Oudergids - Peuter

.. / Peuter / Ontwikkeling

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Ontwikkeling motoriek

Eerst de grote bewegingen en dan de fijne motoriek, tussen de één en vier jaar maakt je kind in eigen tempo sprongen vooruit. Hoe verloopt de motorische ontwikkeling? (Meer...)

Motoriek

Fijne motoriek

Tussen de twee en vier jaar ontwikkelt je kind stap voor stap de motoriek om te kunnen tekenen en knippen. Hoe stimuleer je de ontwikkeling van de fijne motoriek? (Meer...)

Motoriek

Leren lopen

Tussen de 10 en 18 maanden gaat je kind lopen, alle kinderen doen dat in hun eigen tempo. Welk schoeisel heeft je kind binnen en buiten nodig om veilig te leren lopen? (Meer...)

Motoriek

Op de tenen lopen

Sommige kinderen die net hebben leren lopen gaan op de tenen lopen. Dat gaat meestal voor het derde jaar vanzelf weer over. Wanneer moet je met je kind naar een arts? (Meer...)

Motoriek

Platvoeten

Bijna alle peuters hebben platvoeten. Ook op de basisschool hebben veel kinderen nog platvoeten. Dat hoort bij de gewone ontwikkeling van de voet. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Motoriek

Leren aankleden

Tussen de 2 en 4 jaar leren kinderen zich geleidelijk aan te kleden, alhoewel dat dan nog niet altijd goed gaat. Hoe stimuleer je dat je kind zichzelf leert aankleden? (Meer...)

Motoriek

Leren traplopen

Kinderen leren traplopen door te beginnen met kruipen om vervolgens met hulp rechtop te gaan lopen. Hoe help je je kind bij het veilig leren traplopen? (Meer...)

Motoriek

Schoenen

In de schoenenwinkel kun je de voeten van je kind laten opmeten, zodat je de juiste maat koopt. Wat zijn goede schoenen en hoe help je je kind veters te leren strikken? (Meer...)

Motoriek

Leren fietsen

Zodra je kind kan lopen, kun je beginnen met het te leren fietsen. Wat is een geschikte fiets om te leren fietsen en hoe kun je je kind daarbij helpen? (Meer...)

Motoriek

Zien

Wanneer je kind tussen drieënhalf en vier jaar is, wordt op het consultatiebureau een oogonderzoek gedaan. Aan welke signalen kan je merken dat je kind slecht ziet? (Meer...)

Zintuigen

Oogtest

Je kind krijgt twee keer een oogtest, tussen de drieënhalf en vijfenhalf jaar oud. Hoe zien de oogtesten eruit en wat gebeurt er als blijkt dat je kind niet goed kan zien? (Meer...)

Zintuigen

Lui oog

Een lui oog ontstaat doordat het oog zich tijdens de vroege kinderjaren niet goed heeft kunnen ontwikkelen. Waarom moet je er vroeg bij zijn en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Zintuigen

Kleurenblind

Kinderen met kleurenblindheid zien de verschillen tussen kleuren niet goed. Het is een erfelijke aandoening. Wanneer kun je je kind testen en hoe vaak komt het voor? (Meer...)

Zintuigen

Horen

Niet goed kunnen horen heeft mogelijk vervelende gevolgen voor de ontwikkeling van je kind. Hoe weet je of je kind slechthorend is en waar laat je dit testen? En maak gebruik van de tips om gehoorschade te voorkomen. (Meer...)

Zintuigen

Zindelijkheid

Elk kind is op een ander moment klaar om zindelijk te worden. Op welke leeftijd krijgen kinderen interesse in zindelijkheid en wanneer start je met oefenen op het potje? (Meer...)

Plassen en poepen

Potje-training

Als je kind er aan toe is om zindelijk te worden, kun je beginnen met potje-training. Hoe leer je je kind zindelijk worden en hoe laat je je kind wennen aan de wc? (Meer...)

Plassen en poepen

Broekpoepen

Kinderen die broekpoepen hebben vaak last van verstopping (obstipatie), ze gaan niet graag naar de wc omdat poepen pijn doet. Hoe komt dat en hoe ga je er mee om? (Meer...)

Plassen en poepen

Als het poepen niet lukt

Als je kind verstopt is (obstipatie) wil het poepen niet goed lukken. Wat doe je als je kind last heeft van obstipatie en wanneer moet je om hulp vragen? (Meer...)

Plassen en poepen

Groei en ontwikkeling

De middelste lijn op een groeicurve helpt de ontwikkeling van je kind in de gaten te houden, al is vooral de eigen groeilijn belangrijk. Hoe houd je bij of je kind goed groeit? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Ondergewicht

Een groeispurt, overal nee op zeggen. Het ondergewicht bij je kind kan verschillende oorzaken hebben. Wat is het gevaar en wat kun je doen? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Overgewicht

Overgewicht vergroot niet alleen de kans op diabetes, maar kan ook de eigenwaarde van je kind negatief beïnvloeden. Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten en te bewegen? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Gebit

Het verschilt per kind wanneer de eerste tanden komen. Hoe houd je het gebit van je kind gezond? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

De geslachtsontwikkeling van je kind verloopt in zijn eigen tempo. Hoe verloopt de geslachtsontwikkeling bij peuters en hoe maak je de geslachtsdelen van je kind schoon? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke problemen

Lichamelijke problemen, zoals scoliose of een hazenlip, kunnen de ontwikkeling van je kind belemmeren. Wanneer zoek je hulp en waar vind je lotgenoten? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling

Peuters leren spelenderwijs hun eigen lichaam kennen en ontdekken wat ze prettig en onprettig vinden. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen te leiden? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Temperament

Stil en afwachtend of juist snel afgeleid en impulsief: het helpt om je gedrag af te stemmen op het temperament van je kind. Hoe ga je met het gedrag van je kind om? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociale vaardigheden

Vanaf een jaar of drie begint je kind zich een beetje in te leven in anderen. Het gaat samenspelen en begint soms vriendjes te maken. Hoe kun je sociale vaardigheden stimuleren? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Emotionele ontwikkeling

Een goede emotionele ontwikkeling helpt je kind gevoelens bij zichzelf en een ander te begrijpen en herkennen. Hoe stimuleer je die ontwikkeling en geef je zelf het goede voorbeeld? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Identiteit ontwikkelen

Voor de ontwikkeling van de eigen identiteit heeft je peuter liefde en veiligheid nodig om zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld te krijgen. Wat kun je nog meer doen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Vriendschap

Hoe ouder je kind, hoe meer inhoud vriendschappen krijgen. Peuters leren nog om zich in te leven en spelen niet echt samen met anderen. Vanaf wanneer kan echte vriendschap ontstaan? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Zelfbeeld

Als ouder ben je heel belangrijk voor de vorming van het zelfbeeld van je kind. Bevestiging van positief gedrag is onmisbaar. Hoe draag je verder bij aan een positief zelfbeeld? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Verlegenheid

Verlegenheid bij peuters is heel normaal. Soms is het alleen zo erg dat je kind er last van ondervind. Hoe kun je je kind beter leren begrijpen en helpen als het té verlegen is? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Eenkennigheid

Sommige kinderen lijken nauwelijks last van eenkennigheid te hebben, anderen juist intens veel. Wat kun je doen als je kind angstig op vreemden reageert? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Scheidingsangst

Een kind met scheidingsangst kan zich verloren en onbegrepen voelen zonder ouders. Er is angst voor het onbekende en gemis van het bekende. Wat kun je doen tegen scheidingsangst? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Hechting

Vastklampen is normaal. Laat je kind zich niet sussen of durft het weinig initiatief te nemen? Misschien is er een hechtingsprobleem. Hoe bevorder je hechting en wat doe je bij zorgen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Zelfvertrouwen

Positieve reacties versterken het zelfvertrouwen van je kind. De waardering zorgt voor een positiever zelfbeeld en herhaling van goed gedrag. Hoe bouw je aan dit zelfvertrouwen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Peuterpuberteit

Driftbuien en heftige emoties komen vaak voor tijdens de peuterpuberteit. Straffen is niet de beste oplossing. Hoe ga je er op een juiste manier mee om? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Stress

Je kind heeft rust nodig om de indrukken van de dag te verwerken. Door stress kan de slaap en deze rust verstoord worden. Wat kun je doen om stress bij je kind te verminderen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Bang

Een monsterlijke schaduw op de muur kan in de wereld van je kind levensecht aanvoelen en angst veroorzaken. Hoe ga je om met deze en andere kinderangsten? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Rouwverwerking bij overlijden

Het overlijden van een dierbare kan bij je peuter voor angst zorgen. Je kind moet nog leren met gevoelens omgaan en toont verdriet vaak indirect. Hoe help je bij de rouwverwerking? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Denkontwikkeling

De denkontwikkeling van je kind verloopt in fasen, waarbij het zich steeds beter verbanden gaat zien en beelden kan vormen. Hoe verloopt die ontwikkeling? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Begripsvorming

Tussen de 2 en 3 jaar begint de begripsvorming bij je kind. Het leert vormen, woorden en getallen herkennen en sorteren. Hoe verloopt deze ontwikkeling? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Intelligentie

De intelligentie van je kind hangt af van aanleg en de omgeving waarin het opgroeit. Wat is een gemiddeld IQ en wat houdt een ontwikkelingsvoorsprong in? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Fantasie en werkelijkheid

Jonge kinderen kunnen nog niet goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Hoe ga je als ouder om met fantasiespel en kunnen fantasievriendjes kwaad? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Ontwikkelingsachterstand

Als je kind een ontwikkelingsachterstand heeft, heeft het andere dingen nodig dan andere kinderen. Waar vind je informatie over financiële hulp en onderwijs voor je kind? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Leren praten

Door dagelijks aandacht te besteden aan praten en luisteren, leer je je kind steeds beter praten. Hoe help je je peuter? En hoe stimuleer je een driejarige? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Taal tussen 2 en 3 jaar

De woordenschat van je kind wordt snel groter vanaf het tweede jaar en het leert ook korte zinnen te gebruiken. Hoe verloopt de taalontwikkeling tussen de 2 en 3 jaar? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Taal tussen 3 en 4 jaar

Rond de drie jaar maakt je kind zinnen van drie tot vijf woorden en gaat steeds duidelijker praten. Hoe verloopt de taalontwikkeling bij kinderen tussen de 3 en 4 jaar? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Spraak en taal stimuleren

Het is belangrijk om veel met je kind te spelen en te praten. Hierdoor stimuleer je de taal- en spraakontwikkeling. Wat kun je nog meer doen om dit te stimuleren? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Zingen

Zingen is goed voor peuters, het helpt bij de spraak- en taalontwikkeling en biedt gezelligheid en troost. Hoe stimuleer je het bij je kind en waar haal je de muziek? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je leuke boeken en media voor peuters, vaak zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen. Wat kost een kinderlidmaatschap en wat is BoekStart? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Engels leren

Sommige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven leren peuters Engels met de methode Benny’s Playground. Hoe werkt het? En hoe doet je kind nog meer ervaring op met Engels? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Meertaligheid

De manier waaróp je je kind meertalig opvoedt maakt niet uit, als het maar bij je gezin past en voor jullie werkt. Welke manieren zijn er en hoe werken ze? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Spraakproblemen

Slissen, zacht praten of klanken weglaten: het zijn allemaal spraakproblemen waar je kind last van kan hebben. Welke problemen zijn er nog meer en wie kun je kind helpen? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Niet durven praten

Sommige peuters durven niet te praten terwijl ze dat wel kunnen, bijvoorbeeld thuis met bekenden. Verlegen zijn is normaal voor peuters, maar wanneer heeft je kind last van selectief mutisme? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Slissen

Kinderen die slissen of lispelen spreken de letter s en aanverwante klanken verkeerd uit. Wat veroorzaakt slissen en hoe kan de logopedist je kind helpen? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Stotteren of niet vloeiend praten

Veel kinderen tussen de 2 en 5 jaar stotteren soms een tijdje, bij de meeste kinderen gaat dit vanzelf over. Wat kun je als ouder doen als je kind stottert? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Taalproblemen

Als kinderen taalproblemen hebben kan dat gevolgen hebben voor hun latere ontwikkeling. Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Taalachterstand

Bij kinderen met een taalachterstand verloopt de taalontwikkeling langzamer dan bij andere kinderen. Hoe help je je peuter leren praten en met wie kun je je zorgen bespreken? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.