Oudergids - Jongvolwassene

.. / Jongvolwassene / Ontwikkeling

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling duurt een leven lang. Welke lichamelijke veranderingen kunnen na het achttiende jaar nog komen en wat gebeurt er in de adolescentie fase? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Vruchtbaarheid

Meisjes zijn vruchtbaar zodra ze menstrueren, jongens zodra ze hun eerste zaadlozing hebben gehad. Hoe ontwikkelt de vruchtbaarheid van jongens en meisjes? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Menstruatie

De meeste meisjes beginnen tussen hun tiende en vijftiende jaar te menstrueren. De menstruatie is meestal nog niet meteen regelmatig. Wat gebeurt er als je dochter ongesteld is? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Aan het maagdenvlies kun je niet zien of een meisje maagd is, bloeden is geen bewijs van maagdelijkheid. Wanneer bloedt het vlies wel en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Seksuele oriƫntatie

In de puberteit kunnen jongeren erachter komen of ze homo-, hetero- of biseksueel zijn. Hoe reageer je hier als ouder op? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Homo- en biseksualiteit

In de pubertijd komen sommige jongeren er achter dat ze homo of biseksueel zijn. Hoe gaan jongeren daar mee om en waar vind je meer informatie over homoseksualiteit? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Genderidentiteit en transgender

Genderidentiteit gaat over of je kind zich man, vrouw of iets anders voelt. Wat is genderexpressie en hoe ga je er mee om als je kind aangeeft transgender te zijn? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is een vorm van verminking en verboden in Nederland. Wat doe je als je familie wil dat je dochter besneden wordt en waar kan ze heen na complicaties? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

De sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind begint al vanaf de geboorte en blijft doorgaan als het zelfstandig wordt. Waarom hebben jongeren er soms moeite mee? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Naar volwassenheid

Bij jongvolwassenen wordt de invloed van hun vriendenkring groter dan die van hun ouders. Hoe moedig je je kind aan zelfstandiger te worden? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Zelfstandig worden

Als je kind ouder wordt wil het graag zelfstandig worden en niet meer afhankelijk zijn van zijn ouders. Waarom is dat goed en hoe help je daar als ouder bij? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Vriendschap

Vriendschappen helpen je kind sociale vaardigheden verder te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Is het erg als je kind weinig vrienden heeft? (Meer...)

Vrienden

Vrienden zijn belangrijk

Vrienden zijn belangrijk voor jongeren, voor zelfvertrouwen, steun en zelfstandigheid. Waarom verandert een vriendengroep als je kind volwassener wordt? (Meer...)

Vrienden

Vrienden maken

Als je kind gaat studeren of uit huis gaat, gaat het nieuwe vrienden maken en soms oude vriendschappen verbreken. Wat kan je kind doen als het moeite heeft met vrienden maken? (Meer...)

Vrienden

Invloed van vrienden

De invloed van vrienden op je kind neemt af zodra het volwassen wordt. Waarom zijn ze nog wel belangrijk en heb je als ouder nog invloed op de vriendschappen van je kind? (Meer...)

Vrienden

Groepsvorming

Groepsvorming is belangrijk voor jongeren. Waarom en hoe ontstaan die groepen, wat doen ze en wat kun je doen als je last hebt van een groep jongeren? (Meer...)

Vrienden

Tattoos en piercings

Tattoos en piercings worden al sinds mensenheugenis aangebracht, en zijn aan mode onderhevig. Waarom kiezen jongeren ervoor en heeft je kind jouw toestemming nodig? (Meer...)

Vrienden

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.