnvlek

Een wijnvlek is een roze tot paarse vlek. die bij de geboorte direct zichtbaar is. Wat kun je doen als je baby een wijnvlek heeft? (Meer...)

Wijnvlek

In de auto

Een babyautostoel is de veiligste manier om je baby te vervoeren. Waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik? (Meer...)

In de auto

Op de fiets

Je kunt je baby op een aantal manieren op de fiets vervoeren. Welke zijn dit en hoe kun je veilig fietsen met je baby? (Meer...)

Op de fiets

Wandelen

Als je wilt wandelen met je baby kan dit op verschillende manieren. Welke zijn dit en hoe zorg je dat het veilig is voor je baby? (Meer...)

Wandelen

Veiligheid thuis vergroten

Kinderen tot twee jaar zien geen gevaar: ze willen alles ontdekken. Hoe zorg je dat ze dat veilig kunnen doen? (Meer...)

Veiligheid thuis vergroten

In de woonkamer

Vanaf dat je baby begint te kruipen, moet je goed letten op de veiligheiod in de woonkamer. Hoe doe je dit? (Meer...)

In de woonkamer

In de keuken

Vanaf dat je baby begint te kruipen, moet je goed letten op de veiligheid in de keuken. Hoe doe je dit? (Meer...)

In de keuken

Baby in bad

Je baby in bad doen is een heerlijk moment om de band tussen jullie te versterken. Wat komt er bij kijken om je baby fijn en veilig in bad te doen? (Meer...)

Baby in bad

In de tuin

Buiten in de tuin spelen is goed voor de ontwikkeling van je baby. Hoe zorg je ervoor dat je baby veilig in de tuin kan spelen? (Meer...)

In de tuin

Speelgoed

Ondanks de veiligheidseisen biedt het CE-keurmerk geen garantie dat speelgoed volkomen veilig is. Waar moet je op letten bij speelgoed voor baby’s? Bij de speelotheek kun je speelgoed lenen voor je kind. Hoe werkt dat? (Meer...)

Speelgoed

Kleine voorwerpen inslikken

Je baby ontdekt de wereld onder andere door dingen in zijn mond te stoppen. Hoe voorkom je dat je baby kleine voorwerpen inslikt? (Meer...)

Kleine voorwerpen inslikken

Veilig met voedsel

In veel gevallen kun je voorkomen dat je baby zich brandt aan of verslikt in voedsel. Hoe voorkom je dit zoveel mogelijk en wat doe je in geval van verstikking? (Meer...)

Veilig met voedsel

Veilig met hete dranken

Ongelukken met hete vloeistoffen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken bij je baby. Hoe voorkom je dit zoveel mogelijk? (Meer...)

Veilig met hete dranken

Een traphekje

Om te voorkomen dat je baby van de trap valt, kun je een traphekje plaatsen. Wat kun je nog meer doen voor een veilige trap en hoe oefen je het traplopen? (Meer...)

Een traphekje

Veilig spelen in de box

De box is een veilige plek voor je baby om te liggen, bewegen en spelen. Waar moet je op letten bij het gebruik van een box? (Meer...)

Veilig spelen in de box

De baby overlijdt

Als je baby overlijdt, beleef je als ouders een van de moeilijkste momenten in je leven. Wat kan en moet je doen als je baby overlijdt? (Meer...)

De baby overlijdt

Hoe vertel ik het?

Als je een kind hebt verloren, kun je, als je er klaar voor bent, je verdriet delen met mensen om je heen. Wat vertel je aan wie? (Meer...)

Hoe vertel ik het?

Verdriet en het rouwproces

Als je baby overlijdt, volgt een periode van intens verdriet. Wat kun je verwachten tijdens het rouwproces en hoe kun je ermee omgaan? (Meer...)

Verdriet en het rouwproces

Administratieve verplichtingen

Als je baby overlijdt, moet je aan een aantal administratieve verplichtingen voldoen. Wat moet je doen en wie moet dit regelen? (Meer...)

Administratieve verplichtingen

De begrafenis of crematie

Om op een goede manier het rouwproces in te gaan, is een passend afscheid en een mooie crematie of begrafenis van je baby heel belangrijk. Hoe pak je dit aan? (Meer...)

De begrafenis of crematie

Medische oorzaken en vragen

Als je baby overlijdt, vindt er vaak nog onderzoek en een nagesprek plaats. Waarom is dit belangrijk en wie kan je erbij helpen? (Meer...)

Medische oorzaken en vragen

Motoriek in de eerste maanden

Bij de geboorte krijgen baby's een aantal automatische bewegingen mee: de reflexen. Wat zijn de bekendste reflexen en hoe ontwikkelt de motoriek zich in de eerste maanden? (Meer...)

Motoriek in de eerste maanden

Motoriek van 2 maanden tot lopen

Rond de drie maanden is je baby volop aan het experimenteren met zijn handen en voeten. Hoe ontwikkelt de motoriek zich totdat je kind gaat loslopen? (Meer...)

Motoriek van 2 maanden tot lopen

Buikligging

De buikligging is belangrijk om het ruggetje en de armpjes van je baby te versterken. Hoe kun je de buikligging stimuleren? (Meer...)

Buikligging

Kruipen

Vanaf ongeveer een halfjaar komen sommige baby's in de kruipfase: ze gaan op onderzoek uit. Hoe stimuleer je kruipen? (Meer...)

Kruipen

Zitten

Baby's van 12 maanden kunnen vrij goed zelfstandig ziten. Hoe verloopt dit proces en welke nieuwe spelletjes zijn leuk als je baby kan zitten? (Meer...)

Zitten

Staan

De meeste baby's kunnen staan als ze 1 jaar oud zijn. Hoe verloopt dit proces van zich optrekken naar los staan? (Meer...)

Staan

Lopen

Als je kind voor het eerst zelf gaat lopen, zet het zomaar vanuit een staande houding een paar stappen. Hoe leert je kind lopen? (Meer...)

Lopen

Schoenen

Als je baby goed kan lopen en ook buiten gaat lopen, kun je een paar echte schoenen kopen. Waar let je op bij de aankoop? (Meer...)

Schoenen

Gehoorscreening

In de eerste weken na de geboorte krijgt je baby een gehoortest. Hoe verloopt de screening en wat als de uitslag van de test onvoldoende is? (Meer...)

Gehoorscreening

Zien

Het zien, zoals kleuren zien en scherp zien, is bij baby''s nog in ontwikkeling. Hoe kun je het stimuleren en wat als je baby zichtproblemen heeft? (Meer...)

Zien

Lui oog

Bij een lui oog heeft het oog van je baby zich de eerste tijd niet normaal kunnen ontwikkelen. Wat zijn de oorzaken en wat kan er gedaan worden? (Meer...)

Lui oog

Scheelzien

Veel baby's kijken de eerste drie maanden af en toe scheel, omdat ze hun oogspieren nog niet onder controle hebben. Wanneer zoek je hulp bij scheelzien? (Meer...)

Scheelzien

Groei en ontwikkeling

In het eerste jaar groeit je baby snel en kan steeds beter ruiken, zien, horen, voelen en bewegen. Wat kan je helpen om de groei en ontwikkeling van je baby bij te houden? (Meer...)

Groei en ontwikkeling

Gewicht

Pasgeboren baby's wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een te laag of hoog geboortegewicht en hoe hou je de groei en ontwikkeling bij? (Meer...)

Gewicht

Groei

Met een groeicurve vergelijk je de groei van je kind met het gemiddelde. Maak je geen zorgen als je kind niet precies de curve volgt. Wanneer moet je naar het consultatiebureau? (Meer...)

Groei

Fontanel

Een pasgeboren baby heeft twee fontanellen op het hoofd: zachte plekjes waar de schedelplaten nog niet goed gesloten zijn. Wat is de functie van fontanellen en hoe ga je ermee om? (Meer...)

Fontanel

Scheef hoofdje

Als baby's steeds in dezelfde houding liggen, kunnen ze een scheef hoofdje krijgen. Hoe kun je dit voorkomen en wat doe je als je baby toch een scheef hoofdje krijgt? (Meer...)

Scheef hoofdje

Gebit

Het gebit van baby's ontwikkelt zich al vanaf de zesde maand. Hoe ontwikkelt het gebit van je baby zich en waar moet je bij de ontwikkeling van het gebit op letten? (Meer...)

Gebit

Gezondheid en bewegen

Door te bewegen ontwikkelen kinderen hun motoriek. Welke bewegingen zijn belangrijk in het eerste levensjaar? (Meer...)

Gezondheid en bewegen

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte. Bij baby's staat deze ontwikkeling vooral in het teken van ontdekken. Hoe zie je dit terug bij je baby? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

Soms doen zich problemen voor bij de geslachtsontwikkeling van je baby. Wat doe je als de zaadballen niet indalen of bij verkleving? (Meer...)

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

Te vroeg geboren

Soms wordt een baby te vroeg geboren. Wat is er mogelijk om jou en je baby dan te helpen? (Meer...)

Te vroeg geboren

Lichamelijke problemen

Soms ontwikkelt je baby zich minder goed als gevolg van lichamelijke problemen. Aan welke problemen kun je denken en hoe kun je er zo goed mogelijk mee omgaan? (Meer...)

Lichamelijke problemen

Jongensbesnijdenis

Soms wordt de voorhuid van de penis bij jongensbaby's weggehaald. Waarom en hoe vindt de besnijdenis plaats? (Meer...)

Jongensbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis

In Nederland is meisjesbenijdenis verboden. Wat houdt de besnijdenis in en wat kun je doen als familie uit een ander land hier anders over denkt? (Meer...)

Meisjesbesnijdenis

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Direct na de geboorte van je kind kun je de band versterken door veel contact met je baby te maken. Hoe verloopt de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen tot 1,5 jaar? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Temperament

Baby's verschillen in temperament. Wat is dit precies en hoe kun je er rekening mee houden? (Meer...)

Temperament

Contact maken

Contact maken met je baby zorgt voor hechting en een goede band. Wat kun je allemaal doen om contact te maken en wat doe je als je geen contact krijgt? (Meer...)

Contact maken

Hechting

Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, als je contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Hoe bevorder je een goede hechting? (Meer...)

Hechting

Zingen

Je baby vindt het leuk als je voor hem zingt. Hoe komt dit? (Meer...)

Zingen

Autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die soms al vroeg merkbaar is in het gedrag van baby's, bijvoorbeeld in de omgang met ouders. Hoe herken je autisme? (Meer...)

Autisme

Eenkennigheid

Eenkennigheid is dat je baby alleen bij jou wil zijn en angstig op vreemden reageert. Wat zijn de oorzaken en kenmerken van eenkennigheid en wat kun je doen? (Meer...)

Eenkennigheid

Scheidingsangst

Bij scheidingsangst worden baby's angstig en huilen als papa of mama weggaat. Wanneer is dit wel of niet zorgelijk en wat kun je doen? (Meer...)

Scheidingsangst

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn erg belangrijk in het leven. Hoe leg je bij je baby al een goede basis hiervoor? (Meer...)

Sociale vaardigheden

Verstandelijke ontwikkeling

De verstandelijke ontwikkeling van baby's gaat heel snel. Hoe verloopt de verstandelijke ontwikkeling tot 1 jaar? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling stimuleren

Het is belangrijk om de verstandelijke ontwikkeling van je baby te stimuleren. Hoe doe je dit? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling stimuleren

Taalontwikkeling

Een baby is meteen vanaf de geboorte sterk gericht op praten en taal. Als ouder heb je daar veel invloed op. Hoe bevorder je een goede taalontwikkeling in het eerste jaar? (Meer...)

Taalontwikkeling

Leren praten

Om je baby te leren praten moet je zelf veel met je baby praten. Hoe kun je het praten en de spraakontwikkeling stimuleren? (Meer...)

Leren praten

Babygebaren

Met gebaren kunnen baby's aangeven wat ze denken en nodig hebben. Welke spontane gebaren gebruiken baby's en hoe kun je ze stimuleren? (Meer...)

Babygebaren

Meertaligheid

Als je je baby meertalig wil opvoeden is het belangrijk dat je een manier kiest die bij je gezin past. Welke manieren en tips zijn er om je baby meertalig op te voeden? (Meer...)

Meertaligheid

Taal tussen 1 en 2 jaar

De taalontwikkeling begint al als je kind nog een baby is. Rond één jaar spreekt het de eerste woordjes. Hoe verloopt de taalontwikkeling van je kind tussen 1 en 2 jaar? (Meer...)

Taal tussen 1 en 2 jaar

Voorlezen baby's

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van baby's. Hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? (Meer...)

Voorlezen baby's

Slapen baby

Het slaapritme van baby's kan nogal verschillen. Wat is normaal slaapgedrag en hoe zorg je voor een goed slaapritme? (Meer...)

Slapen baby

Vroeg wakker

Sommige baby's zijn heel vroeg wakker en hebben meer tijd nodig om in een slaapritme te komen. Hoe komt dit en wat kun je doen? (Meer...)

Vroeg wakker

Slaaphouding

De houding waarin je kind slaapt is belangrijk voor de veiligheid en voor de ontwikkeling van het hoofd. Waar moet je op letten bij de slaaphouding van je kind? (Meer...)

Slaaphouding

Samen slapen

Samen slapen bevordert de band tussen jou en je baby. Waar moet je op letten bij het samen slapen? (Meer...)

Samen slapen

Slecht slapen

Baby's slapen niet altijd even goed. Tegen welke slaapproblemen kun je aanlopen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Slecht slapen

Slaapproblemen

Ieder kind slaapt weleens slecht. Wat zijn oorzaken van slaapproblemen en hoe voorkom je dat ze vaker optreden? (Meer...)

Slaapproblemen

Slaaptips voor iedere baby

Baby's hebben veel slaap nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Hoe zorg je voor een goede nachtrust van je baby? (Meer...)

Slaaptips voor iedere baby

Wiegendood

Om de kans op wiegendood te verkleinen is het belangrijk dat je zorgt dat je baby veilig slaapt. Welke maatregelen kun je nemen? (Meer...)

Wiegendood

Fopspeen en duimen

Om aan de zuigbehoefte van je baby te voldoen, kan je baby op een fopspeen of duim zuigen. Waar moet je op letten bij gebruik van een fopspeen en bij duimen? (Meer...)

Fopspeen en duimen

Fopspeen en duimen afleren

Als je baby ouder wordt, is het belangrijk om de fopspeen en het duimen af te leren. Hoe pak je dit aan en waar moet je nog meer op letten? (Meer...)

Fopspeen en duimen afleren

Normaal huilen

Met huilen laat een baby zien wat hij nodig heeft. Naarmate een baby ouder wordt, gaat hij steeds minder huilen. Wat is normaal huilgedrag en wat kun je doen? (Meer...)

Normaal huilen

Tips tegen het huilen

Sommige baby's huilen meer dan anderen. Hoe kun je proberen om het huilen te verminderen? (Meer...)

Tips tegen het huilen

Prikkelbaar

Sommige baby's zijn extra gevoelig voor prikkels en huilen hierdoor meer. Wat zijn normale prikkels en hoe kun je prikkels vermijden? (Meer...)

Prikkelbaar

Overstrekken

Tijdens het huilen kunnen baby's zich gaan overstrekken. Wat kun je hieraan doen? (Meer...)

Overstrekken

Troosten

Vaak stopt het huilen als je op de signalen van je baby reageert. Hoe kun je je baby kalmeren en hoe voorkom je dat het je teveel wordt? (Meer...)

Troosten

Niet schudden!

Zorg ervoor dat je de baby nooit gaat schudden. Hierdoor kunnen kleine adertjes in de hersenen scheuren. Hoe voorkom je schudden? (Meer...)

Niet schudden!

Huilen na het eerste jaar

Als je weet waarom je baby huilt, kun je beter reageren. Om welke redenen huilt een baby en wat kun je doen? (Meer...)

Huilen na het eerste jaar

Inbakeren

Inbakeren wordt gedaan om het huilen van je baby te verminderen. Waar moet je aan denken bij het inbakeren en wanneer mag dit niet? (Meer...)

Inbakeren

Veel huilen

Sommige baby's huilen erg veel. Wat is de oorzaak en wat kun je doen als je baby veel huilt? (Meer...)

Veel huilen

Psychische gevolgen veel huilen

Als je baby maar niet stopt met huilen, is dit zenuwslopend. Wat kunnen de psychische gevolgen zijn en wat kun je hieraan doen? (Meer...)

Psychische gevolgen veel huilen

Tips bij veel huilen

Soms helpen de adviezen om het huilen van je baby te verminderen niet.Wat kun je doen en hoe kan videohometraining helpen. (Meer...)

Tips bij veel huilen

Hoofdbonken

Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen de muur of tegen de rand van hun bed. Wat zijn de oorzaken en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Hoofdbonken

Breath holding spells

Breath-holding spells zijn aanvallen waarbij kinderen hun adem inhouden. Kan dit kwaad en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Breath holding spells

Leren eten

Leren eten gaat bij baby's vaak gepaard met veel geknoei. Hoe kun je je baby helpen bij het leren eten? (Meer...)

Leren eten

Praktische eettips

De behoefte aan voeding verschilt per baby, maar je wilt wel dat je baby genoeg binnen krijgt. Hoe hou je het leuk aan tafel? (Meer...)

Praktische eettips

Drinken uit een beker

Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby zelfstandig uit een beker leren drinken. Oefenen kan al eerder. Gebruik daarvoor geen tuitbeker, dat is slecht voor de ontwikkeling van de mond- en kaakspieren, het gebit en het leren praten. (Meer...)

Drinken uit een beker

Kinderstoel

Na een tijdje kan je baby in een kinderstoel zitten. Welke soorten kinderstoelen zijn er en waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik? (Meer...)

Kinderstoel

Lichaamsverzorging

Lichaamsverzorging is een moment van aandacht en gezelligheid voor je baby. Wat houdt het allemaal in en wat kun je beter wel en niet doen bij de verzorging? (Meer...)

Verzorging

Huidverzorging

Om huidirritatie te voorkomen is het bealngrijk om de huid van je baby goed te verzorgen. Hoe doe je dit? (Meer...)

Verzorging

Verzorgen navel

Nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt, blijft er een navelstomp over. Wat doe je als er na het loslaten van de navelstomp een infectie ontstaat? En wat is een navelbreuk? (Meer...)

Verzorging

Baby optillen

Til je baby liever niet op onder zijn oksels, maar leg een hand onder zijn nekje en een hand onder z’n billetjes. Dat geeft hem een veilig gevoel en zo bouwt hij vertrouwen op. (Meer...)

Verzorging

Luiers

Luiers verschonen kan best lastig zijn. Hoe doe je dit en voor welke luiers kies je? (Meer...)

Verzorging

Mondverzorging

Zodra de eerste tand doorkomt moet je zorgen voor een goede mondverzorging. Hoe poets je de tanden van je baby en waar moet je nog meer op letten? (Meer...)

Verzorging

Spelen is leren

Spelen is bealngrijk voor de verstandelijke, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van je baby. Spelen met jou als ouder, met dingen in huis, speelgoed, alleen en samen. Wat kun je doen het spelen van je baby te stimuleren? (Meer...)

Spelen

Leuke spelletjes

Je baby leert veel van spelen. Welke leuke spelletjes kun je doen met je baby? (Meer...)

Spelen

Opvoedtips

Wat je baby vooral nodig heeft bij de opvoeding is liefde, steun, stimulering en sturing. Wat kun je concreet doen om aan die behoefte te voldoen? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Voed je je kind positief op, dan krijgt het meer zelfvertrouwen en heb je meer plezier samen. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Babysignalen

Hoe eerder je op signalen van je baby reageert, hoe prettiger je baby zich zal voelen. Welke signalen kun je opmerken en wat doe je als de signalen niet duidelijk zijn? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat zijn heel belangrijk in de opvoeding. Wat houd het in en hoe zorg je hiervoor? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Het is goed om steun te vragen bij de opvoeding, als je tegen problemen aanloopt. Welke steun is mogelijk, zowel voor kinderen zonder als met een beperking? (Meer...)

Opvoeden

Mediaopvoeding

Ook baby's hebben al mediaopvoeding nodig. Wat zeggen deskundigen over beeldschermgebruik? Welke tv-programma's, filmpjes, apps zijn geschikt? Maak gebruik van de tips en maak goede afspraken. (Meer...)

Media

Foto's op internet

Als trotse ouder wil je het liefst alles (online) delen, maar aan het delen van foto's van je kind op internet zitten nadelen. Waar moet je op letten? (Meer...)

Media

Vrije tijd

Omdat ouders vaak een druk bestaan hebben, is het belangrijk om op tijd te ontspannen. Welke activiteiten zijn goed om met en zonder je baby te doen in je vrije tijd? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Babyzwemmen

Gezonde baby's kun je al met acht weken aan water laten wennen. Hoe doe je dit en waar moet je op letten bij babyzwemmen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Zomerhitte

Hoe verzorg je jouw baby met dit warme weer? Baby's kunnen zelf hun lichaam nog niet goed op temperatuur houden. Met warm weer is het dus extra belangrijk dat je baby voldoende drinkt en het niet te warm krijgt. (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Activiteiten in de vakantie

Tijdens de vakantie kun je allerlei activiteiten met jouw baby ondernemen. Waar kun je bijvoorbeeld aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor vertrek

Als je op vakantie gaat met je baby is een goede voorbereiding belangrijk. Waar moet je aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Reizen met je baby

Reizen met je baby vraagt een goede voorbereiding. Waar moet je allemaal aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Skivakantie

Ook met een baby kan je op skivakantie. Waar moet je wel goed op letten? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Ziektes in het buitenland

Het is belangrijk om je baby te beschermen tegen ziektes en infecties als je naar het buitenland gaat. Wat kun je doen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken, moet je baby soms tegen bepaalde ziekten ingeënt worden. Welke inentingen heeft je baby nodig voor de vakantie? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.