Ouderwijzer artikel

2015-10-04

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Speelplekken

Kinderen kunnen bijna overal spelen, maar niet iedere speelplek is geschikt voor elke leeftijd. Hoe zorg je er voor dat je peuter veilig in huis en buiten kan spelen?

Kinderen kunnen vrijwel overal spelen. Niet iedere plek is natuurlijk geschikt voor elke leeftijd. Als ouder ben je verantwoordelijk voor het creëren van een veilige speelomgeving voor je kind in en rond je huis.

Spelen in huis

Gewoon in huis spelen is heerlijk voor kinderen. Je kind heeft misschien een speelhoekje, waar het speelgoed bewaart en zelf kan kiezen waar het mee wil spelen. Als kinderen wat ouder zijn, vinden ze het ook heel fijn om op hun eigen kamer te spelen, vooral samen met een vriendje of vriendinnetje.

Veiligheid thuis

Een ongelukje zit soms in een klein hoekje, ook thuis. Let daarom goed op elektriciteitsdraden en stopcontacten. Glazen deuren kunnen ook gevaarlijk zijn voor spelende kinderen. Uiteraard is veilig speelgoed ook heel belangrijk. Let er bijvoorbeeld op dat het speelgoed geen scherpe randjes heeft.

Buiten spelen

Veel kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Kleine kinderen doe je een groot plezier met een zandbak, waar ze naar hartenlust kunnen scheppen en graven. Peuters vinden het prettig om met hun vingers in het zand te woelen. Als ze wat groter zijn, kunnen kinderen fietsen en voetballen in de tuin of op het pleintje. Natuurlijk is verstoppertje spelen ook altijd leuk, en een schommel doet het meestal ook erg goed.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en maak nu een profiel aan!

Registereren
Ouderwijzer logo