Oudergids - Peuter

.. / Peuter / Ontwikkeling

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Zingen

Zingen is goed voor peuters, het helpt bij de spraak- en taalontwikkeling en biedt gezelligheid en troost. Hoe stimuleer je het bij je kind en waar haal je de muziek? (Meer...)

Zingen

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je leuke boeken en media voor peuters, vaak zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen. Wat kost een kinderlidmaatschap en wat is BoekStart? (Meer...)

Bibliotheek

Meertaligheid

De manier waaróp je je kind meertalig opvoedt maakt niet uit, als het maar bij je gezin past en voor jullie werkt. Welke strategieën zijn er en hoe werken ze? (Meer...)

Meertaligheid

Spraakproblemen

Slissen, zacht praten of klanken weglaten: het zijn allemaal spraakproblemen waar je kind last van kan hebben. Welke problemen zijn er nog meer en wie kun je kind helpen? (Meer...)

Spraakproblemen

Taalproblemen

Als kinderen taalproblemen hebben kan dat gevolgen hebben voor hun latere ontwikkeling. Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Taalproblemen

Stotteren

Veel kinderen tussen de 2 en 5 jaar stotteren soms een tijdje, bij de meeste kinderen gaat dit vanzelf over. Wat kun je als ouder doen als je kind stottert? (Meer...)

Stotteren

Niet durven praten

Sommige peuters durven niet te praten terwijl ze dat wel kunnen, bijvoorbeeld thuis met bekenden. Wat kun je doen als je peuter niet durft te praten? (Meer...)

Niet durven praten

Taalachterstand

Bij kinderen met een taalachterstand verloopt de taalontwikkeling langzamer dan bij andere kinderen. Hoe help je je peuter leren praten en met wie kun je je zorgen bespreken? (Meer...)

Taalachterstand

Spraak en taal stimuleren

Het is belangrijk om veel met je kind te spelen en te praten. Hierdoor stimuleer je de taal- en spraakontwikkeling. Wat kun je nog meer doen om dit te stimuleren? (Meer...)

Spraak en taal stimuleren

Leren praten

Door dagelijks aandacht te besteden aan praten en luisteren, leer je je kind steeds beter praten. Hoe help je je peuter? En hoe stimuleer je een driejarige? (Meer...)

Leren praten

Taal tussen 2 en 3 jaar

De woordenschat van je kind wordt snel groter vanaf het tweede jaar en het leert ook korte zinnen te gebruiken. Hoe verloopt de taalontwikkeling tussen de 2 en 3 jaar? (Meer...)

Taal tussen 2 en 3 jaar

Taal tussen 3 en 4 jaar

Rond de drie jaar maakt je kind zinnen van drie tot vijf woorden en gaat steeds duidelijker praten. Hoe verloopt de taalontwikkeling bij kinderen tussen de 3 en 4 jaar? (Meer...)

Taal tussen 3 en 4 jaar

Slissen

Kinderen die slissen of lispelen spreken de letter s en aanverwante klanken verkeerd uit. Wat veroorzaakt slissen en hoe kan de logopedist je kind helpen? (Meer...)

Slissen

Engels leren

Sommige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven leren peuters Engels met de methode Benny’s Playground. Hoe werkt het? En hoe doet je kind nog meer ervaring op met Engels? (Meer...)

Engels leren

Meer artikelen inladen

Gratis hulplijn voor al je vragen rondom het ouderschap. 085 1303 959