2013-03-04

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Mentor

De mentor houdt het presteren en functioneren van je kind en de klas in de gaten. Tijdens de rapportbespreking spreek je met de mentor. Hoe bereid je het gesprek voor?

De mentor is de belangrijkste docent van je kind. De leerlingen worden in groepen ingedeeld en zitten dan bij een aantal vakken in diezelfde groep. Af en toe krijgen ze les van de mentor.

De mentor is verantwoordelijk voor het goed reilen en zeilen van de groep en houdt het presteren en functioneren van je kind in de gaten.

Rapportbespreking

Je kind krijgt regelmatig een rapport. Je kunt daar met de mentor over praten. Het is belangrijk dat je gebruikmaakt van zo’n tienminutengesprek. Je krijgt dan inzicht in hoe je kind het doet op school en je bespreekt wat je zelf thuis kunt doen.

De meeste scholen doen bij het rapport een invulstrook voor de rapportbespreking. Die kun je invullen en je kind levert hem dan op school weer in.

  • Bereid je thuis voor op het gesprek.
  • Lees het rapport door: waar wil je meer informatie over hebben?
  • Bedenk ook waar je het zelf over wilt hebben, bijvoorbeeld over hoe je kind met andere leerlingen omgaat.
  • Misschien maakt je kind te weinig huiswerk en wil je daar met de mentor over praten.

Is je kind aanwezig bij het gesprek met de mentor?

Sommige scholen vragen de leerlingen om mee te komen naar het rapportgesprek. Het gaat ten slotte om hen. Er zijn ook scholen waar ze de keuze overlaten aan de ouders en leerlingen zelf. Maak hierover dan een afspraak met je kind.

Wat kun je met de mentor bespreken?

  • Voor speciale vragen en problemen die meer tijd nemen, kun je het best een aparte afspraak maken.
  • Bereid het gesprek goed voor. Schrijf bijvoorbeeld op wat je wilt weten, wat je wilt vertellen en wat je misschien van de mentor verwacht.
  • Praat niet alleen over wat niet goed gaat; bespreek ook positieve dingen.
  • Vraag niet alleen naar de schoolprestaties, maar ook of je kind goed kan opschieten met klasgenoten, hoe het zich gedraagt tegenover leraren en of het zich goed voelt op school.

Sommige mentoren vinden het ook prima als je als ouder via e-mail contact houdt.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Gratis hulplijn voor al je vragen rondom het ouderschap. 085 1303 959