Oudergids - Jongvolwassene

.. / Jongvolwassene / Genotmiddelen

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Praten over roken

Roken wordt snel een verslaving, voor jongeren geldt dat nog sterker. Het is belangrijk er over te praten met je kind. Hoe doe je dat en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Roken

Roken en groepsdruk

Weerbare jongeren zijn beter bestand tegen groepsdruk en zullen minder snel gaan roken. Ook als je kind al rookt is het belangrijk er samen over te praten. Hoe doe je dat? (Meer...)

Roken

Waterpijp

De waterpijp (shisha) is populair onderen jongeren in Nederland. De tabak in de waterpijp bevat kankerverwekkende stoffen. Wat kun je doen als je kind waterpijp rookt? (Meer...)

Roken

Praten over alcohol

Vanaf 18 jaar mag je kind alcohol drinken. Hoeveel invloed heb je als ouder op het drinkgedrag van je kind? (Meer...)

Drank

Alcoholpromillage

Meisjes kunnen minder goed tegen alcohol dan jongens, dat heeft te maken met hun lichaamsgewicht. Waar komt dat door? (Meer...)

Drank

Alcohol en groepsdruk

De meeste jongvolwassenen komen weleens in aanraking met alcohol. Hoe help je je kind om eigen keuzes te maken en zich te weren tegen groepsdruk? (Meer...)

Drank

Alcoholschade

Alcohol  bij jongvolwassenen kan blijvende schade aanrichten, onder andere aan de hersenen. Welke risio's brengt alcohol nog meer met zich mee?  (Meer...)

Drank

Drugsgebruik

Jongvolwassenen experimenteren soms met drugs. Hoe praat je over drugsgebruik en wanneer moet je je zorgen maken? (Meer...)

Drugs

Drugsgebruik bespreken

Veel jongvolwassenen experimenteren met drugs. Je kunt daar als ouder over praten met je kind. Hoe doe je dat, wanneer is er reden tot zorg en waar vind je hulp? (Meer...)

Drugs

Effecten van drugs

Drugs valt onder te verdelen in stimulerende, verdovende en bewustzijnsveranderende middelen. Welke drugs horen bij die categorieën en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Drugs

Drugsmisbruik en verslaving

Drugsmisbruik en verslaving komt vaker voor bij kwetsbare jongeren. Wanneer is het misbruik of verslaving, hoe herken je het en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Drugs

Blowen

Het effect van cannabis wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door persoonsgebonden factoren. Wat zijn de lichamelijke en geestelijke klachten van blowen? (Meer...)

Drugs

Cocaïne

Cocaïne is een stimulerende harddrug dat je een opgewekt en vrolijk gevoel geeft. Het kan ook vervelende effecten hebben. Welke zijn dat en wat zijn de risico’s? (Meer...)

Drugs

GHB

Het effect van GHB kan per persoon verschillen. Dit hangt af van eerdere ervaringen en van het gewicht en de gevoeligheid van de gebruiker. Wat zijn de risico's van GHB? (Meer...)

Drugs

Speed

Speed is de straatnaam voor amfetamine en is een stimulerende harddrug. Welke effecten heeft deze drug, wat zijn de risico’s en voor wie is het extra risicovol? (Meer...)

Drugs

XTC

XTC is te koop in de vorm van pillen, kristallencapsules en poeders. Er is onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van XTC. Wat zijn de risico’s en wie loopt extra risico? (Meer...)

Drugs

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.