Oudergids - Basisschoolkind

.. / Basisschoolkind / Gezondheid

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Ziekenhuisopname

Je moet je kind goed voorbereiden op zijn ziekenhuisopname. Hoe en wat vertel je over het ziekenhuis en wanneer? En hoe weet je of het ziekenhuis kindgericht werkt? (Meer...)

Ziekenhuisopname

Allergieën

Bij een allergie maakt het lichaam antistoffen aan, die bijvoorbeeld voor jeuk zorgen. Welke typen allergieën zijn er, hoe test je er op en wat kun je zelf doen? (Meer...)

Allergieën

Astma

Astma is een chronische ontsteking aan de luchtwegen. Hoe herken je het, wat veroorzaakt astma, hoe voorkom je klachten bij je kind en hoe wordt astma behandeld?  (Meer...)

Astma

Blaasontsteking

Blaasontsteking is een infectie die meestal ontstaat door bacteriën uit de darmen en komt vaker voor bij meisjes. Wat kun je doen en hoe voorkom je een nierbekkenontsteking? (Meer...)

Blaasontsteking

Bloedarmoede

Een tekort aan rode bloedcellen in het bloed van je kind heet bloedarmoede. Hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen en wat kan de huisarts doen aan bloedarmoede? (Meer...)

Bloedarmoede

Diabetes

Bij diabetes type 1 en 2 wordt te weinig insuline aangemaakt door het lichaam. Wat zijn de symptomen bij je kind en wat kun je doen als je kind diabetes heeft?    (Meer...)

Diabetes

Eczeem

Eczeem komt veel voor bij kinderen en herken je aan bijvoorbeeld jeuk, kloofjes en vochtblaasjes. Gaat het vanzelf weer over en wat kun je eraan doen?    (Meer...)

Eczeem

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen en is soms erfelijk. Wat zijn de symptomen van een aanval, wat kan een arts doen en hoe kun je zelf je kind helpen? (Meer...)

Epilepsie

Gordelroos

Gordelroos is een besmettelijke huiduitslag met rode vlekjes en vochtblaasjes. Hoe herken je het, wanneer ga je naar de huisarts en hoe voorkom je besmetting van anderen? (Meer...)

Gordelroos

Griep

Griep is een besmettelijke virusinfectie die vooral de luchtwegen aantast, er is geen behandeling voor. Hoe herken je griep bij je kind en wie kan een griepprik krijgen? (Meer...)

Griep

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten die ontstaan door vernauwde aderen ontstaan meestal door een ongezonde levensstijl. Hoe herken je hartfalen en hoe leef je zo gezond mogelijk?  (Meer...)

Hart- en vaatziekten

Hazenlip

Bij een hazenlip (schisis) zit er een spleet in de lip, kaak of het gehemelte. Welke problemen kan dit veroorzaken bij je kind en hoe wordt een hazenlip behandeld? (Meer...)

Hazenlip

Herpes

Herpesvirussen veroorzaken verschillende besmettelijke huidaandoeningen, zoals gordelroos. Hoe verlicht je klachten en hoe voorkom je dat je kind een herpesvirus krijgt? (Meer...)

Herpes

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een ernstige aandoening die door verschillende bacteriën en virussen kan ontstaan. Wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Hersenvliesontsteking

HiB-ziekten

Kinderen worden ingeënt tegen HiB-ziekten, veroorzaakt door bacteriën. Wanneer gebeurt dit, zijn er bijwerkingen, hoe kun je die verlichten en hoe herken je HiB-ziekten?  (Meer...)

HiB-ziekten

Hiv en aids

Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt en AIDS veroorzaakt. Hoe voorkom je Hiv bij kinderen, hoe wordt het behandeld en voorkom je besmetting? (Meer...)

Hiv en aids

Hoofdluis

Hoofdluizen verspreiden zich makkelijk, planten zich snel voort en kunnen op elk kind voorkomen. Kun je hoofdluis voorkomen en hoe kom je er snel weer van af? (Meer...)

Hoofdluis

Hooikoorts

Hooikoorts kan niet worden genezen, maar er zijn wel veel middelen tegen de klachten. Wat kun je doen als je kind hooikoorts heeft? (Meer...)

Hooikoorts

Huidvlekken

Veel kinderen worden geboren met vlekken op de huid, die meestal onschuldig zijn en vanzelf weer verdwijnen. Hoe heten deze vlekken en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Huidvlekken

Kinderziektes

Kinderen worden met vaccinaties beschermd tegen kinderziektes, behalve tegen de vijfde- en zesde ziekte, roodvonk en waterpokken. Wat zijn deze ziektes? (Meer...)

Kinderziektes

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectie die wordt verzoorzaakt door bacteriën. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je kind krentenbaard heeft? (Meer...)

Krentenbaard

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die o.a. bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Tegen welke typen wordt gevaccineerd, hoe verspreiden ze zich en hoe herken je hersenvliesontsteking? (Meer...)

Meningokokken

Oorontsteking

Een oorontsteking uit zich in pijn in het oor, soms met vocht, en geneest vaak vanzelf. Wat kun je doen, wanneer helpen buisjes en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Oorontsteking

Open rug

Een open ruggetje ontstaat doordat de ruggenwervels en spieren niet rondom het ruggenmerg sluiten. Hoe vaak komt het voor, kun je er mee leven en hoe herken je het later? (Meer...)

Open rug

Pseudo-kroep

Pseudokroep is een infectie van de luchtwegen, die vaak begint als verkoudheid. Hoe herken je het, wat kan de dokter doen en hoe verschilt het van epiglottitis? (Meer...)

Pseudo-kroep

Scoliose

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de ruggengraat, aangeboren of ontstaan tijdens de groei. Hoe herken je scoliose bij je kind en wat kan een orthopeed doen? (Meer...)

Scoliose

Trommelvliesbuisjes

Als de buis van Eustachius nog niet goed werkt en voor oorklachten zorgt, kunnen trommelvliesbuisjes helpen. Hoe wordt zo’n buisje geplaatst en voorkom je infecties? (Meer...)

Trommelvliesbuisjes

Worminfecties

Kinderen kunnen last hebben van worminfecties, bijvoorbeeld door aarsmaden, spoelwormen en lintwormen. Hoe herken je ze, hoe voorkom je ze en hoe kom je er van af? (Meer...)

Worminfecties

Wratten

Wratten zijn besmettelijke ruwe knobbeltjes en ontstaan door een virus. Wat kun je er tegen doen, moet je naar de huisarts en hoe verschillen ze van waterwratten? (Meer...)

Wratten

Ziekte van Lyme

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen via een beet. Hoe herken je de symptomen van een Lyme infectie, wat kan de huisarts doen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Ziekte van Lyme

Ziekte van Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood-Schlatter is een bult onder de knie bij kinderen tussen de 10 en 15 jaar die veel rennen, springen of knielen. Wat kun je er tegen doen? (Meer...)

Ziekte van Osgood-Schlatter

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer, ook wel de kusziekte, ontstaat door een virus en is besmettelijk via speeksel. Wat zijn de symptomen en hoe lang duurt de ziekte? (Meer...)

Ziekte van Pfeiffer

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een besmettelijke schimmelinfectie tussen de tenen en op de voeten. Hoe voorkom je het en wat kun je doen tegen zwemmerseczeem? (Meer...)

Zwemmerseczeem

Waterpokken

Waterpokken zijn rode bultjes en blaasjes, veroorzaakt door een besmettelijk virus. Bijna elk kind krijgt ze. Wat kun je zelf doen en kan je kind gewoon naar school? (Meer...)

Waterpokken

Apneu

Apneu is ademstilstand tijdens de slaap. Overleg met je huisarts als je denkt dat je kind het heeft. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van apneu? (Meer...)

Apneu

Mond- en voetzeer

Hand-voet-mondziekte uit zich in besmettelijke blaasjes op de handen, voeten en mond en is meestal onschuldig. Hoe komt het, wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Mond- en voetzeer

Navelbreuk

Een navelbreuk is een niet zichtbare opening in de buikwand op de plek van de navel. Hoe weet je of je kind een navelbreuk heeft en wanneer moet je er wat aan doen? (Meer...)

Navelbreuk

Coronavirus

Het nieuwe coronavirus is veel in het nieuws. Ook jij en je kind krijgen hiermee te maken. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Coronavirus

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.