Ouderschaps- en opvoedinformatie

Ouderschap

.. / Ouderschap

Ik als moeder

Wanneer je voor het eerst moeder wordt, is alles nieuw en komt er een hoop op je af. Hoe ga je het beste om met het moederschap en alle nieuwe taken die daarbij horen? (Meer...)

Ik als ouder

Ik als vader

Er bestaat geen blauwdruk voor goede vaders, je bepaalt zelf hoe je bent als vader of opvoeder. Hoe ga je om met het vaderschap en wat moet je bespreken met je partner? (Meer...)

Ik als ouder

Schuldgevoel

Je voelt je als ouder verantwoordelijk en kunt last hebben van schuldgevoel als het leven van je kind anders loopt dan je zou willen. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Ik als ouder

Onzekerheid

Het is heel normaal om af en toe onzeker te zijn over de opvoeding van je kind. Het kan ook zijn dat je jezelf leert kennen op een andere manier. Waar vind je hulp? (Meer...)

Ik als ouder

Bezorgdheid en loslaten

Je kind beschermen, begeleiden en loslaten: iedere ouder doet het op zijn eigen manier. Hoe vind je balans in loslaten en het uiten van je bezorgdheid? (Meer...)

Ik als ouder

Je relatie verandert

Als je vader of moeder wordt, verandert ook de relatie met je partner. Je gaat van partnerschap naar ouderschap. Hoe kunnen jullie daar het beste mee omgaan? (Meer...)

Ik als ouder

Je sociale leven verandert

Als je vader of moeder bent, verandert je sociale leven en is het lastiger een balans te vinden. Waarom is steun belangrijk en hoe houd je je sociale leven op peil? (Meer...)

Ik als ouder

Tijd voor jezelf

Als ouder heb je het druk, het is soms lastig om tijd voor jezelf of voor elkaar te maken. Het is belangrijk dat wel te doen. Hoe zorg je dat je er wel aan toekomt? (Meer...)

Ik als ouder

Samen opvoeden

Je kind samen opvoeden kan wel eens lastig zijn, doordat jullie allebei een andere opvoeding en achtergrond hebben. Hoe zorg je dat jullie goed kunnen samenwerken? (Meer...)

Ik als ouder

Goedbedoeld advies

Bij het zoeken naar jouw eigen weg in het opvoeden van je kind, kunnen goedbedoelde opvoedadviezen je onzeker maken. Hoe vind je jouw weg in krachtig ouderschap? (Meer...)

Ik als ouder

Verantwoordelijkheid

Voor de wet ben je verantwoordelijk voor je kind tot het 21 jaar is. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer verantwoordelijkheid het zelf krijgt. Waar moet je goed over nadenken? (Meer...)

Ik als ouder

Samenwonen

Of jullie getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben, bepaalt of jullie automatisch de wettelijke ouders zijn wanneer jullie kind wordt geboren. Wat is het verschil? (Meer...)

Relatie en gezin

Nog een kind?

De keus om een tweede (of derde, vierde) kind te krijgen is een persoonlijke keus . Hoe bereid je je kind goed voor op een nieuw broertje of zusje? (Meer...)

Relatie en gezin

Alleenstaande ouder

Als je gescheiden bent, je partner overleden is of bewust alleenstaand ouder bent, moet je met een aantal dingen rekening houden. Welke dingen zijn dat? (Meer...)

Relatie en gezin

Homo-ouders

Kinderen van homoseksuele ouders ontwikkelen zich niet anders dan andere kinderen, maar de gezinssituatie is wel anders. Hoe praat je daarover met je kind? (Meer...)

Relatie en gezin

Jonge ouders

Als jonge ouder kom je voor bijzondere uitdagingen te staan, bijvoorbeeld je studie combineren met een kind. Waar moet je als jonge ouder rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Oudere ouders

Misschien heb je bewust gekozen om op oudere leeftijd aan kinderen te beginnen, of lukte het om andere redenen niet. Welke voor- en nadelen zitten er aan oudere ouders? (Meer...)

Relatie en gezin

Pleegouders

Pleegouders nemen tijdelijk een kind gedwongen of vrijwillig in huis. Waar kun je je aanmelden als pleegouder en wat gebeurt er na je aanmelding? (Meer...)

Relatie en gezin

Adoptieouders

Je kunt in je testament opnemen wie de voogdij krijgt van je minderjarige kinderen als jij (en je partner) overlijden. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Peetouders

Sommige ouders vragen iemand als peetoom of peettante. Wat was en is de rol van peetouders? (Meer...)

Relatie en gezin

Ouders uit een andere cultuur

Voor ouders uit een andere cultuur is een kind opvoeden in Nederland niet altijd makkelijk. Tegen welke verschillen in opvoeden loop je als ouder aan? (Meer...)

Relatie en gezin

Gelovige ouders

Voor gelovige ouders speelt het geloof een belangrijke rol in de opvoeding. Hoe praat je over jullie andere gewoontes en normen en waarden met je kind? (Meer...)

Relatie en gezin

Groot gezin

Een groot gezin is gezellig en leuk, maar ook vol en druk. Het kan lastig zijn om je aandacht en zorg te verdelen. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Rechten van het kind

Kinderen tot 18 jaar hebben rechten die in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties staan. Welke rechten hebben kinderen? (Meer...)

Relatie en gezin

Verhuizen

Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker voor jou en voor je kind. Hoe zorg je er voor dat je kind goed voorbereid is en ook went aan een nieuwe school? (Meer...)

Relatie en gezin

Kind van een spermadonor

Als je een kind hebt van een spermadonor, is het goed om daar open over te zijn naar je kind. Hoe doe je dat en hoe komt je kind in contact met familie en de donor? (Meer...)

Relatie en gezin

Overlijden en rouw

Kinderen rouwen niet altijd zichtbaar, toch verandert er veel in het gezin na een overlijden. Hoe help je je kind na een overlijden en hoe ga je om met je eigen rouw? (Meer...)

Problemen in het gezin

Psychische en verslavingsproblemen

Als ouder met psychische of verslavingsproblemen is opvoeden vaak moeilijk. Hoe help je voorkomen dat je kind later ook last krijgt van deze problemen? (Meer...)

Problemen in het gezin

Ouders met een verstandelijke handicap

Als ouder met een verstandelijke handicap sta je er niet alleen voor. Waar vind je hulp en begeleiding bij zelfstandig wonen en het opvoeden van je kind? (Meer...)

Problemen in het gezin

Kinderen met zorgtaken

Kinderen met zorgtaken krijgen niet de kans zich te ontwikkelen zoals leeftijdgenootjes. Hoe kun jij zelf je mantelzorgende kind helpen en waar kan je kind terecht? (Meer...)

Problemen in het gezin

Voogdij regelen

In je testament kun je opnemen wie de voogdij krijgt van je minderjarige kind als jij (en je partner) overlijden. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Problemen in het gezin

Ouders met zorgtaken

Als ouder met zorgtaken voor een kind met een beperking, stoornis of chronische ziekte komt er veel op je af. Waar vind je lotgenoten en hoe combineer je werk en gezin? (Meer...)

Problemen in het gezin

Voogdij

Een voogd oefent gezag uit over een minderjarig kind. Welke persoon of instelling wordt voogd als je niet meer voor je kind kunt zorgen of beide ouders overlijden? (Meer...)

Problemen in het gezin

De scheiding

Als je gaat scheiden heeft dat een grote invloed op je kind. Hoe kun je je kind steunen en beschermen? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Bij elkaar blijven voor de kinderen

Als je besluit om samen te blijven voor de kinderen, moet je aan je relatie werken. Waar vind je daar hulp bij en hoe zorg je dat kind geen last krijgt van ruzies? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Ouderschapsplan

In een ouderschapsplan leg je afspraken vast over de zorg voor jullie kind na een scheiding. Hoe hou je daarbij rekening met je kind en wat als afspraken maken niet lukt? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap blijf je na de scheiding samen voor je kind zorgen. Wanneer kies je daarvoor en welke afspraken maak je samen over de opvoeding van je kind? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Vechtscheiding

De gevolgen van een vechtscheiding zijn ernstig voor kinderen. Hoe voorkom je dat je kind last krijgt van jullie scheiding en waar vind je hulp voor jezelf en je kind? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Kinderalimentatie

Afspraken over kinderalimentatie na een scheiding leg je vast in een ouderschapsplan. Hoe wordt recht op alimentatie bepaald en wat doe je als je partner niet betaalt? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Samengesteld gezin

Een samengesteld gezin is een gezin met kinderen uit eerdere relaties. Hoe vorm je samen een nieuw gezin en ben je automatisch wettelijke ouder van elkaars kinderen? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Werk en kinderen combineren

Het kan moeilijk zijn om werk en de zorg voor je kind te combineren, het vereist een goede planning. Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer tijd hebt voor je kind? (Meer...)

Werk en kinderen

Taakverdeling tussen ouders

Het is belangrijk om samen afspraken te maken over werk en zorg voor je kind. Waar moet je rekening mee houden bij de taakverdeling en hoe houd je het ontspannen? (Meer...)

Werk en kinderen

Schuldgevoel werkende ouders

Werkende ouders en vooral moeders hebben soms last van schuldgevoel naar hun kinderen. Waarom is dat helemaal niet nodig en hoe ga je er mee om? (Meer...)

Werk en kinderen

Parttime of fulltime werken

Als je een kind krijgt kan je besluiten fulltime of parttime te werken, of om te stoppen met werken. Hoe bepaal je dat en hoe bereken je de gevolgen voor je inkomen? (Meer...)

Werk en kinderen

Kinderopvang

De kinderopvang werkt aan de ontwikkeling van je kind, het komt zo in contact met andere kinderen. Hoe kies je geschikte kinderopvang en doe je als je twijfels hebt? (Meer...)

Werk en kinderen

Verlof voor ouders

Nederland kent verschillende vormen van verlof voor ouders die extra tijd nodig hebben voor de zorg van hun kind. Welke vormen van verlof zijn er beschikbaar? (Meer...)

Werk en kinderen

Opleiding en kinderen

Je kind opvoeden en studeren kan een lastige combinatie zijn. Hoe combineer je de zorg voor je kind met je studie en welke financiële regelingen zijn er beschikbaar? (Meer...)

Werk en kinderen

De kosten van een kind

Opgroeiende kinderen brengen veel kosten met zich mee. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor en waar vind je informatie over toeslagen die je kunt aanvragen? (Meer...)

Geld en kinderen

Geld bijhouden

Grip op je geld is belangrijk om financiele problemen te voorkomen. Hoe pak je dit goed en eenvoudig aan? (Meer...)

Geld en kinderen

Sparen

Spaargeld komt niet alleen van pas bij onverwachte uitgaven, maar kan ook een leuk bedrag voor je volwassen kind opleveren. Hoe spaar je geld? (Meer...)

Geld en kinderen

Aansprakelijkheid

Minderjarige kinderen mogen zonder toestemming van hun ouders geen overeenkomsten aangaan. Wanneer ben je aansprakelijk en wat kun je doen? (Meer...)

Geld en kinderen

Verzekeringen

Een zorgverzekering hebben is verplicht en je kind is tot 18 jaar meeverzekerd. Waar moet je op letten en welke andere verzekering is handig om te hebben? (Meer...)

Geld en kinderen

Toeslagen en tegemoetkomingen

In Nederland heb je als ouder van een minderjarig kind recht op diverse toeslagen en tegemoetkomingen. Welke zijn er allemaal en waar vraag je ze aan? (Meer...)

Geld en kinderen

Kinderbijslag

Je hebt recht op kinderbijslag als je kinderen onder de 18 jaar hebt of verzorgd. Waar hangt de hoogte van deze bijslag van af en wanneer ontvang je het? (Meer...)

Geld en kinderen

Kindgebonden budget

De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van je inkomen en het aantal kinderen dat je hebt. Wat moet je nog meer weten over deze toeslag? (Meer...)

Geld en kinderen

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Wanneer heb je hier recht op en aan welke voorwaarden moet je voldoen? (Meer...)

Geld en kinderen

Eerste hulp

Eerste hulp (Meer...)

Je kind beschermen

Veilig in en om het huis

Veilig in en om het huis (Meer...)

Je kind beschermen

Veilig buiten

Veilig buiten (Meer...)

Je kind beschermen

Misbruik en mishandeling

Misbruik en mishandeling (Meer...)

Je kind beschermen

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Hulp voor zorgintensieve gezinnen (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Samenwerken met professionals

Samenwerken met professionals (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Zoeken en vinden van een diagnose

Zoeken en vinden van een diagnose (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Een zorgintensief kind opvoeden

Een zorgintensief kind opvoeden (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Impact op je leven

Impact op je leven (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Broers en zussen

Broers en zussen (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Werk en gezin

Werk en gezin (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Financiën en wetgeving

Financiën en wetgeving (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Vakantie en vrije tijd

Vakantie en vrije tijd (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Zorg en onderwijs

Zorg en onderwijs (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Meer artikelen inladen