
Oudergids - Baby
.. / Baby / Gezondheid en veiligheid
Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.
Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?
Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.
Jeugdgezondheidszorg
De jeugdgezondheidszorg helpt jou en je baby na de kraamtijd. Welke hulp kun je van de jeugdgezondheidzorg verwachten? (Meer...)
JeugdgezondheidszorgDigitaal dossier JGZ
In het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg staan gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Je mag dit inzien. Wat moet je weten over dit dossier? (Meer...)
Digitaal dossier JGZVaccinaties
Vaccinaties beschermen tegen bepaalde ziektes. Welke vaccinaties krijgt je baby en hoe effectief zijn ze? (Meer...)
VaccinerenDifterie
Difterie is een besmettelijke ziekte die de weefsels beschadigt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kan je voorkomen dat je baby difterie krijgt? (Meer...)
VaccinerenKinkhoest
Kinkhoest is een gevaarlijke,besmettelijke ziekte die hevige hoestbuien veroorzaakt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en wat kun je doen om kinkhoest bij je baby te voorkomen of behandelen? (Meer...)
VaccinerenTetanus
Tetanus is een zeer gevaarlijke ziekte die de weefsels aantast. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kun je voorkomen dat je baby tetanus krijgt? (Meer...)
VaccinerenPolio
Polio is een besmettelijke ziekte die verlamming tot gevolg kan hebben. Wat zijn de ziekteverschijnselen en mogelijke complicaties, en wat kun je tegen polio doen? (Meer...)
VaccinerenBof
De bof is een besmettelijke ziekte die een ernstige ontsteking tot gevolg kan hebben. Wat zijn de ziekteverschijnselen en hoe kun je voorkomen dat je baby de bof krijgt? (Meer...)
VaccinerenMazelen
Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die hoge koorts en vlekken veroorzaakt en soms tot complicaties leidt. Wat zijn de mogelijke complicaties en wat kun je tegen mazelen doen? (Meer...)
VaccinerenRodehond
Rode hond is een besmettelijke ziekte die vlekkerige, rozerode huiduitslag veroorzaakt. Wat zijn de ziekteverschijnselen en de risico's, en wat kun je tegen rode hond doen? (Meer...)
VaccinerenReactie op de prikken
Baby's kunnen prima tegen vaccinaties, maar soms krijgen ze last van bijwerkingen. Welke bijwerkingen kun je baby krijgen na een vaccinatie en wat kun je doen? (Meer...)
VaccinerenPiepende ademhaling
Baby's hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Meestal verdwijnt dat vanzelf. Het is bij jonge kinderen moeilijk om vast te stellen of het astma is. (Meer...)
Ziekten en aandoeningenAmandelen
Neus-en keelamandelen helpen voorkomen dat je baby ziek wordt. Wat moet je doen als de amandelen van je baby ontstoken raken? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenBerg
Berg is een type eczeem dat veel voorkomt bij pasgeboren baby's. Hoe ziet berg eruit, wat is de oorzaak en wat kun je doen als je baby berg heeft? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenEczeem
Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid, veroorzaakt door stoffen of allergische aanleg. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenSpruw
Spruw is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. Hoe herken, ontstaat en voorkom je spruw, en wat kun je ertegen doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenEpilepsie
Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, waardoor je baby gaat schokken en soms het bewustzijn verliest. Wat kun je doen als je baby epilepsie heeft? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenZiekte van Lyme
Als je teken niet goed verwijdert, kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je met een tekenbeet naar de huisarts? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenGordelroos
Gordelroos is een besmettelijke vorm van huiduitslag, veroorzaakt door de waterpokken. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenWratten
Wratten zijn besmettelijke,kleine,ruwe knobbeltjes die vooral op handen en voeten voorkomen. Wat zijn gewone en waterwratten en wat kun je ertegen doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenGriep
Griep is een besmettelijke ziekte die vooral de luchtwegen van je baby aantast. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenHepatitis B
Hepatitis B is een besmettelijke ziekte die schadelijk kan zijn voor de lever. Wat zijn de klachten en hoe kun je jouw baby hiertegn beschermen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenWorminfecties
Je baby kan van verschillende soorten wormen last krijgen. Welke soorten zijn er en hoe voorkom en genees je worminfecties? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenHazenlip
Bij een hazenlip heeft je baby een spleet in zijn lip en/of gehemelte. Wat is de oorzaak en wat kun je doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenHerpes
Herpes is een besmettelijk virus dat verschillende huidaandoeningen kan veroorzaken. Welke huidaandoeningen kan je baby door herpes krijgen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenHersenvliesontsteking
Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte, waarvoor je direct medishe hulp moet inschakelen. Welke symptomen en/of signalen wijzen erop dat je hulp in moet schakelen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenHiB-ziekten
Als je vermoedt dat je kind ziek is geworden van de Hib-bacterie, moet je medische hulp inschakelen. Hoe herken je een Hib-infectie? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenHiv en aids
Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt en zonder behandeling aids kan veroorzaken. Hoe kan je hiv bij je baby voorkomen of behandelen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenRS-virus (RSV)
Het RS-virus veroorzaakt een erge vorm van verkoudheid. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenWaterpokken
Waterpokken is een besmettelijke ziekte die rode vlekjes en blaasjes op de huid veroorzaakt. Wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenPseudo-kroep
Pseudokroep is een infectie van de stembanden, luchtpijp en luchtwegen, meestal veroorzaakt door een virus. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby pseudokroep heeft? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenOpen rug
Een open ruggetje onstaat in de eerste maanden van de zwangerschap en kan ernstige gevolgen hebben. Welke vormen zijn er en wat zijn de gevolgen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenOorontsteking
Als je baby oorpijn en koorts heeft, kan het een oorontsteking hebben en een loopoor krijgen. Wat is een loopoor en wat kun je doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenMeningokokken
Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Hoe kunnen ze verspreid en voorkomen worden en hoe herken je en ga je om met hersenvliesontsteking? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenKrentenbaard
Krentenbaard is een besmettelijke infectie die wordt verzoorzaakt door bacteriën. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby krentenbaard heeft? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenRoodvonk
Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. Hoe herken je roodvonk en wat kun je doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenZesde ziekte
De zesde ziekte is een besmettelijke kinderziekte met koorts en vlekjes. Hoe herken je het en wat kun je doen als je baby de zesde ziekte heeft? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenVijfde ziekte
De vijfde ziekte is een virusinfectie waar je baby een vlekkerige huidslag van krijgt. De ziekte is licht besmettelijk, maar niet schadelijk. Hoe herken je de vijfde ziekte? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenAllergieën
Als je baby last heeft van een allergie, reageert hij overgevoelig op bepaalde stoffen. Welke stoffen kunnen allergieën veroorzaken en wat kun je doen om ze te voorkomen of verminderen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenHeupdysplasie
Heupdysplasie is een probleem in de ontwikkeling van de heup. Wat maakt de kans op heupdysplasie groter en wanneer en hoe kan het behandeld worden? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenWaterhoofd
Hersenvocht is nodig voor de aan- en afvoer van stoffen. Bij een waterhoofd kan het vocht niet worden afgevoerd. Hoe herken je een waterhoofd en wat kun je ertegen doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenApneu
Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap. Wat zijn de oorzaak en gevolgen en wat kun je doen als je baby apneu heeft? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenMond- en voetzeer
Hand-voet-mondziekte zijn soms pijnlijke, maar onschuldige blaasjes op de handen, voeten en in de mond. Wat zijn de verschijnselen en oorzaken en wat kun je ertegen doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenNavelbreuk
Een navelbreuk is een niet-zichtbare opening in de buikwand op de plek van de navel. Wat zijn de oorzaak en symptomen en wat kun je eraan doen? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenShaken baby syndroom
Bij het shakenbabysyndroom wordt een baby hard door elkaar geschud. Wat zijn de oorzaken en gevolgen en wat doe je om het te voorkomen of als het toch misgaat? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenBijoor
Een bijoor is een aangeboren bultje met kraakbeen bij het oor en is meestal onschuldig. Kun je het weg laten halen en wanneer ga je er mee naar de huisarts? (Meer...)
Ziekten en aandoeningenDiarree
Als je baby diarree heeft, is het belangrijk om hem meer te laten drinken dan normaal. Wat kan je nog meer doen als je baby diarree heeft? (Meer...)
Klachten en verschijnselenDarmkrampjes
De darmen van een baby raken door voeding snel geprikkeld. Wat zijn de symptomen en oorzaken van darmkrampjes en wat kun je doen? (Meer...)
Klachten en verschijnselenLuieruitslag
Luieruitslag kan op allerlei manieren voorkomen worden. Wat kun je doen als je baby toch last krijgt van luieruitslag? (Meer...)
Klachten en verschijnselenSpugen
Als je baby spuugt na de voeding is dit heel normaal. Wat kun je doen bij veel spugen en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)
Klachten en verschijnselenKoorts
Als je baby koorts heeft, is veel drinken geven belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Wat kun je nog meer doen als je baby koorts heeft en wanneer moet je naar de dokter? (Meer...)
Klachten en verschijnselenReflux en ruminatie
Huilt je baby veel? Het kan reflux zijn: de maaginhoud vloeit terug in de slokdarm. Wat doe je als je vermoedt dat je baby last heeft van reflux? (Meer...)
Klachten en verschijnselenVieze oogjes
Je baby kan soms een vies tranend oog krijgen. Dat begint vaak met een verstopte traanbuis. Wat kun je doen als je baby vieze ogen heeft? (Meer...)
Klachten en verschijnselenVerkoudheid
Baby's hebben minder weerstand en zijn daardoor vaker verkouden. Wat kun je doen als je baby verkouden is? (Meer...)
Klachten en verschijnselenBloedarmoede
Bloedarmoede is een zuurstoftekort in het bloed. Wat zijn de oorzaken en symptomen van bloedarmoede en wat kun je doen? (Meer...)
Klachten en verschijnselenKort tongriempje
Een te kort tongriempje kan problemen geven bij het borstvoeden. Wat kun je doen als je baby een te kort tongriempje heeft? (Meer...)
Klachten en verschijnselenHarde ontlasting
De ontlasting van baby's is vaak heel verschillend. Wat is normaal en wat kun je doen als je baby last heeft van harde ontlasting? (Meer...)
Klachten en verschijnselenKoortslip
Een koortslip is heel gevaarlijk voor pasgeboren baby's. Knuffelen en zoenen mag pas weer als de huid helemaal genezen is. Hoe kun je het risico op besmetting verkleinen? (Meer...)
Klachten en verschijnselenOorpijn
Na een verkoudheid kan je baby oorpijn krijgen. Hoe weet je of je baby oorpijn heeft en wat kun je doen? (Meer...)
Klachten en verschijnselenBuikpijn
Gedurende de zwangerschap kun je buikpijn hebben. Als je regelmatig buikpijn hebt, praat dan met de verloskundige. Van welke soorten buikpijn kan je last hebben? (Meer...)
Klachten en verschijnselenTraanoogje
Als het traanbuisje van je baby te nauw is, gaat het oog tranen. Wat kun je doen als je baby last heeft van een traanoog en als het ontstoken raakt? (Meer...)
Klachten en verschijnselenOoievaarsbeet
Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek die vlak na de geboorte op het hoofd of in de nek van je baby verschijnt. Hoe ontstaat een ooievaarsbeet en wanneer verdwijnt het weer? (Meer...)
Klachten en verschijnselenAardbeienvlek
Als je baby kort na de geboorte bobbelige rode of blauwe vlek krijgt heeft hij een aardbeienvlek. Wat kun je doen als je baby een aardbeienvlek heeft? (Meer...)
Klachten en verschijnselenWijnvlek
Een wijnvlek is een roze tot paarse vlek. die bij de geboorte direct zichtbaar is. Wat kun je doen als je baby een wijnvlek heeft? (Meer...)
Klachten en verschijnselenMongolenvlek
Als je baby een donkere huid heeft met een blauwgrijze vlek is dit een mongolenvlek. Hoe ontstaat een mongolenvlek en wat kun je eraan doen? (Meer...)
Klachten en verschijnselenAften
Aften zijn pijnlijke, grijswitte plekjes in de mond. Hoe kun je aften voorkomen en wat kun je doen als je baby toch aften krijgt? (Meer...)
Klachten en verschijnselenVaginale afscheiding
Door homonen hebben pasgeboren meisjes soms last van vaginale afscheiding. Wat is normaal en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)
Klachten en verschijnselenBloed in de luier
Bloed in de luier van je baby hoeft niet altijd zorgwekkend te zijn. Wat zijn de oorzaken van bloed in de luier en wanneer ga je ermee naar de huisarts? (Meer...)
Klachten en verschijnselenHartruis
Hartruis is meestal onschuldig, maar kan ook duiden op een hartafwijking. Wat doet de jeugdarts als je baby een hartruisje heeft en wanneer is verder onderzoek nodig? (Meer...)
Klachten en verschijnselenHik
De hik van je baby is vaak onverklaarbaar. Soms komt het omdat hij te snel eet of drinkt of lucht hapt. Wat kun je doen als je baby de hik heeft? (Meer...)
Klachten en verschijnselenOpgezette lymfeklieren
Als je baby een infectie heeft, kunnen de lymfeklieren opzwellen. Dit is normaal. Wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)
Klachten en verschijnselenOndertemperatuur
Door een koude omgeving of een infectie kan je baby ondertemperatuur (lager dan 36,0°C) krijgen. Wat kun je doen als je baby ondertemperatuur heeft? (Meer...)
Klachten en verschijnselenOp de fiets
Je kunt je baby op een aantal manieren op de fiets vervoeren. Welke zijn dit en hoe kun je veilig fietsen met je baby? (Meer...)
Veilig in het verkeerIn de auto
Een babyautostoel is de veiligste manier om je baby te vervoeren. Waar moet je op letten bij de aankoop en het gebruik? (Meer...)
Veilig in het verkeerWandelen
Als je wilt wandelen met je baby kan dit op verschillende manieren. Welke zijn dit en hoe zorg je dat het veilig is voor je baby? (Meer...)
Veilig in het verkeerVeilig in bed en in de box
Prettig en veilig slapen is bealngrijk voor je baby. Hoe zorg je voor veiligheid in het bed en in de box van je baby? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisVeiligheid thuis vergroten
Kinderen tot twee jaar zien geen gevaar: ze willen alles ontdekken. Hoe zorg je dat ze dat veilig kunnen doen? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisVeilig met voedsel
In veel gevallen kun je voorkomen dat je baby zich brandt aan of verslikt in voedsel. Hoe voorkom je dit zoveel mogelijk en wat doe je in geval van verstikking? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisSpeelgoed
Ondanks de veiligheidseisen biedt het CE-keurmerk geen garantie dat speelgoed volkomen veilig is. Waar moet je op letten bij speelgoed voor baby’s? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisVeilig met hete dranken
Ongelukken met hete vloeistoffen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken bij je baby. Hoe voorkom je dit zoveel mogelijk? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisIn de woonkamer
Vanaf dat je baby begint te kruipen, moet je goed letten op de veiligheiod in de woonkamer. Hoe doe je dit? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisIn de keuken
Vanaf dat je baby begint te kruipen, moet je goed letten op de veiligheid in de keuken. Hoe doe je dit? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisIn de tuin
Buiten in de tuin spelen is goed voor de ontwikkeling van je baby. Hoe zorg je ervoor dat je baby veilig in de tuin kan spelen? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisEen traphekje
Om te voorkomen dat je baby van de trap valt, kun je een traphekje plaatsen. Wat kun je nog meer doen voor een veilige trap en hoe oefen je het traplopen? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisVeiligheid in de box
De box is een veilige plek voor je baby om te liggen, bewegen en spelen. Waar moet je op letten bij het gebruik van een box? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisBedinrichting
Een veilig bed met het juiste beddengoed verkleint de kans op wiegendood. Wat zijn de veiligste keuzes bij het kiezen van beddengoed? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisUit bed vallen
Om te voorkomen dat je baby uit bed valt, kun je een aantal voorbereidingen treffen. Welke zijn dit en wat als je baby toch uit bed valt? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisPlek van het bed of de box
Om ongelukken te voorkomen, is de plek van het bed of de box belangrijk. Waar moet je op letten bij de plaatsing van het bed of de box van je baby? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisVeilig in bad
Om het baden van je baby nog leuker en veiliger te maken, kun je een aantal maatregelen nemen. Welke zijn dit? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisKleine voorwerpen inslikken
Je baby ontdekt de wereld onder andere door dingen in zijn mond te stoppen. Hoe voorkom je dat je baby kleine voorwerpen inslikt? (Meer...)
Veiligheid in en om het huisDe baby overlijdt
Als je baby overlijdt, beleef je als ouders een van de moeilijkste momenten in je leven. Wat kan en moet je doen als je baby overlijdt? (Meer...)
Afscheid nemen van je babyHoe vertel ik het?
Als je een kind hebt verloren, kun je, als je er klaar voor bent, je verdriet delen met mensen om je heen. Wat vertel je aan wie? (Meer...)
Afscheid nemen van je babyVerdriet en het rouwproces
Als je baby overlijdt, volgt een periode van intens verdriet. Wat kun je verwachten tijdens het rouwproces en hoe kun je ermee omgaan? (Meer...)
Afscheid nemen van je babyAdministratieve verplichtingen
Als je baby overlijdt, moet je aan een aantal administratieve verplichtingen voldoen. Wat moet je doen en wie moet dit regelen? (Meer...)
Afscheid nemen van je babyDe begrafenis of crematie
Om op een goede manier het rouwproces in te gaan, is een passend afscheid en een mooie crematie of begrafenis van je baby heel belangrijk. Hoe pak je dit aan? (Meer...)
Afscheid nemen van je babyMedische oorzaken en vragen
Als je baby overlijdt, vindt er vaak nog onderzoek en een nagesprek plaats. Waarom is dit belangrijk en wie kan je erbij helpen? (Meer...)
Afscheid nemen van je baby