
Oudergids - Basisschoolkind
.. / Basisschoolkind / Gedrag
Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.
Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?
Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.
Angstig gedrag
Neem angsten van kinderen serieus en noem ze geen aanstellerij. Hoe herken je angst en wat doe je als je kind bang is? (Meer...)
Ongewenst gedragAgressief gedrag
Sommige vormen van agressief gedrag horen bij een bepaalde leeftijd, maar soms gaat het te ver. Wat doe je tegen agressief gedrag en waar vind je hulp? (Meer...)
Ongewenst gedragJaloers gedrag
Jaloers gedrag, zoals boosheid en huilen, hoort bij de emotionele ontwikkeling. Vooral binnen een gezin kunnen kinderen jaloers zijn op elkaar. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)
Ongewenst gedragLiegen
Kinderen liegen soms om straf te ontlopen, of omdat ze de gevolgen van hun daden nog niet kunnen inschatten. Wat kun je doen als je kind vaak liegt? (Meer...)
Ongewenst gedragDruk gedrag
Kinderen vertonen soms druk gedrag, dat is normaal. Hoe ga je om met druk gedrag bij je kind, wat kun je doen, hoe herken je ADHD en waar vind je hulp? (Meer...)
Ongewenst gedragDriftbuien
Sommige kinderen hebben de neiging om snel kwaad te worden. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)
Ongewenst gedragWeglopen
Kinderen kunnen wel eens weglopen, onbedoeld of juist opzettelijk. Hoe kun je per ongeluk weglopen voorkomen en wat moet je doen als je kind vermist wordt? (Meer...)
Ongewenst gedragConcentratieproblemen
Kinderen leren naarmate ze ouder worden zich langer te concentreren, maar temperament speelt ook een rol. Hoe help je je kind met concentratieproblemen? (Meer...)
Ongewenst gedragZin doordrijven
Kinderen willen graag hun zin doordrijven, soms op een positieve manier maar ook met negatief gedrag als schreeuwen, huilen en weglopen. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)
Ongewenst gedragSchelden en vloeken
Als kinderen schelden of vloeken, weten ze soms niet de betekenis van die woorden, maar wel welke reactie ze uitlokken bij anderen. Wat kun je doen als je kind scheld of vloekt? (Meer...)
Ongewenst gedragIn overtreding
Als je kind iets strafbaars doet is het in overtreding en komt het in aanraking met de politie. Wat gebeurt er na een aangifte en wat gebeurt er als je kind jonger is dan 12? (Meer...)
Ongewenst gedragBrutaal en opstandig gedrag
Iedere ouder krijgt te maken met brutaal en opstandig gedrag. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)
Ongewenst gedragNiet luisteren
Ieder kind luistert wel eens niet, ze verkennen steeds meer hun eigen grenzen. Hoe kun je ongehoorzaamheid voorkomen en waarom is discussiëren over regels goed? (Meer...)
Ongewenst gedragNagelbijten
Nagelbijten ontstaat meestal tussen het derde en tiende jaar en kan leiden tot blijvende schade. Wat zijn oorzaken van nagelbijten en hoe kun je je kind helpen stoppen? (Meer...)
Ongewenst gedragStelen
Stelen komt soms voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is belangrijk dat je kind leert wat wel en niet mag en waarom. Wat kun je doen als je kind heeft gestolen? (Meer...)
Ongewenst gedragTics
Tics zijn ongewild gemaakte geluiden of bewegingen en komen vaak voor bij opgroeiende kinderen. Hoe herken je ze, moet je er iets aan doen en wat is een tic-stoornis? (Meer...)
Ongewenst gedragPlagen en pesten
Het verschil tussen pesten en plagen zit ‘m in de gelijkwaardigheid tussen kinderen. Wat doe je als je kind wordt gepest? (Meer...)
PestenMijn kind wordt gepest
Kinderen die gepest worden, kunnen minder makkelijk omgaan met anderen en zijn minder weerbaar. Hoe merk je dat je kind gepest wordt en wat kun je doen? (Meer...)
PestenPesten op school
Van pesten op school heeft iedereen last, 1 op de 5 kinderen wordt gepest. Wat kun je met de school bespreken en wat doe je als je kind wordt gepest of zelf pester is? (Meer...)
PestenGepest kind helpen
Als je kind gepest wordt, is uitvinden wat er aan de hand is belangrijk. Wie is er verantwoordelijk voor het pestprobleem en hoe kun je een gepest kind het beste helpen? (Meer...)
PestenMijn kind pest anderen
Als je kind pest of een meeloper is, dan is dat schrikken. Waarom pesten kinderen, hoe weet je of je kind pest, wat kun je er aan doen als ouder en waar vind je hulp? (Meer...)
PestenCyberpesten
Cyberpesten is pesten via internet, bijvoorbeeld op social media en WhatsApp. Hoe herken je het en hoe voorkom je dat je kind digitaal gepest wordt of anderen pest? (Meer...)
PestenMeelopen
Meelopers versterken het succes van de pester, door diegene niet tegen te houden of zelfs te helpen. De hele klas heeft last van gepest. Wat kun je als ouder doen? (Meer...)
PestenDiscrimineren
Discrimineren is mensen ongelijk behandelen op basis van hun kenmerken. Wat doe je als je kind dat doet, hoe voorkom je dat en wat als je kind wordt gediscrimineerd? (Meer...)
PestenGevolgen van pesten
Zowel de pester als het gepeste kind kan last krijgen van de ernstige gevolgen van pesten, soms jaren later. Wat zijn die gevolgen, voor het gepeste kind en de pester? (Meer...)
PestenAanpak cyberpesten
Cyberpesten, ofwel pesten via het internet, komt vaak voor. Hoe praat je er met je kind over, wat kunnen jij en je kind er tegen doen en kun je aangifte doen? (Meer...)
PestenNachtrust
Kinderen van 4 tot 12 hebben veel slaap nodig. Hoe veel slaap heeft je kind nodig, hoe maak je afspraken over het opstaan en wat kun je doen bij slaapproblemen? (Meer...)
SlapenDag- en nachtritme
Een goed dag- en nachtritme is belangrijk voor je kind. Hoe help je je kind met naar bed gaan en rustig de dag af te sluiten en wat kun je beter vermijden? (Meer...)
SlapenSlaapplek
Veel ouders kiezen voor een stapelbed of hoogslaper als hun kind uit het eerste bed is gegroeid. Hoe voorkom je dat je kind uit bed valt en zich bezeerd? (Meer...)
SlapenDuimen
Duimen heeft nadelige gevolgen voor je kind. Hoe kun je het afleren van duimen stimuleren? (Meer...)
SlapenDromen
Dromen helpen gebeurtenissen en ervaringen van overdag te verwerken, helaas zijn die dromen soms akelig. Wat kun je doen als je kind nare dromen of nachtmerries heeft? (Meer...)
SlapenSlecht slapen
Als je kind slecht slaapt, heeft dit invloed op je gezin en het zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen? (Meer...)
SlapenSlaaptips
Je kind heeft slaap nodig om te groeien, voldoende energie te hebben en zich te concentreren op school. Hoe help je je kind een zo goed mogelijke nachtrust te krijgen? (Meer...)
SlapenAanpak van slaapproblemen
Het komt veel voor dat kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen. Wat kun je doen om slaapproblemen aan te pakken? (Meer...)
SlapenBedtijd
Slapen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Sommige kinderen hebben moeite met naar bed gaan. Hoe help je daarbij en hoe weet je of je kind genoeg slaapt? (Meer...)
SlapenSlaapwandelen
Slaapwandelen gebeurt in de overgang van de diepe slaap naar de lichte slaap en komt vaak voor bij kinderen op de basisschool. Wat moet je doen als je kind slaapwandelt? (Meer...)
SlapenSlapen en angst
Ieder kind is wel eens angstig in bed, of heeft nachtmerries. Hoe help je bij angsten in de slaapkamer en nachtmerries, wat zijn nachtangsten en hoe kun je het voorkomen? (Meer...)
SlapenBedritueel
Een bedritueel, zoals tanden poetsen, pyjama aandoen en voorlezen, helpt je kind om de dag rustig af te sluiten. Wat doe je als je kind daarna nog niet wil slapen? (Meer...)
SlapenBuiten spelen
Buiten spelen helpt tegen overgewicht en bij de motorische ontwikkeling van je kind. Hoe spelen kinderen van 6 tot 9 en van 9 tot 12 jaar buiten en hoe help jij daarbij? (Meer...)
SpelenSamen spelen
Samen spelen leert kinderen hoe je met elkaar om gaat, rekening te houden met elkaar en om met verliezen om te gaan. Welke andere voordelen heeft samen spelen? (Meer...)
SpelenSpeelplekken
Niet alle plekken zijn geschikte speelplekken voor je kind. Wat zijn leuke buitenactiviteiten, fijne binnen plekken en hoe zorg je dat het in huis veilig is? (Meer...)
SpelenSpeelotheek
Bij de speelotheek kun je met een lidmaatschap speelgoed lenen. De kosten en het aanbod verschilt per speelotheek. Waar vind je een speelotheek bij jou in de buurt? (Meer...)
SpelenSpeeltips
Spelen helpt bij de ontwikkeling van je kind, beweging en ontspanning is daarbij belangrijk. Welke leuke speeltips zijn er en hoe zorg je er voor dat je kind genoeg beweegt? (Meer...)
SpelenAlleen spelen
Hoe en hoelang je kind alleen kan spelen hangt af van leeftijd en temperament, voor oudere kinden is dat makkelijker. Hoe kun je je kind leren langer alleen te spelen? (Meer...)
SpelenWinnen en verliezen
Kinderen leren van spelletjes dat ze ook wel eens verliezen. Hoe leer je kinderen omgaan met verliezen en wat kun je doen als je kind niet tegen zijn verlies kan? (Meer...)
SpelenEten
Samen eten is een sociaal gebeuren, maar ook een opvoedmoment. Hoe maak je eten met je kind gezellig, wat moet je vermijden en welke regels leer je je kind? (Meer...)
Aan tafelLastige eters
Afhankelijk van de ontwikkeling en groei, eet je kind soms veel of weinig. Moet je je zorgen maken om lastige eters, wat is een eetstoornis en wat is eettherapie? (Meer...)
Aan tafelGrote eters
Kinderen die op vroege leeftijd overgewicht ontwikkelen, komen daar later moeilijk van af. Hoe leer je gezond eten aan en houd je je kind op een gezond gewicht? (Meer...)
Aan tafelKleine eters
Kinderen hebben een wisselende eetlust, weinig eten is niet direct reden tot zorg. Wanneer hoef je je geen zorgen te maken en welke tips zijn er voor kleine eters? (Meer...)
Aan tafelTien praktische eettips
Als ouder heb je invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van je kind. Met welke tien praktische eettips help je goede eetgewoonten te ontwikkelen? (Meer...)
Aan tafel