
Oudergids - Zwanger
.. / Zwanger / Gezondheid en voeding
Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.
Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?
Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.
Andere vrouwen helpen
Door tijdens je zwangerschap je urine met het hCG hormoon aan Moeders voor Moeders te geven kun je andere vrouwen helpen zwanger te worden. Waar meld je je aan? (Meer...)
GezondheidNachtrust
Tijdens je zwangerschap, zeker als je zwaarder wordt, kun je een slechte nachtrust krijgen door je slaaphouding. Welke houding is voor de meeste vrouwen het prettigst? (Meer...)
GezondheidBeweging
Voldoende matig intensief bewegen tijdens je zwangerschap is heel goed voor je. Hoeveel mag je sporten tijdens de zwangerschap en hoe blijf je in beweging? (Meer...)
GezondheidGewicht
Het is normaal om in gewicht aan te komen tijdens je zwangerschap, gemiddeld 2 kilo per maand. Waarom is lijnen niet goed en hoe voorkom je dat je erg veel aankomt? (Meer...)
GezondheidZwanger en werk
Je werkomstandigheden kunnen tijdens je zwangerschap van invloed zijn op de gezondheid van je ongeboren kind. Wat moet je vermijden en wat is je werkgever verplicht? (Meer...)
GezondheidSporten
Tijdens je zwangerschap is het goed voor jou en je baby om matig intensief te blijven sporten. Welke sporten kun je doen als je zwanger bent en welke beter niet? (Meer...)
GezondheidZwanger en het coronavirus
Het coronavirus zorgt voor een onzekere tijd. Als je zwanger bent kan het virus nog meer onrust met zich meebrengen. Misschien heb je vragen over de bevalling, wil je meer informatie over de risico’s of wil je weten hoe andere zwangere vrouwen met deze situatie omgaan. (Meer...)
GezondheidVitamine A en D
Als je een getinte huid hebt of weinig zonlicht op je huid krijgt en zwanger bent, heb je meer vitamine D nodig. Vitamine A kan juist schadelijk zijn. Waarom is dat? (Meer...)
VoedingFoliumzuur
Foliumzuur slikken verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een open schedel of ruggetje. Wanneer begin je daarmee en hoeveel heb je nodig? (Meer...)
VoedingKruiden en natuurproducten
De meeste kruiden en natuurproducten zijn veilig tijdens je zwangerschap, maar het is goed om eerst te overleggen met je arts. Welke producten mag je niet nemen? (Meer...)
VoedingGezond drinken
Voldoende en gezond drinken is belangrijk tijdens je zwangerschap. Hoeveel water moet je drinken en waarom moet je oppassen met cafeïnehoudende dranken? (Meer...)
VoedingVegetarisch
Je kunt tijdens je zwangerschap vegetarisch blijven eten, zolang je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. Hoe zorg je ervoor dat geen tekorten oploopt? (Meer...)
VoedingVeganistisch
Als je veganistisch eet als je zwanger bent is het extra belangrijk genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Waar zit vitamine B12, calcium en vitamine B1 en B2 in? (Meer...)
VoedingVeilig eten
Je ongeboren baby is gevoeliger voor bepaalde bacteriën en vitaminen dan jij, daarom moet je veilig eten tijdens je zwangerschap. Hoe doe je dat? (Meer...)
VoedingVoorbereiding borst- of flesvoeding
Tijdens je zwangerschap kun je je voorbereiden op het geven van borst- of flesvoeding. Hoe bereid je je voor op borstvoeding geven en wanneer geef je flesvoeding? (Meer...)
VoedingVaccinaties
Tijdens je zwangerschap heb je een zwakker afweersysteem, vaccinaties kunnen daardoor een ander effect hebben. Wat moet je weten over vaccinaties als je zwanger bent? (Meer...)
VeiligheidMedicijnen en tandarts
Bepaalde medicijnen en behandelingen bij de tandarts kunnen van invloed zijn op je ongeboren kind. Waar kun je terecht voor advies over medicijngebruik? (Meer...)
VeiligheidVeilig zwanger
Ziekten, genotmiddelen, voeding en medicijnen zijn allemaal van invloed op een veilig verloop van je zwangerschap. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)
VeiligheidZomerhitte
In de zomer kan het erg heet worden, als je zwanger bent moet je daar extra rekening mee houden. Hoe voorkom je dat je gezondheid wordt beïnvloed door de zomerhitte? (Meer...)
VeiligheidZon en zonnebank
Zonlicht helpt bij het aanmaken van vitamine D maar teveel, ook van de zonnebank, veroorzaakt schade Wat is een zwangerschapsmasker en hoe voorkom je schade? (Meer...)
VeiligheidHoofdluis
Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding kun je antihoofdluismiddelen beter niet gebruiken. Dit is schadelijk voor je ongeboren kind. Wat kun je wel doen tegen hoofdluis? (Meer...)
VeiligheidRöntgenstralen
Röntgenstralen zijn gevaarlijk voor je ongeboren baby, vooral vroeg in de zwangerschap. Wat overleg je met je arts en welke vormen van straling zijn ongevaarlijk? (Meer...)
VeiligheidInfecties
Sommige infecties kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Hoe voorkom je besmetting en wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan? (Meer...)
VeiligheidVerf en gevaarlijke stoffen
Verf en gevaarlijke stoffen zijn gevaarlijk voor je ongeboren baby en borstvoeding. Wat moet je vermijden en wat als je toch moet verven tijdens je zwangerschap? (Meer...)
VeiligheidBuitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft geen kans van slagen. Kun je het herkennen en waarom moet de zwangerschap zo snel mogelijk worden afgebroken? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapMola-zwangerschap
Een Mola-zwangerschap is een zeldzame aandoening waarbij er blaasjes (molaweefsel) ontstaan op de baarmoederwand. Hoe herken je een molazwangerschap? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapCytomegalie virus (CMV)
Cytomegalie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het cytomegalovirus. Wat zijn de risico’s tijdens je zwangerschap en hoe verspreidt het virus zich? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapHoge bloeddruk
Een op de tien vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap een verhoogde of hoge bloeddruk, zwangerschapshypertensie. Wat zijn de risico’s en wat doe je er aan? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapErnstig hoge bloeddruk
Tijdens je zwangerschap kun je een ernstig hoge bloeddruk hebben. Welke klachten horen daarbij en wat kun je doen als je denkt dat je een te hoge bloeddruk hebt? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapPre-eclampsie en HELLP-syndroom
Bij Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom is er sprake van hoge bloeddruk en verlies van eiwitten in de urine. Wat zijn de symptomen en de gevolgen voor je baby? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapRodehond
Het is verstandig om voordat je stopt met anticonceptie te controleren of je voldoende antistoffen hebt tegen rodehond. Wat doe je als je al zwanger bent? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapWaterpokken
Als je zwanger bent en waterpokken krijgt, kan dat in sommige gevallen nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Wat kun je doen? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapDe vijfde ziekte
De vijfde ziekte is een infectieziekte die vooral voorkomt bij kinderen. Wat zijn de risico’s van de vijfde ziekte tijdens je zwangerschap en wat moet je weten? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapTrombose
Bij trombose stolt het bloed in de vaten, daardoor kan een afsluiting in de bloedsomloop ontstaan. Waarom komt trombose na de bevalling nu minder vaak voor? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapZwangerschapsdiabetes
Een op de twintig vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Wat zijn de risico’s voor jou en je baby en wat doe je als je vermoedt dat je het hebt? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapPrenatale depressie
Een prenatale depressie is een depressie tijdens de zwangerschap en komt relatief vaak voor. Hoe herken je een prenatale depressie en wie kan je helpen? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapHeftige stemmingswisselingen
Door hormonale veranderingen kun je tijdens je zwangerschap heftige stemmingswisselingen hebben. Wat doe je als je je emoties niet meer onder controle krijgt? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapSoa en zwangerschap
Sommige soa’s kunnen voor problemen tijdens de zwangerschap of geboorte zorgen. Welke soa’s zijn dat en hoe wordt besmetting van het kind voorkomen? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapListeria en toxoplasmose
Listeria en toxoplasmose zijn gevaarlijk en mogelijk dodelijk voor je ongeboren baby. Waar zitten die bacteriën en parasieten in en hoe voorkom je besmetting? (Meer...)
Ziek tijdens de zwangerschapVoorbereid op vakantie
Als je zwanger bent, kun je alsnog op vakantie naar het buitenland. Meestal mag je ook vliegen. Let wel goed op de gezondheidsrisico's. Waar moet je op letten? (Meer...)
VakantieActiviteiten in de vakantie
Als je hoogzwanger bent, is het beter om geen gevaarlijke activiteiten te doen tijdens je vakantie. Welke activiteiten kunnen wel en welke kun je beter laten? (Meer...)
VakantieVerre reizen
Als je zwanger bent kost een verre reis veel voorbereiding. Waar moet je op letten als je zwanger bent en een verre reis gaat maken? (Meer...)
VakantieZiektes in het buitenland
Als je zwanger bent en een verre reis gaat maken, krijg je niet alle inentingen. Dit komt door de gezondheidsrisico's voor je ongeboren kind. Welke inentingen krijg je niet? (Meer...)
VakantieTips voor vertrek
Als je op vakantie of een verre reis gaat, moet je je goed voorbereiden. Wat moet je regelen en hoe zorg je dat je niets bent vergeten voor je gaat vertrekken? (Meer...)
VakantieRoken
Roken tijdens je zwangerschap is slecht voor de gezondheid van je baby en kan blijvende afwijkingen veroorzaken. Wat zijn de risico’s en waar vind je hulp? (Meer...)
GenotmiddelenAlcohol
Alcohol is giftig en schadelijk voor je ongeboren kind, tijdens je zwangerschap kun je beter geen alcohol drinken. Wat is het effect van alcohol op je baby? (Meer...)
GenotmiddelenFoetaal alcoholsyndroom
Als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap kan je baby het foetaal alcoholsyndroom (FAS) krijgen. Wat zijn de gevolgen van FAS en waar vind je meer informatie? (Meer...)
GenotmiddelenDrugs
Het gebruik van alle soorten drugs tijdens je zwangerschap is slecht voor je baby. Wanneer moet je stoppen onder medische begeleiding en waar vind je hulp? (Meer...)
GenotmiddelenOnderzoek en controle
Onderzoek en controle (Meer...)
GenotmiddelenZwangerschapsonderzoeken
Je kunt verschillende zwangerschapsonderzoeken laten doen, zoals een echo, screening en bloedonderzoek. Waar zijn die onderzoeken voor en worden ze vergoed? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapEcho
Als je 8 tot 12 weken zwanger bent, krijg je een echo waarmee je kunt zien hoelang je zwanger bent en of je kind goed groeit. Waar is deze echo niet voor bedoeld? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapPretecho
Een pretecho is niet noodzakelijk, maar wel leuk. Je kunt een 2D of een 3D echo laten maken. Wanneer kun je dat het beste doen en wat zijn de kosten? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapLichamelijk onderzoek
Bij iedere controle voelt de verloskundige aan je buik hoe de baarmoeder groeit. Waar kijkt de verloskundige naar tijdens de controles? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapVervolgonderzoek
Na de uitslag van de screening op downsyndroom of de 20-weken echo, kunnen er vervolgonderzoeken gedaan worden. Welke zijn dat en waar moet je rekening mee houden? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapBloedonderzoek
Er wordt aan het begin van en een paar keer tijdens je zwangerschap bloedonderzoek gedaan. Wat wordt er onderzocht en is het bloedonderzoek verplicht? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapSoatest
Aan het begin van je zwangerschap wordt je getest op drie soa’s: hepatitis B, syfilis en hiv. Waarom is dat en wat kunnen de gevolgen zijn voor je baby? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapRhesus
Aan het begin van je zwangerschap wordt je bloed getest op rhesusbloedgroepen. Wat houdt dat in en wat betekenen de bloedgroepen rhesus D en rhesus c? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapScreening op down-, edwards- en patausyndroom
Als je zwanger bent kun je een screening op het down-, edwards- en patausyndroom laten doen. Hoe gebeurt dat en moet je na de uitslag vervolgstappen nemen? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapVlokkentest
Met de vlokkentest worden bepaalde afwijkingen bij je baby onderzocht, door weefsel van de placenta af te nemen. Hoe en wanneer gebeurt dat en wat zijn de risico’s? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapVruchtwaterpunctie
Met een vruchtwaterpunctie worden bepaalde aandoeningen bij je baby onderzocht. Hoe en wanneer gebeurt dat en welke afwijkingen kunnen worden opgespoord? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapSlecht nieuws
Als de uitslag van het vervolgonderzoek slecht nieuws brengt, moet je de keuze maken of je de zwangerschap afbreekt of uitdraagt. Wat kan je daarbij helpen? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschap20-wekenecho
Tijdens de 20-weken echo kun je laten onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft, je bepaalt zelf wat je met de uitslag doet. Waar vind je meer informatie? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapWaarom een 20-wekenecho?
Met de 20-weken echo, of het structureel echoscopisch onderzoek, worden ernstige lichamelijke afwijkingen bij je baby opgespoord. Mag je zelf voor de echo kiezen? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapHoe verloopt een 20 wekenecho?
Tijdens de 20-weken echo wordt je baby onderzocht op lichamelijke afwijkingen. Hoe verloopt het gesprek voor de echo en de echo zelf en wat gebeurt er daarna? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapWat is downsyndroom?
Het downsyndroom is aangeboren, kinderen met down hebben een verstandelijke beperking. Wat is de oorzaak van het downsyndroom en wat zijn de gevolgen? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapUitslag screening downsyndroom
De uitslag van de screening laat zien hoe groot de kans is dat je baby het downsyndroom heeft. Wat betekent een verhoogde kans en waar moet je rekening mee houden? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapKiezen voor een screening
Tijdens je zwangerschap kun je kiezen voor een screening op onder andere het downsyndroom. Wie heeft een verhoogde kans en wie kan je helpen bij de keuze? (Meer...)
Onderzoeken tijdens de zwangerschapNaar de verloskundige
Als je tussen de 8 en 10 weken zwanger bent, wordt de eerste afspraak met de verloskundige gepland. Wat neem je mee en wat kun je verwachten van de eerste afspraak? (Meer...)
De verloskundigeVerloskundige of gynaecoloog
Als je zwangerschap normaal verloopt wordt je begeleid door de verloskundige. Wanneer is begeleiding door de gynaecoloog nodig en waar ga je bevallen? (Meer...)
De verloskundigeRegistratie van gegevens
Als je zwanger bent krijg je de vraag of je gegevens geregistreerd mogen worden voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Moet dat en wat gebeurt er met je gegevens? (Meer...)
De verloskundige