Oudergids - Peuter

.. / Peuter / Gedrag

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Slapen

Goed slapen is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kind en duidelijkheid, structuur en veiligheid helpen daarbij. Hoe zorg je daar als ouder voor? (Meer...)

Slapen

Nachtrust

Hoeveel slaap kinderen nodig hebben verschilt per kind, maar een goede nachtrust is altijd belangrijk. Wat helpt bij het slapengaan en wat doe je bij slaapproblemen? (Meer...)

Nachtrust

Dag- en nachtritme

Een vast ritueel en regels voor het slapen helpen je kind bij een goed dag- en nachtritme. Hoe ziet een avond- en slaapritueel er uit en wat spreek je af met je kind? (Meer...)

Dag- en nachtritme

Kinderbed

Als je kind over de spijlen klimt, is de volgende stap een kinderbed waar het zelf uit kan komen. Hoe zorg je dat je kind zich niet bezeert en wanneer mag het een kussen? (Meer...)

Kinderbed

Fopspeen en duimen

Duimen of op een fopspeen sabbelen kan zorgen voor scheve tanden en een vervormt gehemelte. Hoe help je je peuter het duimen of sabbelen af te leren? (Meer...)

Fopspeen en duimen

Dromen

Je kind verwerkt de ervaringen van overdag ’s nachts tijdens het dromen. Wat doe je als je kind nare dromen of nachtmerries heeft, of bang is in zijn kamer? (Meer...)

Dromen

Slecht slapen

Slecht slapen heeft invloed op het hele gezin en zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen om je peuter beter te laten slapen? (Meer...)

Slecht slapen

Aanpak van slaapproblemen

Als je peuter moeilijk in slaap valt of weer uit bed komt, kun je op een aantal manieren het slaapprobleem aanpakken. Welke methoden kun je daarvoor gebruiken? (Meer...)

Aanpak van slaapproblemen

Slaaptips

Een slaapritueel helpt je peuter om goed te slapen, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling. Welke tips kun je gebruiken als je kind moeite heeft met slapen? (Meer...)

Slaaptips

Bedtijd

Soms willen peuters niet gaan slapen als het bedtijd is, een bedritueel kan je hierbij helpen. Hoe weet je of je kind genoeg slaapt of nog middagslaapjes nodig heeft? (Meer...)

Bedtijd

Vroeg wakker

Als je kind erg vroeg wakker wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hoe zorg je dat je peuter langer doorslaapt en ’s ochtends nog in bed blijft? (Meer...)

Vroeg wakker

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een normaal verschijnsel bij kinderen, ze hebben er zelf meestal geen last van. Hoe herken je slaapwandelen en wat doe je als je peuter het doet? (Meer...)

Slaapwandelen

Slapen en angst

Ieder kind is wel eens bang in bed, dat wordt naarmate ze ouder worden minder. Hoe help je je peuter bij angst in bed en wat doe je als je kind nachtangsten heeft? (Meer...)

Slapen en angst

Bedritueel

Een bedritueel helpt je peuter op een rustige manier de dag af te sluiten. Hoe ziet een bedritueel er uit en hoe zorg je dat je peuter in bed blijft? (Meer...)

Bedritueel

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.