Ouderschaps- en opvoedinformatie

Ouderschaps- en opvoedinformatie

Vruchtbaarheid man

Alleen gezonde zaadcellen zijn in staat de eicel te bereiken en bevruchten. Wat kun je als man doen om je vruchtbaarheid te bevorderen. (Meer...)

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid vrouw

Tot je dertigste ben je als vrouw het meest vruchtbaar, daarna neemt de hoeveelheid eicellen snel af. Wat heeft nog meer invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Vruchtbare dagen

Zwanger worden? Dan kun je het beste vrijen in de dagen voor de eisprong. Hoe weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Foliumzuur

Foliumzuur is goed voor de gezondheid van je ongeboren baby. Wanneer start je met slikken, hoeveel foliumzuur moet je nemen en waarom is het belangrijk? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Stoppen met anticonceptie

De beslissing is genomen: je gaat stoppen met anticonceptie. Hoe lang duurt het voor je zwanger kunt raken en wat is de invloed van de pil en andere voorbehoedsmiddelen? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Hersteloperatie

Mannen die spijt krijgen van hun sterilisatie, kunnen een hersteloperatie ondergaan of van te voren zaad laten invriezen. Hoe werkt de operatie en wat is de slaagkans? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Biologie van de man

In de zaadballen van de man worden dagelijks zaadcellen aangemaakt. Waarom hangt de balzak buiten het lichaam en wat gebeurt er als een man klaarkomt? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Biologie van de vrouw

De biologie van de vrouw zorgt er voor dat een zwangerschap kan ontstaan na de bevruchting van een eicel door zaad van de man. Hoe werkt de biologie van de vrouw? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Homoseksuele ouders

Als homopaar of lesbisch paar zijn er verschillende manieren om kinderen te krijgen. Welke manieren zijn er? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest van de drogist test je zelf of je zwanger bent. Wanneer heb je het meest betrouwbare resultaat en welke invloed heeft de pil? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Seksualiteit

Elke keer dat je seks hebt, heb je minder dan 10% kans om zwanger te raken. Welk standje kan je kans op zwangerschap verhogen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Het beste moment om zwanger te worden

Als je een gezin wil stichten wil je het beste moment om zwanger te worden weten. Wanneer ben je vruchtbaar en met welk standje heb je het meeste succes? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Erfelijke eigenschappen

Aangeboren aandoening in de familie kun je het beste al vóór de zwangerschap met de verloskundige bespreken. Wat kun je kind erven? (Meer...)

Erfelijkheid

Chromosomen

Onze erfelijke eigenschappen liggen opgeslagen in onze lichaamscellen. Al deze informatie wordt opgeslagen in chromosomen. Hoe werkt dat eigenlijk? (Meer...)

Erfelijkheid

Recessieve ziekten

Als beide ouders drager zijn van een recessieve ziekte, zoals taaislijmziekte, is de kans 1 op 4 dat het kind die ziekte krijgt. Waar kun je een dragerschapstest doen? (Meer...)

Erfelijkheid

Familie van elkaar

De kans dat je een kind met een erfelijke aandoening krijgt is groter als jij en je partner (verre) familie van elkaar zijn. Wat doe je in zo’n geval? (Meer...)

Erfelijkheid

Downsyndroom

Tijdens je zwangerschap kan er iets misgaan bij het sorteren van erfelijk materiaal en is er kans op ontwikkeling van het downsyndroom. Wanneer heb je een verhoogd risico? (Meer...)

Erfelijkheid

Erfelijkheidsonderzoek

Een erfelijkheidsonderzoek kan inzicht geven of je een ‘foutje’ in de genen hebt dat door kan worden gegeven aan jouw kind. Welke opties heb je als dat zo is? (Meer...)

Erfelijkheid

Kans op meerling

De kans om in verwachting te raken is vrij klein, slechts 1,6%. Wanneer heb je meer kans op een eeneiige of twee-eiige tweeling en zijn er risico’s aan verbonden? (Meer...)

Erfelijkheid

Checklist erfelijkheid

Je kind erft allerlei eigenschappen van jou. Hoe weet je of jouw kind een verhoogde kans heeft op een aandoening? (Meer...)

Erfelijkheid

Erfelijke bloedarmoede

Erfelijke bloedarmoede ontstaat door een afwijking in de genen.  Welke vormen bestaan er en wanneer heeft je kind er ook kans op? (Meer...)

Erfelijkheid

Gezonde voeding

Hooguit één koffie per dag en géén rauw vlees: als je zwanger probeert te worden is het slim om op je voeding te letten. Wat kun je beter laten staan? (Meer...)

Voeding en gewicht

Veganistisch

Als je veganistisch eet en zwanger wil worden, moet je genoeg noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Hoe doe je dat en wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Voeding en gewicht

Gezond gewicht

Als je zwanger wilt worden, is een gezond gewicht belangrijk om complicaties zoals een te hoge bloeddruk te voorkomen. Hoe krijg en behoud je een goed gewicht? (Meer...)

Voeding en gewicht

Kinderwensspreekuur

Hoe je snel zwanger wordt, welke onderzoeken je kunt laten doen: je kunt al je vragen over je kinderwens kwijt op het kinderwensspreekuur. Wat wordt er besproken? (Meer...)

Gezondheid

Nachtrust

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Wat zijn de gevolgen van slaaptekort en wat kun je doen om beter te slapen? (Meer...)

Gezondheid

Beweging

Overgewicht en ondergewicht verminderen de kans op het krijgen van een gezond kind. Hoe zorg je voor een goed gewicht? (Meer...)

Gezondheid

Stress

Te veel stress kan de menstruatiecyclus beïnvloeden, waardoor de eisprong uitblijft. Hoe zorg je voor genoeg ontspanning? (Meer...)

Gezondheid

Medicijnen

Medicijnen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby of je vruchtbaarheid verlagen. Hoe zit dat met medicijnen zonder recept en wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Gezondheid

Vitamines

Zwangere vrouwen hoeven geen extra vitamines te slikken, behalve foliumzuur en soms vitamine D. Wanneer is vitamine D nodig en welke vitamine kan juist schadelijk zijn? (Meer...)

Gezondheid

Borstoperatie

Na een borstoperatie is het met goede informatie en steun vaak toch mogelijk om borstvoeding te geven na een borstoperatie. Wat kan de lactatiekundige voor je betekenen? (Meer...)

Gezondheid

Vaccinaties

Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk dat je bent gevaccineerd tegen rodehond. Waarom is dat, waar controleer je of dat nog moet en wat zit er in het vaccin? (Meer...)

Gezondheid

Werkomstandigheden

Werkomstandigheden kunnen onveilig en ongezond zijn tijdens je zwangerschap. Wat bespreek je met je (bedrijfs)arts en wie is er verantwoordelijk voor? (Meer...)

Gezondheid

Schadelijke stoffen

Schadelijke stoffen op je werk kunnen je vruchtbaarheid verlagen en gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Hoe herken je ze en wie is verantwoordelijk voor bescherming? (Meer...)

Gezondheid

Infecties

Infecties kunnen voor en tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Hoe voorkom je infecties en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Gezondheid

Voor mannen

Vader worden? Van sommige medicijnen kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Waar kun je nog meer minder vruchtbaar van worden? (Meer...)

Gezondheid

Langdurige ziektes

Als je een langdurige ziekte hebt, zoals diabetes of reuma, is het belangrijk om je kinderwens op tijd te bespreken met een arts. Wat bespreek je met je arts? (Meer...)

Gezondheid

Roken

Roken en meeroken kan de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen verlagen en is schadelijk voor de gezondheid van je baby. Waar vind je hulp bij stoppen met roken? (Meer...)

Genotmiddelen

Alcohol

Als je graag zwanger wilt worden, is het verstandig als jijzelf èn je partner stoppen met alcohol drinken. Wat zijn de risico’s van alcohol voor de zwangerschap? (Meer...)

Genotmiddelen

Drugs

Drugs kunnen je minder vruchtbaar maken en zorgen voor een miskraam of afwijkingen. Waarom is het nog meer verstandig om te stoppen met drugs als je zwanger wilt worden? (Meer...)

Genotmiddelen

Vruchtbaarheidsproblemen

Steeds meer vrouwen hebben last van vruchtbaarheidsproblemen. Wat kun je daar zelf aan proberen te doen en wanneer is het tijd om hulp te zoeken? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Oorzaken onvruchtbaarheid

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent kun je laten onderzoeken waarom het niet lukt. Wat zijn veel voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Extern onderzoek

Als het niet lukt om zwanger te worden, kunnen mannen en vrouwen een extern vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Hoe werkt dat en wordt er altijd een oorzaak gevonden? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Naar de gynaecoloog

Als je langdurig problemen hebt met zwanger worden kan je huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Bij welke signalen kan de huisarts je mogelijk doorverwijzen? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Zelfonderzoek

Als je na een halfjaar tot jaar proberen nog niet zwanger bent, kun je zelfonderzoek doen met de temperatuurmethode. Hoe doe je dat en wat doe je met de uitslagen? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Medische oorzaken bij de vrouw

Wanneer je niet of lastig zwanger wordt, kan dat liggen aan verschillende medische oorzaken. Wat veroorzaakt een verminderde vruchtbaarheid of moeite met zwanger worden? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Medische oorzaken bij de man

Als een man verminderd vruchtbaar is, is de kwaliteit van de sperma onvoldoende. Hoe onderzoek je de kwaliteit van de sperma? En wat is de rol van antistoffen hierbij? (Meer...)

Als zwanger worden niet lukt

Behandelingen

Afhankelijk van de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap zijn er verschillende behandelingen voor mannen en vrouwen om toch zwanger te worden. Welke zijn dat? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Kunstmatige bevruchting

Als een zwangerschap niet spontaan ontstaat is kunstmatige bevruchting via insemineren een optie. Wat is het verschil tussen KIE en KID en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Hormoonpreparaten en IVF

Als je eitjes wel rijpen maar er geen eisprong tot stand komt, kun je niet zwanger worden. Dan kun je kiezen voor hormoonpreparaten en IVF. Hoe werkt dat? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

In Vitro Maturatie en eiceldonor

In Vitro Maturatie (IVM) en eiceldonatie zijn opties voor vrouwen waarvan de eitjes niet (voldoende) rijpen. Wat houden die behandelingen in en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

MESA, PESA en TESE

MESA, PESA en TESE zijn vruchtbaarheidsbehandelingen voor mannen. Waar staan deze afkortingen voor en hoe worden deze behandelingen uitgevoerd? (Meer...)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Alternatieven

Als je op een natuurlijke manier geen kinderen kunt krijgen, heb je wel alternatieven. Wat zijn die alternatieven en wanneer is het juiste moment om daar voor te kiezen? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Adoptie

Na adoptie wordt de juridische familieband met de biologische ouders verbroken en word jij de wettelijke ouder. Wat moet je weten als je erover denkt een kind te adopteren? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Draagmoeder

Als het voor jou niet mogelijk is zwanger te raken of een zwangerschap uit te dragen, kun je kiezen voor een draagmoeder. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Pleegzorg

Bij pleegzorg neem je tijdelijk een kind in huis om op te voeden. Welke vormen van pleegzorg zijn er en waar moet je rekening mee houden voordat je er aan begint? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Ongewenste kinderloosheid

Als je ongewenst kinderloos blijft, kun je een rouwproces doormaken. Hoe ga je om met vragen van anderen en wat kan helpen tijdens het rouwproces op weg naar acceptatie? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Opvoeden adoptiekind

Het opvoeden van een adoptiekind vraagt speciale aandacht en vaak een specifieke aanpak. Waarom is wennen aan een nieuwe omgeving moeilijk voor je kind en waar vind je hulp? (Meer...)

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Gezondheid

Gezondheid (Meer...)

Gezondheid en voeding

Voeding

Voeding (Meer...)

Gezondheid en voeding

Veiligheid

Veiligheid (Meer...)

Gezondheid en voeding

Ziek tijdens de zwangerschap

Ziek tijdens de zwangerschap (Meer...)

Gezondheid en voeding

Vakantie

Vakantie (Meer...)

Gezondheid en voeding

Genotmiddelen

Genotmiddelen (Meer...)

Gezondheid en voeding

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Onderzoeken tijdens de zwangerschap (Meer...)

Gezondheid en voeding

De verloskundige

De verloskundige (Meer...)

Gezondheid en voeding

Lichamelijke veranderingen en klachten

Lichamelijke veranderingen en klachten (Meer...)

Tijdens de zwangerschap

Veranderingen in je gezin

Veranderingen in je gezin (Meer...)

Tijdens de zwangerschap

De baby voelen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken. Hoe beweegt je baby in je buik en wanneer moet je naar de verloskundige? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 0-12 weken

De eerste 12 weken van je zwangerschap zijn cruciaal. De belangrijkste organen van je baby ontwikkelen zich dan. Hoe verloopt de ontwikkeling van de eerste 12 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 13-26 weken

Vanaf 13 weken krijgt je baby nageltjes en haartjes, het hartje is goed hoorbaar tijdens de echo. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby tussen 13 en 26 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling 27-40 weken

Tijdens de laatste drie maanden van je zwangerschap moet je baby nog flink groeien, zo’n 2,5 kilo. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby tussen 27 en 40 weken? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Ligging van de baby

De ligging van je baby is belangrijk voor een probleemloze bevalling. Wat is een stuitligging en tot wanneer kan je baby nog van ligging veranderen? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Draaien van de baby

Voor de bevalling is het beter dat je baby met het hoofd naar beneden ligt, het kan voorkomen dat je baby moet draaien. Hoe gebeurt dat en wat kun je zelf doen? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Een kleine baby

Als je baby tijdens je zwangerschap te klein is, wordt je extra gecontroleerd en onderzocht. Hoe ontstaat groeivertraging en wat als je baby niet goed groeit? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

De band met je baby tijdens de zwangerschap

Door een sterke band met je baby tijdens de zwangerschap krijg je meer zelfvertrouwen. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van het kind. Hoe versterk je de band met je baby? (Meer...)

Ontwikkeling van de baby

Kans op een meerling

Van elke 1000 zwangerschappen in Nederland zijn er zo’n 15 een tweelingzwangerschap. Hoe groot is de kans op een meerling en hoe weet je of je een meerling krijgt? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Ligging van de baby's

Meerlingen zullen door een beperkte ruimte in de baarmoeder al vroeg hun uiteindelijke positie innemen. Hoe liggen de baby's in de baarmoeder? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Complicaties

Als je zwanger bent van een meerling heb je meer kans op complicaties, je wordt begeleid door de gynaecoloog. Wat zijn de risico’s van een meerlingzwangerschap? (Meer...)

Meerlingzwangerschap

Babyuitzet

Babyuitzet (Meer...)

Voorbereiding geboorte

Voorbereiding kraamtijd

Voorbereiding kraamtijd (Meer...)

Voorbereiding geboorte

Bevallen

Bevallen (Meer...)

Bevalling

De bevalling begint

De bevalling begint (Meer...)

Bevalling

Verloop van de bevalling

Verloop van de bevalling (Meer...)

Bevalling

Na de bevalling

Na de bevalling (Meer...)

Bevalling

Risico's van een bevalling

Risico's van een bevalling (Meer...)

Bevalling

Keizersnede

Keizersnede (Meer...)

Bevalling

Een keuze maken

Als je ongewenst zwanger bent is het belangrijk om de tijd te nemen om een goede beslissing te maken. Wat zijn je opties en waar kun je terecht voor hulp? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Zelf opvoeden

Als je er toch voor kiest om je kind geboren te laten worden en zelf op te voeden, is er veel hulp beschikbaar. Waar kun je terecht en wat moet je regelen? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Afstand ter adoptie

Als je ongewenst zwanger bent, kun je kiezen voor afstand ter adoptie. Wat gebeurt er als je je kind afstaat ter adoptie en wie kan je helpen met je keuze? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Zwangerschap afbreken

Als je ongewenst zwanger bent kun je er voor kiezen je zwangerschap af te breken. Tot wanneer kun je abortus laten plegen en waarom krijg je vijf dagen bedenktijd? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Wet Afbreking Zwangerschap

Ziekenhuizen en klinieken die abortus plegen moeten zich houden aan de eisen in de Wet Afbreking Zwangerschap (Waz). Wat houden die wettelijke eisen in? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Pleegplaatsing

Als je ongewenst zwanger bent maar je kind niet wilt afstaan kun je kiezen voor een tijdelijke pleegplaatsing. Wat is er mogelijk en wie kan je helpen met beslissen? (Meer...)

Ongewenst zwanger

Miskraam

Als je lichaam de vrucht voor 16 weken afstoot, heet dat een miskraam. Wat gebeurt er bij een miskraam en wat kun je doen als je een miskraam hebt gehad? (Meer...)

De baby overlijdt

Doodgeboren baby

Als je baby voor of vlak na de geboorte overlijdt, is dat een van de moeilijkste momenten in je leven. Waar vind je steun en hoe neem je afscheid van je baby? (Meer...)

De baby overlijdt

Hoe vertel ik het?

Als je er klaar voor bent, kun je naasten en kennissen vertellen dat je baby is overleden. Hoe doe je dat en hoe ga je om met de steun van anderen? (Meer...)

De baby overlijdt

Administratieve verplichtingen

Als je kind dood geboren is of overlijdt na de geboorte, kun je je baby aangeven bij de burgerlijke stand. Wat moet je weten over deze administratieve verplichtingen? (Meer...)

De baby overlijdt

Verdriet en het rouwproces

Na het overlijden van je kind begint het rouwproces en het verwerken van verdriet. Hoe ga je er mee om als je partner anders rouwt en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

De baby overlijdt

De begrafenis of crematie

Als je je baby bent verloren, helpt een begrafenis of crematie bij het rouwproces. Wie kan je daarbij helpen en hoe neem je afscheid op een manier die bij je past? (Meer...)

De baby overlijdt

Medische oorzaken en vragen

Als je baby is overleden, is het belangrijk dat de medische oorzaken worden onderzocht en dat jouw vragen worden beantwoord. Waarom is dat belangrijk? (Meer...)

De baby overlijdt

Emotionele verwerking na een miskraam

Veel vrouwen hebben na een miskraam een moeilijke tijd. Het heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Wat kun je doen om dit te verwerken? (Meer...)

De baby overlijdt

Symptomen zwangerschap

Als je weet wat de symptomen zijn van zwangerschap, kun je het eerder ontdekken. Hoe kun je zwangerschap herkennen en wat is het beste moment voor een zwangerschapstest? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Zwangerschapstest

Als je denkt dat je zwanger zou kunnen zijn, kun je een zelf zwangerschapstest kopen en doen. Wanneer geeft een zwangerschapstest een betrouwbaar resultaat? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Zwangerschapsduur

Een zwangerschap duurt gemiddeld 38 weken, tussen 37 en 42 is normaal. Wanneer vertel je dat je zwanger bent en wat als je na 42 weken nog niet bevallen bent? (Meer...)

Ben ik zwanger?

Lichaamshaar

Het lichaamshaar en hoofdhaar van baby's verschilt sterk. Wat is normaal en wanneer gaat het hoofdhaar groeien? (Meer...)

Kraamtijd

Postpartum depressie

Als de somberheid na de bevalling niet overgaat na een paar dagen, kan dit een postpartum depressie zijn. Wanneer spreek je van een postpartum depressie en wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Apgarscore

Met de apgarscore wordt direct na de geboorte de algemene toestand of conditie van de baby gemeten. Wat houdt dit onderzoek in? (Meer...)

Kraamtijd

Hielprik

Binnen zeven dagen moet je baby een hielprik krijgen. Waarom is dit nodig en wat gebeurt er als de uitslag afwijkt of onduidelijk is? (Meer...)

Kraamtijd

Geel zien

De eerste zeven dagen kan je baby een gele kleur krijgen. Hoe komt dit, wat kun je zelf doen en wanneer moet je hulp inschakelen? (Meer...)

Kraamtijd

Opgezette borstjes

Zowel jongens- als meisjesbaby's kunnen de eerste weken na de geboorte opgezette borstjes hebben. Hoe komt dit en wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Moeder geworden

Hoe het is en voelt om moeder te zijn weet je pas als je het ervaart. Onzekerheid, twijfels en kraamtranen zijn normaal. Hoe ga je hier mee om? (Meer...)

Kraamtijd

Vader geworden

Vader worden is mooi en bijzonder, maar ook heel erg wennen. Wat kan je helpen en hoe kun je steun bieden na de bevalling? (Meer...)

Kraamtijd

Kraamtranen

Met kraamtanen wordt bedoeld dat je vlak na de bevalling om de kleinste dingen kan huilen. Wat is de oorzaak en wat als een dip in een depressie omslaat? (Meer...)

Kraamtijd

Huidsmeer

Baby's worden geboren met huidsmeer: een laagje wit 'vet' op de huid en haartjes. Wat is de functie hiervan en wat kun je doen als het niet vanzelf verdwijnt? (Meer...)

Kraamtijd

Seks na de bevalling

Na de bevalling kun je binnen drie weken alweer zwanger worden. Waar hangt de keuze van anticonceptie vanaf en wat kun je gebruiken als je borstvoeding geeft? (Meer...)

Kraamtijd

Lichamelijk herstel

Hoe wordt je gezondheid gecontroleerd in de kraamtijd en wat kun je doen om goed te herstellen? (Meer...)

Kraamtijd

Plassen en poepen baby

Tijdens de eerste week houdt de kraamverzorgende de urine en poep van je baby in de gaten. Wat is normaal en wat kun je doen als de kraamverzorgende afwezig is bj de verschoning? (Meer...)

Kraamtijd

Pukkeltjes baby

Soms krijgt een baby veel pukkeltjes in de week na de geboorte. Wat kun je doen? (Meer...)

Kraamtijd

Borstvoeding

Borstvoeding (Meer...)

Voeding

Gezond leven als je borstvoeding geeft

Gezond leven als je borstvoeding geeft (Meer...)

Voeding

Kolven

Kolven (Meer...)

Voeding

Flesvoeding

Flesvoeding (Meer...)

Voeding

Vaste voeding

Vaste voeding (Meer...)

Voeding

Overgevoelig voor voedsel

Overgevoelig voor voedsel (Meer...)

Voeding

Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg helpt jou en je baby na de kraamtijd. Welke hulp kun je van de jeugdgezondheidzorg verwachten? (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Digitaal dossier JGZ

In het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg staan gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Je mag dit inzien. Wat moet je weten over dit dossier? (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Vaccineren

Vaccineren (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Klachten en verschijnselen

Klachten en verschijnselen (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Veiligheid in en om het huis

Veiligheid in en om het huis (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Afscheid nemen van je baby

Afscheid nemen van je baby (Meer...)

Gezondheid en veiligheid

Motoriek

Motoriek (Meer...)

Ontwikkeling

Zintuigen

Zintuigen (Meer...)

Ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele en verstandelijke ontwikkeling

Sociaal-emotionele en verstandelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Slapen

Slapen (Meer...)

Gedrag

Huilen

Huilen (Meer...)

Gedrag

Hoofdbonken en adem inhouden

Hoofdbonken en adem inhouden (Meer...)

Gedrag

Aan tafel

Aan tafel (Meer...)

Gedrag

Lichaamsverzorging

Lichaamsverzorging is een moment van aandacht en gezelligheid voor je baby. Wat houdt het allemaal in en wat kun je beter wel en niet doen bij de verzorging? (Meer...)

Verzorging

Luiers

Luiers verschonen kan best lastig zijn. Hoe doe je dit en voor welke luiers kies je? (Meer...)

Verzorging

Mondverzorging

Zodra de eerste tand doorkomt moet je zorgen voor een goede mondverzorging. Hoe poets je de tanden van je baby en waar moet je nog meer op letten? (Meer...)

Verzorging

Aankleden

Kinderkledingmaten zijn afgestemd op lengte en leeftijd. Toch kan het lastig zijn om goed passende kinderkleding te vinden. Hoe kies je de juiste? (Meer...)

Verzorging

Huidverzorging

Om huidirritatie te voorkomen is het bealngrijk om de huid van je baby goed te verzorgen. Hoe doe je dit? (Meer...)

Verzorging

In het babybadje

Het in bad doen van je baby versterkt jullie band. Welke tips zijn er voor het in bad doen van je baby? (Meer...)

Verzorging

Navelstomp

De navelstomp is het stompje dat overblijft nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt. Wat doe je als er na het loslaten van de navelstomp een infectie ontstaat? (Meer...)

Verzorging

Spelen is leren

Spelen is bealngrijk voor de verstandelijke, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van je baby. Wat kun je doen om het spel te optimaliseren? (Meer...)

Spelen

Spelen in de box

De box is een veilige en fijne plek voor je baby om in te spelen. Waar moet je op letten bij de aankoop en het neerzetten en welke speeltjes zijn leuk voor in de box? (Meer...)

Spelen

Samen spelen

Je baby speelt eerst vooral alleen en met jou. Hoe ontwikkelt het samenspel zich na het derde jaar en hoe stimuleer je dit? (Meer...)

Spelen

Speelplekken

Niet iedere plek is geschikt om te spelen voor een baby. Wat zijn geschikte speelplekken voor je baby, in en om huis? (Meer...)

Spelen

Speelotheek

Bij een speelotheek kun je speelgoed lenen voor je baby. Wat is het aanbod van een speelotheek en hoe werkt het lidmaatschap? (Meer...)

Spelen

Spelontwikkeling

Naarmate je baby groeit, gaat hij op andere manieren spelen. Hoe verloopt de spelontwikkeling van een baby? (Meer...)

Spelen

Leuke spelletjes

Je baby leert veel van spelen. Welke leuke spelletjes kun je doen met je baby? (Meer...)

Spelen

Alleen spelen

Om te zorgen voor veiligheid en vertrouwen heeft je baby, naast het spelen met de eigen handjes en voetjes, afwisselend speelgoed nodig. Waar kun je bijvoorbeeld aan denken? (Meer...)

Spelen

Opvoedtips

Wat je baby vooral nodig heeft bij de opvoeding is liefde, steun, stimulering en sturing. Wat kun je concreet doen om aan die behoefte te voldoen? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Het is goed om steun te vragen bij de opvoeding, als je tegen problemen aanloopt. Welke steun is mogelijk, zowel voor kinderen zonder als met een beperking? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat zijn heel belangrijk in de opvoeding. Wat houd het in en hoe zorg je hiervoor? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Voed je je kind positief op, dan krijgt het meer zelfvertrouwen en heb je meer plezier samen. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Babysignalen

Hoe eerder je op signalen van je baby reageert, hoe prettiger je baby zich zal voelen. Welke signalen kun je opmerken en wat doe je als de signalen niet duidelijk zijn? (Meer...)

Opvoeden

Mediaopvoeding

Ook baby's hebben al mediaopvoeding nodig. Waar moet je op letten en waarom? (Meer...)

Media

Adviezen mediagebruik baby's

Beeldschermen zijn, zeker tot een jaar, niet goed voor je baby. Hoe ga je bewust om met media vanaf een jaar? (Meer...)

Media

Geschikte media baby's

Het is belangrijk dat je kijkt welke media geschikt zijn voor je baby of dreumes. Hoe doe je dit? (Meer...)

Media

Tips baby-media

Er zijn veel boeken en apps over en voor je baby. Hoe vind je de leukste baby-media tips?  (Meer...)

Media

Foto's op internet

Als trotse ouder wil je het liefst alles (online) delen, maar aan het delen van foto's van je kind op internet zitten nadelen. Waar moet je op letten? (Meer...)

Media

Babyzwemmen

Gezonde baby's kun je al met acht weken aan water laten wennen. Hoe doe je dit en waar moet je op letten bij babyzwemmen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Activiteiten in de vakantie

Tijdens de vakantie kun je allerlei activiteiten met jouw baby ondernemen. Waar kun je bijvoorbeeld aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor vertrek

Als je op vakantie gaat met je baby is een goede voorbereiding belangrijk. Waar moet je aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Reizen met je baby

Reizen met je baby vraagt een goede voorbereiding. Waar moet je allemaal aan denken? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken, moet je baby soms tegen bepaalde ziekten ingeënt worden. Welke inentingen heeft je baby nodig voor de vakantie? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Ziektes in het buitenland

Het is belangrijk om je baby te beschermen tegen ziektes en infecties als je naar het buitenland gaat. Wat kun je doen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Vrije tijd

Omdat ouders vaak een druk bestaan hebben, is het belangrijk om op tijd te ontspannen. Welke activiteiten zijn goed om met en zonder je baby te doen in je vrije tijd? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Skivakantie

Ook met een baby kan je op skivakantie. Waar moet je wel goed op letten? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Zomerhitte

Hoe verzorg je jouw baby met dit warme weer? Baby's kunnen zelf hun lichaam nog niet goed op temperatuur houden. Met warm weer is het dus extra belangrijk dat je baby voldoende drinkt en het niet te warm krijgt. (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Opvoedtips

Steunen, stimuleren en sturen zijn de belangrijkste opvoedingsvaardigheden voor ouders van peuters. Welke opvoedtips kunnen jou als ouder daarbij helpen? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Als je problemen tegenkomt als ouder, is het goed om op tijd om hulp te vragen bij andere ouders, of professionele instanties. Welke hulp is er beschikbaar? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat in de opvoeding helpt je kind bij zijn ontwikkeling. Hoe pas je als ouder rust, reinheid en regelmaat toe en waarom is het belangrijk? (Meer...)

Opvoeden

Steunen

Ook al lijkt je peuter al groot en flink, hij heeft jouw steun hard nodig. Hoe biedt je je peuter steun en veiligheid en hoe help je hem omgaan met emoties? (Meer...)

Opvoeden

Stimuleren

Het is belangrijk de zelfstandigheid van je kind te stimuleren door het dingen zelf te laten doen, het te prijzen en dingen te leren. Hoe doe je dat op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Sturen

Een peuter leert luisteren door regels te overtreden. Je kunt je peuter helpen door regels op te stellen en duidelijkheid te geven. Hoe doe je dit? (Meer...)

Opvoeden

Delen

Het gevoel van eigendom is bij peuters erg aanwezig, waardoor ze nog niet kunnen delen. Hoe leer je je peuter om te delen en waarom dat belangrijk is? (Meer...)

Opvoeden

Niet reageren

Als je peuter ongewenst gedrag zoals zeuren of niet luisteren vertoont omdat het aandacht wil, kun je dat negeren. Hoe doe je dat op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Ruzie

Van ruzie leren kinderen hoe ze met conflicten om moeten gaan en hoe ze die kunnen oplossen. Wanneer grijp je in en hoe stimuleer je samenspelen zonder ruzie? (Meer...)

Opvoeden

Sinterklaas

Veel gezinnen vieren Sinterklaas, een spannende en leuke periode voor je kind. Welke afspraken maak je met je kind en hoe ga je om met angst en de zwartepietendiscussie? (Meer...)

Opvoeden

Opvoeden zonder geweld

Volgens de Nederlandse wet mogen ouders en opvoeders geen geweld gebruiken bij het opvoeden. Waarom is dat belangrijk en wat doe je als je kind thuis niet veilig is? (Meer...)

Opvoeden

Apart zetten

Als je peuter van 3 jaar of ouder ongewenst gedrag vertoont, kan het helpen om hem even stil of apart te laten zitten. Hoe doe je dat als ouder op een goede manier? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Kinderen die positief opgevoed zijn, ontwikkelen zich makkelijker tot zelfstandige volwassenen met zelfvertrouwen. Hoe zorg je er voor dat je je peuter positief opvoedt? (Meer...)

Opvoeden

Motoriek

Motoriek (Meer...)

Ontwikkeling

Zintuigen

Zintuigen (Meer...)

Ontwikkeling

Plassen en poepen

Plassen en poepen (Meer...)

Ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag (Meer...)

Gedrag

Slapen

Slapen (Meer...)

Gedrag

Aan tafel

Aan tafel (Meer...)

Gedrag

Mediaopvoeding

Als je media wilt aanbieden aan je peuter, is het belangrijk dat je dat samen doet. Hoe verloopt de ontwikkeling van kinderen tot basisschoolleeftijd op het gebied van media? (Meer...)

Media

Adviezen mediagebruik peuters

De meeste peuters vinden televisie kijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Welke adviezen voor mediagebruik kun je als ouder het beste aanhouden? (Meer...)

Media

Geschikte media peuters

Peuters vinden het leuk om naar andere kinderen en dieren te kijken, ook via media. Wat voor programma’s, spellen en apps zijn geschikt voor je peuter? (Meer...)

Media

Tips peuter-media

Er is veel geschikte media voor peuters, maar je moet wel weten waar je het kan vinden. Hoe en waar vind je tips voor leuke films, series, boeken en apps voor je peuter? (Meer...)

Media

Foto's op internet

Foto's van je baby delen op internet kan nadelige gevolgen hebben. Waar moet je op letten? (Meer...)

Media

Media op het kinderdagverblijf

Ook op de kinderopvang of het kinderdagverblijf heb je te maken met mediagebruik. Waar moet je als ouder op letten? (Meer...)

Media

Beeldschermtijd

Mediaopvoeding begint met het aanleren van gezonde digitale gewoontes. Het is vooral goed om duidelijk en consequent te zijn over beeldschermtijd. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Media

Gezonde eetgewoonten

Gezond eten is goed voor de ontwikkeling van je peuter, het is belangrijk om je kind gezonde eetgewoonten aan te leren. Hoe help je daar als ouder bij? (Meer...)

Voeding

Ontbijten

Ontbijten is goed voor de spijsvertering en helpt overgewicht voorkomen. Waarom is het voor je kind nog meer belangrijk en wat zit er in een goed ontbijt? (Meer...)

Voeding

Gezonde voeding

De Schijf van Vijf kan je helpen gezonde voeding uit te kiezen voor je kind. Wat is de Schijf van Vijf en hoe helpt het je kind gezonde eetgewoonten aan te leren? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

Als je kind een lastige eter is, kan het helpen om groentes en fruit lekkerder te maken of te verstoppen. Wat kun je nog meer doen om je kind toch te laten eten? (Meer...)

Voeding

Drie maaltijden

Vanaf 1 jaar kan je kind samen met jou mee-eten, zo kun je je kind ook gezonde eetgewoonten aanleren. Wat geef je je kind het beste voor ontbijt, lunch en avondeten? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

Met tussendoortjes op vaste tijdstippen voorkom je de gewoonte om elk moment van de dag te snoepen. Wat kun je nog meer doen om het tussendoortje gezond te houden? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

In onze voeding zitten alle vitamines die we nodig hebben, behalve vitamine D. Waarom heeft je kind tot 4 jaar altijd extra vitamine D nodig en wanneer na 4 jaar? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Als je kind vegetarisch eet moet je oppassen dat het wel voldoende vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt. In welke vegetarische producten zitten deze voedingsstoffen? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet is de kans groot dat het een tekort aan B12, ijzer, calcium, B1 en B2 ontwikkelt. Hoe zorg je dat je kind toch deze voedingsstoffen binnenkrijgt? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Een ijzertekort kan tot bloedarmoede bij je kind leiden. Hoe help je je kind voldoende ijzer binnen te krijgen en een tekort te voorkomen? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Als je kind een voedselallergie heeft, maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Hoe herken je het en wat moet je doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Een lactose-intolerantie komt bij kinderen amper voor, vanaf de geboorte hebben ze genoeg lactase om lactose te verteren. Wat doe je als je kind buikklachten heeft? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die in granen voorkomen. Welke klachten veroorzaakt een glutenintolerantie en wat kunnen de huisarts en een diëtist voor je kind doen? (Meer...)

Voeding

Trakteren

Als je peuter jarig is mag het trakteren op de peuterschool of creche. Wat zijn gezonde en leuke traktaties en hoe zorg je dat alle kinderen er van kunnen genieten? (Meer...)

Voeding

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby om een goede start te maken. Hoe lang ga je door met borstvoeding geven en bij wie kun je terecht voor advies? (Meer...)

Voeding

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind, van 0 tot 23 jaar. Welke ontwikkelingen van je peuter volgen zij op het consultatiebureau?  (Meer...)

Gezondheid

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg (JGZ) staan gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Door wie wordt dit dossier gebruikt? (Meer...)

Gezondheid

Vaccineren

Vaccineren (Meer...)

Gezondheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid

Klachten en verschijnselen

Klachten en verschijnselen (Meer...)

Gezondheid

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid (Meer...)

Gezondheid

Besnijdenis

Besnijdenis (Meer...)

Gezondheid

Veilig met eten en drinken

Veilig met eten en drinken (Meer...)

Veiligheid

Veilig in en om het huis

Veilig in en om het huis (Meer...)

Veiligheid

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer (Meer...)

Veiligheid

Hygiëne

Met een goede hygiëne blijft je kind beter gezond, ook de algemene hygiëne is daarbij belangrijk. Wat houdt dat in en hoe leer je je kind goede hygiënische gewoonten aan? (Meer...)

Verzorging

Een gezond gebit

Jonge kinderen kunnen ook gaatjes krijgen van zoetigheid. Hoe zorg je er voor dat je peuter een gezond gebit heeft en vanaf wanneer moet het naar de tandarts? (Meer...)

Verzorging

Luiers

Een poepluier verschonen gaat bij jongens anders dan bij meisjes. Daarna moet de huid goed verzorgd worden. Hoe doe je dat en kies je voor wasbare of wegwerpluiers? (Meer...)

Verzorging

Tanden poetsen

Goed poetsen en minder zoetigheid eten verkleint de kans op gaatjes. Hoe vaak en hoe moet je de tanden van je peuter poetsen en hoe maak je het leuk voor je kind? (Meer...)

Verzorging

Voorschoolse educatie

Voorschoolse educatie stimuleert de ontwikkeling van je kind voor het naar de basisschool gaat. Wat leert je kind en hoe help je zelf je kind bij de ontwikkeling? (Meer...)

School

Een school kiezen

Tussen 5 en 16 jaar oud moet je kind naar school. Hoe kies je de juiste basis- en middelbare school voor je kind en kan je kind ook al eerder naar school? (Meer...)

School

Aanmelden basisschool

Vanaf het vierde jaar mag je kind naar de basisschool, maar je kunt het al eerder aanmelden. Waarom moet je daar niet lang mee wachten en hoe werkt de toelating? (Meer...)

School

Voorbereiden basisschool

Voor het eerst naar de basisschool gaan is spannend voor je peuter. Hoe bereidt je je kind goed voor op naar de basisschool gaan en welke spullen moet je kopen? (Meer...)

School

Klimmen en klauteren

Klimmen en klauteren is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Als je kind bang is, kan een beetje aanmoediging helpen. Waar kun je nog meer op letten? (Meer...)

Spelen

Spel en sport

Spel en sport stimuleert alle ontwikkelingsgebieden van je kind en daarnaast is het voor je kind ook gewoon leuk. Met welke tips help je je kind hierbij? (Meer...)

Spelen

Leuke spelletjes

Peuters kunnen helemaal opgaan in de leuke spelletjes die je met ze speelt. Welke spelletjes voor binnen en buiten zijn leuk om te doen voor jou en je peuter? (Meer...)

Spelen

Buiten spelen

Buiten spelen is gezond voor je peuter, het helpt bij de sociale en motorische ontwikkeling en voorkomt overgewicht. Hoe zorg je dat je kind veilig buiten kan spelen? (Meer...)

Spelen

Samen spelen

Totdat je kind 2 jaar is, speelt het nog niet echt samen met andere kinderen. Samenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling. Hoe stimuleer je het bij je peuter? (Meer...)

Spelen

Speelplekken

Kinderen kunnen bijna overal spelen, maar niet iedere speelplek is geschikt voor elke leeftijd. Hoe zorg je er voor dat je peuter veilig in huis en buiten kan spelen? (Meer...)

Spelen

Speelotheek

Bij een speelotheek kun je veel verschillende soorten speelgoed tegen betaling lenen voor je peuter. Hoe vind je een speelotheek bij jou in de buurt? (Meer...)

Spelen

Speeltips

Peuters spelen het liefst in de buurt van een vertrouwd persoon en gaan vaak nogal ruw om met hun speelgoed. Met welke speeltips kun je rekening houden bij je kind? (Meer...)

Spelen

Leuk speelgoed

Je peuter vindt het leuk het leuk om met verschillende soorten speelgoed en materiaal te spelen. Wat is leuk speelgoed voor kinderen van 2 tot 4 jaar? (Meer...)

Spelen

Alleen spelen

Peuters kunnen nog niet lang alleen spelen, dat moeten ze nog leren. Hoe help je als ouder je peuter te leren om langer in zijn eentje te spelen? (Meer...)

Spelen

Winnen en verliezen

Spelletjes leren kinderen dat ze kunnen winnen en verliezen. Hoe leer je je peuter dat verliezen niet erg is en wat doe je als je kind niet tegen zijn verlies kan? (Meer...)

Spelen

Leren zwemmen

Je kunt je kind vroeg laten wennen aan water, bijvoorbeeld door samen naar peuterzwemmen te gaan. Hoe zwem je veilig met je peuter en wanneer kan je kind niet zwemmen? (Meer...)

Sport en beweging

Gezondheid en bewegen

Het is belangrijk dat peuters veilig, veel en gevarieerd bewegen en spelen. Hoe voorkom je overgewicht bij je peuter en hoe laat je hem meer bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Sport

Sport en bewegen kan helpen overgewicht te voorkomen bij je peuter en het is ook nog eens leuk. Welke vormen van sport zijn geschikt en veilig voor je kind? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Spelen en bewegen is niet alleen gezond, maar ook goed voor de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van je peuter. Hoe laat je je kind meer bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Op vakantie

Als je op vakantie gaat, begint die eigenlijk al thuis met de planning en de voorpret. Hoe zorg je dat je goed bent voorbereid om op vakantie te gaan met je peuter? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Logeren

Voor veel kinderen is uit logeren gaan erg leuk, maar het is wel goed om ze er op voor te bereiden. Hoe bereid je je peuter voor en hoe zorg je dat het goed verloopt? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Activiteiten in de vakantie

Tijdens de vakantie heb je tijd om leuke activiteiten te ondernemen met je peuter. Welke activiteiten en uitstapjes zijn geschikt voor je peuter om te doen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor vertrek

Als je op vakantie gaat met je peuter, moet je goed voorbereid zijn. Waar moet je aan denken voor vertrek en hoe zorg je dat je peuter mee kan genieten van de voorpret? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Tips voor onderweg

Je peuter kan zich onderweg naar het vakantieadres gaan vervelen, of zijn energie niet kwijt. Met welke tips zorg je dat jullie ontspannen aankomen op vakantie? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Reisziekte

Reisziekte komt het meest voor bij jonge kinderen. Door ongecontroleerde bewegingen raakt het evenwichtsorgaan verstoord. Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Verre reizen

Een verre reis maken met je peuter is een hele onderneming. Hoe zorg je dat je goed bent voorbereid en zowel jij als je peuter een leuke vakantie hebben? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken kan het zijn dat jij en je kind extra inentingen moeten krijgen. Hoe weet je welke prikken nodig zijn en waar haal je ze? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Ziektes in het buitenland

Jonge kinderen zijn extra vatbaar voor ziektes die in het buitenland voorkomen. Hoe voorkom je besmetting en malaria en wat doe je als jij of je peuter diarree krijgt? (Meer...)

Vakantie en vrije tijd

Omgaan met gevoelens

Als je kind niet goed kan omgaan met gevoelens, kan het probleemgedrag gaan vertonen. Hoe leer je kinderen gevoelens herkennen en waar hangt het uiten van gevoel vanaf? (Meer...)

Opvoeden

Zakgeld

Zakgeld helpt kinderen leren omgaan met geld, het is een leermiddel. Welke afspraken maak je met je kind, hoeveel zakgeld geef je en kun je soms wat extra geven? (Meer...)

Opvoeden

Sparen

Kinderen die vroeg leren sparen hebben daar later profijt van. Hoe help je je kind leren sparen en hoe kun je zelf geld sparen voor of schenken aan je kind? (Meer...)

Opvoeden

Sinterklaas

Veel gezinnen vieren in december Sinterklaas. Hoe ga je om met cadeaus, wat doe je als je kind bang is voor de Sint of Piet en wanneer stoppen kinderen met geloven? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedtips

Opvoeden is niet altijd makkelijk. Wat kun je doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden? (Meer...)

Opvoeden

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat waren vroeger de pijlers van een goede opvoeding en zijn nu nog steeds belangrijk. Hoe pas je deze leefregels toe bij het opvoeden van je kind? (Meer...)

Opvoeden

Belonen

Door het goede gedrag van je kind te belonen krijgt je kind een positief zelfbeeld. Dit kan al met aandacht en waardering, maar wat kun je nog meer doen? (Meer...)

Opvoeden

Consequent zijn

Consequent zijn betekent dat je je aan gemaakte afspraken houdt en doet wat je zegt. Dat is niet altijd makkelijk. Waarom is het belangrijk en hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Grenzen stellen

Om de relatie met je kinderen goed te houden, moet je grenzen stellen. Op welke manieren stel je duidelijke grenzen? (Meer...)

Opvoeden

Delen

Jonge kinderen hebben een sterk gevoel van eigendom en kunnen nog niet goed delen, dat komt pas als ze wat ouder zijn. Hoe kun je je kind helpen om te leren delen? (Meer...)

Opvoeden

Meehelpen in het huishouden

Van meehelpen in het huishouden leert je kind verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Hoe laat je het meehelpen, hoe verdeel je de taken en hoe beloon je het? (Meer...)

Opvoeden

Negeren

Als je kind zich niet aan grenzen houdt, is het soms beter om dit gedrag te negeren in plaats van er aandacht aan te besteden. Hoe negeer je negatief of vervelend gedrag? (Meer...)

Opvoeden

Protest

Kinderen protesteren soms, als ze het niet eens zijn met de regels. Wanneer pas je ze aan, hoe moet je juist niet reageren en hoe zorg je voor toezicht als je er niet bij bent? (Meer...)

Opvoeden

Ruzie

Straf je kind niet meteen als het ruzie maakt: ruzie hoort erbij en leert je kind met conflicten om te gaan. Wanneer grijp je wèl in? (Meer...)

Opvoeden

Straffen

Straffen is een manier om grenzen te stellen aan ongewenst gedrag van je kind. Het moet wel een passende, uitvoerbare en tijdelijke straf zijn. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Verbieden

Iets verbieden is soms nodig als je kind negatief gedrag vertoont, het is belangrijk daar consequent in te zijn en duidelijke regels af te spreken. Hoe doe je dat? (Meer...)

Opvoeden

Opvoeden zonder geweld

Kinderen die te maken krijgen met mishandeling kunnen leer- en gedragsproblemen ontwikkelen. Wat kun je doen om kinderen te beschermen tegen geweld? (Meer...)

Opvoeden

Opvoedingsondersteuning

Als je problemen tegen komt bij het opvoeden, kun je om opvoedingsondersteuning vragen. Waar kun je om hulp en begeleiding vragen, ook als je kind een beperking heeft? (Meer...)

Opvoeden

Apart zetten

Als kinderen zichzelf niet in de hand hebben, is het verstandig ze even apart te zetten of even laten stilzitten. Wanneer doe je dat en hoe doe je dat het beste? (Meer...)

Opvoeden

Positief opvoeden

Positief opvoeden helpt bij de ontwikkeling tot een zelfstandige volwassene met zelfvertrouwen. Hoe doe je dat en waarom is goed voor jezelf zorgen ook belangrijk? (Meer...)

Opvoeden

Financiële opvoeding

Kinderen die al vóór hun twaalfde hebben leren omgaan met geld doen het later financieel beter. Hoe leer je je kind goed met geld omgaan? (Meer...)

Opvoeden

Regels opstellen

Regels opstellen doe je zodat je kind weet wat je van hem verwacht. Hoe stel je regels op, hoe zorg je dat de regels werken en wat doe je als je kind regels overtreedt? (Meer...)

Opvoeden

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag (Meer...)

Gedrag

Pesten

Pesten (Meer...)

Gedrag

Slapen

Slapen (Meer...)

Gedrag

Spelen

Spelen (Meer...)

Gedrag

Aan tafel

Aan tafel (Meer...)

Gedrag

Mediaopvoeding

Mediaopvoeding (Meer...)

Media

Mediagebruik

Mediagebruik (Meer...)

Media

Veiligheid online

Veiligheid online (Meer...)

Media

Gezonde voeding

Voor kinderen is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Wat is de Schijf van Vijf, waarom moet dat en hoe geef je het goede voorbeeld? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

In groente en fruit zitten vitamines, mineralen en vezels die je kind nodig heeft, bijvoorbeeld vitamine C en B11. Hoe maak je groente en fruit lekker voor je kind? (Meer...)

Voeding

Drie maaltijden

Het eten van drie maaltijden op een dag op vaste tijden is goed voor je kind. Hoe stel je een gezonde maaltijd voor het ontbijt, de lunch en het avondeten samen? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

De meeste kinderen houden van zoete tussendoortjes, maar dat is niet altijd gezond. Wat zijn goede tussendoortjes, welke zijn minder goed en wanneer geef je ze? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Eet je kind vegetarisch, dan bestaat de kans op ijzertekort. Zorg daarom voor voeding waar ijzer inzit. Aan welke producten kun je denken? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Veganistisch eten is een dieet zonder dierlijke producten. Welke vitaminen en mineralen komen uit dierlijke producten en hoe voorkom je een tekort aan voedingsstoffen? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Een ijzertekort heeft bloedarmoede tot gevolg. Zuurstof kan dan niet goed door het lichaam getransporteerd worden naar alle organen. Hoe voorkom je een ijzertekort? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Een voedselallergie is een allergische reactie op eiwitten in eten. Hoe herken je een voedselallergie en wat kan de huisarts doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie komt door een tekort aan lactase in de darmen en veroorzaakt buikklachten. Het komt bij kinderen bijna nooit voor. Wat kan de huisarts doen? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Een glutenintolerantie beschadigd het slijmvlies en de dunne darm door een eiwit in granen. Hoe weet je of je kind glutenintolerant is en welk dieet is geschikt?  (Meer...)

Voeding

Gezonde eetgewoonten

Als je je kind gezonde eetgewoonten, zoals gevarieerd en regelmatig eten, aanleert is dat goed voor de ontwikkeling van je kind. Wat zijn tips voor gezonde eetgewoonten? (Meer...)

Voeding

Ontbijten

Kinderen die ontbijten worden minder snel dik en concentreren zich beter op school. Waaruit bestaat een gezond ontbijt en wat doe je als je kind er moeite mee heeft? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

Kinderen groeien, vooral in de puberteit, veel in korte tijd en eten dan ook meer. Hoe zorg je dat ze voldoende vitamines, bijvoorbeeld vitamine D, binnenkrijgen? (Meer...)

Voeding

Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. Wat doet de JGZ? (Meer...)

Gezondheid

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier JGZ noteert de Jeugdgezondheidszorg gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Wat houdt dit dossier in? (Meer...)

Gezondheid

Vaccineren

Vaccineren (Meer...)

Gezondheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid

Klachten en verschijnselen

Klachten en verschijnselen (Meer...)

Gezondheid

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid (Meer...)

Gezondheid

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer (Meer...)

Veiligheid

Veilig in en om het huis

Veilig in en om het huis (Meer...)

Veiligheid

Motoriek

Motoriek (Meer...)

Ontwikkeling

Zintuigen

Zintuigen (Meer...)

Ontwikkeling

Plassen en poepen

Plassen en poepen (Meer...)

Ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Veranderend lichaam en (pre)puberteit (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Vrienden

Vrienden (Meer...)

Ontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

School en opvoeding

School en opvoeding (Meer...)

School

Vervoer naar school

Vervoer naar school (Meer...)

School

Problemen op school

Problemen op school (Meer...)

School

Primair onderwijs

Primair onderwijs (Meer...)

School

Middelbare school

Middelbare school (Meer...)

School

Een schoon lichaam

Je leert je kinderen over het belang van een schoon lichaam door een goed voorbeeld te zijn en er over te vertellen. Wat moet je je zoon of dochter leren over hygiëne? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Een gezond gebit

Vervang de tandenborstel om de drie maanden, of als de haartjes gaan wijken. Wat kun je nog meer doen om het gebit van je kind gezond te houden? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Veranderend lichaam

Een vettere huid, jeugdpuistjes, meer zweten: door hormonen verandert het lichaam van je kind. Hoe zorg je dat het zijn lichaam goed verzorgt? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes (acne) is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening, het ontstaat door hormonale schommelingen. Wat kun je tegen jeugdpuistjes doen? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Tanden poetsen

Tanden poetsen is belangrijk voor een gezond gebit. Hoe leer je je kind (elektrisch) poetsen, hoe poets je een beugel en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Verzorging en uiterlijk

Hobby's en muziek

Muziek is belangrijk voor de ontwikkeling van de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Waarom zijn hobby’s nog meer belangrijk? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Op vakantie

Bij op vakantie gaan hoort een goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan een paspoort voor je kind als je naar het buitenland gaat. Waar moet je nog meer aan denken? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Schoolvakanties

Vakantie onder schooltijd is vrijwel onmogelijk. Onder welke voorwaarden kun je toch extra vakantie of verlof aanvragen? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Activiteiten in de vakantie

De vakantie is het perfecte moment voor leuke uitstapjes en activiteiten met je kind. Welke activiteiten kun je met elkaar ondernemen tijdens de vakantie? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Tips voor vertrek

Een goede voorbereiding voor jullie vertrek op vakantie is belangrijk, zeker als je een verre reis gaat maken met je kind. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Tips voor onderweg

Of je nou met de bus, trein of auto op vakantie gaat, je kunt wel wat tips voor onderweg gebruiken. Wat doe je tegen verveling en hoe maak je de reis prettig voor je kind? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Reisziekte

Reisziekte is een verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Hoe herken je reisziekte, hoe voorkom je het bij je kind en wat kun je er tegen doen? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Vakantiekampen

Als je niet samen met je kind op vakantie kunt, is een vakantiekamp een goed alternatief. Wat zijn vakantiekampen en kan je kind met een beperking er ook heen? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Verre reizen

Als je met je kind verre reizen gaat maken, is goede voorbereiding noodzakelijk. Hoe bereid je je voor op een warm klimaat, de vliegreis en hoe wen je aan je vakantieland? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Ziektes in het buitenland

In het buitenland kun je ziektes oplopen die in Nederland niet meer voorkomen. Hoe voorkom je besmetting, wat moet je doen bij diarree en hoe voorkom je malaria? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Aangepaste vakantie

Als je kind een beperking heeft, kan het lastig zijn om een vakantie te boeken. Waar vind je betrouwbare aanbieders van aangepaste vakanties en vakantiekampen? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Logeren

Logeren is voor veel kinderen leuk, maar je kind kan ook heimwee krijgen. Hoe bereid je je kind voor op logeren en hoe maak je de ervaring zo fijn mogelijk? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Activiteiten ondernemen

Activiteiten ondernemen, samen of door je kind alleen, is leuk en belangrijk. Maak onderscheid tussen activiteiten die moeten en die je kind leuk vind. Hoe doe je dat? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken, moet je kind misschien worden ingeënt tegen ziektes die hier niet meer voorkomen. Hoe weet je welke prikken nodig zijn? (Meer...)

Vrije tijd en vakantie

Gezondheid en bewegen

Bewegen is heel belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Het zorgt voor een goede conditie en betere weerstand. Hoeveel en welke beweging heeft het nodig? (Meer...)

Sport en beweging

Sporten en buiten spelen

Sporten en buiten spelen ontwikkelt motoriek, uithoudingsvermogen en spierkracht. Hoe kiezen jullie een sport uit en hoe zorg je dat het sporten veilig gebeurt? (Meer...)

Sport en beweging

Veilig sporten

Sporten kan ongelukken en blessures veroorzaken, goede bescherming en begeleiding is dan ook belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig kan sporten? (Meer...)

Sport en beweging

Skateboarden en skaten

Skateboarden en skaten is gezond, maar je kind moet wel voorzichtig zijn. Welke bescherming heeft het nodig, wat leert het op skateles en welke plekken zijn geschikt? (Meer...)

Sport en beweging

Spel en sport

Sporten is niet alleen goed voor de gezondheid van je kind; bij een sportclub doet het ook sociale contacten op. Waarom zijn spel en sport nog meer zo belangrijk? (Meer...)

Sport en beweging

Sportvereniging

Bij een sportvereniging gaan leert je kind omgaan met anderen en is goed voor de conditie. Hoe laat je je kind zelf een sport kiezen en wat als je het niet kan betalen? (Meer...)

Sport en beweging

Leren zwemmen

Kinderen die leren zwemmen kunnen zich redden als ze in het water vallen. Hoe lang moet je kind op zwemles, hoe kies je een zwembad en wat als je het niet kan betalen? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Door regelmatig te bewegen worden kinderen fitter, krijgen ze meer energie en krijgen ze sterkere botten. Hoe laat je je kind regelmatig een uur per dag bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Aan tafel

Aan tafel (Meer...)

Gedrag

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag (Meer...)

Gedrag

Pesten

Pesten (Meer...)

Gedrag

Slapen

Slapen (Meer...)

Gedrag

Financiële opvoeding

Financiële opvoeding (Meer...)

Opvoeden

Seks

Seks (Meer...)

Opvoeden

Voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen (Meer...)

Opvoeden

Mijn kind is zwanger

Mijn kind is zwanger (Meer...)

Opvoeden

Opvoedtips en hulp bij opvoeden

Opvoedtips en hulp bij opvoeden (Meer...)

Opvoeden

Mediaopvoeding

Mediaopvoeding (Meer...)

Media

Gamen

Gamen (Meer...)

Media

Veiligheid online

Veiligheid online (Meer...)

Media

Social media

Social media (Meer...)

Media

Uitgaan

Uitgaan (Meer...)

Vrije tijd

Hobby's en muziek

Hobby's en muziek (Meer...)

Vrije tijd

Vakantie

Vakantie (Meer...)

Vrije tijd

Drie maaltijden

Het verzorgen van drie maaltijden per dag is het minste wat je kan doen om te zorgen dat je kind voldoende gezond eet. Waar kun je op letten bij de drie maaltijden? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

Pubers hebben elke dag groente en fruit nodig, maar houden hier niet altijd van. Hoe zorg je dat je groente en fruit lekkerder maakt voor je kind? (Meer...)

Voeding

Gezonde voeding

Voor pubers in de groei is het heel belangrijk dat ze drie gezonde maaltijden per dag krijgen. Hoe zorg je voor gezonde voeding en wat kan de Schijf van Vijf hierin betekenen? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

Je kunt je kind het best maximaal vier keer per dag een tussendoortje geven. Wat kun je geven en hoeveel moet je bewegen om deze tussendoortjes weer weg te werken? (Meer...)

Voeding

Extra vitamines

Soms hebben kinderen extra vitamines nodig. Wanneer zijn welke extra vitamines raadzaam? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Bij vegetarisch eten eet je geen vlees of vis meer. Hoe krijgt je kind toch voldoende ijzer en vitamine B12 binnen? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Bij veganistisch eten laat je alle dierlijke producten weg, ook eieren en zuivel. Welke voedingsstoffen heeft je kind extra nodig bij een veganistisch dieet? (Meer...)

Voeding

IJzertekort

Als je kind bleek is, snel moe en buiten adem, kan het een ijzertekort hebben. Wat kan het gevolg zijn van een ijzertekort en hoe kun je dit voorkomen? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door eiwitten die in bepaalde voeding voorkomen. Welke voeding is dit, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Lactose is een melksuiker dat in moedermelk en zuigelingenvoeding zit en een intolerantie kan veroorzaken. Hoe ontstaat dit, wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in bepaalde granen en die een intolerantie kunnen verzoorzaken. Wat zijn de klachten en wat kun je doen? (Meer...)

Voeding

Sportvoeding

Kinderen die aan sport doen, hebben een evenwichtige voeding nodig. Welk eten en drinken is dan het beste? (Meer...)

Voeding

Ramadan en Suikerfeest

Vasten tijdens de Ramadan kan erg lastig zijn voor je puber. Hoe begeleid je je kind daarbij en welke afspraken kun je maken over eten op het Suikerfeest? (Meer...)

Voeding

Digitaal dossier JGZ

De jeugdgezondheidszorg noteert de gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind in een digitaal dossier. Wat zijn de voordelen boven een papieren dossier en wie hebben recht op inzage? (Meer...)

Gezondheid

Jeugdgezondheidszorg

Tot je kind 18 is, kun je met al je vragen terecht blij de Jeugdgezondheidszorg. Wat doen zij precies en hoe gaat het met afspraken maken? (Meer...)

Gezondheid

Verzorging en uiterlijk

Verzorging en uiterlijk (Meer...)

Gezondheid

Depressie

Depressie (Meer...)

Gezondheid

Eetstoornissen

Eetstoornissen (Meer...)

Gezondheid

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid (Meer...)

Gezondheid

Soa's

Soa's (Meer...)

Gezondheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid

Klachten en verschijnselen

Klachten en verschijnselen (Meer...)

Gezondheid

Vaccinaties

Vaccinaties (Meer...)

Gezondheid

Op de fiets

Je kind gaat op de fiets naar vrienden, school of werk. Waar moet een veilige fiets aan voldoen en hoe zorg je dat je puber zich veilig gedraagt in het verkeer? (Meer...)

Veilig in het verkeer

In de auto

Vanaf 17 jaar mag je kind autorijlessen nemen, het krijgt dan eerst een beginnersrijbewijs. Wanneer gebeuren de meeste ongelukken en wat bespreek je over alcohol? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Brommers en scooters

Vanaf 16 jaar mag je kind met het AM rijbewijs op een brommer of scooter rijden. Wat is een snorfiets en waar hangt de hoogte van de verzekeringspremie vanaf? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Rijlessen en auto's

Je kind mag vanaf 17 jaar beginnen met autorijlessen nemen. Welke onderdelen zitten er in het rijexamen en wat houdt het beginnersrijbewijs precies in? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Beginnersrijbewijs

Als je kind een rijbewijs haalt, krijgt het de eerste vijf tot zeven jaar een beginnersrijbewijs. Wat zijn de regels en hoe verschilt het van een puntenrijbewijs? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Roken

Roken (Meer...)

Genotmiddelen

Drank

Drank (Meer...)

Genotmiddelen

Drugs

Drugs (Meer...)

Genotmiddelen

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Vrienden

Vrienden (Meer...)

Ontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling

Spraak- en taalontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Leerplicht

Kinderen van 5 tot 18 zijn leerplichtig, ze moeten de basisschool afmaken en een opleiding volgen. Wat houdt de leerplicht precies in en waarom bestaat het? (Meer...)

School

Leerplichtambtenaar

Als er sprake is van verzuim meldt de school dit aan de leerplichtambtenaar. Wat houdt schoolverzuim in en wat zijn de consequenties als je kind verzuimt? (Meer...)

School

Middelbare school

Middelbare school (Meer...)

School

Problemen op school

Problemen op school (Meer...)

School

Studie- en beroepskeuze

Studie- en beroepskeuze (Meer...)

School

Schoolgeld en studiekosten

Schoolgeld en studiekosten (Meer...)

School

Vervoer naar school

Vervoer naar school (Meer...)

School

Vrije tijd en sport

Door te sporten voel je je fit en vrolijk, het is belangrijk dat jij en je je puber beweging krijgen in jullie vrije tijd. Hoe help je je kind een leuke sport uitkiezen? (Meer...)

Sport en beweging

Gezondheid en bewegen

Voldoende beweging is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Wat kun je doen om de gezondheid van je kind te bevorderen en het bewegen te stimuleren? (Meer...)

Sport en beweging

Veilig sporten

Sporten is goed voor je kind, met veilig sporten voorkomt je kind blessures. Hoe kiest je kind een sport uit en wat is belangrijk bij veilig sporten? (Meer...)

Sport en beweging

Sport

Sporten is niet alleen goed voor de conditie van je kind, maar ook voor sociale contacten. Waar kan je kind sporten en wat als je het niet kunt betalen? (Meer...)

Sport en beweging

Bescherming en blessures

Bij sporten bestaat er een kans op ongelukken en blessures, goede begeleiding en beschermende kleding is belangrijk. Hoe voorkom je blijvende schade bij je kind? (Meer...)

Sport en beweging

Skateboarden en skaten

Als je kind wil skateboarden, skaten of waveboarden kun je beschermingsmaatregelen nemen. Hoe zorg je dat je kind veilig kan skaten en goed beschermd is? (Meer...)

Sport en beweging

Beweegtips

Om gezond en fit te blijven, moet je puber voldoende bewegen. Hoe kun je dit stimuleren en wat is het calorieverbruik tijdens bewegen? (Meer...)

Sport en beweging

Winnen en verliezen

Van spel en sport leren pubers dat je kunt winnen en verliezen, sommige pubers kunnen slecht tegen hun verlies. Hoe leer je je kind omgaan met verliezen? (Meer...)

Sport en beweging

Werkomstandigheden

Er zijn regels over werkomstandigheden voor jongeren met een bijbaan. Wat mag je kind wel en niet doen en hoeveel uren en dagen mag je kind werken? (Meer...)

Wonen en werken

Wonen met een beperking

Als je kind een beperking heeft kan het nodig zijn om aanpassingen te doen in huis. Waar kun je aanpassingen aanvragen en wat als je kind op zichzelf wil gaan wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Op kamers

Als je kind uit huis wil, gaat het waarschijnlijk op kamers wonen. Hoe kan je kind aan een studentenkamer komen en waarom zijn kamers vaak erg duur? (Meer...)

Wonen en werken

Bijbaantje en vakantiewerk

Vanaf 13 jaar mag je kind een bijbaantje of vakantiewerk doen voor minimumjeugdloon. Hoeveel uur per week mag je kind werken en wat als je kind nog geen 13 is? (Meer...)

Wonen en werken

Solliciteren

Als je kind een bijbaan wil, moet het solliciteren of een open sollicitatie sturen. Waar let je op in een vacature en hoe maakt je kind een goede indruk? (Meer...)

Wonen en werken

Vrijwilligerswerk

Door vrijwilligerswerk leert je puber waar het goed in is en het kan ook een opstapje zijn naar betaald werk. Waar vind je kind passend vrijwilligerswerk? (Meer...)

Wonen en werken

Zelf geld verdienen

Als je kind zelf geld gaat verdienen, kan dat invloed hebben op de studiefinanciering en de kinderbijslag. Waar moet je kind nog meer rekening mee houden? (Meer...)

Wonen en werken

Opvallend gedrag

Kinderen kunnen problemen hebben waardoor ze extra lastig op te voeden zijn en opvallend gedrag vertonen. Waar vind je ondersteuning bij probleemgedrag van je kind? (Meer...)

Ongewenst gedrag

In overtreding

Soms komen jongeren in contact met de politie omdat ze in overtreding zijn. Hoe verschilt dat tussen jongens en meisjes, wat is heling en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Gokken

Als je kind een keer wil gokken, is dat normaal en niet erg. Wat is gokken, hoe herken je een gokverslaving en wat kun je als ouder doen om je kind te helpen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Agressief gedrag

Agressie kan een houding zijn om andere problemen te verbergen. Wat kun je doen als je kind vaak agressief reageert? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Discrimineren

Discrimineren is het ongelijk behandelen van mensen op basis van hun kenmerken. Wat doe je als je kind discrimineert of er zelf last van heeft en kun je het voorkomen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Stelen en vandalisme

Stelen en vandalisme is strafbaar, jongeren vanaf 18 jaar worden berecht als volwassenen en krijgen een strafblad. Wat kun je als ouder bespreken met je kind? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotionele ontwikkeling (Meer...)

Ontwikkeling

Vrienden

Vrienden (Meer...)

Ontwikkeling

Gezondheid en bewegen

Als jongeren minstens een uur per dag intensief bewegen, blijven hun gewicht en conditie gezond. Waarom is genoeg bewegen nog meer belangrijk? (Meer...)

Gezondheid

Slaap

Sommige jongeren hebben meer slaap nodig dan anderen. Hoeveel slaap heeft je kind nodig, wat helpt voor een betere nachtrust en welke problemen komen door een slaaptekort? (Meer...)

Gezondheid

Depressie

Depressie (Meer...)

Gezondheid

Eetstoornissen

Eetstoornissen (Meer...)

Gezondheid

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid (Meer...)

Gezondheid

Soa's

Soa's (Meer...)

Gezondheid

Ziekten en aandoeningen

Ziekten en aandoeningen (Meer...)

Gezondheid

Seksuele opvoeding

Als ouder speel je een centrale rol in de seksuele opvoeding van je kind. Hoe kun je hier aan bijdragen? (Meer...)

Opvoeden

Financiële opvoeding

Zodra je kind 18 is, is het zelf financieel verantwoordelijk. Hoe help je bij de financiële opvoeding, wat moet je kind regelen en wat kun je met een DigiD? (Meer...)

Opvoeden

Seks

Seks (Meer...)

Opvoeden

Mijn kind is zwanger

Mijn kind is zwanger (Meer...)

Opvoeden

Gezonde voeding

Gezonde voeding voor jongeren bestaat uit voldoende hoeveelheden uit de Schijf van Vijf. Wat is dat, waarom de Schijf van Vijf en hoeveel moet je kind bewegen? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

In groente en fruit zitten vitaminen, mineralen en vezels. Het is belangrijk dat je kind dagelijks 2 ons groente en 2 stuks fruit eet. Hoe kun je je kind daarbij helpen? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

Jongeren kunnen het best maximaal vier tussendoortjes per dag eten. Hoelang moet je kind bewegen om populaire tussendoortjes te verbranden en hoe snack je gezond? (Meer...)

Voeding

Gezond koken

Als je kind het huis uit gaat kan het moeten wennen aan zelf gezond koken. Hoe help je daar als ouder bij en wat doe je als kind heel erg afvalt of juist veel aankomt? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Als je kind vegetarisch eet moet je zorgen dat het genoeg ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Welke producten zijn daarvoor geschikt en waar helpt vitamine C bij? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet, loopt het risico op een tekort aan voedingsstoffen. Op welke voedingsstoffen moet je goed letten en hoe voorkom je een tekort bij je kind? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Als het afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen bepaalde eiwitten in eten, heet dat een voedselallergie. Welke klachten krijgt je kind daarvan en wat is intolerantie? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie maken de darmen te weinig lactase aan. Dit zorgt voor buikklachten als kramp en winderigheid. Wat moet je doen als je denkt dat je kind dit heeft? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten komen voor in granen als tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Hoe herken je een glutenintolerantie? (Meer...)

Voeding

Sportvoeding

Sportvoeding in de vorm van extra warm eten of een boterham is geschikt voor jongeren die veel sporten. Zijn sportdrankjes nodig en waarom is water drinken belangrijk? (Meer...)

Voeding

Roken

Roken (Meer...)

Genotmiddelen

Drank

Drank (Meer...)

Genotmiddelen

Drugs

Drugs (Meer...)

Genotmiddelen

Op de fiets

Jongeren gaan vaak op de fiets naar vrienden, school of werk. Hoe zorg je er voor dat de fiets van je kind veilig is en je kind zich veilig gedraagt in het verkeer? (Meer...)

Veilig in het verkeer

In de auto

Vanaf 17 jaar mag je kind zijn rijbewijs halen en zelf auto rijden. Hoe weet je of hij veilig rijdt, wanneer gebeuren de meeste ongelukken en wat zeg je over alcohol? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Rijlessen en auto's

Vanaf 17 jaar mag je kind autorijlessen nemen. Hoe kies je een rijschool uit, waar bestaat het rijexamen uit, wat als je kind 4 keer zakt en waarom is een eigen auto duur? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Brommers en scooters

Vanaf 16 jaar mag je kind na het halen van het AM rijbewijs op een brommer of scooter rijden. Waar mag het rijden, wat is een snorfiets en is verzekeren verplicht? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Beginnersrijbewijs

Nadat je je rijbewijs hebt gehaald, krijg je in ieder geval de eerste vijf jaar een beginnersrijbewijs. Wat houdt het beginnersrijbewijs in? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Motorrijden

Vanaf 18 jaar mag je kind, na het behalen van het A rijbewijs, motorrijden. Hoe ziet het examen eruit en op welke motor doet je kind praktijkexamen? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Uitgaan

Uitgaan (Meer...)

Vrije tijd

Vakantie

Vakantie (Meer...)

Vrije tijd

Studie- en beroepskeuze

Studie- en beroepskeuze (Meer...)

School en studie

Problemen op school

Problemen op school (Meer...)

School en studie

Studiekosten

Studiekosten (Meer...)

School en studie

Werkomstandigheden

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden en veiligheid op het werk. Hoe kan je kind helpen de veiligheid op het werk te verhogen? (Meer...)

Wonen en werken

Stress op het werk

Als de werkdruk (te) hoog ligt, kan je kind last krijgen van stress op het werk. Wat zijn vaak de oorzaken van werkstress en wat kan je kind er tegen doen? (Meer...)

Wonen en werken

Kosten woonruimte

Als je kind op zichzelf gaat wonen, moet het zelf de kosten voor woonruimte betalen. Met welke eenmalige en terugkomende kosten moet je kind rekening houden? (Meer...)

Wonen en werken

Op kamers

Er komt een moment dat je kind op kamers wil gaan wonen. Welke opties voor kamerhuur zijn er, waarom zijn studentenkamers duur en wat hoort bij de uitzet? (Meer...)

Wonen en werken

Wonen met een beperking

Wonen met een beperking vereist soms aanpassingen aan het huis. Waar kun je dat aanvragen, hoe kan je kind toch op vakantie en wat als je kind op zichzelf wil wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Huren of kopen voor je kind

Als je kind geen studentenkamer kan vinden, kun je een huis huren of kopen. Hoe kun je dat het beste doen en waar vind je de benodigde informatie over wet- en regelgeving? (Meer...)

Wonen en werken

Solliciteren

Solliciteren doe je op een vacature of door een open sollicitatie te sturen. Waar moet je kind op letten, wat is een cv en welke tips geef je voor het gesprek? (Meer...)

Wonen en werken

Bijbaantje en vakantiewerk

Onder de 18 jaar gelden veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Wat voor werk kunnen jongeren doen? (Meer...)

Wonen en werken

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk vergroot de talenten en de wereld van je kind en kan een opstapje zijn naar betaald werk. Hoe vindt je kind vrijwilligerswerk dat bij hem past? (Meer...)

Wonen en werken

Voorbereiding zelfstandig wonen

Als je kind zelfstandig gaat wonen, moet het voor zichzelf gaan zorgen. Hoe help je je kind zich goed voor te bereiden op zelfstandig wonen terwijl ze nog thuis wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Werken met een beperking

Werken met een beperking kan lastig zijn. Sinds de participatiewet van 2015 zijn regelingen veranderd. Wat zijn die veranderingen en waar vind je kind meer informatie? (Meer...)

Wonen en werken

Emigreren

Jongvolwassenen zijn nog steeds bezig hun eigen identiteit vorm te geven. Wat betekent een grote levensverandering als emigreren voor je kind? (Meer...)

Wonen en werken

Geen studie of werk?

Volgens de werkleerplicht moeten jongeren onder de 27 jaar werken of leren. Wanneer komt je kind in aanmerking voor een bijstandsuitkering? (Meer...)

Geldzaken

Sparen

Als je kind al vroeg geld spaart, zal het daar profijt van hebben. Hoe kun je je kind geld laten sparen? (Meer...)

Geldzaken

Verzekeringen

Welke verzekering je afsluit hangt af van je situatie, de risico's die je loopt en het nut van de verzekering. Welke verzekeringen zijn er en welke zijn verplicht? (Meer...)

Geldzaken

Schulden

Veel jongeren lenen geld bij familie en vrienden om bijvoorbeeld telefoonrekeningen te betalen. Wanneer ben jij aansprakelijk en hoe help je schulden te voorkomen? (Meer...)

Geldzaken

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor de ziektekostenverzekering. Waar hangt de hoogte van af en welke wijzigingen moet je doorgeven? (Meer...)

Geldzaken

Huurtoeslag

Jongeren met een baan en een zelfstandige huurwoonruimte kunnen huurtoeslag aanvragen. Wanneer kom je in aanmerking voor huurtoeslag? (Meer...)

Geldzaken

Kostgeld

Ook als je het geld niet nodig hebt, is het slim om je volwassen, thuiswonende kind kostgeld te laten betalen. Zo leren ze dat levensonderhoud geld kost. Hoeveel kun je vragen? (Meer...)

Geldzaken

Lenen

Als je puber een lening wil afsluiten, is het belangrijk dat je nadenkt of dat echt nodig is en of ze het terug kunnen betalen. Welke spelregels en leningen zijn er zoal? (Meer...)

Geldzaken

Uitkering

Als jij of je kind geen werk heeft en geen opleiding volgt, kun je hulp krijgen van de gemeente. Welke hulp biedt de gemeente en welke financiële hulp en uitkering is geschikt? (Meer...)

Geldzaken

Ik als moeder

Wanneer je voor het eerst moeder wordt, is alles nieuw en komt er een hoop op je af. Hoe ga je het beste om met het moederschap en alle nieuwe taken die daarbij horen? (Meer...)

Ik als ouder

Ik als vader

Er bestaat geen blauwdruk voor goede vaders, je bepaalt zelf hoe je bent als vader of opvoeder. Hoe ga je om met het vaderschap en wat moet je bespreken met je partner? (Meer...)

Ik als ouder

Schuldgevoel

Je voelt je als ouder verantwoordelijk en kunt last hebben van schuldgevoel als het leven van je kind anders loopt dan je zou willen. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Ik als ouder

Onzekerheid

Het is heel normaal om af en toe onzeker te zijn over de opvoeding van je kind. Het kan ook zijn dat je jezelf leert kennen op een andere manier. Waar vind je hulp? (Meer...)

Ik als ouder

Bezorgdheid en loslaten

Je kind beschermen, begeleiden en loslaten: iedere ouder doet het op zijn eigen manier. Hoe vind je balans in loslaten en het uiten van je bezorgdheid? (Meer...)

Ik als ouder

Je relatie verandert

Als je vader of moeder wordt, verandert ook de relatie met je partner. Je gaat van partnerschap naar ouderschap. Hoe kunnen jullie daar het beste mee omgaan? (Meer...)

Ik als ouder

Je sociale leven verandert

Als je vader of moeder bent, verandert je sociale leven en is het lastiger een balans te vinden. Waarom is steun belangrijk en hoe houd je je sociale leven op peil? (Meer...)

Ik als ouder

Tijd voor jezelf

Als ouder heb je het druk, het is soms lastig om tijd voor jezelf of voor elkaar te maken. Het is belangrijk dat wel te doen. Hoe zorg je dat je er wel aan toekomt? (Meer...)

Ik als ouder

Samen opvoeden

Je kind samen opvoeden kan wel eens lastig zijn, doordat jullie allebei een andere opvoeding en achtergrond hebben. Hoe zorg je dat jullie goed kunnen samenwerken? (Meer...)

Ik als ouder

Goedbedoeld advies

Bij het zoeken naar jouw eigen weg in het opvoeden van je kind, kunnen goedbedoelde opvoedadviezen je onzeker maken. Hoe vind je jouw weg in krachtig ouderschap? (Meer...)

Ik als ouder

Verantwoordelijkheid

Voor de wet ben je verantwoordelijk voor je kind tot het 21 jaar is. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer verantwoordelijkheid het zelf krijgt. Waar moet je goed over nadenken? (Meer...)

Ik als ouder

Samenwonen

Of jullie getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben, bepaalt of jullie automatisch de wettelijke ouders zijn wanneer jullie kind wordt geboren. Wat is het verschil? (Meer...)

Relatie en gezin

Nog een kind?

De keus om een tweede (of derde, vierde) kind te krijgen is een persoonlijke keus . Hoe bereid je je kind goed voor op een nieuw broertje of zusje? (Meer...)

Relatie en gezin

Alleenstaande ouder

Als je gescheiden bent, je partner overleden is of bewust alleenstaand ouder bent, moet je met een aantal dingen rekening houden. Welke dingen zijn dat? (Meer...)

Relatie en gezin

Homo-ouders

Kinderen van homoseksuele ouders ontwikkelen zich niet anders dan andere kinderen, maar de gezinssituatie is wel anders. Hoe praat je daarover met je kind? (Meer...)

Relatie en gezin

Jonge ouders

Als jonge ouder kom je voor bijzondere uitdagingen te staan, bijvoorbeeld je studie combineren met een kind. Waar moet je als jonge ouder rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Oudere ouders

Misschien heb je bewust gekozen om op oudere leeftijd aan kinderen te beginnen, of lukte het om andere redenen niet. Welke voor- en nadelen zitten er aan oudere ouders? (Meer...)

Relatie en gezin

Pleegouders

Pleegouders nemen tijdelijk een kind gedwongen of vrijwillig in huis. Waar kun je je aanmelden als pleegouder en wat gebeurt er na je aanmelding? (Meer...)

Relatie en gezin

Adoptieouders

Je kunt in je testament opnemen wie de voogdij krijgt van je minderjarige kinderen als jij (en je partner) overlijden. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Peetouders

Sommige ouders vragen iemand als peetoom of peettante. Wat was en is de rol van peetouders? (Meer...)

Relatie en gezin

Ouders uit een andere cultuur

Voor ouders uit een andere cultuur is een kind opvoeden in Nederland niet altijd makkelijk. Tegen welke verschillen in opvoeden loop je als ouder aan? (Meer...)

Relatie en gezin

Gelovige ouders

Voor gelovige ouders speelt het geloof een belangrijke rol in de opvoeding. Hoe praat je over jullie andere gewoontes en normen en waarden met je kind? (Meer...)

Relatie en gezin

Groot gezin

Een groot gezin is gezellig en leuk, maar ook vol en druk. Het kan lastig zijn om je aandacht en zorg te verdelen. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Rechten van het kind

Kinderen tot 18 jaar hebben rechten die in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties staan. Welke rechten hebben kinderen? (Meer...)

Relatie en gezin

Verhuizen

Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker voor jou en voor je kind. Hoe zorg je er voor dat je kind goed voorbereid is en ook went aan een nieuwe school? (Meer...)

Relatie en gezin

Kind van een spermadonor

Als je een kind hebt van een spermadonor, is het goed om daar open over te zijn naar je kind. Hoe doe je dat en hoe komt je kind in contact met familie en de donor? (Meer...)

Relatie en gezin

Overlijden en rouw

Kinderen rouwen niet altijd zichtbaar, toch verandert er veel in het gezin na een overlijden. Hoe help je je kind na een overlijden en hoe ga je om met je eigen rouw? (Meer...)

Problemen in het gezin

Psychische en verslavingsproblemen

Als ouder met psychische of verslavingsproblemen is opvoeden vaak moeilijk. Hoe help je voorkomen dat je kind later ook last krijgt van deze problemen? (Meer...)

Problemen in het gezin

Ouders met een verstandelijke handicap

Als ouder met een verstandelijke handicap sta je er niet alleen voor. Waar vind je hulp en begeleiding bij zelfstandig wonen en het opvoeden van je kind? (Meer...)

Problemen in het gezin

Kinderen met zorgtaken

Kinderen met zorgtaken krijgen niet de kans zich te ontwikkelen zoals leeftijdgenootjes. Hoe kun jij zelf je mantelzorgende kind helpen en waar kan je kind terecht? (Meer...)

Problemen in het gezin

Voogdij regelen

In je testament kun je opnemen wie de voogdij krijgt van je minderjarige kind als jij (en je partner) overlijden. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Problemen in het gezin

Ouders met zorgtaken

Als ouder met zorgtaken voor een kind met een beperking, stoornis of chronische ziekte komt er veel op je af. Waar vind je lotgenoten en hoe combineer je werk en gezin? (Meer...)

Problemen in het gezin

Voogdij

Een voogd oefent gezag uit over een minderjarig kind. Welke persoon of instelling wordt voogd als je niet meer voor je kind kunt zorgen of beide ouders overlijden? (Meer...)

Problemen in het gezin

De scheiding

Als je gaat scheiden heeft dat een grote invloed op je kind. Hoe kun je je kind steunen en beschermen? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Bij elkaar blijven voor de kinderen

Als je besluit om samen te blijven voor de kinderen, moet je aan je relatie werken. Waar vind je daar hulp bij en hoe zorg je dat kind geen last krijgt van ruzies? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Ouderschapsplan

In een ouderschapsplan leg je afspraken vast over de zorg voor jullie kind na een scheiding. Hoe hou je daarbij rekening met je kind en wat als afspraken maken niet lukt? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap blijf je na de scheiding samen voor je kind zorgen. Wanneer kies je daarvoor en welke afspraken maak je samen over de opvoeding van je kind? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Vechtscheiding

De gevolgen van een vechtscheiding zijn ernstig voor kinderen. Hoe voorkom je dat je kind last krijgt van jullie scheiding en waar vind je hulp voor jezelf en je kind? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Kinderalimentatie

Afspraken over kinderalimentatie na een scheiding leg je vast in een ouderschapsplan. Hoe wordt recht op alimentatie bepaald en wat doe je als je partner niet betaalt? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Samengesteld gezin

Een samengesteld gezin is een gezin met kinderen uit eerdere relaties. Hoe vorm je samen een nieuw gezin en ben je automatisch wettelijke ouder van elkaars kinderen? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Werk en kinderen combineren

Het kan moeilijk zijn om werk en de zorg voor je kind te combineren, het vereist een goede planning. Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer tijd hebt voor je kind? (Meer...)

Werk en kinderen

Taakverdeling tussen ouders

Het is belangrijk om samen afspraken te maken over werk en zorg voor je kind. Waar moet je rekening mee houden bij de taakverdeling en hoe houd je het ontspannen? (Meer...)

Werk en kinderen

Schuldgevoel werkende ouders

Werkende ouders en vooral moeders hebben soms last van schuldgevoel naar hun kinderen. Waarom is dat helemaal niet nodig en hoe ga je er mee om? (Meer...)

Werk en kinderen

Parttime of fulltime werken

Als je een kind krijgt kan je besluiten fulltime of parttime te werken, of om te stoppen met werken. Hoe bepaal je dat en hoe bereken je de gevolgen voor je inkomen? (Meer...)

Werk en kinderen

Kinderopvang

De kinderopvang werkt aan de ontwikkeling van je kind, het komt zo in contact met andere kinderen. Hoe kies je geschikte kinderopvang en doe je als je twijfels hebt? (Meer...)

Werk en kinderen

Verlof voor ouders

Nederland kent verschillende vormen van verlof voor ouders die extra tijd nodig hebben voor de zorg van hun kind. Welke vormen van verlof zijn er beschikbaar? (Meer...)

Werk en kinderen

Opleiding en kinderen

Je kind opvoeden en studeren kan een lastige combinatie zijn. Hoe combineer je de zorg voor je kind met je studie en welke financiële regelingen zijn er beschikbaar? (Meer...)

Werk en kinderen

De kosten van een kind

Opgroeiende kinderen brengen veel kosten met zich mee. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor en waar vind je informatie over toeslagen die je kunt aanvragen? (Meer...)

Geld en kinderen

Geld bijhouden

Grip op je geld is belangrijk om financiele problemen te voorkomen. Hoe pak je dit goed en eenvoudig aan? (Meer...)

Geld en kinderen

Sparen

Spaargeld komt niet alleen van pas bij onverwachte uitgaven, maar kan ook een leuk bedrag voor je volwassen kind opleveren. Hoe spaar je geld? (Meer...)

Geld en kinderen

Aansprakelijkheid

Minderjarige kinderen mogen zonder toestemming van hun ouders geen overeenkomsten aangaan. Wanneer ben je aansprakelijk en wat kun je doen? (Meer...)

Geld en kinderen

Verzekeringen

Een zorgverzekering hebben is verplicht en je kind is tot 18 jaar meeverzekerd. Waar moet je op letten en welke andere verzekering is handig om te hebben? (Meer...)

Geld en kinderen

Toeslagen en tegemoetkomingen

In Nederland heb je als ouder van een minderjarig kind recht op diverse toeslagen en tegemoetkomingen. Welke zijn er allemaal en waar vraag je ze aan? (Meer...)

Geld en kinderen

Kinderbijslag

Je hebt recht op kinderbijslag als je kinderen onder de 18 jaar hebt of verzorgd. Waar hangt de hoogte van deze bijslag van af en wanneer ontvang je het? (Meer...)

Geld en kinderen

Kindgebonden budget

De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van je inkomen en het aantal kinderen dat je hebt. Wat moet je nog meer weten over deze toeslag? (Meer...)

Geld en kinderen

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Wanneer heb je hier recht op en aan welke voorwaarden moet je voldoen? (Meer...)

Geld en kinderen

Eerste hulp

Eerste hulp (Meer...)

Je kind beschermen

Veilig in en om het huis

Veilig in en om het huis (Meer...)

Je kind beschermen

Veilig buiten

Veilig buiten (Meer...)

Je kind beschermen

Misbruik en mishandeling

Misbruik en mishandeling (Meer...)

Je kind beschermen

Hulp voor zorgintensieve gezinnen

Hulp voor zorgintensieve gezinnen (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Samenwerken met professionals

Samenwerken met professionals (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Zoeken en vinden van een diagnose

Zoeken en vinden van een diagnose (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Een zorgintensief kind opvoeden

Een zorgintensief kind opvoeden (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Impact op je leven

Impact op je leven (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Broers en zussen

Broers en zussen (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Werk en gezin

Werk en gezin (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Financiën en wetgeving

Financiën en wetgeving (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Vakantie en vrije tijd

Vakantie en vrije tijd (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Zorg en onderwijs

Zorg en onderwijs (Meer...)

Zorgintensieve gezinnen

Meer artikelen inladen