Oudergids - Basisschoolkind

.. / Basisschoolkind / Gedrag

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Angstig gedrag

Neem angsten van kinderen serieus en noem ze geen aanstellerij. Hoe herken je angst en wat doe je als je kind bang is? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Agressief gedrag

Sommige vormen van agressief gedrag horen bij een bepaalde leeftijd, maar soms gaat het te ver. Wat doe je tegen agressief gedrag en waar vind je hulp? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Jaloers gedrag

Jaloers gedrag, zoals boosheid en huilen, hoort bij de emotionele ontwikkeling. Vooral binnen een gezin kunnen kinderen jaloers zijn op elkaar. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Liegen

Kinderen liegen soms om straf te ontlopen, of omdat ze de gevolgen van hun daden nog niet kunnen inschatten. Wat kun je doen als je kind vaak liegt? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Druk gedrag

Kinderen vertonen soms druk gedrag, dat is normaal. Hoe ga je om met druk gedrag bij je kind, wat kun je doen, hoe herken je ADHD en waar vind je hulp? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Driftbuien

Sommige kinderen hebben de neiging om snel kwaad te worden. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Weglopen

Kinderen kunnen wel eens weglopen, onbedoeld of juist opzettelijk. Hoe kun je per ongeluk weglopen voorkomen en wat moet je doen als je kind vermist wordt? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Concentratieproblemen

Kinderen leren naarmate ze ouder worden zich langer te concentreren, maar temperament speelt ook een rol. Hoe help je je kind met concentratieproblemen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Zin doordrijven

Kinderen willen graag hun zin doordrijven, soms op een positieve manier maar ook met negatief gedrag als schreeuwen, huilen en weglopen. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Schelden en vloeken

Als kinderen schelden of vloeken, weten ze soms niet de betekenis van die woorden, maar wel welke reactie ze uitlokken bij anderen. Wat kun je doen als je kind scheld of vloekt? (Meer...)

Ongewenst gedrag

In overtreding

Als je kind iets strafbaars doet is het in overtreding en komt het in aanraking met de politie. Wat gebeurt er na een aangifte en wat gebeurt er als je kind jonger is dan 12? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Brutaal en opstandig gedrag

Iedere ouder krijgt te maken met brutaal en opstandig gedrag. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Niet luisteren

Ieder kind luistert wel eens niet, ze verkennen steeds meer hun eigen grenzen. Hoe kun je ongehoorzaamheid voorkomen en waarom is discussiëren over regels goed? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Nagelbijten

Nagelbijten ontstaat meestal tussen het derde en tiende jaar en kan leiden tot blijvende schade. Wat zijn oorzaken van nagelbijten en hoe kun je je kind helpen stoppen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Stelen

Stelen komt soms voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is belangrijk dat je kind leert wat wel en niet mag en waarom. Wat kun je doen als je kind heeft gestolen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Tics

Tics zijn ongewild gemaakte geluiden of bewegingen en komen vaak voor bij opgroeiende kinderen. Hoe herken je ze, moet je er iets aan doen en wat is een tic-stoornis? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Plagen en pesten

Het verschil tussen pesten en plagen zit ‘m in de gelijkwaardigheid tussen kinderen. Wat doe je als je kind wordt gepest? (Meer...)

Pesten

Mijn kind wordt gepest

Kinderen die gepest worden, kunnen minder makkelijk omgaan met anderen en zijn minder weerbaar. Hoe merk je dat je kind gepest wordt en wat kun je doen? (Meer...)

Pesten

Pesten op school

Van pesten op school heeft iedereen last, 1 op de 5 kinderen wordt gepest. Wat kun je met de school bespreken en wat doe je als je kind wordt gepest of zelf pester is? (Meer...)

Pesten

Gepest kind helpen

Als je kind gepest wordt, is uitvinden wat er aan de hand is belangrijk. Wie is er verantwoordelijk voor het pestprobleem en hoe kun je een gepest kind het beste helpen? (Meer...)

Pesten

Mijn kind pest anderen

Als je kind pest of een meeloper is, dan is dat schrikken. Waarom pesten kinderen, hoe weet je of je kind pest, wat kun je er aan doen als ouder en waar vind je hulp? (Meer...)

Pesten

Cyberpesten

Cyberpesten is pesten via internet, bijvoorbeeld op social media en WhatsApp. Hoe herken je het en hoe voorkom je dat je kind digitaal gepest wordt of anderen pest? (Meer...)

Pesten

Meelopen

Meelopers versterken het succes van de pester, door diegene niet tegen te houden of zelfs te helpen. De hele klas heeft last van gepest. Wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Pesten

Discrimineren

Discrimineren is mensen ongelijk behandelen op basis van hun kenmerken. Wat doe je als je kind dat doet, hoe voorkom je dat en wat als je kind wordt gediscrimineerd? (Meer...)

Pesten

Gevolgen van pesten

Zowel de pester als het gepeste kind kan last krijgen van de ernstige gevolgen van pesten, soms jaren later. Wat zijn die gevolgen, voor het gepeste kind en de pester? (Meer...)

Pesten

Aanpak cyberpesten

Cyberpesten, ofwel pesten via het internet, komt vaak voor. Hoe praat je er met je kind over, wat kunnen jij en je kind er tegen doen en kun je aangifte doen? (Meer...)

Pesten

Nachtrust

Kinderen van 4 tot 12 hebben veel slaap nodig. Hoe veel slaap heeft je kind nodig, hoe maak je afspraken over het opstaan en wat kun je doen bij slaapproblemen? (Meer...)

Slapen

Dag- en nachtritme

Een goed dag- en nachtritme is belangrijk voor je kind. Hoe help je je kind met naar bed gaan en rustig de dag af te sluiten en wat kun je beter vermijden? (Meer...)

Slapen

Slaapplek

Veel ouders kiezen voor een stapelbed of hoogslaper als hun kind uit het eerste bed is gegroeid. Hoe voorkom je dat je kind uit bed valt en zich bezeerd? (Meer...)

Slapen

Duimen

Duimen heeft nadelige gevolgen voor je kind. Hoe kun je het afleren van duimen stimuleren? (Meer...)

Slapen

Dromen

Dromen helpen gebeurtenissen en ervaringen van overdag te verwerken, helaas zijn die dromen soms akelig. Wat kun je doen als je kind nare dromen of nachtmerries heeft? (Meer...)

Slapen

Slecht slapen

Als je kind slecht slaapt, heeft dit invloed op je gezin en het zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen? (Meer...)

Slapen

Slaaptips

Je kind heeft slaap nodig om te groeien, voldoende energie te hebben en zich te concentreren op school. Hoe help je je kind een zo goed mogelijke nachtrust te krijgen? (Meer...)

Slapen

Aanpak van slaapproblemen

Het komt veel voor dat kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen. Wat kun je doen om slaapproblemen aan te pakken? (Meer...)

Slapen

Bedtijd

Slapen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Sommige kinderen hebben moeite met naar bed gaan. Hoe help je daarbij en hoe weet je of je kind genoeg slaapt? (Meer...)

Slapen

Slaapwandelen

Slaapwandelen gebeurt in de overgang van de diepe slaap naar de lichte slaap en komt vaak voor bij kinderen op de basisschool. Wat moet je doen als je kind slaapwandelt? (Meer...)

Slapen

Slapen en angst

Ieder kind is wel eens angstig in bed, of heeft nachtmerries. Hoe help je bij angsten in de slaapkamer en nachtmerries, wat zijn nachtangsten en hoe kun je het voorkomen? (Meer...)

Slapen

Bedritueel

Een bedritueel, zoals tanden poetsen, pyjama aandoen en voorlezen, helpt je kind om de dag rustig af te sluiten. Wat doe je als je kind daarna nog niet wil slapen? (Meer...)

Slapen

Buiten spelen

Buiten spelen helpt tegen overgewicht en bij de motorische ontwikkeling van je kind. Hoe spelen kinderen van 6 tot 9 en van 9 tot 12 jaar buiten en hoe help jij daarbij? (Meer...)

Spelen

Samen spelen

Samen spelen leert kinderen hoe je met elkaar om gaat, rekening te houden met elkaar en om met verliezen om te gaan. Welke andere voordelen heeft samen spelen? (Meer...)

Spelen

Speelplekken

Niet alle plekken zijn geschikte speelplekken voor je kind. Wat zijn leuke buitenactiviteiten, fijne binnen plekken en hoe zorg je dat het in huis veilig is? (Meer...)

Spelen

Speelotheek

Bij de speelotheek kun je met een lidmaatschap speelgoed lenen. De kosten en het aanbod verschilt per speelotheek. Waar vind je een speelotheek bij jou in de buurt? (Meer...)

Spelen

Speeltips

Spelen helpt bij de ontwikkeling van je kind, beweging en ontspanning is daarbij belangrijk. Welke leuke speeltips zijn er en hoe zorg je er voor dat je kind genoeg beweegt? (Meer...)

Spelen

Alleen spelen

Hoe en hoelang je kind alleen kan spelen hangt af van leeftijd en temperament, voor oudere kinden is dat makkelijker. Hoe kun je je kind leren langer alleen te spelen? (Meer...)

Spelen

Winnen en verliezen

Kinderen leren van spelletjes dat ze ook wel eens verliezen. Hoe leer je kinderen omgaan met verliezen en wat kun je doen als je kind niet tegen zijn verlies kan? (Meer...)

Spelen

Eten

Samen eten is een sociaal gebeuren, maar ook een opvoedmoment. Hoe maak je eten met je kind gezellig, wat moet je vermijden en welke regels leer je je kind? (Meer...)

Aan tafel

Lastige eters

Afhankelijk van de ontwikkeling en groei, eet je kind soms veel of weinig. Moet je je zorgen maken om lastige eters, wat is een eetstoornis en wat is eettherapie? (Meer...)

Aan tafel

Grote eters

Kinderen die op vroege leeftijd overgewicht ontwikkelen, komen daar later moeilijk van af. Hoe leer je gezond eten aan en houd je je kind op een gezond gewicht? (Meer...)

Aan tafel

Kleine eters

Kinderen hebben een wisselende eetlust, weinig eten is niet direct reden tot zorg. Wanneer hoef je je geen zorgen te maken en welke tips zijn er voor kleine eters? (Meer...)

Aan tafel

Tien praktische eettips

Als ouder heb je invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van je kind. Met welke tien praktische eettips help je goede eetgewoonten te ontwikkelen? (Meer...)

Aan tafel

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.