Oudergids - Basisschoolkind

.. / Basisschoolkind / Ontwikkeling

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Ontwikkeling motoriek

Eerst de grote bewegingen en dan de fijne motoriek, tussen de één en vier jaar maakt je kind in eigen tempo sprongen vooruit. Hoe verloopt de motorische ontwikkeling?  (Meer...)

Motoriek

Fijne motoriek

In de loop van de basisschool worden de fijne bewegingen van je kind steeds beter. Hoe ontwikkelt de fijne motoriek van je kind zich en hoe kun je het stimuleren? (Meer...)

Motoriek

Schoenen en veters

Tijdens het kopen van schoenen voor je kind moet op een aantal dingen letten. Hoe weet je de juiste maat, waar moet je op letten en hoe leer je je kind veters strikken? (Meer...)

Motoriek

Leren fietsen

Rond het vijfde jaar zijn de meeste kinderen toe aan leren fietsen zonder zijwielen. Hoe help je je kind met leren fietsen en hoe zorg je dat het veilig is?  (Meer...)

Motoriek

Klimmen en klauteren

Klimmen en klauteren is goed voor de motorische ontwikkeling van je kleuter of schoolkind. Hoe stimuleer je dit gedrag en moet je je zorgen maken om de veiligheid? (Meer...)

Motoriek

Leren typen

Kinderen leren tegenwoordig vanzelf omgaan met computers. Als je je kind snel en blind wilt leren typen kun je een typecursus aanbieden. Waar vind je die? (Meer...)

Motoriek

DCD

DCD is een motorische stoornis waarbij signalen van de hersenen niet goed worden doorgegeven aan het lichaam. Hoe weet je of je kind het heeft en wat kun je doen? (Meer...)

Motoriek

Zien

Goed zien is belangrijk voor je kind, het helpt bij schoolprestaties en veiligheid. Hoe weet je of je kind slecht ziet en wanneer ga je naar de opticien of oogarts? (Meer...)

Zintuigen

Kleurenblind

Ongeveer 4 procent van de bevolking is kleurenblind. Hoe weet je of je kind kleurenblind is en hoe ga je ermee om? (Meer...)

Zintuigen

Lui oog

Een lui oog ontstaat omdat het oog zich niet goed heeft ontwikkelt in de vroege kinderjaren. Wat zijn oorzaken, wanneer moet je behandelen en wat houdt de behandeling in? (Meer...)

Zintuigen

Oogtest

Tussen vierenhalf en vijfenhalf jaar krijgt je kind een oogtest bij de jeugdgezondheidszorg. Hoe verloopt die test, wanneer is een oogonderzoek nodig en wat zijn visuele oefeningen? (Meer...)

Zintuigen

Horen

Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben ook moeite met spreken en taal. Hoe weet je of je kind slechthorend is, wat kun je doen en waar vind je meer hulp? (Meer...)

Zintuigen

Gehoortest

Als je denkt dat je kind slecht hoort, is het verstandig een gehoortest te laten doen. Wat kan een kno-arts voor je betekenen en kun je ook online een gehoortest doen? (Meer...)

Zintuigen

Gehoorbescherming

Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Hoe voorkom je gehoorschade? (Meer...)

Zintuigen

Zindelijkheid

Vanaf vier jaar kunnen de meeste kinderen overdag hun ontlasting zelf ophouden. Dat er daarna nog ongelukjes gebeuren is normaal. Hoe worden kinderen zindelijk? (Meer...)

Plassen en poepen

Bedplassen

Ongeveer 15% van de kinderen tussen 5 en 6 jaar plast wel eens in bed. Wat zijn de gevolgen van bedplassen, wat kun je doen en zijn er methodes tegen bedplassen? (Meer...)

Plassen en poepen

Broekpoepen

Kinderen die broekpoepen hebben last van verstopping, of angst door een te strenge zindelijkheidstraining. Hoe reageer je erop en wanneer ga je naar de poeppoli? (Meer...)

Plassen en poepen

Als het poepen niet lukt

Als je kind obstipatie (verstopping) heeft, dan wil het poepen niet lukken. Hoe kun je helpen het makkelijker te maken voor je kind en wanneer ga je naar de poeppoli? (Meer...)

Plassen en poepen

Bedplasmethoden

Er zijn verschillende bedplasmethoden om je kind te helpen stoppen met bedplassen. Hoe werken deze methoden en wat kan de huisarts voor jullie doen? (Meer...)

Plassen en poepen

Groei

De groei van je kind kun je bijhouden in een groeidiagram, het consultatiebureau houdt het ook bij. Wat is een groeidiagram, wat is normaal en welke apps kun je gebruiken? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Gezond gewicht

Een gezond gewicht en bewegen is belangrijk voor de gezondheid van je kind. Hoe bereken je de BMI van je kind en via welke apps kun je de ontwikkeling bijhouden? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Ondergewicht

Ondergewicht brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Waar moet je op letten als je kind te licht is? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Overgewicht

Overgewicht, vooral door ongezond eten, is niet goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Hoe leer je je kind gezond leven en wat doe je als het niet lukt?  (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Gebit

Het volwassen gebit vormt zich tussen het vijfde en twaalfde jaar van je kind. Wanneer komen welke tanden door? En hoe voorkom je gebitsproblemen? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke problemen

Lichamelijke problemen zoals een lui oog of scoliose kunnen de ontwikkeling van je kind beïnvloeden. Wanneer schakel je hulp in en met wie kun je praten?  (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Groeipijn

Groeipijn treedt meestal ’s avonds op en lijkt op kramp. Het gaat vanzelf weer over. Hoe ontstaat groeipijn en wat kun je er tegen doen? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Beugel

Door het dragen van een beugel van de orthodontist gaan de tanden en kiezen van je kind weer recht staan. Welke soorten beugels zijn er en hoe hou je ze schoon? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Groeispurt

Tijdens de groeispurt groeien kinderen ineens heel snel, vooral in de zomer. Wanneer begint de groeispurt en hoe verloopt deze? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Als je kind klein of lang is voor zijn leeftijd

Sommige kinderen zijn langer of kleiner dan hun leeftijdsgenootjes. Hierdoor kan je kind soms anders behandelt worden. Hoe ga je daar als ouder mee om? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Een gezonde lichaamshouding

Een goede lichaamshouding is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Een gezonde houding is een actieve houding. Hoe stimuleer je een goede houding? (Meer...)

Lichamelijke ontwikkeling

Lichaamshaar

In de puberteit krijgt je kind lichaamshaar. Waar de groei begint en wanneer dat gebeurt verschilt tussen jongens en meisjes. Wat zijn die verschillen en wat is overbeharing? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Geslachtsontwikkeling

Aan het eind van de basisschool begint het lichaam van kinderen door hormonen te veranderen. Hoe ziet deze verandering eruit bij jongens en meisjes? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Jongensbesnijdenis

De voorhuid van een penis moet soms vanwege een vernauwde voorhuid besneden worden. Waarom moet dat, hoe werkt dat en wat zeggen artsen over godsdienstige besnijdenis? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is een vorm van verminking met kans op ernstige complicaties en is strafbaar in Nederland. Wat doe je als je familie wil dat je dochter besneden wordt? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Maandverband en tampons

Voordat je dochter ongesteld wordt, is het goed haar daar op voor te bereiden. Wat zijn de voordelen van maandverband en tampons en waar heb je het nog meer over? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Menstruatie

Bij de menstruatie stoot de baarmoederwand overtollig slijmvlies en bloed af. Wanneer begint het, hoe praat je erover met je dochter en wat voorkomt een regelmatige cyclus? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Zaadlozing

De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing als ze tussen de 11 en 15 jaar zijn en zijn dan vruchtbaar. Wat is een natte droom en moet je er over praten met je zoon? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Seksuele oriëntatie

Je kind ontwikkelt in de puberteit (of eerder) een seksuele oriëntatie, bijvoorbeeld hetero, homo of biseksueel. Hoe ga je daar mee om en wat zegt de wetenschap erover? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Genderidentiteit en transgender

Rond het derde jaar leren kinderen hun geslacht en ontwikkelen een genderidentiteit. Wat is genderexpressie en hoe ga je er mee om als je kind zegt transgender te zijn? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Seksuele ontwikkeling 4-6 jaar

Kinderen tussen de vier en zes jaar ontdekken hun eigen lichaam en dat van anderen door te spelen, zoals doktertje of vader en moedertje. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen te leiden? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Seksuele ontwikkeling 6-9 jaar

Vanaf zes jaar worden kinderen steeds nieuwsgieriger naar hun eigen geslachtsdeel en ook naar dat van anderen. Verliefde gevoelens, maar ook schaamte en onzekerheid kunnen een rol gaan spelen. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen te leiden? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Seksuele ontwikkeling 10-12 jaar

Tussen de 10 en 12 jaar komt je kind in de puberteit. De geslachtsontwikkeling begint en je kind krijgt meer lichaamshaar. Het ontdekt ook zelfbevrediging en experimenteert hiermee in de eigen omgeving. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen te leiden? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Seksuele opvoeding 4-6 jaar

Kinderen van vier tot zes jaar ontdekken hun eigen lichaam en dat van elkaar (leeftijdsgenoten) door te spelen. Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd met je kind over seksualiteit te praten. Hoe doe je dat? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Seksuele opvoeding 6-9 jaar

Praten over seksualiteit in niet altijd even makkelijk, maar wel belangrijk. Hoe kun je je kind helpen met de veranderingen die het meemaakt en wat zijn belangrijke onderwerpen om over te praten? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Seksuele opvoeding 9-12 jaar

Praten over seksualiteit in niet altijd even makkelijk, maar wel belangrijk. Hoe kun je je kind helpen met de veranderingen die het meemaakt en wat zijn belangrijke onderwerpen om over te praten? (Meer...)

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Sociale vaardigheden

Opgroeiende kinderen krijgen steeds meer sociale vaardigheden. Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Emotionele ontwikkeling

Het vermogen om gevoelens en emoties van jezelf en anderen te herkennen noemen we emotionele ontwikkeling. Hoe geef je het goede voorbeeld en hoe stimuleer je het? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Zelfbeeld

Als ouder heb je veel invloed op het zelfbeeld van je kind. Hoe help je je kind een positief zelfbeeld te ontwikkelen en wat moet je juist niet doen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Weerbaarheid

Kinderen met zelfvertrouwen zijn weerbaarder en kunnen hun grenzen goed aangeven. Hoe kun je helpen de weerbaarheid van je (gepeste) kind te vergroten? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Bang

Bij iedere leeftijd horen andere angsten en ieder kind is wel eens bang. Welke angsten horen bij welke leeftijd en wat kun je doen als je je er zorgen over maakt? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Stress

Stress is een ander woord voor spanning, en is ongezond wanneer je kind er last van heeft. Wat zijn oorzaken van ongezonde stress en hoe kun je je kind helpen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Rouwverwerking

Rouwverwerking is de manier waarop je kind een plek probeert te geven aan een verdrietige gebeurtenis, bijvoorbeeld een overlijden of scheiding. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Rouwverwerking bij overlijden

Kinderen gaan anders om met de dood dan volwassenen en de rouwverwerking verschilt per leeftijd. Hoe ervaren kinderen dat, hoe ga je om met vragen en waar vindt je hulp? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Faalangst

Faalangst kan zelfvertrouwen ondermijnen. Wat zijn de gevolgen van faalangst? En hoe voorkom je faalangst? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Faalangst herkennen

Faalangst kun je herkennen aan het gedrag en de lichamelijke klachten van je kind. Op welke signalen van faalangst in gedrag en lichamelijke klachten kun je letten? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Faalangstig kind helpen

Je kunt je kind met faalangst helpen door het zelfvertrouwen te vergroten. Hoe kun je daarbij helpen, hoe voorkom je dat je faalangst versterkt en welke hulp is er? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Zelfvertrouwen

Een kind met genoeg zelfvertrouwen gelooft in zichzelf en in wat het kan. Hoe help je je kind met het opbouwen van een positief zelfbeeld? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Zelfstandig worden

Hoe ouder kinderen worden hoe meer verantwoordelijk zij zelf kunnen dragen, zo kunnen ze zelfstandig worden. Wat kun je doen om je kind daarmee te helpen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Verdriet

Kinderen kunnen veel verdriet hebben als er iets naars gebeurd met bijvoorbeeld speelgoed of een huisdier. Hoe ga je om met het verdriet van je kind en hoe kun je helpen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Prepuberteit

De prepuberteit luidt de puberteit in. Welke veranderingen vinden plaats en wat kun je doen, ook als je kind te vroeg in de puberteit komt? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Prikkelgevoeligheid

Prikkelgevoelige kinderen reageren anders op zintuiglijke waarnemingen. Wat moet je weten als je kind prikkelgevoelig of overprikkeld is? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Verlegenheid

Als je kind verlegen is en daar zelf last van heeft, kun je je kind helpen. Hoe kun je dat het beste doen? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Temperament

Ieder kind heeft een eigen temperament (gedragsstijl), bijvoorbeeld impulsief of afwachtend. Wat kun je doen als je kind té impulsief of afwachtend is? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

Door te spelen doen kinderen kennis en vaardigheden op. Hoe leren kinderen en hoe kun je ze bij het leren helpen? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Denkontwikkeling

De denkontwikkeling van je kind verloopt in fasen, ze zijn constant bezig met leren in hun eigen tempo. Hoe ziet de denkontwikkeling er op de basisschool uit? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Intelligentie

De ontwikkeling van de intelligentie van je kind hangt af van aanleg en omgevingsfactoren. Wat houdt intelligentie in, hoe stimuleer je het en wat betekent IQ? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Fantasie en werkelijkheid

Fantasiespel helpt jonge kinderen nieuwe dingen ontdekken, oudere kinderen ontdekken liever de werkelijkheid. Moet je je zorgen maken over fantasievriendjes? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde kinderen hebben een IQ van meer dan 130, zijn creatief en zijn leergierig. Tegen welke problemen kunnen zij aanlopen en hoe kun je je kind ondersteunen? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Ontwikkelingsachterstand

Soms worden kinderen geboren met een ontwikkelingsachterstand. Daar zijn voorzieningen voor, zoals het pgb en speciaal onderwijs. Wat kun je zelf aanbieden? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Dyscalculie

Dyscalculie is een stoornis waarbij kinderen problemen hebben met (leren) rekenen, het heeft niet met intelligentie te maken. Waarom is tijdige herkenning belangrijk? (Meer...)

Verstandelijke ontwikkeling

Vriendschap

Door vriendschap ontwikkelen kinderen hun sociale vaardigheden en leren ze zichzelf beter kennen. Hoe stimuleer je vriendschappen van je kind? (Meer...)

Vrienden

Belang van vriendschap

Op de basisschool worden vriendschappen belangrijker voor kinderen, al kunnen sommige kinderen niet zo goed contact leggen. Hoe praat je over het belang van vriendschap? (Meer...)

Vrienden

Geen leuke vrienden

Soms heeft je kind vrienden die je niet leuk vindt of die een verkeerde invloed hebben. Hoe reageer je daar op en wat doe je als je kind omgaat met oudere kinderen? (Meer...)

Vrienden

Anderen nadoen

Als kinderen elkaar leuk vinden, kunnen ze positief en negatief gedrag van elkaar overnemen. Wat kun je zeggen en wat zegt het aantal vrienden meestal over je kind? (Meer...)

Vrienden

Geen vrienden

Niet ieder kind beleeft vriendschap hetzelfde en sommige kinderen hebben maar weinig vrienden. Hoe kun je als ouder vriendschappen stimuleren? (Meer...)

Vrienden

Rollen aanleren

Vanaf groep 3 speelt je kind het liefst met kinderen van het eigen geslacht, zo leren ze rollen aan. Waarom doet je kind dit en welke rol is het belangrijkst? (Meer...)

Vrienden

Taalontwikkeling

In de basisschoolperiode leert je kind veel op het gebied van spraak en taal. Hoe verloopt de spraak- en taalontwikkeling in die periode? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Meertaligheid

Voor de taalontwikkeling van je kind kun je het beste thuis je moedertaal spreken, ook als dat geen Nederlands is. Hoe voed je je kind meertalig op? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Leren lezen

Leren lezen gebeurt in fasen, de taalontwikkeling van je kind begint al bij zes maanden. Hoe help je je kind in fasen leren lezen en de woordenschat te vergroten? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Leren schrijven

Op de meeste basisscholen leren kinderen letters schrijven vanaf groep 3. Waar moet je op letten bij het leren schrijven? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Taalproblemen

Soms krijgen kinderen taalproblemen of een taalachterstand, ondanks jouw hulp bij de taalontwikkeling. Wat is een taalontwikkelingsstoornis en waar vind er meer over? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Taalachterstand

Een taalachterstand kan verschillende oorzaken hebben. Er is vaak wel wat aan te doen, denk aan remedial teaching of voorschoolse educatie. Wat kun je zelf doen? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Stotteren

Veel kinderen tussen de 2 en 5 jaar stotteren, dit kan ook weer overgaan. Wat kun je als ouder doen, wanneer ga je naar de logopedist en wat kan die voor je doen? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Niet durven praten

Praat je kind thuis wel, maar in sociale situaties niet? Dat hoeft geen verlegenheid te zijn: het kan wijzen op angst. Wat kun je doen als je kind niet praat? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Bibliotheek

In de bibliotheek staat lezen en leren centraal, je vind er veel leuke leesboeken en informatieboeken voor je basisschoolkind. Hoe stimuleer je lezen bij je kind? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Spraakproblemen

Spraakpoblemen, zoals schor praten of slissen, ontstaan wanneer de ontwikkeling van taal anders loopt dan normaal. Waar kun je hulp vinden voor deze problemen? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Dyslexie

Kinderen met dyslexie hebben onder andere moeite met het koppelen van klanken aan letters. Wat betekent het als je kind dyslexie heeft? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Taalontwikkeling stimuleren

Taalontwikkeling stimuleren bij je kind doe je door van jongs af aan voldoende taal aan te bieden, bijvoorbeeld door praten of voorlezen. Wat kun je nog meer doen? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Boeken en AVI-niveaus

Lezen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Zorg wel dat het op het juiste niveau leest. Wat moet je weten over AVI-niveaus? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Slissen

Slissen kan op alle leeftijden voorkomen en komt bijvoorbeeld door slappe tongspieren of een verkeerde mondmotoriek. Wat zijn de gevolgen en wat kun je er tegen doen? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Dysfasie

Dysfasie is een stoornis in de spraak-taalontwikkeling, waarbij je kind jou wel begrijpt maar zelf moeilijk kan praten. Wat zijn de kenmerken en waar vind je hulp? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Engels leren

Kinderen kunnen prima een tweede taal, zoals Engels, leren. Ze leren het op de basisschool en pikken het buiten school ook op. Hoe kun je thuis je kind Engels leren? (Meer...)

Spraak- en taalontwikkeling

Meer artikelen inladen

Gratis hulplijn voor al je vragen rondom het ouderschap. 085 1303 959