2021-12-16

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

De eerste echo's

In de eerste periode van de zwangerschap krijg je verschillende echo's. Waar is welke echo voor bedoeld?

Als je tussen 9,5 en 12 weken zwanger bent, krijg je een echo. Deze echo is om te kijken of er één of meer kindjes in de baarmoeder zitten, of het kindje niet naast de baarmoeder zit, of het hartje klopt en om te zien hoe lang je precies zwanger bent. Het komt voor dat er eerder een echo wordt gedaan. Bijvoorbeeld als je bloed verliest of buikpijnklachten hebt, maar dan wordt de zwangerschapsduur dus nog niet bepaald.

Is het een jongetje of een meisje?

Op de eerste echo is meestal moeilijk te zien welk geslacht je kind heeft, doordat het kindje nog zo klein is. Deze echo is daar ook niet voor bedoeld. Als je heel graag wilt weten of je baby een jongen of een meisje is, kun je een pretecho laten maken.

Zichtbare afwijkingen tijdens de echo

Het kan zijn dat de echoscopist bepaalde afwijkingen kan zien op de eerste echo, maar het kindje is dan eigenlijk nog te klein om het goed te kunnen zien. Sommige lichamelijke afwijkingen zijn tijdens een echo zichtbaar. Bij een 13- of 20-wekenecho wordt daarnaar gekeken. Ook kun je ervoor kiezen om al vroeger in de zwangerschap een screening naar een aantal chromosomale afwijkingen te laten doen.

Andere redenen voor een echo

Soms gebeurt er iets waardoor een extra echo nodig is. Bijvoorbeeld als je onverwacht bloed verliest of als de verloskundige tijdens een lichamelijk onderzoek het vermoeden krijgt dat je kindje groter of kleiner is dan gemiddeld.

Kijk ook eens bij:

  • PNS.nl - informatie over onderzoeken tijdens je zwangerschap van het RIVM
  • Erfelijkheid.nl - informatie over erfelijke afwijkingen

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.