Oudergids - Zwanger

.. / Zwanger / Gezondheid en voeding

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Zwangerschapsonderzoeken

Je kunt verschillende zwangerschapsonderzoeken laten doen, zoals een echo, screening en bloedonderzoek. Waar zijn die onderzoeken voor en worden ze vergoed? (Meer...)

Zwangerschapsonderzoeken

Echo

Als je 8 tot 12 weken zwanger bent, krijg je een echo waarmee je kunt zien hoelang je zwanger bent en of je kind goed groeit. Waar is deze echo voor bedoeld? (Meer...)

Echo

Pretecho

Een pretecho is niet noodzakelijk, maar wel leuk. Je kunt een 2D of een 3D echo laten maken. Wanneer kun je dat het beste doen en wat zijn de kosten? (Meer...)

Pretecho

Lichamelijk onderzoek

Bij iedere controle voelt de verloskundige aan je buik hoe de baarmoeder groeit. Waar kijkt de verloskundige naar tijdens de controles? (Meer...)

Lichamelijk onderzoek

Vervolgonderzoek

Na de uitslag van de screening op downsyndroom of de 13- of 20-weken echo, kunnen er vervolgonderzoeken gedaan worden. Welke zijn dat en waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Vervolgonderzoek

Bloedonderzoek

Er wordt aan het begin van en een paar keer tijdens je zwangerschap bloedonderzoek gedaan. Wat wordt er onderzocht en is het bloedonderzoek verplicht? (Meer...)

Bloedonderzoek

Soatest

Aan het begin van je zwangerschap wordt je getest op drie soa’s: hepatitis B, syfilis en hiv. Waarom is dat en wat kunnen de gevolgen zijn voor je baby? (Meer...)

Soatest

Rhesus

Aan het begin van je zwangerschap wordt je bloed getest op rhesusbloedgroepen. Wat houdt dat in en wat betekenen de bloedgroepen rhesus D en rhesus c? (Meer...)

Rhesus

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Als je zwanger bent kun je een screening op het down-, edwards- en patausyndroom laten doen. Hoe gebeurt dat en moet je na de uitslag vervolgstappen nemen? (Meer...)

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Vlokkentest

Met de vlokkentest worden bepaalde afwijkingen bij je baby onderzocht, door weefsel van de placenta af te nemen. Hoe en wanneer gebeurt dat en wat zijn de risico’s? (Meer...)

Vlokkentest

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie worden bepaalde aandoeningen bij je baby onderzocht. Hoe en wanneer gebeurt dat en welke afwijkingen kunnen worden opgespoord? (Meer...)

Vruchtwaterpunctie

Slecht nieuws

Als de uitslag van het vervolgonderzoek slecht nieuws brengt, moet je de keuze maken of je de zwangerschap afbreekt of uitdraagt. Wat kan je daarbij helpen? (Meer...)

Slecht nieuws

13- en 20-wekenecho

Tijdens de 13- en/of 20-weken echo kun je laten onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft, je bepaalt zelf wat je met de uitslag doet. Waar vind je meer informatie? (Meer...)

13- en 20-wekenecho

Waarom een 20-wekenecho?

Met de 20-weken echo, of het structureel echoscopisch onderzoek, worden ernstige lichamelijke afwijkingen bij je baby opgespoord. Mag je zelf voor de echo kiezen? (Meer...)

Waarom een 20-wekenecho?

Hoe verloopt een 20 wekenecho?

Tijdens de 20-weken echo wordt je baby onderzocht op lichamelijke afwijkingen. Hoe verloopt het gesprek voor de echo en de echo zelf en wat gebeurt er daarna? (Meer...)

Hoe verloopt een 20 wekenecho?

Wat is downsyndroom?

Het downsyndroom is aangeboren, kinderen met down hebben een verstandelijke beperking. Wat is de oorzaak van het downsyndroom en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Wat is downsyndroom?

Uitslag screening downsyndroom

De uitslag van de screening laat zien hoe groot de kans is dat je baby het downsyndroom heeft. Wat betekent een verhoogde kans en waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Uitslag screening downsyndroom

Kiezen voor een screening

Tijdens je zwangerschap kun je kiezen voor een screening op onder andere het downsyndroom. Wie heeft een verhoogde kans en wie kan je helpen bij de keuze? (Meer...)

Kiezen voor een screening

Kans op kind met een aandoening

Je kind erft allerlei eigenschappen van jou. Hoe weet je of jouw kind een verhoogde kans heeft op een aandoening? (Meer...)

Kans op kind met een aandoening

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.