Oudergids - Ouderschap

.. / Ouderschap / Je kind beschermen

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Botbreuken

Na een flinke val, bijvoorbeeld van de fiets, kan je kind een bot breken. Hoe herken je of je kind een gebroken bot heeft en wat moet je doen als dat het geval is? (Meer...)

Eerste hulp

Kneuzingen

Bij een val van bijvoorbeeld de fiets kan je kind kneuzingen of verstuikingen oplopen. Hoe herken je een kneuzing of verstuiking en hoe moet je het verzorgen? (Meer...)

Eerste hulp

Verstikking

Als je kind niet kan ademen of hoesten, is er waarschijnlijk sprake van verstikking. Wat moet je doen als je kind stikt en hoe zorg je dat je kunt reanimeren? (Meer...)

Eerste hulp

Verdrinking

Kinderen kunnen al in een laagje van 10 centimeter verdrinken. Hoe voorkom je verdrinking en wat moet je doen als je denkt dat je aan het verdrinken is? (Meer...)

Eerste hulp

Verbranding

Als je kind een brandwond heeft, houd de brandwond dan altijd minstens 10 minuten onder lauw zacht stromend water. Wat kun je nog meer doen bij brandwonden? (Meer...)

Eerste hulp

Vergiftiging

Bel altijd 112 als je kind een vergiftiging heeft opgelopen. Wat kun je zelf nog meer doen om de schade te beperken? (Meer...)

Eerste hulp

Wonden

Kinderen die lopen en kruipen lopen snel wonden als schaafwonden en snijwonden op. Hoe behandel je die wonden en wanneer ga je met je kind naar de huisarts? (Meer...)

Eerste hulp

Veilig in huis

Je kind ontdekt dingen door overal aan te zitten, maar dat kan ook in huis tot ongelukken leiden. Hoe zorg je er voor dat je kind veilig in huis op ontdekkingstocht kan? (Meer...)

Veilig in en om het huis

Huisdieren

Huisdieren hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Maar ze kunnen ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Hoe voorkom je ongelukken met huisdieren? (Meer...)

Veilig in en om het huis

Meeroken

Meeroken is het inademen van tabaksrook van iemand anders en is erg schadelijk voor je kind. Wat zijn de risico’s en hoe voorkom je dat je kind meerookt? (Meer...)

Veilig in en om het huis

Elektriciteit

Kleine kinderen begrijpen niet dat elektriciteit uit het stopcontact komt, dat kan tot ongelukken leiden. Hoe voorkom je dat en wat doe je als je kind een schok krijgt? (Meer...)

Veilig in en om het huis

Loden waterleidingen

Lood is gevaarlijk voor de gezondheid. Hoe weet je of in jouw huis nog loden waterleidingen zitten en waarom moet je ook oppassen met nieuwe waterleidingen? (Meer...)

Veilig in en om het huis

Vuur en brandgevaar

Brandwonden hebben ernstige gevolgen voor je kind. Hoe bescherm je je kind tegen vuur, hitte en brandgevaar en wat doe je als je kind een brandwond heeft? (Meer...)

Veilig in en om het huis

Veilig buitenspelen

Buiten spelen is harstikke gezond, maar je moet wel rekening houden met de gevaren die op de loer liggen. Hoe help je je kind veilig buiten spelen? (Meer...)

Veilig buiten

Zomerhitte

Het is belangrijk om bij tropisch weer te voorkomen dat je kind uitdroogt, verbrandt of oververhit raakt door het veel water te laten drinken. Wat kun je nog meer doen bij zomerhitte? (Meer...)

Veilig buiten

Water

De meeste kinderen zijn gek op spelen in water, maar het brengt ook gevaren mee. Hoe voorkom je dat je kind verdrinkt in bad, het zwembad of in open water? (Meer...)

Veilig buiten

Insecten

Een insectenbeet of -steek is meestal onschuldig, maar kan wel vervelend zijn voor je kind. Hoe behandel je een beet of steek en wat doe je als je kind allergisch is? (Meer...)

Veilig buiten

Teken

Teken zijn kleine insecten, in het bos en in hoog gras, die ziekten zoals Lyme overdragen. Hoe moet je teken verwijderen bij je kind en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Veilig buiten

Met vreemden mee

Kinderen zijn goed van vertrouwen, dat maakt dat ze met vreemden mee kunnen gaan. Hoe bescherm je je kind tegen vreemden en hoe maak je het weerbaar? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Loverboys

Loverboys en verdienen geld door van meisjes prostituees (hoeren) te maken. Hoe gaan loverboys en girls te werk en hoe herken je misbruik bij je dochter? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Kindermishandeling

In gezinnen waar kindermishandeling voorkomt, kan het gaan om meerdere vormen tegelijk. Welke vormen van kindermishandeling bestaan er? Sommige kinderen zijn extra kwetsbaar. Wat zijn de oorzaken en waar zoek je hulp? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Huiselijk geweld

Kinderen lijden erg onder geweld tussen hun ouders en een veilig thuis is belangrijk. Hoe zorg je dat kinderen geen last hebben van jullie ruzies? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Signalen van kindermishandeling

Kindermishandeling kun je merken aan het gedrag van de ouders en het gedrag en lichamelijke problemen van het kind. Op welke signalen moet je letten en wat kun je doen? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Incest

Incest is traumatisch voor kinderen, de dader is immers iemand uit de familie. Waar vind je hulp bij het veiligstellen van je kind en hoe ga je er zelf mee om? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Als je het niet vertrouwt

Soms vertrouw je het niet als je kind tijd doorbrengt bij anderen. Op welke signalen van je kind let je en is het nodig om je altijd zorgen te maken? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Wordt mijn kind misbruikt?

Meestal gebeurt (seksueel) misbruik door een bekende van je kind. Wat zijn de signalen van misbruik en wat doe je als je kind aangeeft misbruikt te zijn? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Aanranding en verkrachting

Aanranding en verkrachting zijn ernstige vormen van seksueel misbruik en zijn strafbaar. Hoe herken je (seksueel) misbruik bij je kind en waar kun je terecht voor hulp? (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is ongewenste seksueel getinte aandacht, bijvoorbeeld opmerkingen en aanrakingen op school. Praat hierover met je kind en vertel dat het nooit zijn schuld is als dit gebeurt. (Meer...)

Misbruik en mishandeling

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.