2020-01-20

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Vergiftiging

Bel altijd 112 als je kind een vergiftiging heeft opgelopen. Wat kun je zelf nog meer doen om de schade te beperken?

Je bergt de schoonmaakmiddelen veilig op en je hebt geen giftige planten in huis of in de tuin. Wat doe je als je kind toch iets eet of drinkt dat giftig is?

Symptomen van vergiftiging

De symptomen van een vergiftiging zijn heel verschillend, afhankelijk van wat je kind heeft binnengekregen. Bij vergiftiging kan een kind blaren op de lippen krijgen of plotseling last krijgen van hevige pijn in bijvoorbeeld de buikstreek.

Iets giftigs ingeslikt

  • Bel altijd direct 112!
  • Laat je kind nooit braken en geef geen drinken of Norit, tenzij de 112-medewerker zegt dat dat nodig is. Bij braken kan een bijtende stof voor de tweede keer schade toebrengen aan de slokdarm en de mond. En als een giftige stof in de longen terecht komt, kan dat een chemische longontsteking veroorzaken.
  • De 112-medewerker wil weten welke stof je kind binnen heeft gekregen. Houd daarom de eventuele verpakking bij de hand.
  • Probeer ook in te schatten hoeveel je kind binnen heeft gekregen en onthoud het tijdstip waarop de vergiftiging plaatsvond.

Vergiftiging via de huid

  • Trek de kleren uit.
  • Borstel eventuele poeders van de huid.
  • Houd het betreffende lichaamsdeel direct lange tijd onder stromend lauwwarm water (30 minuten).
  • Bel in de tussentijd 112.

Iets giftigs ingeademd

  • Zorg eerst voor frisse lucht.
  • Bel vervolgens 112.

Gifwijzer

Wil je weten wat je moet doen als je kind iets giftigs heeft gegeten of gedronken? Hang dan de Gifwijzer op in de keuken of op een andere centrale plek. Daar staat alles op. De Gifwijzer is verkrijgbaar bij de apotheek of te bestellen op Gifwijzer.nl. Of download de nieuwe Gifwijzer-app.

Gifwijzer

Bron: VeiligheidNL
De Gifwijzer is een hulpmiddel voor ouders en verzorgers van jonge kinderen en/of voor iedereen die regelmatig met jonge kinderen omgaat.
De Gifwijzer is een hulpmiddel voor ouders en verzorgers van jonge kinderen en/of voor iedereen die regelmatig met jonge kinderen omgaat.

EHBO-cursus

Als je wilt weten hoe je handelt als je kind iets overkomt, kun je een EHBO-cursus volgen die speciaal op kinderen is gericht. Deze cursussen worden in bijna elke woonplaats gegeven door de EHBO-vereniging. Download de EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.