Ouderschaps- en opvoedinformatie

Basisschoolkind

.. / Basisschoolkind

Omgaan met gevoelens

Als je kind niet goed kan omgaan met gevoelens, kan het probleemgedrag gaan vertonen. Hoe leer je kinderen gevoelens herkennen en waar hangt het uiten van gevoel vanaf? (Meer...)

Opvoeden

Zakgeld

Zakgeld helpt kinderen leren omgaan met geld, het is een leermiddel. Welke afspraken maak je met je kind, hoeveel zakgeld geef je en kun je soms wat extra geven? (Meer...)

Opvoeden

Sparen

Kinderen die vroeg leren sparen hebben daar later profijt van. Hoe help je je kind leren sparen en hoe kun je zelf geld sparen voor of schenken aan je kind? (Meer...)

Opvoeden

Sinterklaas

Veel gezinnen vieren in december Sinterklaas. Hoe ga je om met cadeaus, wat doe je als je kind bang is voor de Sint of Piet en wanneer stoppen kinderen met geloven? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedtips

Opvoeden is niet altijd makkelijk. Wat kun je doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat waren vroeger de pijlers van een goede opvoeding en zijn nu nog steeds belangrijk. Hoe pas je deze leefregels toe bij het opvoeden van je kind? (Meer...)

Opvoeden

Belonen

Door het goede gedrag van je kind te belonen krijgt je kind een positief zelfbeeld. Dit kan al met aandacht en waardering, maar wat kun je nog meer doen? (Meer...)

Opvoeden

Consequent zijn

Consequent zijn betekent dat je je aan gemaakte afspraken houdt en doet wat je zegt. Dat is niet altijd makkelijk. Waarom is het belangrijk en hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Grenzen stellen

Om de relatie met je kinderen goed te houden, moet je grenzen stellen. Op welke manieren stel je duidelijke grenzen? (Meer...)

Opvoeden

Delen

Jonge kinderen hebben een sterk gevoel van eigendom en kunnen nog niet goed delen, dat komt pas als ze wat ouder zijn. Hoe kun je je kind helpen om te leren delen? (Meer...)

Opvoeden

Meehelpen in het huishouden

Van meehelpen in het huishouden leert je kind verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Hoe laat je het meehelpen, hoe verdeel je de taken en hoe beloon je het? (Meer...)

Opvoeden

Negeren

Als je kind zich niet aan grenzen houdt, is het soms beter om dit gedrag te negeren in plaats van er aandacht aan te besteden. Hoe negeer je negatief of vervelend gedrag? (Meer...)

Opvoeden

Protest

Kinderen protesteren soms, als ze het niet eens zijn met de regels. Wanneer pas je ze aan, hoe moet je juist niet reageren en hoe zorg je voor toezicht als je er niet bij bent? (Meer...)

Opvoeden

Ruzie

Straf je kind niet meteen als het ruzie maakt: ruzie hoort erbij en leert je kind met conflicten om te gaan. Wanneer grijp je wèl in? (Meer...)

Opvoeden

Straffen

Straffen is een manier om grenzen te stellen aan ongewenst gedrag van je kind. Het moet wel een passende, uitvoerbare en tijdelijke straf zijn. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Verbieden

Iets verbieden is soms nodig als je kind negatief gedrag vertoont, het is belangrijk daar consequent in te zijn en duidelijke regels af te spreken. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Opvoeden zonder geweld

Kinderen die te maken krijgen met mishandeling kunnen leer- en gedragsproblemen ontwikkelen. Wat kun je doen om kinderen te beschermen tegen geweld? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Als je problemen tegen komt bij het opvoeden, kun je om opvoedingsondersteuning vragen. Waar kun je om hulp en begeleiding vragen, ook als je kind een beperking heeft? (Meer...)

Opvoeden

Apart zetten

Als kinderen zichzelf niet in de hand hebben, is het verstandig ze even apart te zetten of even laten stilzitten. Wanneer doe je dat en hoe doe je dat het beste? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Positief opvoeden helpt bij de ontwikkeling tot een zelfstandige volwassene met zelfvertrouwen. Hoe doe je dat en waarom is goed voor jezelf zorgen ook belangrijk? (Meer...)

Opvoeden

Financiële opvoeding

Kinderen die al vóór hun twaalfde hebben leren omgaan met geld doen het later financieel beter. Hoe leer je je kind goed met geld omgaan? (Meer...)

Opvoeden

Regels opstellen

Regels opstellen doe je zodat je kind weet wat je van hem verwacht. Hoe stel je regels op, hoe zorg je dat de regels werken en wat doe je als je kind regels overtreedt? (Meer...)

Opvoeden

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag (Meer...)

Gedrag

Pesten

Pesten (Meer...)

Gedrag

Slapen

Slapen (Meer...)

Gedrag

Spelen

Spelen (Meer...)

Gedrag

Aan tafel

Aan tafel (Meer...)

Gedrag

Mediaopvoeding

Mediaopvoeding (Meer...)

Media

Mediagebruik

Mediagebruik (Meer...)

Media

Veiligheid online

Veiligheid online (Meer...)

Media

Gezonde voeding

Voor kinderen is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Wat is de Schijf van Vijf, waarom moet dat en hoe geef je het goede voorbeeld? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

In groente en fruit zitten vitamines, mineralen en vezels die je kind nodig heeft, bijvoorbeeld vitamine C en B11. Hoe maak je groente en fruit lekker voor je kind? (Meer...)

Voeding

Drie maaltijden

Het eten van drie maaltijden op een dag op vaste tijden is goed voor je kind. Hoe stel je een gezonde maaltijd voor het ontbijt, de lunch en het avondeten samen? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

De meeste kinderen houden van zoete tussendoortjes, maar dat is niet altijd gezond. Wat zijn goede tussendoortjes, welke zijn minder goed en wanneer geef je ze? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Eet je kind vegetarisch, dan bestaat de kans op ijzertekort. Zorg daarom voor voeding waar ijzer inzit. Aan welke producten kun je denken? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Veganistisch eten is een dieet zonder dierlijke producten. Welke vitaminen en mineralen komen uit dierlijke producten en hoe voorkom je een tekort aan voedingsstoffen? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Een ijzertekort heeft bloedarmoede tot gevolg. Zuurstof kan dan niet goed door het lichaam getransporteerd worden naar alle organen. Hoe voorkom je een ijzertekort? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Een voedselallergie is een allergische reactie op eiwitten in eten. Hoe herken je een voedselallergie en wat kan de huisarts doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie komt door een tekort aan lactase in de darmen en veroorzaakt buikklachten. Het komt bij kinderen bijna nooit voor. Wat kan de huisarts doen? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Een glutenintolerantie beschadigd het slijmvlies en de dunne darm door een eiwit in granen. Hoe weet je of je kind glutenintolerant is en welk dieet is geschikt?  (Meer...)

Voeding

Gezonde eetgewoonten

Als je je kind gezonde eetgewoonten, zoals gevarieerd en regelmatig eten, aanleert is dat goed voor de ontwikkeling van je kind. Wat zijn tips voor gezonde eetgewoonten? (Meer...)

Voeding

Ontbijten

Kinderen die ontbijten worden minder snel dik en concentreren zich beter op school. Waaruit bestaat een gezond ontbijt en wat doe je als je kind er moeite mee heeft? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

Kinderen groeien, vooral in de puberteit, veel in korte tijd en eten dan ook meer. Hoe zorg je dat ze voldoende vitamines, bijvoorbeeld vitamine D, binnenkrijgen? (Meer...)

Voeding

Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. Wat doet de JGZ? (Meer...)

Gezondheid

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier JGZ noteert de Jeugdgezondheidszorg gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Wat houdt dit dossier in? (Meer...)

Gezondheid

Vaccineren

Vaccineren (Meer...)

Gezondheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid

Klachten en verschijnselen

Klachten en verschijnselen (Meer...)

Gezondheid

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid (Meer...)

Gezondheid

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer (Meer...)

Veiligheid

Veilig in en om het huis

Veilig in en om het huis (Meer...)

Veiligheid

Motoriek

Motoriek (Meer...)

Ontwikkeling

Zintuigen

Zintuigen (Meer...)

Ontwikkeling

Plassen en poepen

Plassen en poepen (Meer...)

Ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Veranderend lichaam en (pre)puberteit (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Vrienden

Vrienden (Meer...)

Ontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

School en opvoeding

School en opvoeding (Meer...)

School

Vervoer naar school

Vervoer naar school (Meer...)

School

Problemen op school

Problemen op school (Meer...)

School

Primair onderwijs

Primair onderwijs (Meer...)

School

Middelbare school

Middelbare school (Meer...)

School

Een schoon lichaam

Je leert je kinderen over het belang van een schoon lichaam door een goed voorbeeld te zijn en er over te vertellen. Wat moet je je zoon of dochter leren over hygiëne? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Een gezond gebit

Vervang de tandenborstel om de drie maanden, of als de haartjes gaan wijken. Wat kun je nog meer doen om het gebit van je kind gezond te houden? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Veranderend lichaam

Een vettere huid, jeugdpuistjes, meer zweten: door hormonen verandert het lichaam van je kind. Hoe zorg je dat het zijn lichaam goed verzorgt? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes (acne) is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening, het ontstaat door hormonale schommelingen. Wat kun je tegen jeugdpuistjes doen? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Tanden poetsen

Tanden poetsen is belangrijk voor een gezond gebit. Hoe leer je je kind (elektrisch) poetsen, hoe poets je een beugel en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Hobby's en muziek

Muziek is belangrijk voor de ontwikkeling van de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Waarom zijn hobby’s nog meer belangrijk? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Op vakantie

Bij op vakantie gaan hoort een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan een paspoort voor je kind als je naar het buitenland gaat. Waar moet je nog meer aan denken? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Schoolvakanties

Vakantie onder schooltijd is vrijwel onmogelijk. Onder welke voorwaarden kun je toch extra vakantie of verlof aanvragen? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Activiteiten in de vakantie

De vakantie is het perfecte moment voor leuke uitstapjes en activiteiten met je kind. Welke activiteiten kun je met elkaar ondernemen tijdens de vakantie? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Tips voor vertrek

Een goede voorbereiding voor jullie vertrek op vakantie is belangrijk, zeker als je een verre reis gaat maken met je kind. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Tips voor onderweg

Of je nou met de bus, trein of auto op vakantie gaat, je kunt wel wat tips voor onderweg gebruiken. Wat doe je tegen verveling en hoe maak je de reis prettig voor je kind? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Reisziekte

Reisziekte is een verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Hoe herken je reisziekte, hoe voorkom je het bij je kind en wat kun je er tegen doen? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Vakantiekampen

Als je niet samen met je kind op vakantie kunt, is een vakantiekamp een goed alternatief. Wat zijn vakantiekampen en kan je kind met een beperking er ook heen? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Verre reizen

Als je met je kind verre reizen gaat maken, is goede voorbereiding noodzakelijk. Hoe bereid je je voor op een warm klimaat, de vliegreis en hoe wen je aan je vakantieland? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Ziektes in het buitenland

In het buitenland kun je ziektes oplopen die in Nederland niet meer voorkomen. Hoe voorkom je besmetting, wat moet je doen bij diarree en hoe voorkom je malaria? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Aangepaste vakantie

Als je kind een beperking heeft, kan het lastig zijn om een vakantie te boeken. Waar vind je betrouwbare aanbieders van aangepaste vakanties en vakantiekampen? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Logeren

Logeren is voor veel kinderen leuk, maar je kind kan ook heimwee krijgen. Hoe bereid je je kind voor op logeren en hoe maak je de ervaring zo fijn mogelijk? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Activiteiten ondernemen

Activiteiten ondernemen, samen of door je kind alleen, is leuk en belangrijk. Maak onderscheid tussen activiteiten die moeten en die je kind leuk vind. Hoe doe je dat? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken, moet je kind misschien worden ingeënt tegen ziektes die hier niet meer voorkomen. Hoe weet je welke prikken nodig zijn? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Gezondheid en bewegen

Bewegen is heel belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Het zorgt voor een goede conditie en betere weerstand. Hoeveel en welke beweging heeft het nodig? (Meer...)

Sport en beweging

Sporten en buiten spelen

Sporten en buiten spelen ontwikkelt motoriek, uithoudingsvermogen en spierkracht. Hoe kiezen jullie een sport uit en hoe zorg je dat het sporten veilig gebeurt? (Meer...)

Sport en beweging

Veilig sporten

Sporten kan ongelukken en blessures veroorzaken, goede bescherming en begeleiding is dan ook belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig kan sporten? (Meer...)

Sport en beweging

Skateboarden en skaten

Skateboarden en skaten is gezond, maar je kind moet wel voorzichtig zijn. Welke bescherming heeft het nodig, wat leert het op skateles en welke plekken zijn geschikt? (Meer...)

Sport en beweging

Spel en sport

Sporten is niet alleen goed voor de gezondheid van je kind; bij een sportclub doet het ook sociale contacten op. Waarom zijn spel en sport nog meer zo belangrijk? (Meer...)

Sport en beweging

Sportvereniging

Bij een sportvereniging gaan leert je kind omgaan met anderen en is goed voor de conditie. Hoe laat je je kind zelf een sport kiezen en wat als je het niet kan betalen? (Meer...)

Sport en beweging

Leren zwemmen

Kinderen die leren zwemmen kunnen zich redden als ze in het water vallen. Hoe lang moet je kind op zwemles, hoe kies je een zwembad en wat als je het niet kan betalen? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Door regelmatig te bewegen worden kinderen fitter, krijgen ze meer energie en krijgen ze sterkere botten. Hoe laat je je kind regelmatig een uur per dag bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Meer artikelen inladen