Ouderschaps- en opvoedinformatie

Peuter

.. / Peuter

Opvoedtips

Steunen, stimuleren en sturen zijn de belangrijkste opvoedingsvaardigheden voor ouders van peuters. Welke opvoedtips kunnen jou als ouder daarbij helpen? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Als je problemen tegenkomt als ouder, is het goed om op tijd om hulp te vragen bij andere ouders, of professionele instanties. Welke hulp is er beschikbaar? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat in de opvoeding helpt je kind bij zijn ontwikkeling. Hoe pas je als ouder rust, reinheid en regelmaat toe en waarom is het belangrijk? (Meer...)

Opvoeden

Steunen

Ook al lijkt je peuter al groot en flink, hij heeft jouw steun hard nodig. Hoe biedt je je peuter steun en veiligheid en hoe help je hem omgaan met emoties? (Meer...)

Opvoeden

Stimuleren

Het is belangrijk de zelfstandigheid van je kind te stimuleren door het dingen zelf te laten doen, het te prijzen en dingen te leren. Hoe doe je dat op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Sturen

Een peuter leert luisteren door regels te overtreden. Je kunt je peuter helpen door regels op te stellen en duidelijkheid te geven. Hoe doe je dit? (Meer...)

Opvoeden

Delen

Het gevoel van eigendom is bij peuters erg aanwezig, waardoor ze nog niet kunnen delen. Hoe leer je je peuter om te delen en waarom dat belangrijk is? (Meer...)

Opvoeden

Niet reageren

Als je peuter ongewenst gedrag zoals zeuren of niet luisteren vertoont omdat het aandacht wil, kun je dat negeren. Hoe doe je dat op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Ruzie

Van ruzie leren kinderen hoe ze met conflicten om moeten gaan en hoe ze die kunnen oplossen. Wanneer grijp je in en hoe stimuleer je samenspelen zonder ruzie? (Meer...)

Opvoeden

Sinterklaas

Veel gezinnen vieren Sinterklaas, een spannende en leuke periode voor je kind. Welke afspraken maak je met je kind en hoe ga je om met angst en de zwartepietendiscussie? (Meer...)

Opvoeden

Opvoeden zonder geweld

Volgens de Nederlandse wet mogen ouders en opvoeders geen geweld gebruiken bij het opvoeden. Waarom is dat belangrijk en wat doe je als je kind thuis niet veilig is? (Meer...)

Opvoeden

Apart zetten

Als je peuter van 3 jaar of ouder ongewenst gedrag vertoont, kan het helpen om hem even stil of apart te laten zitten. Hoe doe je dat als ouder op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Kinderen die positief opgevoed zijn, ontwikkelen zich makkelijker tot zelfstandige volwassenen met zelfvertrouwen. Hoe zorg je er voor dat je je peuter positief opvoedt? (Meer...)

Opvoeden

Motoriek

Motoriek (Meer...)

Ontwikkeling

Zintuigen

Zintuigen (Meer...)

Ontwikkeling

Plassen en poepen

Plassen en poepen (Meer...)

Ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag (Meer...)

Gedrag

Slapen

Slapen (Meer...)

Gedrag

Aan tafel

Aan tafel (Meer...)

Gedrag

Mediaopvoeding

Als je media wilt aanbieden aan je peuter, is het belangrijk dat je dat samen doet. Hoe verloopt de ontwikkeling van kinderen tot basisschoolleeftijd op het gebied van media? (Meer...)

Media

Adviezen mediagebruik peuters

De meeste peuters vinden televisie kijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Welke adviezen voor mediagebruik kun je als ouder het beste aanhouden? (Meer...)

Media

Geschikte media peuters

Peuters vinden het leuk om naar andere kinderen en dieren te kijken, ook via media. Wat voor programma’s, spellen en apps zijn geschikt voor je peuter? (Meer...)

Media

Tips peuter-media

Er is veel geschikte media voor peuters, maar je moet wel weten waar je het kan vinden. Hoe en waar vind je tips voor leuke films, series, boeken en apps voor je peuter? (Meer...)

Media

Foto's op internet

Foto's van je baby delen op internet kan nadelige gevolgen hebben. Waar moet je op letten? (Meer...)

Media

Media op het kinderdagverblijf

Ook op de kinderopvang of het kinderdagverblijf heb je te maken met mediagebruik. Waar moet je als ouder op letten? (Meer...)

Media

Beeldschermtijd

Mediaopvoeding begint met het aanleren van gezonde digitale gewoontes. Het is vooral goed om duidelijk en consequent te zijn over beeldschermtijd. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Media

Gezonde eetgewoonten

Gezond eten is goed voor de ontwikkeling van je peuter, het is belangrijk om je kind gezonde eetgewoonten aan te leren. Hoe help je daar als ouder bij? (Meer...)

Voeding

Ontbijten

Ontbijten is goed voor de spijsvertering en helpt overgewicht voorkomen. Waarom is het voor je kind nog meer belangrijk en wat zit er in een goed ontbijt? (Meer...)

Voeding

Gezonde voeding

De Schijf van Vijf kan je helpen gezonde voeding uit te kiezen voor je kind. Wat is de Schijf van Vijf en hoe helpt het je kind gezonde eetgewoonten aan te leren? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

Als je kind een lastige eter is, kan het helpen om groentes en fruit lekkerder te maken of te verstoppen. Wat kun je nog meer doen om je kind toch te laten eten? (Meer...)

Voeding

Drie maaltijden

Vanaf 1 jaar kan je kind samen met jou mee-eten, zo kun je je kind ook gezonde eetgewoonten aanleren. Wat geef je je kind het beste voor ontbijt, lunch en avondeten? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

Met tussendoortjes op vaste tijdstippen voorkom je de gewoonte om elk moment van de dag te snoepen. Wat kun je nog meer doen om het tussendoortje gezond te houden? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

In onze voeding zitten alle vitamines die we nodig hebben, behalve vitamine D. Waarom heeft je kind tot 4 jaar altijd extra vitamine D nodig en wanneer na 4 jaar? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Als je kind vegetarisch eet moet je oppassen dat het wel voldoende vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt. In welke vegetarische producten zitten deze voedingsstoffen? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet is de kans groot dat het een tekort aan B12, ijzer, calcium, B1 en B2 ontwikkelt. Hoe zorg je dat je kind toch deze voedingsstoffen binnenkrijgt? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Een ijzertekort kan tot bloedarmoede bij je kind leiden. Hoe help je je kind voldoende ijzer binnen te krijgen en een tekort te voorkomen? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Als je kind een voedselallergie heeft, maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Hoe herken je het en wat moet je doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Een lactose-intolerantie komt bij kinderen amper voor, vanaf de geboorte hebben ze genoeg lactase om lactose te verteren. Wat doe je als je kind buikklachten heeft? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die in granen voorkomen. Welke klachten veroorzaakt een glutenintolerantie en wat kunnen de huisarts en een diëtist voor je kind doen? (Meer...)

Voeding

Trakteren

Als je peuter jarig is mag het trakteren op de peuterschool of creche. Wat zijn gezonde en leuke traktaties en hoe zorg je dat alle kinderen er van kunnen genieten? (Meer...)

Voeding

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby om een goede start te maken. Hoe lang ga je door met borstvoeding geven en bij wie kun je terecht voor advies? (Meer...)

Voeding

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind, van 0 tot 23 jaar. Welke ontwikkelingen van je peuter volgen zij op het consultatiebureau?  (Meer...)

Gezondheid

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg (JGZ) staan gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Door wie wordt dit dossier gebruikt? (Meer...)

Gezondheid

Vaccineren

Vaccineren (Meer...)

Gezondheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid

Klachten en verschijnselen

Klachten en verschijnselen (Meer...)

Gezondheid

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid (Meer...)

Gezondheid

Besnijdenis

Besnijdenis (Meer...)

Gezondheid

Veilig met eten en drinken

Veilig met eten en drinken (Meer...)

Veiligheid

Veilig in en om het huis

Veilig in en om het huis (Meer...)

Veiligheid

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer (Meer...)

Veiligheid

Hygiëne

Met een goede hygiëne blijft je kind beter gezond, ook de algemene hygiëne is daarbij belangrijk. Wat houdt dat in en hoe leer je je kind goede hygiënische gewoonten aan? (Meer...)

Verzorging

Een gezond gebit

Jonge kinderen kunnen ook gaatjes krijgen van zoetigheid. Hoe zorg je er voor dat je peuter een gezond gebit heeft en vanaf wanneer moet het naar de tandarts? (Meer...)

Verzorging

Luiers

Een poepluier verschonen gaat bij jongens anders dan bij meisjes. Daarna moet de huid goed verzorgd worden. Hoe doe je dat en kies je voor wasbare of wegwerpluiers? (Meer...)

Verzorging

Tanden poetsen

Goed poetsen en minder zoetigheid eten verkleint de kans op gaatjes. Hoe vaak en hoe moet je de tanden van je peuter poetsen en hoe maak je het leuk voor je kind? (Meer...)

Verzorging

Voorschoolse educatie

Voorschoolse educatie stimuleert de ontwikkeling van je kind voor het naar de basisschool gaat. Wat leert je kind en hoe help je zelf je kind bij de ontwikkeling? (Meer...)

School

Een school kiezen

Tussen 5 en 16 jaar oud moet je kind naar school. Hoe kies je de juiste basis- en middelbare school voor je kind en kan je kind ook al eerder naar school? (Meer...)

School

Aanmelden basisschool

Vanaf het vierde jaar mag je kind naar de basisschool, maar je kunt het al eerder aanmelden. Waarom moet je daar niet lang mee wachten en hoe werkt de toelating? (Meer...)

School

Voorbereiden basisschool

Voor het eerst naar de basisschool gaan is spannend voor je peuter. Hoe bereidt je je kind goed voor op naar de basisschool gaan en welke spullen moet je kopen? (Meer...)

School

Klimmen en klauteren

Klimmen en klauteren is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Als je kind bang is, kan een beetje aanmoediging helpen. Waar kun je nog meer op letten? (Meer...)

Spelen

Spel en sport

Spel en sport stimuleert alle ontwikkelingsgebieden van je kind en daarnaast is het voor je kind ook gewoon leuk. Met welke tips help je je kind hierbij? (Meer...)

Spelen

Leuke spelletjes

Peuters kunnen helemaal opgaan in de leuke spelletjes die je met ze speelt. Welke spelletjes voor binnen en buiten zijn leuk om te doen voor jou en je peuter? (Meer...)

Spelen

Buiten spelen

Buiten spelen is gezond voor je peuter, het helpt bij de sociale en motorische ontwikkeling en voorkomt overgewicht. Hoe zorg je dat je kind veilig buiten kan spelen? (Meer...)

Spelen

Samen spelen

Totdat je kind 2 jaar is, speelt het nog niet echt samen met andere kinderen. Samenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling. Hoe stimuleer je het bij je peuter? (Meer...)

Spelen

Speelplekken

Kinderen kunnen bijna overal spelen, maar niet iedere speelplek is geschikt voor elke leeftijd. Hoe zorg je er voor dat je peuter veilig in huis en buiten kan spelen? (Meer...)

Spelen

Speelotheek

Bij een speelotheek kun je veel verschillende soorten speelgoed tegen betaling lenen voor je peuter. Hoe vind je een speelotheek bij jou in de buurt? (Meer...)

Spelen

Speeltips

Peuters spelen het liefst in de buurt van een vertrouwd persoon en gaan vaak nogal ruw om met hun speelgoed. Met welke speeltips kun je rekening houden bij je kind? (Meer...)

Spelen

Leuk speelgoed

Je peuter vindt het leuk het leuk om met verschillende soorten speelgoed en materiaal te spelen. Wat is leuk speelgoed voor kinderen van 2 tot 4 jaar? (Meer...)

Spelen

Alleen spelen

Peuters kunnen nog niet lang alleen spelen, dat moeten ze nog leren. Hoe help je als ouder je peuter te leren om langer in zijn eentje te spelen? (Meer...)

Spelen

Winnen en verliezen

Spelletjes leren kinderen dat ze kunnen winnen en verliezen. Hoe leer je je peuter dat verliezen niet erg is en wat doe je als je kind niet tegen zijn verlies kan? (Meer...)

Spelen

Leren zwemmen

Je kunt je kind vroeg laten wennen aan water, bijvoorbeeld door samen naar peuterzwemmen te gaan. Hoe zwem je veilig met je peuter en wanneer kan je kind niet zwemmen? (Meer...)

Sport en beweging

Gezondheid en bewegen

Het is belangrijk dat peuters veilig, veel en gevarieerd bewegen en spelen. Hoe voorkom je overgewicht bij je peuter en hoe laat je hem meer bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Sport

Sport en bewegen kan helpen overgewicht te voorkomen bij je peuter en het is ook nog eens leuk. Welke vormen van sport zijn geschikt en veilig voor je kind? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Spelen en bewegen is niet alleen gezond, maar ook goed voor de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van je peuter. Hoe laat je je kind meer bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Op vakantie

Als je op vakantie gaat, begint die eigenlijk al thuis met de planning en de voorpret. Hoe zorg je dat je goed bent voorbereid om op vakantie te gaan met je peuter? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Logeren

Voor veel kinderen is uit logeren gaan erg leuk, maar het is wel goed om ze er op voor te bereiden. Hoe bereid je je peuter voor en hoe zorg je dat het goed verloopt? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Activiteiten in de vakantie

Tijdens de vakantie heb je tijd om leuke activiteiten te ondernemen met je peuter. Welke activiteiten en uitstapjes zijn geschikt voor je peuter om te doen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor vertrek

Als je op vakantie gaat met je peuter, moet je goed voorbereid zijn. Waar moet je aan denken voor vertrek en hoe zorg je dat je peuter mee kan genieten van de voorpret? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor onderweg

Je peuter kan zich onderweg naar het vakantieadres gaan vervelen, of zijn energie niet kwijt. Met welke tips zorg je dat jullie ontspannen aankomen op vakantie? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Reisziekte

Reisziekte komt het meest voor bij jonge kinderen. Door ongecontroleerde bewegingen raakt het evenwichtsorgaan verstoord. Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Verre reizen

Een verre reis maken met je peuter is een hele onderneming. Hoe zorg je dat je goed bent voorbereid en zowel jij als je peuter een leuke vakantie hebben? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken kan het zijn dat jij en je kind extra inentingen moeten krijgen. Hoe weet je welke prikken nodig zijn en waar haal je ze? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Ziektes in het buitenland

Jonge kinderen zijn extra vatbaar voor ziektes die in het buitenland voorkomen. Hoe voorkom je besmetting en malaria en wat doe je als jij of je peuter diarree krijgt? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Meer artikelen inladen