Ouderwijzer artikel

2019-12-03

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Klimmen en klauteren

Klimmen en klauteren is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Als je kind bang is, kan een beetje aanmoediging helpen. Waar kun je nog meer op letten?

Buiten spelen, in de tuin, in het park of op de speelplaats, is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Een kleuter gaat in bomen klimmen en kan ladders gebruiken. Een schoolkind gaat steeds beter klimmen.

Klimmen en klauteren is een kwestie van durven. Het ene kind durft meer dan het andere. Een kind dat hier moeite mee heeft, kan bang of onzeker worden. Als ouder kun je je kind steunen door bijvoorbeeld wat vaker naar speeltuinen te gaan waar mooie klimtoestellen staan. Een beetje aanmoediging kan ook goed helpen. Niet ieder kind vindt klimmen leuk, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Er zijn genoeg andere manieren om te bewegen.

Veilig klimmen en klauteren

Veiligheid is belangrijk! Peuters en kleuters kun je beter nog wat in de gaten houden, zodat ze geen gevaarlijke dingen uithalen. Van de andere kant moet je kind ook de kans krijgen om zelf dingen uit te proberen. Zorg daarom voor een veilige omgeving met een zachte ondergrond, en reageer zelf niet angstig want daar kunnen kinderen van schrikken.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en maak nu een profiel aan!

Registereren
Ouderwijzer logo