Oudergids - Zwanger

.. / Zwanger / Ongewenst zwanger

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Hoe bevallen?

Tijdens de bevalling kun je verschillende posities aannemen, iedere positie heeft verschillende voordelen. In welke posities kun je bevallen en wat zijn de voordelen? (Meer...)

Bevallen

Thuisbevalling

Als je zwangerschap normaal verloopt, kun je thuis bevallen als je dat wilt. Waar moet de plek van de thuisbevalling aan voldoen en wat regel je van te voren? (Meer...)

Bevallen

Ziekenhuisbevalling

Als je zelf kiest om in het ziekenhuis te bevallen heet dat een poliklinische bevalling. Wat zijn de nadelen en wat moet je van te voren afspreken en regelen? (Meer...)

Bevallen

Waterbevalling

Tijdens een waterbevalling beval je in een grote kuip warm water, dat de weeënpijn verzacht. Waar moet de ruimte aan voldoen en is het veilig voor de baby? (Meer...)

Bevallen

Tangverlossing of vacuümbevalling

Als de bevalling niet meer verder komt, is een tangverlossing of vacuümbevalling nodig. Hoe werken deze kunstverlossingen en wat kun je verwachten? (Meer...)

Bevallen

Bevalling inleiden

Als het te lang duurt voor de bevalling begint of er een medische noodzaak is, kan je bevalling worden ingeleid. Wanneer moet dat en hoe gebeurt dat? (Meer...)

Bevallen

De bevalling begint

Als de bevalling begint, merk je dat meestal aan de weeën. Maar er zijn ook andere signalen waaraan je kunt merken dat je kindje eraan komt. Welke zijn dat en wanneer bel je de verloskundige of het ziekenhuis? (Meer...)

De bevalling begint

Tijdens de bevalling

Je bevalling begint met ontsluitingsweeën waarna (meestal) je vliezen breken, waarna je de verloskundige belt. Wat kun je verwachten tijdens de bevalling? (Meer...)

Verloop van de bevalling

Weeën

Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je 10 cm ontsluiting krijgt zodat je kunt gaan persen. Wat voel je precies, hoe vang je ze op en wanneer mag je gaan persen? En wat zijn voorweeën en naweeën dan? (Meer...)

Verloop van de bevalling

Pijn en bevallen

Pijn hoort bij een bevalling, voornamelijk in de buik en rug. Kun je leren omgaan met pijn tijdens de bevalling en welke vormen van pijnstilling zijn beschikbaar? (Meer...)

Verloop van de bevalling

Inknippen of inscheuren

Om inscheuren te voorkomen kan tijdens de bevalling met een knip de vaginaopening groter worden gemaakt. Hoe gebeurt dat en wanneer mogen de hechtingen eruit? (Meer...)

Verloop van de bevalling

Net na de bevalling

Net na de bevallen moeten er een aantal dingen gebeuren. De navelstreng doorknippen, de nageboorte en een eerste borstvoeding geven. Wat kun je verwachten? (Meer...)

Na de bevalling

Navelstreng

Na de geboorte is je baby nog met jou verbonden via de navelstreng. Wanneer is die verbinding niet meer nodig en wanneer kan de navelstreng doorgeknipt worden? (Meer...)

Na de bevalling

Controle baby

De verloskundige controleert je baby meteen na de geboorte. Waar let de verloskundige op tijdens de controles en waarom krijgt je baby punten voor de onderdelen? (Meer...)

Na de bevalling

Nageboorte

De nageboorte (placenta of moederkoek) volgt minuten tot een uur nadat je baby is geboren. Hoe komt de nageboorte eruit en waar controleert de verloskundige op? (Meer...)

Na de bevalling

Hechten en controle

Tijdens de bevalling kunnen de vaginaranden scheuren of ingeknipt worden, dat wordt gehecht. Wanneer wordt de wond gecontroleerd en de hechtingen verwijderd? (Meer...)

Na de bevalling

Bloedverlies

Na de bevalling blijf je bloed verliezen, doordat er een wond op de plek van de moederkoek zit. Hoe heet dit bloedverlies en hoe lang kan het duren? (Meer...)

Na de bevalling

Meconiumhoudend vruchtwater

Meconiumhoudend vruchtwater is vruchtwater waar ontlasting van de baby in zit. Hoe herken je het en wat kan de arts doen als er reden is tot zorg? (Meer...)

Risico's van een bevalling

Meerlingbevalling

Meerlingen worden vaak te vroeg geboren en een vaginale bevalling is niet altijd mogelijk. Welke risico’s heb je tijdens een meerlingzwangerschap? (Meer...)

Risico's van een bevalling

Navelstrengverstrengeling

Bij een navelstrengverstrengeling is de navelstreng tijdens de geboorte om de nek van de baby gewikkeld. Wat kan de arts doen om problemen te voorkomen? (Meer...)

Risico's van een bevalling

Stuitligging en dwarsligging

Bij een stuitligging ligt de baby met de billen naar beneden, bij een dwarsligging ligt de baby op zijn zij. Welke problemen kan dit veroorzaken en wat wordt aangeraden? (Meer...)

Risico's van een bevalling

Te vroeg geboren

Als je baby voor de zevenendertigste week geboren wordt, wordt je baby te vroeg geboren. Wat gebeurt er daarna en kun je een vroeggeboorte voorkomen of tegenhouden? (Meer...)

Risico's van een bevalling

Keizersnede bevalling

Bij een keizersnede wordt de baby geboren via een snee in de onderbuik. Hoe verloopt een keizerssnede en wat zijn redenen om op die manier te bevallen? (Meer...)

Keizersnede

Na de keizersnede bevalling

Als bevallen bent middels een keizersnede, blijf je meestal nog enkele dagen in het ziekenhuis. Wat kun je verwachten in de periode na een keizersnede bevalling? (Meer...)

Keizersnede

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.