Ouderwijzer artikel

2015-01-22

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Voorbereiden basisschool

Voor het eerst naar de basisschool gaan is spannend voor je peuter. Hoe bereidt je je kind goed voor op naar de basisschool gaan en welke spullen moet je kopen?

Je peuter gaat straks naar de basisschool. Veel ouders vinden dat spannend. Het is best een grote stap. Ook je kind kan het spannend vinden, al is hij of zij er aan toe.

Hoe kun je je kind voorbereiden?

  • Ga een keer naar school, om het schoolplein te laten zien.
  • Ga samen eens in de groep kijken.
  • Soms mag een kind een paar keer komen 'wennen'.
  • Vertel welke voor je kind bekende kinderen ook naar die school gaan.

Begin er niet te lang van tevoren over. Kinderen kunnen daar dan weinig mee. Vind je het zelf spannend dat je kind naar school gaat? Laat dat niet aan je kind merken. Praat er ontspannen over en maak het niet te groot.

Wat moet je kind kunnen?

Voordat je kind naar groep 1 van de basisschool gaat, moet hij of zij zindelijk zijn. Daarnaast moet je kind zich zelfstandig aan en uit kunnen kleden. Het is handig als je kind ook zelf de rits van de jas dicht kan doen. Gaan deze dingen nog moeilijk? Oefen dan spelenderwijs in alledaagse situaties. Begin een paar maanden van tevoren.

Spullen kopen

Je kunt voor de eerste schooldag met je kind een leuke rugzak, broodtrommel en een goed afsluitbare drinkbeker kopen. Van school hoor je meestal van tevoren wat je kind nog meer mee moet nemen. Bijvoorbeeld gymkleren.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en maak nu een profiel aan!

Registereren
Ouderwijzer logo