Ouderschaps- en opvoedinformatie

Puber

.. / Puber

Aan tafel

Aan tafel (Meer...)

Gedrag

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag (Meer...)

Gedrag

Pesten

Pesten (Meer...)

Gedrag

Slapen

Slapen (Meer...)

Gedrag

Financiƫle opvoeding

Financiƫle opvoeding (Meer...)

Opvoeden

Seks

Seks (Meer...)

Opvoeden

Voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen (Meer...)

Opvoeden

Mijn kind is zwanger

Mijn kind is zwanger (Meer...)

Opvoeden

Opvoedtips en hulp bij opvoeden

Opvoedtips en hulp bij opvoeden (Meer...)

Opvoeden

Mediaopvoeding

Mediaopvoeding (Meer...)

Media

Gamen

Gamen (Meer...)

Media

Veiligheid online

Veiligheid online (Meer...)

Media

Social media

Social media (Meer...)

Media

Uitgaan

Uitgaan (Meer...)

Vrije tijd

Hobby's en muziek

Hobby's en muziek (Meer...)

Vrije tijd

Vakantie

Vakantie (Meer...)

Vrije tijd

Drie maaltijden

Het verzorgen van drie maaltijden per dag is het minste wat je kan doen om te zorgen dat je kind voldoende gezond eet. Waar kun je op letten bij de drie maaltijden? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

Pubers hebben elke dag groente en fruit nodig, maar houden hier niet altijd van. Hoe zorg je dat je groente en fruit lekkerder maakt voor je kind? (Meer...)

Voeding

Gezonde voeding

Voor pubers in de groei is het heel belangrijk dat ze drie gezonde maaltijden per dag krijgen. Hoe zorg je voor gezonde voeding en wat kan de Schijf van Vijf hierin betekenen? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

Je kunt je kind het best maximaal vier keer per dag een tussendoortje geven. Wat kun je geven en hoeveel moet je bewegen om deze tussendoortjes weer weg te werken? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

Soms hebben kinderen extra vitamines nodig. Wanneer zijn welke extra vitamines raadzaam? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Bij vegetarisch eten eet je geen vlees of vis meer. Hoe krijgt je kind toch voldoende ijzer en vitamine B12 binnen? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Bij veganistisch eten laat je alle dierlijke producten weg, ook eieren en zuivel. Welke voedingsstoffen heeft je kind extra nodig bij een veganistisch dieet? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Als je kind bleek is, snel moe en buiten adem, kan het een ijzertekort hebben. Wat kan het gevolg zijn van een ijzertekort en hoe kun je dit voorkomen? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door eiwitten die in bepaalde voeding voorkomen. Welke voeding is dit, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Lactose is een melksuiker dat in moedermelk en zuigelingenvoeding zit en een intolerantie kan veroorzaken. Hoe ontstaat dit, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in bepaalde granen en die een intolerantie kunnen verzoorzaken. Wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Sportvoeding

Kinderen die aan sport doen, hebben een evenwichtige voeding nodig. Welk eten en drinken is dan het beste? (Meer...)

Voeding

Ramadan en Suikerfeest

Vasten tijdens de Ramadan kan erg lastig zijn voor je puber. Hoe begeleid je je kind daarbij en welke afspraken kun je maken over eten op het Suikerfeest? (Meer...)

Voeding

Digitaal dossier JGZ

De jeugdgezondheidszorg noteert de gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind in een digitaal dossier. Wat zijn de voordelen boven een papieren dossier en wie hebben recht op inzage? (Meer...)

Gezondheid

Jeugdgezondheidszorg

Tot je kind 18 is, kun je met al je vragen terecht blij de Jeugdgezondheidszorg. Wat doen zij precies en hoe gaat het met afspraken maken? (Meer...)

Gezondheid

Verzorging en uiterlijk

Verzorging en uiterlijk (Meer...)

Gezondheid

Depressie

Depressie (Meer...)

Gezondheid

Eetstoornissen

Eetstoornissen (Meer...)

Gezondheid

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid (Meer...)

Gezondheid

Soa's

Soa's (Meer...)

Gezondheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid

Klachten en verschijnselen

Klachten en verschijnselen (Meer...)

Gezondheid

Vaccinaties

Vaccinaties (Meer...)

Gezondheid

Op de fiets

Je kind gaat op de fiets naar vrienden, school of werk. Waar moet een veilige fiets aan voldoen en hoe zorg je dat je puber zich veilig gedraagt in het verkeer? (Meer...)

Veilig in het verkeer

In de auto

Vanaf 17 jaar mag je kind autorijlessen nemen, het krijgt dan eerst een beginnersrijbewijs. Wanneer gebeuren de meeste ongelukken en wat bespreek je over alcohol? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Brommers en scooters

Vanaf 16 jaar mag je kind met het AM rijbewijs op een brommer of scooter rijden. Wat is een snorfiets en waar hangt de hoogte van de verzekeringspremie vanaf? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Rijlessen en auto's

Je kind mag vanaf 17 jaar beginnen met autorijlessen nemen. Welke onderdelen zitten er in het rijexamen en wat houdt het beginnersrijbewijs precies in? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Beginnersrijbewijs

Als je kind een rijbewijs haalt, krijgt het de eerste vijf tot zeven jaar een beginnersrijbewijs. Wat zijn de regels en hoe verschilt het van een puntenrijbewijs? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Roken

Roken (Meer...)

Genotmiddelen

Drank

Drank (Meer...)

Genotmiddelen

Drugs

Drugs (Meer...)

Genotmiddelen

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Vrienden

Vrienden (Meer...)

Ontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Leerplicht

Kinderen van 5 tot 18 zijn leerplichtig, ze moeten de basisschool afmaken en een opleiding volgen. Wat houdt de leerplicht precies in en waarom bestaat het? (Meer...)

School

Leerplichtambtenaar

Als er sprake is van verzuim meldt de school dit aan de leerplichtambtenaar. Wat houdt schoolverzuim in en wat zijn de consequenties als je kind verzuimt? (Meer...)

School

Middelbare school

Middelbare school (Meer...)

School

Problemen op school

Problemen op school (Meer...)

School

Studie- en beroepskeuze

Studie- en beroepskeuze (Meer...)

School

Schoolgeld en studiekosten

Schoolgeld en studiekosten (Meer...)

School

Vervoer naar school

Vervoer naar school (Meer...)

School

Vrije tijd en sport

Door te sporten voel je je fit en vrolijk, het is belangrijk dat jij en je je puber beweging krijgen in jullie vrije tijd. Hoe help je je kind een leuke sport uitkiezen? (Meer...)

Sport en beweging

Gezondheid en bewegen

Voldoende beweging is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Wat kun je doen om de gezondheid van je kind te bevorderen en het bewegen te stimuleren? (Meer...)

Sport en beweging

Veilig sporten

Sporten is goed voor je kind, met veilig sporten voorkomt je kind blessures. Hoe kiest je kind een sport uit en wat is belangrijk bij veilig sporten? (Meer...)

Sport en beweging

Sport

Sporten is niet alleen goed voor de conditie van je kind, maar ook voor sociale contacten. Waar kan je kind sporten en wat als je het niet kunt betalen? (Meer...)

Sport en beweging

Bescherming en blessures

Bij sporten bestaat er een kans op ongelukken en blessures, goede begeleiding en beschermende kleding is belangrijk. Hoe voorkom je blijvende schade bij je kind? (Meer...)

Sport en beweging

Skateboarden en skaten

Als je kind wil skateboarden, skaten of waveboarden kun je beschermingsmaatregelen nemen. Hoe zorg je dat je kind veilig kan skaten en goed beschermd is? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Om gezond en fit te blijven, moet je puber voldoende bewegen. Hoe kun je dit stimuleren en wat is het calorieverbruik tijdens bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Winnen en verliezen

Van spel en sport leren pubers dat je kunt winnen en verliezen, sommige pubers kunnen slecht tegen hun verlies. Hoe leer je je kind omgaan met verliezen? (Meer...)

Sport en beweging

Werkomstandigheden

Er zijn regels over werkomstandigheden voor jongeren met een bijbaan. Wat mag je kind wel en niet doen en hoeveel uren en dagen mag je kind werken? (Meer...)

Wonen en werken

Wonen met een beperking

Als je kind een beperking heeft kan het nodig zijn om aanpassingen te doen in huis. Waar kun je aanpassingen aanvragen en wat als je kind op zichzelf wil gaan wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Op kamers

Als je kind uit huis wil, gaat het waarschijnlijk op kamers wonen. Hoe kan je kind aan een studentenkamer komen en waarom zijn kamers vaak erg duur? (Meer...)

Wonen en werken

Bijbaantje en vakantiewerk

Vanaf 13 jaar mag je kind een bijbaantje of vakantiewerk doen voor minimumjeugdloon. Hoeveel uur per week mag je kind werken en wat als je kind nog geen 13 is? (Meer...)

Wonen en werken

Solliciteren

Als je kind een bijbaan wil, moet het solliciteren of een open sollicitatie sturen. Waar let je op in een vacature en hoe maakt je kind een goede indruk? (Meer...)

Wonen en werken

Vrijwilligerswerk

Door vrijwilligerswerk leert je puber waar het goed in is en het kan ook een opstapje zijn naar betaald werk. Waar vind je kind passend vrijwilligerswerk? (Meer...)

Wonen en werken

Zelf geld verdienen

Als je kind zelf geld gaat verdienen, kan dat invloed hebben op de studiefinanciering en de kinderbijslag. Waar moet je kind nog meer rekening mee houden? (Meer...)

Wonen en werken

Meer artikelen inladen