Oudergids - Zwanger

.. / Zwanger / Voorbereiding geboorte

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Benodigdheden baby

De babyuitzet bestaat uit veel spullen en meubels voor de babykamer, vervoer en de kraamperiode. Waar moet je allemaal aan denken en hoe kun je kosten besparen? (Meer...)

Babyuitzet

Babyuitzet-lijst

Als je een baby krijgt, moet je een aantal benodigdheden van te voren aanschaffen. Wat heb je nodig aan kleding, verzorging, luiers en andere benodigdheden? (Meer...)

Babyuitzet

Bedje

Om de kans op wiegendood te verkleinen, moet je goed opletten bij de aankoop van je babybedje. Waar moet een veilig babybedje en de bedinrichting aan voldoen? (Meer...)

Babyuitzet

Babyautostoeltje

Je baby kan in principe meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in aan babyautostoeltje. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een babyautostoeltje? (Meer...)

Babyuitzet

Babybad

Voordat je je baby in bad gaat doen, moet je zorgen dat alles veilig en goed voorbereid is. Welke babybadjes zijn er en hoe zorg je dat je baby veilig in bad kan? (Meer...)

Babyuitzet

Kinderwagen

Een kinderwagen heeft een platte bak en is bedoeld voor baby’s tot ongeveer 6 maanden oud. Waar let je op bij het kopen van een veilige kinderwagen? (Meer...)

Babyuitzet

Buik- of rugdrager

Het bij je dragen van je baby in een buik- of rugdrager is goed voor de hechting tussen jou en je baby. Welke types zijn er en hoe draag je je baby veilig? (Meer...)

Babyuitzet

Box

De box is een veilige plek voor je baby, maar je moet het liggen in de box wel rustig opbouwen. Wat voor type boxen zijn er en hoe kies je een geschikte veilige box? (Meer...)

Babyuitzet

Kruik

Als je een kruik gebruikt voor je baby of tijdens de zwangerschap, moet je deze altijd eerst controleren. Waar let je op bij het gebruik? (Meer...)

Babyuitzet

Kraampakket

Een kraampakket krijg je van je zorgverzekeraar of koop je zelf. Wat moet er in je kraampakket zitten en moet je er ook een als je in het ziekenhuis gaat bevallen? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Voorbereiding bevalling

Een uitgebreide voorbereiding helpt bij een voorspoedige bevalling. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor op je poliklinische of thuisbevalling? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Kraamzorg

Kraamzorg is zorg die verleend wordt door een verpleegkundige tijdens en direct na de bevalling. Wanneer komt de kraamverzorgende en wat moet je hierover weten? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Kraamvisite

Je kraamtijd is een heerlijke tijd om je baby te laten bewonderen door je familie en vrienden! Iedereen is enorm nieuwsgierig naar je baby. Hoe kun je dit het beste organiseren? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Ziekenhuiskoffer

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen is het verstandig om ruim van te voren je ziekenhuiskoffer klaar te zetten. Wat doe je allemaal in die koffer? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Benodigdheden thuisbevalling

Het is goed om op tijd alle benodigdheden voor je bevalling te kopen, vooral als je een thuisbevalling wilt. Wat heb je allemaal nodig voor een thuisbevalling? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Benodigdheden ziekenhuisbevalling

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, moet je een aantal dingen meenemen én klaarzetten voor bij thuiskomst. Wat heb je nodig bij een ziekenhuisbevalling? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Geboorteaangifte

Als je kind is geboren, moet je binnen drie dagen je kind aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Wat komt hier allemaal bij kijken? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Erkenning van het kind

Als je voor de wet met elkaar getrouwd bent, heb je als ouders automatisch ‘familiaire betrekkingen’ tot het kind. Maar wat als dit niet het geval is en er ook geen geregistreerd partnerschap is? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Vaderschapstest

Met de vaderschapstest wordt de familierechtelijke band tussen de biologische vader en kind vastgesteld. Welke regels zijn daaraan verbonden en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Zorgverzekering

Als je een baby verwacht, is het belangrijk om op tijd contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Je moet dan veel regelen. Wat komt er bij kijken en waar heb jij recht op? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Voornaam

Als ouder wil je graag een voornaam die bij jouw kind past. Hier komen nog een paar dingen bij kijken. Niet elke naam mag ook. Waar moet je op letten en rekening mee houden? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Achternaam

Je kunt kiezen of je eerste kind de achternaam van jou of je partner krijgt. Welke regels zijn daaraan verbonden en wat als je nog meer kinderen krijgt? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Zwangerschapscursus

Op een zwangerschapscursus krijg je praktische informatie leer je technieken die je kunnen helpen bij je bevalling. Wat voor soort cursussen zijn er? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je je verwachtingen en wensen rondom jouw bevalling. Wat zet je in het geboorteplan en met wie bespreek je dat van te voren? (Meer...)

Voorbereiding kraamtijd

Jeugdgezondheidszorg

Na de geboorte ga je regelmatig met je kind naar het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. De JGZ kan je ook tijdens je zwangerschap al ondersteunen. Dat wordt een prenataal huisbezoek of zwangerschapshuisbezoek genoemd. VoorZorg en Stevig Ouderschap zijn programma's, die je nog meer kunnen ondersteunen. (Meer...)

Jeugdgezondheidszorg

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.