Oudergids - Baby

.. / Baby / Gezondheid en veiligheid

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg helpt jou en je baby na de kraamtijd. Welke hulp kun je van de jeugdgezondheidzorg verwachten? (Meer...)

Jeugdgezondheidszorg

Digitaal dossier JGZ

In het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg staan gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Je mag dit inzien. Wat moet je weten over dit dossier? (Meer...)

Digitaal dossier JGZ

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen tegen bepaalde ziektes. Welke vaccinaties krijgt je baby en hoe effectief zijn ze? (Meer...)

Vaccineren

Difterie

Difterie is een besmettelijke ziekte die de weefsels beschadigt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kan je voorkomen dat je baby difterie krijgt? (Meer...)

Vaccineren

Kinkhoest

Kinkhoest is een gevaarlijke,besmettelijke ziekte die hevige hoestbuien veroorzaakt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en wat kun je doen om kinkhoest bij je baby te voorkomen of behandelen? (Meer...)

Vaccineren

Tetanus

Tetanus is een zeer gevaarlijke ziekte die de weefsels aantast. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kun je voorkomen dat je baby tetanus krijgt? (Meer...)

Vaccineren

Polio

Polio is een besmettelijke ziekte die verlamming tot gevolg kan hebben. Wat zijn de ziekteverschijnselen en mogelijke complicaties, en wat kun je tegen polio doen? (Meer...)

Vaccineren

Bof

De bof is een besmettelijke ziekte die een ernstige ontsteking tot gevolg kan hebben. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kun je voorkomen dat je baby de bof krijgt? (Meer...)

Vaccineren

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die hoge koorts en vlekken veroorzaakt en soms tot complicaties leidt. Wat zijn de mogelijke complicaties en wat kun je tegen mazelen doen? (Meer...)

Vaccineren

Rodehond

Rode hond is een besmettelijke ziekte die vlekkerige, rozerode huiduitslag veroorzaakt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en de risico's, en wat kun je tegen rode hond doen? (Meer...)

Vaccineren

Reactie op de prikken

Baby's kunnen prima tegen vaccinaties, maar soms krijgen ze last van bijwerkingen. Welke bijwerkingen kun je baby krijgen na een vaccinatie en wat kun je doen? (Meer...)

Vaccineren

Piepende ademhaling

Baby's hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Meestal verdwijnt dat vanzelf. Het is bij jonge kinderen moeilijk om vast te stellen of het astma is. (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Amandelen

Neus-en keelamandelen helpen voorkomen dat je baby ziek wordt. Wat moet je doen als de amandelen van je baby ontstoken raken? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Berg

Berg is een type eczeem dat veel voorkomt bij pasgeboren baby's. Hoe ziet berg eruit, wat is de oorzaak en wat kun je doen als je baby berg heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid, veroorzaakt door stoffen of allergische aanleg. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen?  (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Spruw

Spruw is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. Hoe herken, ontstaat en voorkom je spruw, en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, waardoor je baby gaat schokken en soms het bewustzijn verliest. Wat kun je doen als je baby epilepsie heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Lyme

Als je teken niet goed verwijdert, kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je met een tekenbeet naar de huisarts? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Gordelroos

Gordelroos is een besmettelijke vorm van huiduitslag, veroorzaakt door de waterpokken. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Wratten

Wratten zijn besmettelijke,kleine,ruwe knobbeltjes die vooral op handen en voeten voorkomen. Wat zijn gewone en waterwratten en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Griep

Griep is een besmettelijke ziekte die vooral de luchtwegen van je baby aantast. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte die schadelijk kan zijn voor de lever. Wat zijn de klachten en hoe kun je jouw baby hiertegn beschermen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Worminfecties

Je baby kan van verschillende soorten wormen last krijgen. Welke soorten zijn er en hoe voorkom en genees je worminfecties? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hazenlip

Bij een hazenlip heeft je baby een spleet in zijn lip en/of gehemelte. Wat is de oorzaak en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Herpes

Herpes is een besmettelijk virus dat verschillende huidaandoeningen kan veroorzaken. Welke huidaandoeningen kan je baby door herpes krijgen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte, waarvoor je direct medishe hulp moet inschakelen. Welke symptomen en/of signalen wijzen erop dat je hulp in moet schakelen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

HiB-ziekten

Als je vermoedt dat je kind ziek is geworden van de Hib-bacterie, moet je medische hulp inschakelen. Hoe herken je een Hib-infectie? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hiv en aids

Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt en zonder behandeling aids kan veroorzaken. Hoe kan je hiv bij je baby voorkomen of behandelen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

RS-virus (RSV)

Het RS-virus veroorzaakt een erge vorm van verkoudheid. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die rode vlekjes en blaasjes op de huid veroorzaakt. Wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Pseudo-kroep

Pseudokroep is een infectie van de stembanden, luchtpijp en luchtwegen, meestal veroorzaakt door een virus. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby pseudokroep heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Open rug

Een open ruggetje onstaat in de eerste maanden van de zwangerschap en kan ernstige gevolgen hebben. Welke vormen zijn er en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Oorontsteking

Als je baby oorpijn en koorts heeft, kan het een oorontsteking hebben en een loopoor krijgen. Wat is een loopoor en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Hoe kunnen ze verspreid en voorkomen worden en hoe herken je en ga je om met hersenvliesontsteking? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectie die wordt verzoorzaakt door bacteriën. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby krentenbaard heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. Hoe herken je roodvonk en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een besmettelijke kinderziekte met koorts en vlekjes. Hoe herken je het en wat kun je doen als je baby de zesde ziekte heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virusinfectie waar je baby een vlekkerige huidslag van krijgt. De ziekte is licht besmettelijk, maar niet schadelijk. Hoe herken je de vijfde ziekte? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Allergieën

Als je baby last heeft van een allergie, reageert hij overgevoelig op bepaalde stoffen. Welke stoffen kunnen allergieën veroorzaken en wat kun je doen om ze te voorkomen of verminderen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een probleem in de ontwikkeling van de heup. Wat maakt de kans op heupdysplasie groter en wanneer en hoe kan het behandeld worden? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Waterhoofd

Hersenvocht is nodig voor de aan- en afvoer van stoffen. Bij een waterhoofd kan het vocht niet worden afgevoerd. Hoe herken je een waterhoofd en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apneu

Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap. Wat zijn de oorzaak en gevolgen en wat kun je doen als je baby apneu heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Mond- en voetzeer

Hand-voet-mondziekte zijn soms pijnlijke, maar onschuldige blaasjes op de handen, voeten en in de mond. Wat zijn de verschijnselen en oorzaken en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Navelbreuk

Een navelbreuk is een niet-zichtbare opening in de buikwand op de plek van de navel. Wat zijn de oorzaak en symptomen en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Shaken baby syndroom

Bij het shakenbabysyndroom wordt een baby hard door elkaar geschud. Wat zijn de oorzaken en gevolgen en wat doe je om het te voorkomen of als het toch misgaat? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Bijoor

Een bijoor is een aangeboren bultje met kraakbeen bij het oor en is meestal onschuldig. Kun je het weg laten halen en wanneer ga je er mee naar de huisarts? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Diarree

Als je baby diarree heeft, is het belangrijk om hem meer te laten drinken dan normaal. Wat kan je nog meer doen als je baby diarree heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Darmkrampjes

De darmen van een baby raken door voeding snel geprikkeld. Wat zijn de symptomen en oorzaken van darmkrampjes en wat kun je doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Luieruitslag

Luieruitslag kan op allerlei manieren voorkomen worden. Wat kun je doen als je baby toch last krijgt van luieruitslag? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Spugen

Als je baby spuugt na de voeding is dit heel normaal. Wat kun je doen bij veel spugen en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Koorts

Als je baby koorts heeft, is veel drinken geven belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Wat kun je nog meer doen als je baby koorts heeft en wanneer moet je naar de dokter? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Reflux en ruminatie

Huilt je baby veel? Het kan reflux zijn: de maaginhoud vloeit terug in de slokdarm. Wat doe je als je vermoedt dat je baby last heeft van reflux? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Vieze oogjes

Je baby kan soms een vies tranend oog krijgen. Dat begint vaak met een verstopte traanbuis. Wat kun je doen als je baby vieze ogen heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Verkoudheid

Baby's hebben minder weerstand en zijn daardoor vaker verkouden. Wat kun je doen als je baby verkouden is? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een zuurstoftekort in het bloed. Wat zijn de oorzaken en symptomen van bloedarmoede en wat kun je doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Kort tongriempje

Een te kort tongriempje kan problemen geven bij het borstvoeden. Wat kun je doen als je baby een te kort tongriempje heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Harde ontlasting

De ontlasting van baby's is vaak heel verschillend. Wat is normaal en wat kun je doen als je baby last heeft van harde ontlasting? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Koortslip

Een koortslip is heel gevaarlijk voor pasgeboren baby's. Knuffelen en zoenen mag pas weer als de huid helemaal genezen is. Hoe kun je het risico op besmetting verkleinen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Oorpijn

Na een verkoudheid kan je baby oorpijn krijgen. Hoe weet je of je baby oorpijn heeft en wat kun je doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Buikpijn

Gedurende de zwangerschap kun je buikpijn hebben. Als je regelmatig buikpijn hebt, praat dan met de verloskundige. Van welke soorten buikpijn kan je last hebben? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Traanoogje

Als het traanbuisje van je baby te nauw is, gaat het oog tranen. Wat kun je doen als je baby last heeft van een traanoog en als het ontstoken raakt? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek die vlak na de geboorte op het hoofd of in de nek van je baby verschijnt. Hoe ontstaat een ooievaarsbeet en wanneer verdwijnt het weer? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Aardbeienvlek

Als je baby kort na de geboorte bobbelige rode of blauwe vlek krijgt heeft hij een aardbeienvlek. Wat kun je doen als je baby een aardbeienvlek heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Wijnvlek

Een wijnvlek is een roze tot paarse vlek. die bij de geboorte direct zichtbaar is. Wat kun je doen als je baby een wijnvlek heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Mongolenvlek

Als je baby een donkere huid heeft met een blauwgrijze vlek is dit een mongolenvlek. Hoe ontstaat een mongolenvlek en wat kun je eraan doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Aften

Aften zijn pijnlijke, grijswitte plekjes in de mond. Hoe kun je aften voorkomen en wat kun je doen als je baby toch aften krijgt? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Vaginale afscheiding

Door homonen hebben pasgeboren meisjes soms last van vaginale afscheiding. Wat is normaal en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Bloed in de luier

Bloed in de luier van je baby hoeft niet altijd zorgwekkend te zijn. Wat zijn de oorzaken van bloed in de luier en wanneer ga je ermee naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Hartruis

Hartruis is meestal onschuldig, maar kan ook duiden op een hartafwijking. Wat doet de jeugdarts als je baby een hartruisje heeft en wanneer is verder onderzoek nodig? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Hik

De hik van je baby is vaak onverklaarbaar. Soms komt het omdat hij te snel eet of drinkt of lucht hapt. Wat kun je doen als je baby de hik heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Opgezette lymfeklieren

Als je baby een infectie heeft, kunnen de lymfeklieren opzwellen. Dit is normaal. Wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Ondertemperatuur

Door een koude omgeving of een infectie kan je baby ondertemperatuur (lager dan 36,0°C) krijgen. Wat kun je doen als je baby ondertemperatuur heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Op de fiets

Je kunt je baby op een aantal manieren op de fiets vervoeren. Welke zijn dit en hoe kun je veilig fietsen met je baby? (Meer...)

Veilig in het verkeer

In de auto

Een babyautostoel is de veiligste manier om je baby te vervoeren. Waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Wandelen

Als je wilt wandelen met je baby kan dit op verschillende manieren. Welke zijn dit en hoe zorg je dat het veilig is voor je baby? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Veilig in bed en in de box

Prettig en veilig slapen is bealngrijk voor je baby. Hoe zorg je voor veiligheid in het bed en in de box van je baby? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Veiligheid thuis vergroten

Kinderen tot twee jaar zien geen gevaar: ze willen alles ontdekken. Hoe zorg je dat ze dat veilig kunnen doen? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Veilig met voedsel

In veel gevallen kun je voorkomen dat je baby zich brandt aan of verslikt in voedsel. Hoe voorkom je dit zoveel mogelijk en wat doe je in geval van verstikking? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Speelgoed

Ondanks de veiligheidseisen biedt het CE-keurmerk geen garantie dat speelgoed volkomen veilig is. Waar moet je op letten bij speelgoed voor baby’s? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Veilig met hete dranken

Ongelukken met hete vloeistoffen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken bij je baby. Hoe voorkom je dit zoveel mogelijk? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

In de woonkamer

Vanaf dat je baby begint te kruipen, moet je goed letten op de veiligheiod in de woonkamer. Hoe doe je dit? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

In de keuken

Vanaf dat je baby begint te kruipen, moet je goed letten op de veiligheid in de keuken. Hoe doe je dit? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

In de tuin

Buiten in de tuin spelen is goed voor de ontwikkeling van je baby. Hoe zorg je ervoor dat je baby veilig in de tuin kan spelen? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Een traphekje

Om te voorkomen dat je baby van de trap valt, kun je een traphekje plaatsen. Wat kun je nog meer doen voor een veilige trap en hoe oefen je het traplopen? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Veiligheid in de box

De box is een veilige plek voor je baby om te liggen, bewegen en spelen. Waar moet je op letten bij het gebruik van een box? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Bedinrichting

Een veilig bed met het juiste beddengoed verkleint de kans op wiegendood. Wat zijn de veiligste keuzes bij het kiezen van beddengoed? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Uit bed vallen

Om te voorkomen dat je baby uit bed valt, kun je een aantal voorbereidingen treffen. Welke zijn dit en wat als je baby toch uit bed valt? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Plek van het bed of de box

Om ongelukken te voorkomen, is de plek van het bed of de box belangrijk. Waar moet je op letten bij de plaatsing van het bed of de box van je baby? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Veilig in bad

Om het baden van je baby nog leuker en veiliger te maken, kun je een aantal maatregelen nemen. Welke zijn dit? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

Kleine voorwerpen inslikken

Je baby ontdekt de wereld onder andere door dingen in zijn mond te stoppen. Hoe voorkom je dat je baby kleine voorwerpen inslikt? (Meer...)

Veiligheid in en om het huis

De baby overlijdt

Als je baby overlijdt, beleef je als ouders een van de moeilijkste momenten in je leven. Wat kan en moet je doen als je baby overlijdt? (Meer...)

Afscheid nemen van je baby

Hoe vertel ik het?

Als je een kind hebt verloren, kun je, als je er klaar voor bent, je verdriet delen met mensen om je heen. Wat vertel je aan wie? (Meer...)

Afscheid nemen van je baby

Verdriet en het rouwproces

Als je baby overlijdt, volgt een periode van intens verdriet. Wat kun je verwachten tijdens het rouwproces en hoe kun je ermee omgaan? (Meer...)

Afscheid nemen van je baby

Administratieve verplichtingen

Als je baby overlijdt, moet je aan een aantal administratieve verplichtingen voldoen. Wat moet je doen en wie moet dit regelen? (Meer...)

Afscheid nemen van je baby

De begrafenis of crematie

Om op een goede manier het rouwproces in te gaan, is een passend afscheid en een mooie crematie of begrafenis van je baby heel belangrijk. Hoe pak je dit aan? (Meer...)

Afscheid nemen van je baby

Medische oorzaken en vragen

Als je baby overlijdt, vindt er vaak nog onderzoek en een nagesprek plaats. Waarom is dit belangrijk en wie kan je erbij helpen? (Meer...)

Afscheid nemen van je baby

Meer artikelen inladen

Gratis hulplijn voor al je vragen rondom het ouderschap. 085 1303 959