2023-10-12

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je leuke boeken en media voor peuters, vaak zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen. Wat kost een kinderlidmaatschap en wat is BoekStart?

Bibliotheken hebben als doel het lezen te bevorderen en in de bibliotheek staat 'lezen en leren' centraal. Er zijn daarom niet alleen leesboeken, maar ook allerlei informatieve boeken over bijvoorbeeld vogels, treinen en muziek.

In de bibliotheek kun je:

  • Boeken lenen.
  • Dvd's en cd's lenen.
  • Meedoen aan voorleesmiddagen.
  • Theatervoorstellingen bekijken.

Lid worden van de bibliotheek

Je kunt je peuter gratis lid maken van de bibliotheek. Bij de meeste bibliotheken lenen kinderen tot 18 jaar gratis boeken. Kijk op de website van de bibliotheek voor meer informatie. Is er bij jou in de buurt geen bibliotheek? Dan rijdt er misschien een boekenbus of bibliobus.

Kinderboeken

Elke bibliotheek heeft een afdeling voor kinderboeken. Voor de allerjongsten zijn er natuurlijk prentenboeken, voorleesboeken, luisterboeken, makkelijk te lezen boeken en cd's met liedjes. Veel bibliotheken hebben ook een 'makkelijk lezen plein' (MLP) en een speciale 'ouder-en-kindcollectie'.

Lezen met je peuter

Je kunt zelf boekjes lenen voor je peuter maar ook meedoen met het landelijke project 'BoekStart voor peuters'. In dit project stimuleren bibliotheken het samen boekjes lezen met je peuter. Op de website Boekstart.nl vind je hierover meer informatie en welke bibliotheken met het project meedoen. Op de website van Boekstart vind je ook filmpjes met voorleestips voor baby's en peuters van verschillende leeftijden.

Tips om lezen te stimuleren

  • Om lezen meer te stimuleren, kun je regelmatig, bijvoorbeeld elke week op een vaste dag, met je kind naar de bibliotheek gaan.
  • Laat je kind zelf boeken kiezen. Zo leert het al vroeg dat boeken leuk zijn.
  • Kies een vast leesmoment (bijvoorbeeld voor het naar bed gaan) en lees samen een boekje.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.