2022-03-08

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Ziektes in het buitenland

Het is belangrijk om je baby te beschermen tegen ziektes en infecties als je naar het buitenland gaat. Wat kun je doen?

In verre landen komen ziektes voor die in Nederland niet (meer) voorkomen. Vooral baby's en jonge kinderen zijn vatbaar voor infecties en ziektes. Raadpleeg van tevoren een deskundig reizigersadviseur: de huisarts, GGD of travel clinic.

Mazelen

Kinderen tussen 6 en 14 maanden zijn niet beschermd tegen mazelen. De antistoffen, die ze bij de geboorte van hun moeder meekregen, zijn dan op. Je kind krijgt de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond normaal gesproken als het 14 maanden is. Ga je met je jongere kind naar een land waar mazelen nog veel voorkomt? Dan kan je kind deze BMR-vaccinatie vanaf 6 maanden al krijgen. Vraag hierom bij de Jeugdgezondheidszorg.

Besmetting voorkomen

Ook als jij en je kind alle inentingen hebben gehad, is het van belang om besmetting te voorkomen. Tenslotte zijn er ook veel ziektes waarvoor je niet ingeënt kunt worden. Let daarom vooral goed op persoonlijke hygiëne, maar ook op de hygiëne van voedsel en drinkwater.

  • Eet bijvoorbeeld geen rauw of half doorbakken vlees.
  • Geef je kind in landen waar het kraanwater onveilig is alleen gekookt water of mineraalwater uit flesjes.
  • Geef geen voedingsmiddelen waarbij kraanwater is gebruikt, zoals fruitsalades en schep- of softijs.
  • Gebruik ook geen ijsblokjes die gemaakt zijn van kraanwater!

Wat kun je doen bij diarree?

Als jij of je kind in het buitenland last krijgt van (acute) diarree, is het niet verstandig om diarreeremmers te nemen. De bacterie die de darmontsteking veroorzaakt, moet juist via de ontlasting het lichaam verlaten. Je kunt het best veel water blijven drinken en normaal blijven eten. Baby's kunnen door diarree makkelijk uitdrogen, zeker als het ook nog heel warm is. Daarom is het verstandig ORS (een oplossing van zouten en druivensuiker of zetmeel in water) voor hen mee te nemen op reis. Let ook op een goede hygiëne en eet geen voedsel dat over de datum is.

Wat kun je doen tegen malaria?

Malaria is een infectieziekte die overgebracht wordt door muggen. Er zijn geneesmiddelen die malaria kunnen voorkomen. Niet elk middel is geschikt voor jou of voor je kind. Dat hangt af van de leeftijd, hoe lang je op reis gaat en tegen welk type mug je bescherming nodig hebt.

De malariamiddelen die je kunt gebruiken, voorkomen natuurlijk niet dat je gestoken wordt. Daarom is het verstandig om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen voor jezelf en voor je kind:

  • Blijf binnen tijdens de ochtend- en avondschemering.
  • Zorg voor kleding die de huid zo veel mogelijk bedekt.
  • Plaats horren en klamboes die je hebt behandeld met een insectenwerend middel.
  • Voor zover bekend is het insectenwerend middel DEET het enige middel dat een sterk afwerende werking heeft tegen muggen en teken. Gebruik voor jonge kinderen max. DEET 30% en maximaal vier keer per 24 uur.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over reisadviezen en vaccinaties op de website van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl en GGDreisvaccinaties.nl

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.