
Oudergids - Peuter
.. / Peuter / Gezondheid
Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.
Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?
Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.
Bloedneus
Peuters krijgen een bloedneus doordat een bloedvat in het neusslijmvlies kapot gaat, bijvoorbeeld door koud of warm weer en neuspeuteren. Hoe verhelp je een bloedneus? (Meer...)
BloedneusBuikpijn
Buikpijn is erg vervelend en heeft verschillende oorzaken, zoals verkeerd eten of spanningen. Waar let je op en wanneer ga je met je peuter naar de huisarts? (Meer...)
BuikpijnDiarree
Peuters kunnen kort, maar ook lange tijd last hebben van diarree. Wat veroorzaakt diaree en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft? (Meer...)
DiarreeHarde ontlasting
Vertstopping gaat gepaard met harde ontlasting die het poepen pijnlijk maakt. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft? (Meer...)
Harde ontlastingHik
Kinderen hebben soms een onverklaarbare hik. Soms komt het door te snel eten of drinken. Wat kun je doen bij de hik van je kind? (Meer...)
HikHoofdpijn
Hoofdpijn is meestal onschuldig, maar het wordt soms ook veroorzaakt door spanningen. Hoe hou je een pijnkalender bij om achter de oorzaak te komen? (Meer...)
HoofdpijnKoorts
Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger en voelt je peuter zich niet lekker. Wat kun je doen als je peuter koorts heeft en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)
KoortsKoortslip
Een koortslip wordt veroorzaakt door een herpesvirus en is erg besmettelijk als de klachten zich voordoen. Hoe voorkom je dat je kinderen of zwangere vrouwen besmet? (Meer...)
KoortslipO-benen en X-benen
Sommige kinderen in de groei ontwikkelen een afwijkende kniestand. Wat kun je doen aan O-benen en X-benen en wanneer ga je er voor naar de jeugdarts of je huisarts? (Meer...)
O-benen en X-benenVerkoudheid
Er zijn geen geneesmiddelen tegen de verkoudheid van je kind, maar je kunt de klachten wel verminderen. Welke middelen zijn er en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)
VerkoudheidOorpijn
Oorpijn komt meestal door een ontsteking in het middenoor en gaat meestal na een paar dagen vanzelf over. Waar herken je het aan en wat doe je als je peuter oorpijn heeft? (Meer...)
OorpijnKoortsstuip
Bij een koortsstuip verkrampen de spieren en lijkt je peuter bewusteloos, wat naar is om te zien, maar ongevaarlijk. Wat kun je doen en wanneer is verder onderzoek nodig? (Meer...)
KoortsstuipStinkende adem
De oorzaken voor een stinkende adem liggen vooral in de neus-keelholte van de mond. Welke oorzaken komen vaak voor en wat doe je als je peuter een slechte adem heeft? (Meer...)
Stinkende ademAften
Aften zijn grijswitte zweertjes in de mond, die pijn bij eten en drinken veroorzaken en moeilijk te voorkomen zijn. Wat kun je doen als je kind aften heeft? (Meer...)
AftenVaginale afscheiding
Ook jonge meisjes kunnen vaginale afscheiding hebben, dat is normaal. Wat zijn oorzaken van ongewone afscheiding en wanneer ga je met je dochter naar de huisarts? (Meer...)
Vaginale afscheidingAardbeienvlek
Een aardbeienvlek is een rode of blauwe bobbelige vlek die op de huid lijkt te liggen, die meestal vanzelf wegtrekt. Wanneer moet je kind er voor naar de huisarts? (Meer...)
AardbeienvlekOpgezette lymfeklieren
Lymfeklieren in de hals, oksels en liezen raken op opgezet als reactie op een infectie. Dat is normaal, maar wanneer is het toch goed om naar de huisarts te gaan? (Meer...)
Opgezette lymfeklierenOndertemperatuur
Een lichaamstemperatuur van minder dan 36 graden kan betekenen dat je peuter een infectie heeft. Wanneer bel je de huisarts? (Meer...)
OndertemperatuurKwijlen
Bijna alle kinderen kwijlen de eerste twee levensjaren, door verkoudheid, vergrootte amandelen en doorkomende tanden en kiezen. Wat kun je tegen kwijlen doen? (Meer...)
Kwijlen