Ouderschaps- en opvoedinformatie

Jongvolwassene

.. / Jongvolwassene

Opvallend gedrag

Kinderen kunnen problemen hebben waardoor ze extra lastig op te voeden zijn en opvallend gedrag vertonen. Waar vind je ondersteuning bij probleemgedrag van je kind? (Meer...)

Ongewenst gedrag

In overtreding

Soms komen jongeren in contact met de politie omdat ze in overtreding zijn. Hoe verschilt dat tussen jongens en meisjes, wat is heling en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Gokken

Als je kind een keer wil gokken, is dat normaal en niet erg. Wat is gokken, hoe herken je een gokverslaving en wat kun je als ouder doen om je kind te helpen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Agressief gedrag

Agressie kan een houding zijn om andere problemen te verbergen. Wat kun je doen als je kind vaak agressief reageert? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Discrimineren

Discrimineren is het ongelijk behandelen van mensen op basis van hun kenmerken. Wat doe je als je kind discrimineert of er zelf last van heeft en kun je het voorkomen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Stelen en vandalisme

Stelen en vandalisme is strafbaar, jongeren vanaf 18 jaar worden berecht als volwassenen en krijgen een strafblad. Wat kun je als ouder bespreken met je kind? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Vrienden

Vrienden (Meer...)

Ontwikkeling

Gezondheid en bewegen

Als jongeren minstens een uur per dag intensief bewegen, blijven hun gewicht en conditie gezond. Waarom is genoeg bewegen nog meer belangrijk? (Meer...)

Gezondheid

Slaap

Sommige jongeren hebben meer slaap nodig dan anderen. Hoeveel slaap heeft je kind nodig, wat helpt voor een betere nachtrust en welke problemen komen door een slaaptekort? (Meer...)

Gezondheid

Depressie

Depressie (Meer...)

Gezondheid

Eetstoornissen

Eetstoornissen (Meer...)

Gezondheid

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid (Meer...)

Gezondheid

Soa's

Soa's (Meer...)

Gezondheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid

Seksuele opvoeding

Als ouder speel je een centrale rol in de seksuele opvoeding van je kind. Hoe kun je hier aan bijdragen? (Meer...)

Opvoeden

Financiële opvoeding

Zodra je kind 18 is, is het zelf financieel verantwoordelijk. Hoe help je bij de financiële opvoeding, wat moet je kind regelen en wat kun je met een DigiD? (Meer...)

Opvoeden

Seks

Seks (Meer...)

Opvoeden

Mijn kind is zwanger

Mijn kind is zwanger (Meer...)

Opvoeden

Gezonde voeding

Gezonde voeding voor jongeren bestaat uit voldoende hoeveelheden uit de Schijf van Vijf. Wat is dat, waarom de Schijf van Vijf en hoeveel moet je kind bewegen? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

In groente en fruit zitten vitaminen, mineralen en vezels. Het is belangrijk dat je kind dagelijks 2 ons groente en 2 stuks fruit eet. Hoe kun je je kind daarbij helpen? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

Jongeren kunnen het best maximaal vier tussendoortjes per dag eten. Hoelang moet je kind bewegen om populaire tussendoortjes te verbranden en hoe snack je gezond? (Meer...)

Voeding

Gezond koken

Als je kind het huis uit gaat kan het moeten wennen aan zelf gezond koken. Hoe help je daar als ouder bij en wat doe je als kind heel erg afvalt of juist veel aankomt? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Als je kind vegetarisch eet moet je zorgen dat het genoeg ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Welke producten zijn daarvoor geschikt en waar helpt vitamine C bij? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet, loopt het risico op een tekort aan voedingsstoffen. Op welke voedingsstoffen moet je goed letten en hoe voorkom je een tekort bij je kind? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Als het afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen bepaalde eiwitten in eten, heet dat een voedselallergie. Welke klachten krijgt je kind daarvan en wat is intolerantie? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie maken de darmen te weinig lactase aan. Dit zorgt voor buikklachten als kramp en winderigheid. Wat moet je doen als je denkt dat je kind dit heeft? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten komen voor in granen als tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Hoe herken je een glutenintolerantie? (Meer...)

Voeding

Sportvoeding

Sportvoeding in de vorm van extra warm eten of een boterham is geschikt voor jongeren die veel sporten. Zijn sportdrankjes nodig en waarom is water drinken belangrijk? (Meer...)

Voeding

Roken

Roken (Meer...)

Genotmiddelen

Drank

Drank (Meer...)

Genotmiddelen

Drugs

Drugs (Meer...)

Genotmiddelen

Op de fiets

Jongeren gaan vaak op de fiets naar vrienden, school of werk. Hoe zorg je er voor dat de fiets van je kind veilig is en je kind zich veilig gedraagt in het verkeer? (Meer...)

Veilig in het verkeer

In de auto

Vanaf 17 jaar mag je kind zijn rijbewijs halen en zelf auto rijden. Hoe weet je of hij veilig rijdt, wanneer gebeuren de meeste ongelukken en wat zeg je over alcohol? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Rijlessen en auto's

Vanaf 17 jaar mag je kind autorijlessen nemen. Hoe kies je een rijschool uit, waar bestaat het rijexamen uit, wat als je kind 4 keer zakt en waarom is een eigen auto duur? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Brommers en scooters

Vanaf 16 jaar mag je kind na het halen van het AM rijbewijs op een brommer of scooter rijden. Waar mag het rijden, wat is een snorfiets en is verzekeren verplicht? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Beginnersrijbewijs

Nadat je je rijbewijs hebt gehaald, krijg je in ieder geval de eerste vijf jaar een beginnersrijbewijs. Wat houdt het beginnersrijbewijs in? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Motorrijden

Vanaf 18 jaar mag je kind, na het behalen van het A rijbewijs, motorrijden. Hoe ziet het examen eruit en op welke motor doet je kind praktijkexamen? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Uitgaan

Uitgaan (Meer...)

Vrije tijd

Vakantie

Vakantie (Meer...)

Vrije tijd

Studie- en beroepskeuze

Studie- en beroepskeuze (Meer...)

School en studie

Problemen op school

Problemen op school (Meer...)

School en studie

Studiekosten

Studiekosten (Meer...)

School en studie

Werkomstandigheden

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden en veiligheid op het werk. Hoe kan je kind helpen de veiligheid op het werk te verhogen? (Meer...)

Wonen en werken

Stress op het werk

Als de werkdruk (te) hoog ligt, kan je kind last krijgen van stress op het werk. Wat zijn vaak de oorzaken van werkstress en wat kan je kind er tegen doen? (Meer...)

Wonen en werken

Kosten woonruimte

Als je kind op zichzelf gaat wonen, moet het zelf de kosten voor woonruimte betalen. Met welke eenmalige en terugkomende kosten moet je kind rekening houden? (Meer...)

Wonen en werken

Op kamers

Er komt een moment dat je kind op kamers wil gaan wonen. Welke opties voor kamerhuur zijn er, waarom zijn studentenkamers duur en wat hoort bij de uitzet? (Meer...)

Wonen en werken

Wonen met een beperking

Wonen met een beperking vereist soms aanpassingen aan het huis. Waar kun je dat aanvragen, hoe kan je kind toch op vakantie en wat als je kind op zichzelf wil wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Huren of kopen voor je kind

Als je kind geen studentenkamer kan vinden, kun je een huis huren of kopen. Hoe kun je dat het beste doen en waar vind je de benodigde informatie over wet- en regelgeving? (Meer...)

Wonen en werken

Solliciteren

Solliciteren doe je op een vacature of door een open sollicitatie te sturen. Waar moet je kind op letten, wat is een cv en welke tips geef je voor het gesprek? (Meer...)

Wonen en werken

Bijbaantje en vakantiewerk

Onder de 18 jaar gelden veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Wat voor werk kunnen jongeren doen? (Meer...)

Wonen en werken

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk vergroot de talenten en de wereld van je kind en kan een opstapje zijn naar betaald werk. Hoe vindt je kind vrijwilligerswerk dat bij hem past? (Meer...)

Wonen en werken

Voorbereiding zelfstandig wonen

Als je kind zelfstandig gaat wonen, moet het voor zichzelf gaan zorgen. Hoe help je je kind zich goed voor te bereiden op zelfstandig wonen terwijl ze nog thuis wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Werken met een beperking

Werken met een beperking kan lastig zijn. Sinds de participatiewet van 2015 zijn regelingen veranderd. Wat zijn die veranderingen en waar vind je kind meer informatie? (Meer...)

Wonen en werken

Emigreren

Jongvolwassenen zijn nog steeds bezig hun eigen identiteit vorm te geven. Wat betekent een grote levensverandering als emigreren voor je kind? (Meer...)

Wonen en werken

Geen studie of werk?

Volgens de werkleerplicht moeten jongeren onder de 27 jaar werken of leren. Wanneer komt je kind in aanmerking voor een bijstandsuitkering? (Meer...)

Geldzaken

Sparen

Als je kind al vroeg geld spaart, zal het daar profijt van hebben. Hoe kun je je kind geld laten sparen? (Meer...)

Geldzaken

Verzekeringen

Welke verzekering je afsluit hangt af van je situatie, de risico's die je loopt en het nut van de verzekering. Welke verzekeringen zijn er en welke zijn verplicht? (Meer...)

Geldzaken

Schulden

Veel jongeren lenen geld bij familie en vrienden om bijvoorbeeld telefoonrekeningen te betalen. Wanneer ben jij aansprakelijk en hoe help je schulden te voorkomen? (Meer...)

Geldzaken

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor de ziektekostenverzekering. Waar hangt de hoogte van af en welke wijzigingen moet je doorgeven? (Meer...)

Geldzaken

Huurtoeslag

Jongeren met een baan en een zelfstandige huurwoonruimte kunnen huurtoeslag aanvragen. Wanneer kom je in aanmerking voor huurtoeslag? (Meer...)

Geldzaken

Kostgeld

Ook als je het geld niet nodig hebt, is het slim om je volwassen, thuiswonende kind kostgeld te laten betalen. Zo leren ze dat levensonderhoud geld kost. Hoeveel kun je vragen? (Meer...)

Geldzaken

Lenen

Als je puber een lening wil afsluiten, is het belangrijk dat je nadenkt of dat echt nodig is en of ze het terug kunnen betalen. Welke spelregels en leningen zijn er zoal? (Meer...)

Geldzaken

Uitkering

Als jij of je kind geen werk heeft en geen opleiding volgt, kun je hulp krijgen van de gemeente. Welke hulp biedt de gemeente en welke financiële hulp en uitkering is geschikt? (Meer...)

Geldzaken

Meer artikelen inladen