2020-07-08 13:44:27

Auteur: Rosan

Wat jouw baby jou kan vertellen

Baby’s kunnen je al veel vertellen! Als kersverse ouder is het handig om dit te weten. Zo kun je beter zien wat jouw baby van jou nodig heeft. Wist je bijvoorbeeld dat baby's van ongeveer 2 maanden oud al verbazing laten zien?

“De taalontwikkeling van je kindje verloopt in fases. Een baby kan een ouder nog niets vertellen met woorden. Dit betekent echter niet dat een baby niet kan communiceren. Als je weet hoe je baby je iets duidelijk kan maken, ben je alerter op alle signalen van je kleintje.” Aldus logopediste Esther Sluijsmans, die beschrijft hoe de taalontwikkeling van een baby verloopt.

Hieronder beschrijven wij kort de ontwikkeling hiervan.


TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Wanneer je zwanger bent hoort jouw baby de al stemmen. De stemmen van de ouders en eventuele broertjes en/of zusjes voelen na de geboorte daardoor al vertrouwd. Praat dus veel tegen je buik wanneer je zwanger bent, hoe meer de baby jullie stemmen hoort hoe vertrouwder hij ermee wordt!


EERSTE WEKEN NA DE GEBOORTE

Naast op stemgeluid reageert een baby meteen na de geboorte ook sterk op warmte en geur. Een bekende geur maakt een baby rustig en geeft hem een veilig gevoel. De meest herkenbare vorm van communicatie op dit moment is huilen. Wanneer een baby honger heeft, eenzaam is of zich gewoon niet op zijn gemak voelt zal hij gaan huilen. Maar ook met zijn lichaam vertelt jouw baby je al heel veel! Zijn de handjes los en open, dan is de baby ontspannen of in rust. Strekt en spreidt je baby plots zijn vingers dan kan het zijn dat hij geschrokken is of dat een handeling te snel ging.”


2-3 MAANDEN OUD

Jouw baby kan nu steeds beter zien, hij zal mensen proberen te volgen. Ook kijken babys van deze leeftijd graag naar het gezicht van mama of papa. Ze letten zelfs al op gelaatsuitdrukkingen! Ook herkent een baby de stem van ouders wanneer hij rond de 6 weken oud is. Hierop reageren doen babys rond de 8 weken. Wanneer je veel tegen je baby praat stimuleer je de spraak en het taalgebruik.

Babys beginnen in deze fase ook zelf wat geluiden te maken. Hier kan je leuk bij meedoen door geluiden terug te maken. Praat tegen je baby of maak gekke geluidjes en wacht af of hij hier op reageert! Daarnaast beginnen babys in deze fase ook met hun lichaam gebruiken om jou dingen duidelijk te maken. Ze keren hun hoofd of verbreken oogcontact wanneer ze klaar zijn met spelen. Ook gapen ze en wrijven ze in hun ogen wanneer ze moe zijn. En hun wenkbrauwen gaan zelfs al omhoog bij verbazing!


3-5 MAANDEN OUD

In deze fase gaan babys zich beseffen dat mensen reageren op hun gedrag. Ze maken steeds meer geluidjes, herkent bekende stemmen heel goed en begrijpt de emotionele toon van je woorden. Wat daarmee bedoelt wordt is dat babys heel goed het verschil kennen tussen lieve woorden en een verbiedende stem. Ze begrijpen de woorden nog niet, deze maken dus ook niet zoveel uit. Ze luisteren met name naar de toon en intonatie.Ook gaan babys in deze fase hun lichaam steeds bewuster inzetten om je iets duidelijk te maken. Als hij blij is slaat hij met zijn armen en benen, kijkt vrolijk en maakt blije geluidjes. Maar ook reiken babys in deze fase naar de fles als ze honger hebben. Ook gaan ze steeds meer experimenteren met hun stemgeluid, lippen en tong. Dit is een soort oefenen voor praten.


VANAF 6 MAANDEN

Babys in deze leeftijd gaan woorden en handelingen begrijpen en deze ook aan elkaar koppelen. Eenvoudige taal en handelingen als "jij gaat slapen" wanneer je hem de slaapzak aandoet begrijpen babys. Babys in deze fase begrijpen steeds beter wat er om hen heen gebeurt maar kunnen hier nog niks over vertellen. Daarom is het extra van belang om de lichaamstaal van jouw baby te observeren. Denk aan gebaren (zwaaien), wijzen, kijken, reiken, geluiden maken, huilen, ergens naar toe tijgeren of rollen.

Met ongeveer 6 maanden begint je baby te brabbelen. Je hoort dan klanken en woordjes als ‘dadada’, ‘mamama’ of ‘wadada’ met bijpassende zinsmelodie en intonatie. Het lijkt wel of je kleine een gesprekje met je wilt voeren, hij maakt steeds meer echt contact. Maar je baby bedoelt nog niks met deze brabbelwoorden. Wel weet hij dat hij aandacht krijgt met zijn gebrabbel en dat is leuk. Na het brabbelen volgt meestal het eerste ‘echte’ woordje. Dit is meestal zo rond de eerste verjaardag.


Voor een uitgebreider artikel over de taalontwikkeling van baby's kijk hier. Wil je meer weten over lichaamstaal van baby's? Kijk dan hier.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.