Ouderschaps- en opvoedinformatie

Zwanger

.. / Zwanger

Gezondheid

Gezondheid (Meer...)

Gezondheid en voeding

Voeding

Voeding (Meer...)

Gezondheid en voeding

Veiligheid

Veiligheid (Meer...)

Gezondheid en voeding

Ziek tijdens de zwangerschap

Ziek tijdens de zwangerschap (Meer...)

Gezondheid en voeding

Vakantie

Vakantie (Meer...)

Gezondheid en voeding

Genotmiddelen

Genotmiddelen (Meer...)

Gezondheid en voeding

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Onderzoeken tijdens de zwangerschap (Meer...)

Gezondheid en voeding

De verloskundige

De verloskundige (Meer...)

Gezondheid en voeding

Lichamelijke veranderingen en klachten

Lichamelijke veranderingen en klachten (Meer...)

Tijdens de zwangerschap

Veranderingen in je gezin

Veranderingen in je gezin (Meer...)

Tijdens de zwangerschap

De baby voelen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken. Hoe beweegt je baby in je buik en wanneer moet je naar de verloskundige? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 0-12 weken

De eerste 12 weken van je zwangerschap zijn cruciaal. De belangrijkste organen van je baby ontwikkelen zich dan. Hoe verloopt de ontwikkeling van de eerste 12 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 13-26 weken

Vanaf 13 weken krijgt je baby nageltjes en haartjes, het hartje is goed hoorbaar tijdens de echo. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby tussen 13 en 26 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 27-40 weken

Tijdens de laatste drie maanden van je zwangerschap moet je baby nog flink groeien, zo’n 2,5 kilo. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby tussen 27 en 40 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ligging van de baby

De ligging van je baby is belangrijk voor een probleemloze bevalling. Wat is een stuitligging en tot wanneer kan je baby nog van ligging veranderen? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Draaien van de baby

Voor de bevalling is het beter dat je baby met het hoofd naar beneden ligt, het kan voorkomen dat je baby moet draaien. Hoe gebeurt dat en wat kun je zelf doen? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Een kleine baby

Als je baby tijdens je zwangerschap te klein is, wordt je extra gecontroleerd en onderzocht. Hoe ontstaat groeivertraging en wat als je baby niet goed groeit? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

De band met je baby tijdens de zwangerschap

Door een sterke band met je baby tijdens de zwangerschap krijg je meer zelfvertrouwen. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van het kind. Hoe versterk je de band met je baby? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Kans op een meerling

Van elke 1000 zwangerschappen in Nederland zijn er zo’n 15 een tweelingzwangerschap. Hoe groot is de kans op een meerling en hoe weet je of je een meerling krijgt? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Ligging van de baby's

Meerlingen zullen door een beperkte ruimte in de baarmoeder al vroeg hun uiteindelijke positie innemen. Hoe liggen de baby's in de baarmoeder? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Complicaties

Als je zwanger bent van een meerling heb je meer kans op complicaties, je wordt begeleid door de gynaecoloog. Wat zijn de risico’s van een meerlingzwangerschap? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Babyuitzet

Babyuitzet (Meer...)

Voorbereiding geboorte

Voorbereiding kraamtijd

Voorbereiding kraamtijd (Meer...)

Voorbereiding geboorte

Bevallen

Bevallen (Meer...)

Bevalling

De bevalling begint

De bevalling begint (Meer...)

Bevalling

Verloop van de bevalling

Verloop van de bevalling (Meer...)

Bevalling

Na de bevalling

Na de bevalling (Meer...)

Bevalling

Risico's van een bevalling

Risico's van een bevalling (Meer...)

Bevalling

Keizersnede

Keizersnede (Meer...)

Bevalling

Een keuze maken

Als je ongewenst zwanger bent is het belangrijk om de tijd te nemen om een goede beslissing te maken. Wat zijn je opties en waar kun je terecht voor hulp? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Zelf opvoeden

Als je er toch voor kiest om je kind geboren te laten worden en zelf op te voeden, is er veel hulp beschikbaar. Waar kun je terecht en wat moet je regelen? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Afstand ter adoptie

Als je ongewenst zwanger bent, kun je kiezen voor afstand ter adoptie. Wat gebeurt er als je je kind afstaat ter adoptie en wie kan je helpen met je keuze? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Zwangerschap afbreken

Als je ongewenst zwanger bent kun je er voor kiezen je zwangerschap af te breken. Tot wanneer kun je abortus laten plegen en waarom krijg je vijf dagen bedenktijd? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Wet Afbreking Zwangerschap

Ziekenhuizen en klinieken die abortus plegen moeten zich houden aan de eisen in de Wet Afbreking Zwangerschap (Waz). Wat houden die wettelijke eisen in? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Pleegplaatsing

Als je ongewenst zwanger bent maar je kind niet wilt afstaan kun je kiezen voor een tijdelijke pleegplaatsing. Wat is er mogelijk en wie kan je helpen met beslissen? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Miskraam

Als je lichaam de vrucht voor 16 weken afstoot, heet dat een miskraam. Wat gebeurt er bij een miskraam en wat kun je doen als je een miskraam hebt gehad? (Meer...)

De baby overlijdt

Doodgeboren baby

Als je baby voor of vlak na de geboorte overlijdt, is dat een van de moeilijkste momenten in je leven. Waar vind je steun en hoe neem je afscheid van je baby? (Meer...)

De baby overlijdt

Hoe vertel ik het?

Als je er klaar voor bent, kun je naasten en kennissen vertellen dat je baby is overleden. Hoe doe je dat en hoe ga je om met de steun van anderen? (Meer...)

De baby overlijdt

Administratieve verplichtingen

Als je kind dood geboren is of overlijdt na de geboorte, kun je je baby aangeven bij de burgerlijke stand. Wat moet je weten over deze administratieve verplichtingen? (Meer...)

De baby overlijdt

Verdriet en het rouwproces

Na het overlijden van je kind begint het rouwproces en het verwerken van verdriet. Hoe ga je er mee om als je partner anders rouwt en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

De baby overlijdt

De begrafenis of crematie

Als je je baby bent verloren, helpt een begrafenis of crematie bij het rouwproces. Wie kan je daarbij helpen en hoe neem je afscheid op een manier die bij je past? (Meer...)

De baby overlijdt

Medische oorzaken en vragen

Als je baby is overleden, is het belangrijk dat de medische oorzaken worden onderzocht en dat jouw vragen worden beantwoord. Waarom is dat belangrijk? (Meer...)

De baby overlijdt

Emotionele verwerking na een miskraam

Veel vrouwen hebben na een miskraam een moeilijke tijd. Het heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Wat kun je doen om dit te verwerken? (Meer...)

De baby overlijdt

Symptomen zwangerschap

Als je weet wat de symptomen zijn van zwangerschap, kun je het eerder ontdekken. Hoe kun je zwangerschap herkennen en wat is het beste moment voor een zwangerschapstest? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Zwangerschapstest

Als je denkt dat je zwanger zou kunnen zijn, kun je een zelf zwangerschapstest kopen en doen. Wanneer geeft een zwangerschapstest een betrouwbaar resultaat? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Zwangerschapsduur

Een zwangerschap duurt gemiddeld 38 weken, tussen 37 en 42 is normaal. Wanneer vertel je dat je zwanger bent en wat als je na 42 weken nog niet bevallen bent? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Meer artikelen inladen