2019-08-14

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Speed

Speed is een langwerkend, stimulerend middel in poeder- of pilvorm, dat meestal gesnoven of geslikt wordt. Wat zijn de effecten en risico's?

Amfetamine is een langwerkend stimulerend middel. Speed is de straatnaam voor amfetamine. Andere namen zijn 'pep' en simpelweg 's'. Speed wordt meestal als poeder verkocht, maar soms ook als pil of capsule. Het wordt door gebruikers meestal gesnoven of geslikt. Het kan ook worden gespoten, maar dat komt weinig voor in Nederland.

Effecten en risico's

Vaak wordt speed vermengd met andere stoffen, waardoor iemand nooit zeker weet wat hij koopt. Speed wordt vaak In het uitgaansleven gebruikt. Bij regelmatig gebruik is steeds meer nodig om effect te voelen. Lichamelijk verslavend is het nauwelijks, maar geestelijke afhankelijkheid ontstaat snel. Iemand die speed heeft genomen kan zich beter concentreren. Vermoeidheid, slaap en eetlust verdwijnen en hij voelt zich vrolijk, alert en zelfverzekerd. Daarna wordt hij moe en krijgt depressieve gevoelens. Gevolgen op de lange termijn: geprikkeld of agressief gedrag, gewichtsverlies, angst, achterdocht, wanen, uitputting van het lichaam. Voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie is speed gevaarlijk.

Oververhitting

Wie XTC of speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is en er onvoldoende gedronken wordt (fris of water!), bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat de spieren en sommige organen, zoals de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Dit risico speelt minder wanneer er goed water of fris gedronken wordt en er in de disco of feestruimte voldoende ventilatie en afkoeling is.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.