Oudergids - Zwanger

.. / Zwanger / Tijdens de zwangerschap

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Slaaphouding

Tijdens je zwangerschap, zeker als je zwaarder wordt, kun je een slechte nachtrust krijgen door je slaaphouding. Welke houding is voor de meeste vrouwen het prettigst? (Meer...)

Gezondheid

Sporten en bewegen

Als je zwanger bent, is het goed om in beweging te blijven. Sporten en bewegen verbetert je conditie als aanstaande moeder. Ook word je er sterker van en dat komt tijdens en na de bevalling goed van pas. Bovendien kun je met bewegen het risico op zwangerschapskwalen verkleinen. (Meer...)

Gezondheid

Gewicht

Het is normaal om in gewicht aan te komen tijdens je zwangerschap, gemiddeld 2 kilo per maand. Waarom is lijnen niet goed en hoe voorkom je dat je erg veel aankomt? (Meer...)

Gezondheid

Zwanger en werk

Je werkomstandigheden kunnen tijdens je zwangerschap van invloed zijn op de gezondheid van je ongeboren kind. Wat moet je vermijden en wat is je werkgever verplicht? (Meer...)

Gezondheid

Andere vrouwen helpen

Door tijdens je zwangerschap je urine met het hCG hormoon aan Moeders voor Moeders te geven kun je andere vrouwen helpen zwanger te worden. Waar meld je je aan? (Meer...)

Gezondheid

Veilig eten

Je ongeboren baby is gevoeliger voor bepaalde bacteriën en vitaminen dan jij, daarom moet je veilig eten tijdens je zwangerschap. Hoe doe je dat? (Meer...)

Voeding

Gezond drinken

Voldoende en gezond drinken is belangrijk tijdens je zwangerschap. Hoeveel water moet je drinken en waarom moet je oppassen met cafeïnehoudende dranken? (Meer...)

Voeding

Foliumzuur

Foliumzuur slikken verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een open schedel of ruggetje. Wanneer begin je daarmee en hoeveel heb je nodig? (Meer...)

Voeding

Vitamine A en D

Als je een getinte huid hebt of weinig zonlicht op je huid krijgt en zwanger bent, heb je meer vitamine D nodig. Vitamine A kan juist schadelijk zijn. Waarom is dat? (Meer...)

Voeding

Kruiden en natuurproducten

De meeste kruiden en natuurproducten zijn veilig tijdens je zwangerschap, maar het is goed om eerst te overleggen met je arts. Welke producten mag je niet nemen? (Meer...)

Voeding

Voorbereiding borst- of flesvoeding

Tijdens je zwangerschap kun je je voorbereiden op het geven van borst- of flesvoeding. Hoe bereid je je voor op borstvoeding geven en wanneer geef je flesvoeding? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Je kunt tijdens je zwangerschap vegetarisch blijven eten, zolang je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. Hoe zorg je ervoor dat geen tekorten oploopt? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Als je veganistisch eet als je zwanger bent is het extra belangrijk genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Waar zit vitamine B12, calcium en vitamine B1 en B2 in? (Meer...)

Voeding

Hoofdluis

Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding kun je antihoofdluismiddelen beter niet gebruiken. Dit is schadelijk voor je ongeboren kind. Wat kun je wel doen tegen hoofdluis? (Meer...)

Veiligheid

Infecties

Sommige infecties kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Hoe voorkom je besmetting en wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan? (Meer...)

Veiligheid

Medicijnen en tandarts

Bepaalde medicijnen en behandelingen bij de tandarts kunnen van invloed zijn op je ongeboren kind. Waar kun je terecht voor advies over medicijngebruik? (Meer...)

Veiligheid

Röntgenstralen

Röntgenstralen zijn gevaarlijk voor je ongeboren baby, vooral vroeg in de zwangerschap. Wat overleg je met je arts en welke vormen van straling zijn ongevaarlijk? (Meer...)

Veiligheid

Vaccinaties

Tijdens je zwangerschap heb je een zwakker afweersysteem, vaccinaties kunnen daardoor een ander effect hebben. Wat moet je weten over vaccinaties als je zwanger bent? (Meer...)

Veiligheid

Veilig zwanger

Ziekten, genotmiddelen, voeding en medicijnen zijn allemaal van invloed op een veilig verloop van je zwangerschap. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Veiligheid

Verf en gevaarlijke stoffen

Verf en gevaarlijke stoffen zijn gevaarlijk voor je ongeboren baby en borstvoeding. Wat moet je vermijden en wat als je toch moet verven tijdens je zwangerschap? (Meer...)

Veiligheid

Zomer, zon en zonnebank

Zonlicht helpt bij het aanmaken van vitamine D maar te veel, ook van de zonnebank, veroorzaakt schade Wat is een zwangerschapsmasker en hoe blijf je koel in de zomer? (Meer...)

Veiligheid

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft geen kans van slagen. Kun je het herkennen en waarom moet de zwangerschap zo snel mogelijk worden afgebroken? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Cytomegalie virus (CMV)

Cytomegalie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het cytomegalovirus. Wat zijn de risico’s tijdens je zwangerschap en hoe verspreidt het virus zich? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een infectieziekte die vooral voorkomt bij kinderen. Wat zijn de risico’s van de vijfde ziekte tijdens je zwangerschap en wat moet je weten? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Ernstig hoge bloeddruk

Tijdens je zwangerschap kun je een ernstig hoge bloeddruk hebben. Welke klachten horen daarbij en wat kun je doen als je denkt dat je een te hoge bloeddruk hebt? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk

Een op de tien vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap een verhoogde of hoge bloeddruk, zwangerschapshypertensie. Wat zijn de risico’s en wat doe je er aan? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Listeria en toxoplasmose

Listeria en toxoplasmose zijn gevaarlijk en mogelijk dodelijk voor je ongeboren baby. Waar zitten die bacteriën en parasieten in en hoe voorkom je besmetting? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Mola-zwangerschap

Een Mola-zwangerschap is een zeldzame aandoening waarbij er blaasjes (molaweefsel) ontstaan op de baarmoederwand. Hoe herken je een molazwangerschap? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Pre-eclampsie en HELLP-syndroom

Bij Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom is er sprake van hoge bloeddruk en verlies van eiwitten in de urine. Wat zijn de symptomen en de gevolgen voor je baby? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Prenatale depressie

Een prenatale depressie is een depressie tijdens de zwangerschap en komt relatief vaak voor. Hoe herken je een prenatale depressie en wie kan je helpen? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Rodehond

Het is verstandig om voordat je stopt met anticonceptie te controleren of je voldoende antistoffen hebt tegen rodehond. Wat doe je als je al zwanger bent? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Soa en zwangerschap

Sommige soa’s kunnen voor problemen tijdens de zwangerschap of geboorte zorgen. Welke soa’s zijn dat en hoe wordt besmetting van het kind voorkomen? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Trombose

Bij trombose stolt het bloed in de vaten, daardoor kan een afsluiting in de bloedsomloop ontstaan. Waarom komt trombose na de bevalling nu minder vaak voor? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Waterpokken

Als je zwanger bent en waterpokken krijgt, kan dat in sommige gevallen nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Wat kun je doen? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes

Een op de twintig vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Wat zijn de risico’s voor jou en je baby en wat doe je als je vermoedt dat je het hebt? (Meer...)

Ziek tijdens de zwangerschap

Voorbereid op vakantie

Als je zwanger bent, kun je alsnog op vakantie naar het buitenland. Meestal mag je ook vliegen. Let wel goed op de gezondheidsrisico's. Waar moet je op letten? (Meer...)

Vakantie

Activiteiten in de vakantie

Als je hoogzwanger bent, is het beter om geen gevaarlijke activiteiten te doen tijdens je vakantie. Welke activiteiten kunnen wel en welke kun je beter laten? (Meer...)

Vakantie

Verre reizen

Als je zwanger bent kost een verre reis veel voorbereiding. Waar moet je op letten als je zwanger bent en een verre reis gaat maken? (Meer...)

Vakantie

Ziektes in het buitenland

Als je zwanger bent en een verre reis gaat maken, krijg je niet alle inentingen. Dit komt door de gezondheidsrisico's voor je ongeboren kind. Welke inentingen krijg je niet? (Meer...)

Vakantie

Roken

Roken tijdens je zwangerschap is slecht voor de gezondheid van je baby en kan blijvende afwijkingen veroorzaken. Wat zijn de risico’s en waar vind je hulp? (Meer...)

Genotmiddelen

Alcohol

Alcohol is giftig en schadelijk voor je ongeboren kind, tijdens je zwangerschap kun je beter geen alcohol drinken. Wat is het effect van alcohol op je baby? (Meer...)

Genotmiddelen

Drugs

Het gebruik van alle soorten drugs tijdens je zwangerschap is slecht voor je baby. Wanneer moet je stoppen onder medische begeleiding en waar vind je hulp? (Meer...)

Genotmiddelen

Onderzoek en controle

Onderzoek en controle (Meer...)

Genotmiddelen

Zwangerschapsonderzoeken

Je kunt verschillende zwangerschapsonderzoeken laten doen, zoals een echo, screening en bloedonderzoek. Waar zijn die onderzoeken voor en worden ze vergoed? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Kans op kind met een aandoening

Je kind erft allerlei eigenschappen van jou. Hoe weet je of jouw kind een verhoogde kans heeft op een aandoening? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

De eerste echo's

In de eerste periode van de zwangerschap krijg je verschillende echo's. Waar is welke echo voor bedoeld? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Pretecho

Een pretecho is niet noodzakelijk, maar wel leuk. Je kunt een 2D of een 3D echo laten maken. Wanneer kun je dat het beste doen en wat zijn de kosten? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

13- en 20-wekenecho

Tijdens de 13- en/of 20-weken echo kun je laten onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft, je bepaalt zelf wat je met de uitslag doet. Waar vind je meer informatie? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Hoe verloopt een 13- of 20 wekenecho?

Tijdens de 13- en/of 20-weken echo wordt je baby onderzocht op lichamelijke afwijkingen. Hoe verloopt het gesprek voor de echo en de echo zelf en wat gebeurt er daarna? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Bloedonderzoek

Er wordt aan het begin van en een paar keer tijdens je zwangerschap bloedonderzoek gedaan. Wat wordt er onderzocht en is het bloedonderzoek verplicht? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Rhesus

Aan het begin van je zwangerschap wordt je bloed getest op rhesusbloedgroepen. Wat houdt dat in en wat betekenen de bloedgroepen rhesus D en rhesus c? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Als je zwanger bent kun je een screening op het down-, edwards- en patausyndroom laten doen. Hoe gebeurt dat en moet je na de uitslag vervolgstappen nemen? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Wat is downsyndroom?

Het downsyndroom is aangeboren, kinderen met down hebben een verstandelijke beperking. Wat is de oorzaak van het downsyndroom en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Kiezen voor een screening

Tijdens je zwangerschap kun je kiezen voor een screening op onder andere het downsyndroom. Wie heeft een verhoogde kans en wie kan je helpen bij de keuze? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Lichamelijk onderzoek

Bij iedere controle voelt de verloskundige aan je buik hoe de baarmoeder groeit. Waar kijkt de verloskundige naar tijdens de controles? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Vervolgonderzoek

Na de uitslag van de screening op downsyndroom of de 20-weken echo, kunnen er vervolgonderzoeken gedaan worden. Welke zijn dat en waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Vlokkentest

Met de vlokkentest worden bepaalde afwijkingen bij je baby onderzocht, door weefsel van de placenta af te nemen. Hoe en wanneer gebeurt dat en wat zijn de risico’s? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie worden bepaalde aandoeningen bij je baby onderzocht. Hoe en wanneer gebeurt dat en welke afwijkingen kunnen worden opgespoord? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Slecht nieuws

Als de uitslag van het vervolgonderzoek slecht nieuws brengt, moet je de keuze maken of je de zwangerschap afbreekt of uitdraagt. Wat kan je daarbij helpen? (Meer...)

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Naar de verloskundige

Als je tussen de 8 en 10 weken zwanger bent, wordt de eerste afspraak met de verloskundige gepland. Wat neem je mee en wat kun je verwachten van de eerste afspraak? (Meer...)

De verloskundige

Verloskundige of gynaecoloog

Als je zwangerschap normaal verloopt wordt je begeleid door de verloskundige. Wanneer is begeleiding door de gynaecoloog nodig en waar ga je bevallen? (Meer...)

De verloskundige

Registratie van gegevens

Als je zwanger bent krijg je de vraag of je gegevens geregistreerd mogen worden voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Moet dat en wat gebeurt er met je gegevens? (Meer...)

De verloskundige

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.