Oudergids - Ouderschap

.. / Ouderschap / Zorgintensieve gezinnen

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Familie en bekenden

Veel ouders vragen het liefst hulp aan familie en bekenden voor praktische zaken of een hart onder de riem. Hoe regel je hulp en hoe kan een professional je daarbij helpen? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Lotgenotencontact

Als je een zorgintensief kind hebt heb je misschien baat bij lotgenotencontact om ervaringen uit te wisselen. Waar vind je lotgenoten en hoe ga je om met hun advies? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Opvoeddeskundige

Een opvoeddeskundige helpt je met vragen over de opvoeding, ontwikkeling en het gedrag van je (zorgintensieve) kind. Wat kan een speciaal opvoedprogramma voor je doen? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Artsen en therapeuten

Met een zorgintensief kind heb je vaak automatisch een team van artsen en therapeuten om je heen. Op welke manieren kunnen zij jou en je kind ondersteunen? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Speciale opvang of school

De speciale school of opvang van je kind kan jou als ouder ook ondersteunen met kennis en ervaring, of doorverwijzen. Waar vind je daar meer informatie over? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Client- en belangenorganisaties

Client of belangenorganisaties bieden op verschillende manieren ondersteuning aan jou als ouder. Voor welke ondersteuning kun je bij deze organisaties terecht? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Maatschappelijk werk en welzijn

Als het niet meer lukt de zorg voor je kind te overzien, kan Maatschappelijk werk en welzijn je ondersteunen. Waar helpt een maatschappelijk werker je bij? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Psycholoog

Een psycholoog kun je helpen bij de emoties die het krijgen van een zorgintensief kind losmaakt en de impact op jou als ouder. Wat kan een psycholoog voor je betekenen? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Vrijwilligerscentrales

Vrijwilligerscentrales bieden onder andere ondersteuning aan zorgintensieve kinderen. Om welke ondersteuning gaat dat en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Boeken, tijdschriften en website

Als je een zorgintensief kind hebt kan het je helpen om boeken, tijdschriften en websites te lezen over het onderwerp. Waar vind je deze informatie? (Meer...)

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

In gesprek met de professional

Als je een zorgintensief kind krijg je te maken met zorgprofessionals. Hoe zorg je voor een zo goed mogelijke samenwerking tussen jou en de zorgprofessionals van je kind? (Meer...)

Samenwerken met professionals

Omgaan met therapie

Na het oefenen bij de therapeut is het vaak de bedoeling dat je thuis door oefent met je kind. Hoe ga je daar mee om en wat bespreek je van te voren met de therapeut? (Meer...)

Samenwerken met professionals

Een goede administratie

Een goede administratie bijhouden helpt je het overzicht rondom de zorg voor je kind te bewaken, denk aan een agenda en een medisch dossier. Hoe doe je dat? (Meer...)

Samenwerken met professionals

Een goede diagnose kost tijd

Soms duurt het lang voordat je kind een diagnose krijgt, waardoor je lang in onzekerheid blijft. Soms lukt het helemaal niet. Hoe ga je daar als ouder goed mee om? (Meer...)

Zoeken en vinden van een diagnose

Keuzes maken in de zoektocht

Tijdens de zoektocht naar een diagnose voor je kind kom je voor verschillende keuzes te staan. Hoe ga je hier mee om en wat doe je als het niet eens bent met de uitkomt? (Meer...)

Zoeken en vinden van een diagnose

Waarom een diagnose kan helpen

Als je kind een diagnose krijgt, kan dat heel definitief voelen. Een diagnose kan ook veel opluchting en duidelijkheid brengen. Hoe kan een diagnose jou en je kind helpen? (Meer...)

Zoeken en vinden van een diagnose

Omgaan met de uitslag

Na een onderzoek naar de diagnose van je kind kan de uitslag confronterend en heftig zijn. Het kan ook voor opluchting zorgen. Hoe ga je als ouder om met de uitslag? (Meer...)

Zoeken en vinden van een diagnose

Het verdelen van zorg en verantwoordelijkheden

Als je een zorgintensief kind hebt is het goed de zorg en verantwoordelijkheden te verdelen onder vrienden, familie, je partner of professionals. Hoe doe je dat? (Meer...)

Een zorgintensief kind opvoeden

Op één lijn bij het opvoeden

Bij het opvoeden van een zorgintensief kind hoef je het niet altijd eens te zijn met je opvoedpartners, maar wil je botsingen wel voorkomen. Hoe blijf je op één lijn? (Meer...)

Een zorgintensief kind opvoeden

Kiezen voor nog een kind

Als ouder van een zorgintensief kind zijn er belangrijke vragen om bij stil te staan voordat je besluit nog een kind te krijgen. Waar moet je over nadenken? (Meer...)

Een zorgintensief kind opvoeden

Je relatie goed houden

Als ouders van een zorgintensief kind heb je elkaar extra hard nodig. Wat helpt jullie relatie goed te houden en wat doe je als het toch niet blijft werken? (Meer...)

Een zorgintensief kind opvoeden

Goed voor jezelf zorgen

Als je veel zorg en verantwoordelijkheid draagt, is goed voor jezelf zorgen extra belangrijk. Hoe pas je dat in je dag en hoe vraag je daarbij om hulp van anderen? (Meer...)

Impact op je leven

In het hier en nu blijven

Als je een zorgintensief kind hebt, kun je allerlei zorgen over de toekomst hebben. Het is goed om in het hier en nu te blijven. Waarom is dat en hoe doe je dat? (Meer...)

Impact op je leven

Overbelasting

Helaas raken veel ouders van een zorgintensief kind uiteindelijk overbelast. Hoe herken je de signalen van overbelasting en burn-out en wat doe je als het je teveel wordt? (Meer...)

Impact op je leven

Boos en verdrietig

Als je een zorgintensief kind hebt, voel je je soms misschien boos en verdrietig. Welke gevoelens kunnen naar boven komen en waarom is dat normaal en niet erg? (Meer...)

Impact op je leven

Rouwproces

Het verwerken van je emoties als je een kind met beperking, stoornis of ziekte hebt staat gelijk aan een (chronisch) rouwproces. Wat zijn rouwtaken en hoe helpen ze je? (Meer...)

Impact op je leven

Hulp vragen

Omgaan met de beperking, stoornis of ziekte van je kind is moeilijk, het helpt om hulp te vragen aan iemand uit je omgeving of een professional. Wat kan diegene voor je doen? (Meer...)

Impact op je leven

Gevoelens van je kind

Een beperking, stoornis of ziekte heeft invloed op hoe het leven van je kind eruit ziet. Het kan verdrietig of gefrustreerd raken. Hoe help je je kind daarmee omgaan? (Meer...)

Impact op je leven

Emoties van familie en vrienden

Als je een zorgintensief kind hebt, is het belangrijk dat er ook ruimte is voor de emoties van familie en vrienden. Hoe help je hen als ouder daarbij? (Meer...)

Impact op je leven

Impact op brussen

Een zorgintensief kind in het gezin heeft positieve en negatieve impact op de broers en zussen. Tegen welke problemen kunnen zij aanlopen en hoe herken je de signalen? (Meer...)

Broers en zussen

Opvoedvragen over brussen

In een gezinssituatie met een zorgintensief kind kan de opvoeding van brussen voor extra opvoedvragen zorgen. Hoe weet je of het goed gaat met je kind en waar vind je hulp? (Meer...)

Broers en zussen

Broers en zussen ondersteunen

Broers en zussen van een kind die intensieve zorg nodig heeft hebben vaak behoefte aan wat extra ondersteuning. Hoe help je brussen er mee om te gaan? (Meer...)

Broers en zussen

Één op één tijd

In een zorgintensief gezin is het belangrijk dat er voor de broers en zussen ook één op één tijd wordt vrijgemaakt. Hoe doe je dat en waar kun je hulp inschakelen? (Meer...)

Broers en zussen

Een vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon kan met je kind praten over onderwerpen waar het liever niet met jou over praat of die jij lastig vindt. Welke personen kun je daar voor vragen? (Meer...)

Broers en zussen

Ideeën met en voor brussen

Er is veel informatie voor brussen beschikbaar, zoals ideeën voor uitjes, extra ondersteuning en informatie van lotgenoten. Waar kun je dit allemaal vinden? (Meer...)

Broers en zussen

Blijven werken?

Met een zorgintensief kind, vraag je je misschien af of je nog wel wilt blijven werken. Wat zijn voor- en nadelen van blijven werken en hoe maak je die keuze? (Meer...)

Werk en gezin

Voor jezelf zorgen

Je moet goed voor jezelf zorgen als je de combinatie werk, gezin en zorg goed vol wilt houden. Hoe zorg je dat de druk van werk en huishouden niet te hoog oploopt? (Meer...)

Werk en gezin

Verlofregelingen

Als je een zorgintensief kind heb, zijn er verschillende verlofregelingen waar jij en anderen gebruik van kunnen maken. Welke verlofregelingen zijn er? (Meer...)

Werk en gezin

Financiële tegemoetkomingen

Als zorgintensief gezin heb je misschien recht op financiële tegemoetkomingen. Welke toeslagen zijn er en wanneer heb je daar als zorgintensief gezin recht op? (Meer...)

Financiën en wetgeving

PGB

Vraag een persoonsgebonden budget aan als je zelf de zorg voor je kind wilt regelen of de hulpmiddelen zelf wilt kopen. Hoe vraag je dit aan? (Meer...)

Financiën en wetgeving

ZIN

Bij zorg in natura (ZIN) krijg je zorg, begeleiding, hulpmiddelen of voorzieningen via de gemeente of het zorgkantoor. Waar hou je rekening mee en waar vraag je het aan? (Meer...)

Financiën en wetgeving

Geldzorgen en schulden

De intensieve zorg voor je kind kan tot geldzorgen leiden. Hoe weet je of je recht hebt op het kindgebondenbudget en waar vind je hulp bij geldzorgen en schulden? (Meer...)

Financiën en wetgeving

Wetgeving

Bij de verschillende soorten van zorg voor je kind, horen ook verschillende regelingen en wetgeving. Welke wetten zijn er en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Financiën en wetgeving

Uitstapjes

Als je met een zorgintensief kind en de rest van je gezin een uitstapje maakt, wil je dat het voor iedereen ontspannend is. Hoe maak je het makkelijker voor jullie gezin? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Op aangepaste vakantie

Er zijn verschillende opties voor aangepaste vakanties voor je zorgintensieve kind in binnen- en buitenland. Welke mogelijkheden zijn er en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Op vliegreis

Als je met een zorgintensief kind op vliegreis gaat, moet je met een aantal dingen rekening houden. Waar moet je aan denken en wanneer mag de luchtvaartmaatschappij weigeren? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Op vakantie zonder je kind

Een vakantie zonder je zorgintensieve kind geeft je de kans om op adem te komen, maar kan wel gemende gevoelens oproepen. Hoe ga je toch zo onbezorgd mogelijk op reis? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Sport en bewegen

Sporten en bewegen is ook voor zorgintensieve kinderen goed en gezond. Waar vind je geschikte sportclubs en aangepaste sporten zodat je kind toch kan sporten? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Vormen van dagbesteding

Zorgintensieve kinderen kunnen met een verwijzing gebruik maken van verschillende vormen van dagbesteding. Welke vormen zijn er en hoe kies je een geschikte plek? (Meer...)

Zorg en onderwijs

Begeleiding aan huis

Met een verwijzing zijn verschillende vormen van begeleiding aan huis mogelijk, zoals zorg, begeleiding of huishoudelijke hulp. Wat kunnen deze professionals voor je doen? (Meer...)

Zorg en onderwijs

Therapie

Veel zorgintensieve kinderen hebben therapie nodig, ieder vorm van therapie stimuleert een ander deel van de ontwikkeling. Welke vormen zijn er en hoe helpen ze je kind? (Meer...)

Zorg en onderwijs

Speciaal onderwijs

Voor een zorgintensief kind is het regulier onderwijs soms geen optie. Hoe ziet speciaal onderwijs er uit en hoe werkt de toelatingsprocedure voor speciaal onderwijs? (Meer...)

Zorg en onderwijs

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.